ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Plimbare prin Mallorca de nord - ziua a treia

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am văzut nord-estul și nord-vestul insulei Mallorca, vezi impresii și review-ul anterior, am mers până în cel mai nordic punct al insulei, Farul Formentor, pe care l-am inclus într-un circuit de circa 140 kilometri, Hotelul Can Serrete din Sineu, Santuari de la Mare de Déu del Puig, Pollença, Puig de Calvari, Cap de Formentor, Port de Pollença, Alcúdia, Port d' Alcúdia, Platja de Muro și revenire la Hotel, plimbare de circa 12 ore.

În jurul orei 8 am plecat pe o ușoară ploaie spre Pollença dar, după circa 30 kilometri de drum bun, cu urcușuri și coborâșuri, am părăsit Drumul Ma-2200 virând la dreapta pe Cami d´es Puig. Era indicator ce permitea doar accesul riveranilor, am avut tupeu și am mers și noi, câștigând timp prețios. Drumul era foarte îngust, în continuu urcuș, cu curbe strânse, abrupte, pe care am mers cam 10 minute și am oprit într-o mică parcare pe care o știam de pe Google maps, lângă alte mașini. De aici am urcat apoi pe jos, cam 10 minute pe șosea, apoi pe o potecă stâncoasă și în trepte circa 15 minute până la Santuari de la Mare de Déu del Puig, Sanctuarul Maicii Domnului din Puig. Sanctuarul este așezat pe Puig de Maria, un „Deal” de 330 metri înălțime care oferă splendide vederi asupra orașului Pollença. În timp ce mergeam ploaia mocănească s-a oprit, ceața dispăruse și am putut vedea și poza.

Pe la anul 1350 s-a ridicat în stil gotic o Capelă dedicată Fecioarei Maria care pe la anul 1370 a fost transformată în mănăstire. La începutul secolului 15 au fost construite anexele necesare unei mănăstiri, Trapeza, Bucătăria, Chilii, iar spre sfârșitul secolului s-au construit Ziduri și un Turn de apărare. Pe la jumătatea secolului 16 a fost închisă pentru circa două sute de ani, a fost apoi renovată iar în anul 1986 Mănăstirea a fost desființată, astăzi fiind doar vizitată de pelerini sau de turiști. Pelerinii vin să se roage la Statuia Maicii Domnului expusă în Altar. Turiștii vin să vadă Sanctuarul și, mai ales, să vadă și să pozeze frumusețile arătate de pe deal, și unii și alții putându-se caza în cele 12 douăsprezece camere ale Hostelului care oferă produse de bar și restaurant, fiind create și facilități de picnic.

Ajunși la Sanctuar ne-am oprit mai întâi la Turnul de apărare pentru câteva poze spre orașul ce se zărea în vale, apoi am intrat în Biserică la Altarul unde se află Maica Domnului, chiar dacă nu eram pelerini. De aici am mers la Trapeza ce se păstrează foarte bine, am mai văzut câte ceva, am pozat inclusiv Pollença cu cele trei biserici și Calea spre Capella del Calvari la care am mers puțin mai târziu. De aici am coborât destul de repede la mașină, poteca se uscase. Am avut și tovarăși de călătorie, câteva căprițe, cuminți, frumoase și necurioase….

După circa o oră și un sfert de când plecasem pe jos din parcare am pornit cu mașina spre Pollença oraș fondat de catalani în secolul 13, dezvoltat mult în secolele 17 și 18 când au fost construite străzile înguste și compacte și casele de pe ele, străzi pe care ne plimbăm și astăzi când are circa 16.000 de locuitori, obiective turistice, mai multe cale și plaje ce merită să fie văzute.

Am oprit în Parcarea Gratuită din Carrer de Cecili Metel, 71 și am plecat pe jos spre Sant Domingo, mănăstire dominicană din secolul 16 astăzi doar o Biserică și lipit de ea un Claustru. Església de la Mare de Déu del Roser, Biserica Maicii Domnului a Trandafirului are zece Capele laterale fiecare cu Altarul ei și lipit de ea Claustre de Sant Domingo, o valoroasă clădire construită în stil baroc, cu patru coridoare acoperite, cu coloane și arcade, ce găzduiește mai multe servicii orășenești printre care Muzeul Pollença și Oficiul de Informații Turistice, duminica închis, în celelalte zile deschis între orele 9 și 15.

