ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 12.02.20
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 7 nopți

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Turcia – mereu o variantă.

TIPĂREȘTE

Copiii și nevasta vor la mare… ai vrea și tu da' ai ariciu-n buzunar. Oricum ai da-o în iulie și august ești prea sărac pentru mare și soare. Mai aștepți o lună, poate scad prețurile astea umflate ca o vită scăpată în lucernă. Ciulesti în mod canin urechea la orice discuție pe temă și stai cu ochii cât cepele pe anunțuri de oferte estivale. Ți-e rău de la stomac și ai capu' mare de la scandalul și tensiunea din casă. Dar prețurile nu scad. Litoralul e pentru toți, numa' pentru tine nu-i. Pui patriotismul deoparte lângă voucherele de anu' trecut și lărgești aria de căutare. Așa a apărut vacanța în Antalya, jumătate din prețul cerut la boschetii din Eforie. De Mamaia nici vorbă, că doar nu ciocnisem racheta cu Țiriac.

De regulă îmi “construiesc” sigur vacanțele pentru a scoate un preț bun. Aici nu a fost cazul – pachetul fusese “șlefuit” de agenție și, ca preț, ieșeam tot pe acolo. Am optat pentru plaja din Side pentru că se îmbina perfect cu istoria locului. Și încă ce istorie! Turcii știu să facă turism și pentru asta trimit chartere în toată Europa pentru a umple plajele Anatoliei. Doar de la ei știm că “venea muntele la Mahomed” . Clar, grosul e format de ruși, așa că a două limbă vorbită în Antalya e una ce sună tare urat. Bine, nici turcă nu-i mai brează. Pe ici pe colo se mai aude și “inglish” sau mai expresivul “sin-i mă-ta, io sau tat-tu?”

E perfect simplu oltenesc de ajuns în Antalya, majoritatea optând să ia avionul de prin toate satele: Suceava, Tg Mureș, Arad, etc. Atenție, aeroportul turcesc are două terminale… și nu-s aproape unul de altul. După formalități ești preluat și îmbarcat în autocarul ce face cam o oră și jumătate, oprind să înșire turiștii pe la hoteluri, să facă vreun copilaș pipilică sau să ne arate unul-altul… ce-a mâncat aseară. Alesesem o pensiune, cu puține camere, construită recent, la circa 1km de plajă și tot atât de centrul istoric, pachet B&B, cu toate cele. Otomanul de la recepție m-a măsurat și cântărit din priviri, gângurind somnoros câte ceva în engleza lui de baltă. La vederea unui colț de 10 euro, ieșit dintre paginile voucherul-ui, a prins viață. Parcă i-a luminat Alah mintea și inima, mi-a înșfăcat bagajele, aproape târându-mă pe scări și iată-mă cazat la royal room. N-am ce zice, cazarea a fost de toate stelele, camera enormă, cu un balcon pe măsură, piscină, bar și restaurant.

Cu banii nu sunt probleme dacă vii de acasă cu euro sau dolari, cât mai mărunt. Bacșișul e literă de lege nescrisă – nu cere nimeni dar nici nu refuză. Lira lor se duce tot în jos și d-aia le sticlesc ochii la valută. Se poate plăti și cu cardul cam peste tot, personal am folosit cu precădere această variantă. Ah, și nu uitați să vă tocmiți la orice – le place și lor iar de iese ai impresia că i-ai păcălit. Fals, tu ești cel păcălit de când ai pus piciorul în Turcia, dar e vacanță și accepți. Spre final începe să-ti și placă. Nu cumpăra baclava și alte rahaturi din stațiune – sunt scumpe și slabe calitativ. Undeva spre periferie sunt și alte magazine gen “aprozar” și sunt mult mai ok.

În linii mari, dacă te uiți pe map-ul de la Google, centrul vechi din Side este așezat pe un promontoriu stâncos care intră în mare. De o parte și de altă sunt plajele pentru care pleci de-acasă. Cele mai multe și mai mari hoteluri sunt poziționate în partea plajei de vest, grupate în resorturi distincte fidele conceptului “all inclusive” . În nordul centrului vechi se află ruinele unui teatru antic și băile române, iar în spatele centrului vechi se întind zonele rezidențiale, respectiv casele localnicilor, dar și casele de vacanță ale străinilor. Această era și zona în care aveam cazarea – adult only pe bune, cu “zgomotele” nocturne de rigoare. Parcă era Sharapova tăind lemne, că de tenis s-a lăsat! Și asta tot rusoaică.

Orașul să tot aibă vreo 3-4000 de locuitori get-beget, dar populația cunoaște o creștere exponențială pe timp de vară, atunci când zeci de mii de turiști din întreagă Europă aleg acest loc pentru a-și petrece vacanța la malul mării. În zona portului ai, pe lângă preparate locale cu peste și fructe de mare, și o priveliște superbă, iar la capitolul baruri există de asemenea varietate. De aceea Side se diferențiază de restul stațiunilor turcești mai mari pentru că aici dai de o atmosferă idilică, romantică, numai bună să te plimbi. Căci da, plimbatul e gratis. Asta dacă nu te ia de mână vreun comerciant să te bage-n dugheana lui, doar, doar vei cumpăra ceva. Nu te aștepta să găsești aici cluburi de noapte cu hărmălaia aferentă, însă te poți bucura de piețe ad-hoc, de magazine cu suveniruri și produse locale și de o serie de restaurante foarte bune. Nu foarte scumpe, asta dacă nu alegi să mănânci ce-ti recomandă ospătarul, ce te tot perie de la intrare până te pune la masă. La ieșire nu o mai face, că doar ti-a luat banii. E o splendoare să mănânci printre pietroaiele romane cu picioarele-n baltă mediterană. Depinde și de companie.

