ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lacasuri de spiritualitate in Vaslui

TIPĂREȘTE URM de aici

Daca am scris despre Statui si busturi in Vaslui, daca intr-un articol anterior - Din nou la Vaslui - am scris despre vechile monumente de arhitectura din oras, in completarea prezentarii cred ca s-ar impune si cateva randuri referitoare la lacasurile de cult din Vaslui. Si, trebuie sa spun, nici nu am incotro. Chiar trebuie sa o fac pentru ca gazdele mele - vazandu-ma atat de interesata de Biserica Domneasca - Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", ctitorie a merelui voievod Stefan cel Mare, mi-au spus: "Hai sa ti le aratam si pe celelalte! Vasluiul are cu ce se mandri si din acest punct de vedere! "

Asadar, cu masina (pentru ca lista este destul de lunga, iar sfintele lacasuri - de toate confesiunile - sunt rasfirate pe toata intinderea orasului, din Crucea Garii pana sus, la Moara Grecilor si in Cartierul Gura Bustei) ne-am inceput explorarea.

La Biserica Domneasca "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" - mai cunoscuta localnicilor sub numele de Biserica "Sf. Ioan", ctitoria voievodului Stefan cel Mare, nu am mai oprit. O vizitaseram cu o zi mai inainte, atunci cand ne-am rezervat timp si pentru Ansamblul Curtii Domnesti de curand reconstruit.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din centrul orasului (Str. Nicolae Balcescu, nr. 1), este a doua ca vechime si ca importanta din Vaslui, dupa Biserica Domneasca.

Initial din lemn, cu hramul "Sf. Gheorghe", lacasul a fost inchinat Manastirii Zografu din Muntele Athos. Abia mai tarziu a primit hramul "Adormirea Maicii Domnului". Incepand cu anul 1628 lacasul apare mentionat in diverse hrisoave domnesti de danie. La 9 august 1796, data la care era metoc al Manastirii Dobrovat, printr-un schimb de proprietati, Biserica "Adormirea Maicii Domnului", precum si mosia acesteia, intra in proprietatea hatmanului Costachi Ghica.

In marele incendiu din 1859, care distruge o buna parte din oras, mica bisericuta din lemn este arsa. In acelasi an, caminarul Neculai Hagi Chiriac, cu origini grecesti, nascut in Bucovina, a inceput zidirea unui nou lacas, din piatra, chiar in mijlocul orasului. Moartea sa prematura a facut ca lucrarea sa fie terminata de nepotul sau, Dimitrie Castroian, cu banii din averea caminarului. Despre toate acestea, ca si despre altele, aminteste pisania din pronaos: "Pe acest loc a existat o bisericuta de lemn lucrata de credinciosii Ciobanu Onila si Mihaila din Vaslui, ce a fost complet mistuita de foc in 1859. In acelasi an binecredinciosul boier crestin, Neculai Chiriac Hagiu din Vaslui incepe ridicarea acestui lacas cu a sa cheltuiala, dar moare. Nepotul sau Dimitrie Castroian, continua lucrarea si o termina in 1860. Din averea mosului sau, Sfantul locas a fost reparat de mai multe ori, iar dupa marele cutremur de groaza, din noaptea de 10 noiembrie 1940, a fost consolidat, reparata pictura si eliberat de casele si maghernitele ce-l sufocau. Aceeasi lucrare a primit-o si clopotnita. Cheltuiala a fost suportata de crestinii vasluieni si autoritatile locale. Redeschiderea s-a facut in ziua hramului, la 15 august 1943, aflandu-ne in razboi".

Construita in stil slavon, biserica a fost impodobita cu o frumoasa pictura. In biserica, pe zidul din dreapta, remarcam "Nunta de la Cana Galileii", o pictura de mari dimensiuni, realizata cu sustinerea financiara a sotilor Virginia si Constantin Tanase, cunoscutul actor de revista, cu origini vasluiene. Pe acelasi perete se afla si "Predica de pe munte" scena biblica realizata cu cheltuiala Generalului Ioan Rascanu. Peretele din stanga este impodobit cu doua picturi de mari dimensiuni: "Inmultirea painilor"si "Binecuvantarea pruncilor", ultima realizata prin efortul financiar al "Societatii Femeilor Ortodoxe" din Vaslui.

Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva" - din Str. Toma Caragiu, nr. 9, construita in perioada 1937-1943, in vremuri grele pentru poporul roman, are drept ctitori doua mari personalitati militare: Maresalul Ion Antonescu si Generalul de divizie Ioan Rascanu, fost ministru de razboi, primar general al Bucurestiului, primar al Vasluiului (1938-1942) si prefect de Vaslui (1943).

Un eveniment mai nou legat de acest lacas, unul care m-a surprins cu adevarat, este acela ca deputatul Alexandru Muraru (PNL) a denuntat Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Vaslui pentru ca si-a comemorat ctitorul, pe Maresalul Ion Antonescu, Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui deschizand un dosar penal in cadrul caruia sunt cercetati cei trei preoti pentru savarsirea slujbei de pomenire a maresalului.

"Consideram ca intreaga actiune, desfasurata intr-un cadru public, a incalcat flagrant legislatia in vigoare, fiind, la prima vedere, o fapta penala. Membri ai clerului, cadre militare in rezerva, istorici au glorificat un criminal de razboi facand apologia unui personaj care a pus la cale, in anii 40, un intreg plan de exterminare a populatiei evreiesti. Atrag atentia ca ceea ce s-a intamplat in lacasul de cult este o incercare de reabilitare a unui criminal de razboi, o actiune ilegala si incalificabila. "

Nu comentez. Trec la enumerarea celorlalte lacasuri de cult din Vaslui.

Biserica "Sfantul Nicolae" - din Str. Florilor, nr. 1, a inceput a se construi la 28 noiembrie 1937. Lucrarile care au durat aproape 6 ani, au fost sustinute financiar de credinciosii din oras si din imprejurimi, de autoritatile locale, de Generalul Ioan Rascanu - primar si apoi prefect de Vaslui, precum si de Maresalul Ion Antonescu.

Sfintita la 26 septembrie 1943, in plin razboi, Biserica "Sfantul Nicolae" a devenit parohie a cazarmei.

Biserica "Sfanta Treime" - paraclisul din Cimitirul "Eternitatea" situat in partea de nord-vest a orasului, in apropiere de Parcul Copou, a fost construit in 1890 pe terenul donat pentru cimitir si biserica de familia domneasca Mavrocordat. La inceput locul a fost marcat de o troita, monument care - se zice - poate fi vazut si acum in apropierea bisericii. Preocupata si de altele, eu am omis sa-l caut si deci nu l-am vazut.

Biserica-paraclis, construita din zid, cu o turla deasupra pridvorului, a fost supusa in timp mai multor lucrari de consolidare (in special dupa cutremurele din 1940 si 1977), de reparatii si de refacere a picturii. De remarcat frescele in stil neo-bizantin, cu puternice influente romanesti, mai ales in scenele care reprezintă Nasterea Domnului, unde pastorii sunt infatisati in costume populare romanesti.

Trebuie mentionat faptul ca in apropierea bisericii-paraclis se afla Monumentul Eroilor Neamului ridicat din initiativa generalului Ioan Rascanu, in 1934, care comemoreaza eroii de la Plevna in frunte cu Serg. Constantin Turcanu (Penes Curcanu). Tot aici se afla Monumentul Eroilor jertfiti in cele doua razboaie mondiale, precum si Monumetul Eroilor Revolutiei din 1989.

Biserica de lemn "Sfintii Imparati Constantin si Elena" avand si hramul "Sf. Mucenic Mina", situata in zona garii, pe Str. Podurilor, nr. 39, este un lacas mai nou, sfintit la 8 noiembrie 1998. Nu am intrat in biserica desi am trecut pe langa ea de mai multe ori. Am avut intentia de a o vizita, dar de cele mai multe ori am gasit-o inchisa la ora trecerii noastre pe acolo. Singura data cand am gasit-o deschisa era aglomerata, fiind in desfasurare o slujba de botez. Privind-o la exterior, am ramas cu impresia ca Biserica de lemn "Sfintii Imparati Constantin si Elena" este un pic mai altfel decat bisericile de lemn aparute in ultima vreme, arhitectura ei aparte amintind de lacasurile din nordul Moldovei.

Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" situata pe Bd. Traian, vis-à-vis de Hala si Piata Agroalimentara "Traian", este o biserica foarte noua. La 27 februarie 1998 Episcopia Husilor a hotarat infiintarea Parohiei cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", iar la 15 noiembrie acelasi an, in prezenta unui mare numar de credinciosi si oficialitati locale, s-a savarsit slujba de sfintire a locului. A fost construita mai intai o capela, terminata si sfintita in anul urmator, apoi - la 27 iulie 2005 au inceput lucrarile de zidire a bisericii pe care o vedem si noi astazi. Adrian Porumboiu si sotia sa Viorica - ctitori ai noii biserici - au inaugurat lucrarile la turnarea fundatiei.

Am vazut aceasta biserica in diferite faze ale construirii sale. Lacasul este in stil moldovenesc, cu plan trilobat si are fundatii, bolti si scara interioara (pentru accesul in turnul clopotnita) din beton armat. Peretii sunt din caramida, iar acoperisul din lemn cu invelitoare din tabla aramita. Cele trei turle - octogonale, avand ferestre inalte - au cruci din otel inoxidabil, donatie a ctitorilor din iulie 2009. De asemenea, ctitorii au inzestrat biserica cu 4 clopote turnate in bronz, executate la Innsbruck (Austria).

Biserica este inalta, inconjurata de un brau de ocnite avand chipuri de sfinti executate in mozaic. Cateva ferestre inguste si foarte inalte permit patrunderea luminii naturale in interior. Interiorul este pictat in fresca.

In Vaslui sunt inca multe alte lacasuri de cult care si-ar putea gasi locul in insiruirea de fata. Trebuie sa ai timp, energie si inclinatie catre acest gen de obiective pentru a le vedea pe toate mai ales pentru ca sunt rasfirate pe toata intinderea orasului: Biserica de piatra "Sf. Petru si Pavel" - in zona Cartier 13 Decembrie, Biserica lipoveneasca de rit vechi "Sf. Stefan" - langa Scoala nr. 5, Biserica noua de rit vechi - situata nu departe de cea veche, Biserica de lemn in stil vechi "Sf. Andrei" - in Cartierul Delea (datand din sec. XVII-XVIII), Capela "Izvorul Tamaduirii" - in curtea Spitalului Judetean de Urgenta, Capela Penitenciarului

In Vaslui, si alte culte sunt reprezentate prin lacasurile lor de rugaciune: Biserica romano - catolica "Sf. Petru si Paul" din Str. Marasesti, construita in 1943 pe locul unei vechi biserici din lemn, Biserica Baptista "Betel" - Str. Andrei Muresanu, nr. 12, Biserica Adventista "Maranatha" - Str. Victor Ion Popa, nr. 12, Biserica Penticostala "Eben-Ezer" - Str. Dimitrie Cantemir, nr. 61, Casa de rugaciune "Martorii lui Iehova", Casa de rugaciune baptista, doua Case de rugaciune evanghelice, precum si ceea ce a mai ramas din Sinagoga de cult mozaic datand din 1870, din vremea cand in Moldova exista o insemnata populatie evreiasca. Localnicii mi-au spus ca Sinagoga din Vaslui nu mai exista. Cladirea a fost cumparata de o alta grupare de cult si amenajata pentru propriile intruniri religioase. Am vazut aceasta cladire, am si fotografiat-o, dar nu am vizitat-o.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.05.22 06:27:34
Validat / Publicat: 12.05.22 08:02:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 366 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vaslui - Biserica Sfantul Nicolae.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [13.01.23 08:18:14] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, mănăstiri vasluiene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Vaslui și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Biserici, mănăstiri vasluiene:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074707984924316 sec
    ecranul dvs: 1 x 1