Vizavi se află Jardines Juan Más, o frumoasă grădină cu o fântână și copaci mari, măslini sălbatici, tise, portocali, roșcovi, palmieri pitici și chiparoși, ultimii fiind prezenți și în Stema Pollençei. Grădina adăpostește Statuia lui Juan Más, celebrul luptător antiotoman, și Turnul Desbrull, un turn de prin secolul 14 ce a aparținut vechiului conac al familiei Desbrull, proprietara terenului pe care se află grădina, donat municipalității în urmă cu circa 50 de ani.

Am mers apoi pe străzile înguste până la Plaza Major, Piața Mare, centrul social al orașului Pollença. Printre punctele de atracție de aici se numără celebra Piață duminicală cu puncte de vânzare pentru produse alimentare, artizanat, încălțăminte, haine, plante, deschisă duminica între orele 8 și 13. Era zi de duminică dar, cum spuneam mai sus, plouase și erau foarte puțini oameni prin piață. Aici au loc diferite concerte, târguri sau evenimente festive, este înconjurată de restaurante și terase, și tot aici se află Parròquia de Mare de Deu dels Àngels, Biserica Maica Domnului a Îngerilor, clădirea în jurul căreia s-a dezvoltat orașul.

Mica biserică din secolul 13 a fost înlocuită în secolul 18 de cea actuală construită în stil gotic cu influențe baroce, cu o Clopotniță înaltă și suplă, cu o singură Navă și Capele laterale. Este cea mai mare biserică și cea mai somptuoasă clădire din oraș.

Ne-am oprit la fațada bisericii, cu Ușă mare, sculptată și un frumos ancadrament, cu Statuia Maicii Domnului și o Rozetă mare, deosebită, apoi am intrat în Biserica unde m-au impresionat îndeosebi Tablourile de pe pereții laterali ce înfățișează cele paisprezece opriri ale lui Hristos purtându-și crucea spre locul de crucificare.

Sub impresia acestori tablouri am pornit și noi spre Puig de Calvari, Dealul Calvarului din Pollença dar nu pe Drumul Crucii ci pe Carrer del Calvari o Stradă-Scară cu 365 de trepte, câte una pentru fiecare zi a anului, flancată de chiparoși la capătul căreia se află, de pe la sfârșitul secolului 17, Capella del Calvari. Am intrat în mica Biserică, cu interiorul simplu și un Altar în care se remarcă Grupul sculptural Hristos crucificat și Maica Domnului la picioarele sale. Câteva poze și am părăsit Capela dar am rămas pe platoul ei pentru poze, oferă perspective largi asupra împrejurimilor, de la Orașul și Golful Pollença până la Puig de Maria, la Sanctuarul la care fusesem cu puțin timp înainte. Aici am retrăit senzația pe care o am de câte ori văd o înălțime pe care am urcat: Am Fost Acolo, sus!! ????

Coborârea în oraș am făcut-o pe Carrer Sense nom, stradă îngustă umbrită de chiparoși și vegheată de 14 cruci înalte de trei metri, care amintesc de încercările suferite de Hristos în drumul său spre Muntele Golgota unde a fost crucificat.

Ne-am continuat plimbarea până la Pont Romà, Podul Roman peste pârâul Sant Jordi, construit din piatră cu două arcade inegale, despărțite de o coloană centrală, i se spune „Roman” deși cel mai probabil este o construcție medievală, nu una romană, menționat fiind pentru prima dată în primii ani din secolul 14, aflat încă în folosință...

Am plecat spre mașină, dar ne-am oprit la El Lleó, unde din gura unui leu sculptat în piatră curge apă. Este prima fântână construită în oraș. Am continuat să mergem tot pe străzi înguste, fără trotuare până la Claustrul Sant Domingo și de acolo la parcare, pentru plimbarea prin Pollença fiindu-ne necesare circa două ore și jumătate.