Cum e clima? Știam că în Side este un climat tipic mediteranean, cu veri lungi și călduroase și ierni blânde. Mai e și o umiditate crescută, așa că trebuie cât mai multe tricouri de schimb. De-ți place căldura ca măgarului fuga, poți alege să-ți petreci concediul în Side în lunile mai sau octombrie. E ca la noi la sfârșit de august. Cele mai ridicate temperaturi se înregistrează în Side în lunile iulie și august, când e de preferat să nu te dai în stambă la soare și să te hidratezi continuu. Vorbim aici de temperaturi de peste 35 de grade. Sub soarele de amiază puteai face ochiuri pe asfalt. Asta dacă mai aveai din ce după ce coborai de pe cămilă. La mine, după cinci minute călare, omletă se făcuseră.

Apa mării în lunile iulie, august și septembrie, are chiar și 27 de grade, ce mai, e o “ciorbă” caldă, iar dacă vrei să vii aici în octombrie sau în iunie, un pic mai “călâie” , da' numai bună pentru bălăceală. Plajele din Side sunt în mare parte late, cu nisip fin și auriu și cu o intrare destul de lină în mare. Cele principale sunt localizate în vestul și estul centrului vechi. În partea de vest sunt așezate și cele mai multe dintre resorturi, cu plaje private. Plaja din est se întinde până la întâlnirea cu râul Manavgat și chiar dacă nu este la fel de animată, o vei găsi amenajată în unele porțiuni cu șezlonguri și umbrele, și chiar destul de aglomerată în plin sezon. Fiind mai aproape de locație, aici am ales să mă prăjesc, amestecat printre turcoaice in “burkini” – un fel de trening pentru baie. Părea interesant și provocator, da' ce să admiri la astea îmbrăcate așa? Mă uitam ca “curca-n lemne” , am oftat și-am lenevit, sperând măcar să visez frumos. M-am trezit când sfârâia pielea pe mine ca micu' pe grătar. Să vezi la noapte frecții cu ayran! Dacă te plictisești de soare sau să te tot zgâiesti la fauna de pe plajă, ai o gamă variată de sporturi acvatice – începând cu plimbări cu jet ski, parasailing, windsurf si trageri pe banană.

Deși nu are dimensiuni foarte mari, orașul-stațiune Side poate fi o încântare pentru acei turișți care vor să combine timpul petrecut în resort și statul la plajă cu diverse alte activități. Pe unde sapă turcaletii ăștia, pentru o fundație sau hazna, dau de ziduri, coloane, statui. Au găsit atât de multe că au trebuit să le depoziteze în “parcul rece” al istoriei, cu elemente lipsă, gândind că le va asambla cineva ca pe un “puzzle” fără model. Efectiv calci pe istorie – de aia au pardosit cu sticlă peste site-uri, de-ti vine să mergi de-a bușilea, să nu pici în gol. Aș aminti aici despre coloanele lui Apollo și templul zeiței Atena. Pentru că aceste ruine se află fix în capătul dinspre mare al promontoriului, ai o priveliște mirifică asupra Mediteranei. De asemenea trebuie amintite ruinele teatrului antic, basilica română, agora și băile române, resturile unui spital bizantin sau ruinele Nymphaeum (cișmea!) cu sistemul de apeducte. Dar despre astea în următorul articol...


PLAJA & MAREA / LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Undeva la 1 km de orasul vechi, intr-o zona rezidentiala unde se construieste la greu.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Side in sine e o incantare, cu o atmosfera de vacanta, relaxanta.


[fb]
---
Trimis de ionraut in 29.09.22 16:22:23
Validat / Publicat: 29.09.22 17:18:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 1800 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionraut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 plaja de est
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[29.09.22 17:17:18]
»

Mutat în rubrica "Anka Butik Hotel, SIDE" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmasterX
[29.09.22 17:22:21]
»

Încărcând inițial impresiile la o rubrică de călătorie, rubrica de CAZARE (CAMERE) a fost nedisponibilă pentru notare. Te-aș ruga să indici o notă și pentru acest capitol - cazarea / camera - folosind linkul EDIT IMPRESII, afișat cu roșu mai sus și disponibil permanent la publicare (şi timp de 30 minute după aceasta).

Ulterior, poți scrie notele de la CAZARE şi sub formă de ECOU — le vom adăuga noi în caseta tehnică.

webmaster
[29.09.22 17:32:14]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

surcanPHONE
[29.09.22 20:32:35]
»

Vorba multa si nimic despre hotel

k-latorPHONE
[29.09.22 21:55:03]
»

@ionraut: ???????????? Hai că m-am distrat maxim! Aștept să ne povestești ceva și despre Anka Butik Hotel!

@webmaster26 & webmasterX: Pe bune că omu' a știut ce face când a încărcat articolul la "o rubrică de călătorie"... în afară de faptul că otomanul de la recepție l-a târat pe scări ????, n-am citit nimic despre hotelul ăsta... nu că n-aș fi vrut, dar n-a scris. Poate totuși reanalizați decizia și mutați review-ul la altă rubrică... Părerea mea!

Toate bune!

mishu
[29.09.22 23:16:48]
»

@ionraut:

Așa a apărut vacanța în Antalya, jumătate din prețul cerut la boschetii din Eforie. De Mamaia nici vorbă, că doar nu ciocnisem racheta cu Țiriac.

corect, cat se poate de adevarat.

Ce pot spune in rest, se vede ca stii sa te orientezi, asa incat ti-ai croit in final o vacanta frumoasa. Astept si urmatoarele impresii de calatorie, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, mishu, surcan, Yoda
INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056162118911743 sec
    ecranul dvs: 1 x 1