De aici am plecat spre Far de Formentor aflat la circa 27 kilometri de Pollença, drum sinuos și îngust, dificil, se parcurge în circa 50 de minute, spune Google maps.

Știam că accesul autoturismelor este interzis pe ultimii 3 kilometri, interdicții impuse de lucrările de refacere a drumului în zona farului, dar, fiind weekend nu se lucra și Guillermo, gazda noastră din Sineu, ne spusese că putem merge cu mașina până la el. Am ajuns la bariera care oprea accesul pe ultimii kilometri, am oprit și noi pentru câteva poze aici fiind și un Mirador, dar, bariera fiind nepăzită și deschisă, am trecut de ea și ne-am oprit aproape de intrarea la far. Am văzut pe net niște poze cu mașini parcate pe sute de metri în sezonul de vârf, acum nu era cazul, eram așa de puțini, mulți veneau și pe jos!!

Aflat la capătul estic al Peninsulei Formentor, Cap de Formentor, acolo unde lanțul muntos Serra de Tramuntana este îmbrățișat de Marea Mediterană, Farul înalt de 22 de metri, situat la 210 de metri deasupra nivelului mării oferă siguranță navelor ce se apropie de tărm, iar Fotopoint Cap Formentor de lângă Far oferă priveliște impresionante, peisaje de vis, de o frumusețe ireală, de neuitat, celor ce ajung acolo. La întoarcere am oprit în mai multe locuri, la intrare în Túnel rocoso este Escala de l' Amo Joan Cerdà, o scară ce urcă deasupra tunelului pentru a poza Cala Figuera, am oprit și la Mirador Es Colomer, aflat pe la jumătatea drumului, cu parcare gratuită și o terasă panoramică deosebită, unul dintre cele mai frumoase locuri din Mallorca, nu trebuie și nu poate fi ratat, magnifice locuri, iconice, de neuitat. Pozele și filmulețele făcute la Far, la Mirador și pe traseu vor completa cele spuse de mine.

Ne-am întors pe același drum și după circa 20 de kilometri opream în Port de Pollença, pe Carrer de Vicenç Buades într-o mare Parcare gratuită continuând apoi plimbarea pe jos. Este un port-stațiune dezvoltat după anul 1825 în jurul unui dig de îmbarcare mai întâi sub numele de El Moll, „Docul” , apoi și ca Port de Pollença. Astăzi are circa 7.000 de locuitori fiind foarte căutat de britanici, nu știu dacă pentru încântătoarea Passejada del Pi, „Promenada Pin” sau pentru „Platja d' Albercutx” sau pentru Port sau pentru altceva..., noi l-am căutat doar pentru cele trei. Am stat mai puțin de o oră, mai aveam de văzut și de mers până la Sineu!! , și am plecat mai departe pentru 10 kilometri...

Alcúdia, oraș vibrant din nordul insulei, ce are de toate, viață, istorie, cultură, pe tot parcursul anului, a fost următoarea noastră oprire. Din Parcarea Gratuită de pe Avinguda Ca na Ferrera, 1 am plecat pe jos spre La Ciutat Antiga, „Orașul vechi” , cetate cu Ziduri înalte ridicate în secolul 14 și case din secolul 13, unul din cele mai bine conservate orașe din Mallorca. În câteva minute am ajuns la Portal del Moll, intrarea în cetate și am continuat mersul pe străzi înguste, pavate cu dale de piatră, fără trotuare dar cu ghivece cu flori sau verdeață la toate casele până la Porta de Vila Roja. Am continuat plimbarea pe lângă și pe Murada Medieval d' Alcúdia, zidurile ce împrejmuiau cetatea în perioada medievală, printre metereze și creneluri până la Porta de Sant Sebastià, cunoscută și ca Porta de Mallorca. În această zonă zidurile sunt bine conservate și oferă vederi deosebile asupra orașului, vechi și nou.

Am mers apoi în Plaça d' en Jaume Ques, la Església de Sant Jaume d' Alcúdia, prima biserică ridicată în Alcúdia dar și turn de veghe, construită în secolul 14 de regele Jaume II. Spre sfârșitul secolului 19 Biserica s-a prăbușit dar a fost ridicată cea actuală. Biserica era închisă, dar ne-a primit Sant Jaume, Statuia de deasupra celor două uși de acces, care alături de Stema orașului și o mare Rozetă cu vitralii ce iluminează biserica îi împodobesc fațada. Am trecut pe la Oficiul de Turism, era închis, și ne-am oprit în Plaça de la Constitución, o piață plină de viață, de pomi și verdeață, înconjurată de terase și restaurante. O scurtă pauză de răcorire și am continuat plimbarea pe la Ajuntament d' Alcúdia, „Primăria” aflată în reparații spre Plaza de Toros, cea mai veche piață din Mallorca, unde se află Arena de Coridă construită în urmă cu peste 125 de ani într-unul din bastioanele zidului de apărare, avea și rol și de apărare, gazdă a numeroase coride în care mulți tauri au fost sacrificați, astăzi spațiu socio-cultural.

De aici am revenit în parcarea din care plecasem după circa două ore și ne-am continuat plimbarea spre Port d' Alcúdia, circa 3 kilometri unde am văzut Portul, Plaja și Faleza, sunt deosebite. Este un oraș, mică stațiune turistică, dar cu multe hoteluri și dotări turistice printre care și unul dintre cele mai mari complexe hoteliere din Europa care are 8 piscine. Este cunoscut prin Playa de Alcúdia cea mai mare plajă din Insulele Baleare, are circa șapte kilometri de nisip și o gamă largă de facilități, de la baruri și restaurante, sporturi nautice și parcări, grupuri sociale, șezlonguri și umbrele de soare, chiar și conexiune WiFi, dar, cele mai importante sunt nisipul alb fin și streagul albastru. Ne-am plimbat, am văzut, am pozat și am plecat spre Sineu, dar am mai oprit la Monumentul Șezlong, un imens șezlong așezat în sensul giratoriu de la intersecția Drumului Ma-12 cu Avenida del Mar, invitație la plaja aflată la circa 100 de metri.

Platja de Muro la care am mers este cunoscută pentru Nisipul alb, fin, strălucitor ca zăpada în lumina soarelui ce o acoperă și pentru Pontonul de lemn ce înaintează mult în apa cristalină, albastră turcoaz. Pontonul l-am văzut, nu se mergea pe el, doar l-am pozat, nisipul alb nu l-am văzut, era gri-umed, în acea zi plouase și nisipul umed nu mai era alb. Plaja lungă de aproape șase kilometri are patru sectoare total diferit, cel mai diferit fiind Sectorul 3, Es Comu, plajă frecventată în special de nudiști.

Am plecat mai departe dar după câteva minute de mers cu mașina am oprit la Parc Natural de s' Albufera ce cuprinde zonele umede s' Albufera, o veche lagună separată de mare printr-un lanț de dune unde apa este drenată și prin canale trimisă în mare. Sunt poteci pentru plimbăreți, trasee pentru bicicliști, ascunzișuri pentru păsărari dar și un Turn cu o minunată panoramă asupra împrejurimilor, are și un Centru de vizitatori cu o sală audio-video unde se ascultă cântecul păsărilor. Mi-a părut rău, parcul era închis, se poate vizita zilnic între orele 9 și 18 de la 1 aprilie la 30 septembrie și între orele 9 și 17 în rest. Intrarea în Parc este gratuită, dar este necesar un permis de la Centrul de Recepție. Câteva poze și am plecat spre cazarea noastră din Sineu, plimbarea prin Portul Alcúdia, Plaja Muro și Parcul Albufera necesitând circa o oră și un sfert. Am plecat mai departe dar nu am rezistat tentației de a poza imenșii pini maiorcani care m-au însoțit în această plimbare, m-au impresionat.

A fost o zi lungă, plăcută, nu foarte obositoare, în care am văzut multe obiective turistice create de om sau de natură, deosebite, o zi pe care o recomand celor ce ajung în Mallorca. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Magnifice locuri, iconice, Cap de Formentor, Mirador Es Colomer, Cala Figuera...

Orașe vechi cu străduțe înguste, Pollenca, Alcudia, mi-au plăcut...

Stațiuni, porturi și plaje deosebite, Port de Pollenca, Port d' Alcudia, Platja de Muro...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Piața duminicală din Pollenca, biserici deosebite în Pollenca, Alcudia și Puig Maria...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 03.08.22 16:58:50
Validat / Publicat: 03.08.22 22:45:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid, Toledo, Cordoba, Sevilla, Cadiz, Puerto Banus, Torremolinos, Granada, Valencia, Barcelona

VIZUALIZĂRI: 699 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Pollença, Santa Maria de Pollença, Interiorul văzut de la Ușă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Carmen IonPHONE
[03.08.22 22:58:45]
»

@mprofeanu: Peisaje superbe, obiective interesante - un traseu excelent.

Felicitări!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.08.22 23:31:55]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos! Cu drag, !

elenaadinaPHONE
[04.08.22 07:27:54]
»

Felicitări pentru excursiile atât de frumoase!

Cap de Formentor seamănă cu peisajul de la Ponta de Sao Laorenco Madeira.

Votat cu drag! ????

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[04.08.22 07:43:28]
»

@elenaadina: Am văzut P16 din circuitul estic din Madeira și să știi că ai dreptate, seamănă!

Mulțumesc frumos pentru ecou și aprecieri!

maryka
[04.08.22 09:32:37]
»

Uau, ce traseu interesant și frumos! Ca de obicei foarte bine documentată și pregătită, ați pornit la un drum lung, cu multe obiective foarte frumoase, puncte de belvedere, plaje, orașe. Mi-a plăcut tot, stâncile, înălțimile, bisericile, totul este splendid. Ați îmbinat atât de frumos toate acestea, natură, orașe și clădiri vechi, plaje, super.

Nu vă faceți probleme cu vremea, mie îmi pare mai frumoasă marea așa pe o astfel de vreme, cumva parcă e mai credibilă, nu? În plus acele vederi de la far, sau de la Mirador Es Colomer, minunate!

Cândva sper să ajung și eu, cu siguranță atunci voi citi și reciti tot ce ați scris, pot merge cu ochii închiși pe urmele d-voastră!

Vă îmbrățișez cu drag!

mishu
[04.08.22 09:59:09]
»

@mprofeanu: Ce pot spune, superb totul si chiar daca vremea pare usor neprietenoasa, este genul de vreme pe care recunsoc cinstit ca o ador.

Pozele superbe, minunat totul, felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[04.08.22 20:13:24]
»

@maryka: Sigur vei ajunge, Mallorca este abordabilă, spectaculoasă și are ce arăta, dar tot Creta este prima, Mallorca este mai cosmetizată! Și acum visez canioanele din Creta!

Și eu te îmbrățișez cu mare drag!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[04.08.22 20:16:37]
»

@mishu: Mulțumesc frumos! Cu drag,

maryka
[04.08.22 20:50:05]
»

@mprofeanu:

Tocmai spuneam într-un ecou pentru @irinad, că am asemuit Lindos-satul cu Santorini, iar plaja Lindos cu sudul Cretei la marea Libiei, pentru că e la fel, calmă, caldă și foarte liniștită! Vorba ceea, tot acolo îmi fuge gândul! Deși Lindos are farmecul său aparte, după cum și Mallorca are aceea chemare !

Dar și aici e frumos, foarte, mi-a plăcut și mă bucur că ați ales să mergeți cu mașina până la destinație, nu doar până la parcare. Tupeu, nu? La fel făceam și noi!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[05.08.22 08:32:28]
»

@maryka: Bine ai zis, Mallorca are chemare!! Iar îmi aduci aminte de Rodos, nu îl voi scăpa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, maryka, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) 'Opționale' prin/din Mallorca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10117220878601 sec
    ecranul dvs: 1 x 1