ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 7 MIN

Augustin

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Localitatea Augustin e în Transilvania, în nordul județului Brașov, la limita cu Harghita, în depresiune unde găsești tot felul de forme de relief: plan orizontal în luncă, abrupt pe dealuri, mlăștinos, de povârniș în zonele de pantă cu substrat dur. Este un areal bogat în hidrografie. Oltul trece pe la ei și tot adună ape așa cum face peste tot pe unde trece. Cei mai importanți afluenți din zonă sunt Bârsa, Homorodul Mare, Ghimbășel, Timiș precum și altele. În perioadele de exces de umiditate pânză freatică ajunge ocazional până la suprafață și, din loc în loc, unele zone mlăștinesc. Uneori, Oltul își mai revarsă apele în luncă. Viteza de deplasare a apei este lentă și, ca urmare, s-au format multe meandre.

În vechime, zona Augustin se numea Garcia după care i s-a spus Villa Sancti Augustin. În trecut, căile de comunicație nu au funcționat prea bine în zonă astfel că locul a fost relativ izolat.

Până în 1876, localitatea a aparținut de Libra Terra Regis, sub controlul direct al regilor Ungariei deși avea o comunitate solidă de români însă erau mereu înconjurați de comunități de sași și secui.

Altitudinea medie în Augustin depășește 500 de metri. Este amplasat chiar la limita Oltului Mijlociu, lângă defileul dinspre Racoș care se întinde pe 17 kilometri. Augustin este chiar pe culuarul depresionar al Oltului. E o zonă așa colinară, cu dealuri, cu văi, cu pâlcuri de pădure, fânețe, mlaștini cu o grămadă de ecosisteme întrepătrunse, răsfirate pe Dealurile Homoroadelor care sunt substratul ce susține localitatea Augustin. Astăzi se văd verzi și proaspete că a venit primăvara.

Dealurile Homorodului sunt mai ample decât arealul localității Augustin și integrează rezervația naturală Complexul geologic Racoș, Cheile Vârghișului care sunt o locație perfectă pentru via feratta și rafting, fiind preferate pentru antrenamente pe coardă la perete și Refugiul Ornitologic de la Sânpaul.

Râul Cormos este un afluent important al Oltului ce face confluență în Augustin și vine din Munții Harghita. Valea sa face limita estică a Munților Perșani.

Iarna e friguț, mai ales în depresiuni. În 1948 au fost – 38 grade Celsius. ????????????

Lângă Augustin, la situl arheologic de la Tipia Ormenișului, se află o cetate dacică cu ziduri de piatră. La sud de această cetate s-a descoperit un sit cu peste 100 de piese ceramice vechi ce au fost restaurate și transportate la Muzeul de Istorie Brașov. Au fost datate la aproximativ 100 de ani îH. Două dintre aceste piese și anume un capac și o fructieră sunt clasificate ca aparținând articolelor de lux. Tot în zonă s-au descoperit aproximativ 300 de monezi vechi de peste 2.000 de ani. Pe Tipia Ormenișului care este un platou îngust și prelung cu prăpastie în partea nordică s-a construit cetatea Racoșului.

Din Augustin, de pe 131C, pe secundar, spre sud, pe firul văii, se ajunge al Schitul Augustin de pe Dealul Mănăstirii, schit ce are o biserică de lemn și o casă monahală. A fost înființat în 2006 pe locul unei foste vetre monahale distruse de generalul Bucow care a desfășurat represalii de amploare împotriva ortodoxiei în Transilvania începând cu primăvara anului 1761. În aprilie – mai a făcut un recensământ din care a aflat că majoritatea populației era ortodoxă, imună la uniație. Ca urmare, trece la represalii feroce, sistematizate și fără discernământ. Bucow moare după 3 ani în care îndeplinește funcția de guvernator al Transilvaniei.

În tentativa brutală de calvinizare a populației, ca urmare a unui ordin dat la 13 iunie 1761 de către căpitanul catolic Bethlen, peste 150 de biserici au fost distruse, cele din lemn fiind arse iar cele din piatră dărâmate cu tunurile. Aceeași soartă a avut-o și așezământul din această locație. După 1761, pe Dealul Mănăstirii a fost pusă o cruce care a fost profanată în perioada comunistă.

Schitul Augustin, astăzi reconstruit, are hramul Înălțarea Domnului care se sărbătorește în joia din cea de-a patra săptămână după Paște, la 40 de zile după Înviere. Urmează construirea unei biserici mai mari în locație.

După Augustin, Oltul trece prin defileu spre Racoș, la vest, unde sunt celebrele coloane de bazalt precum și Lacul de Smarald, locuri care, în ultima vreme, au avut o popularitate mai crescută.

În centrul localității Racoș se află Castelul Sükösd-Bethlen construit la 1624 în locația conacului deja existent ce aparținea grofului Istvan Sükösd ce primise terenul de la principele Transilvaniei Gabriel Bethlen – un calvinist convins care a domnit în Transilvania între anii 1613 – 1629. În perioada domniei sale, în Europa se petrecea războiul de 30 de ani. În Transilvania erau recunoscuți secuii, sașii, maghiarii în timp ce iobagii români erau tolerați, la fel și religia ortodoxă în timp ce religie oficială se considera catolicismul iar după reformă, luteranismul, calvinismul și unitarismul. Comunitățile creștine protestante din Moravia unde Ian Hus a început reforma și din Slovacia au început să fie persecutate. Principele Bethlen hotărăște să-i colonizeze în Transilvania și le dă libertate religioasă. Aceștia sunt baptiștii de astăzi.

Gabriel Bethlen a acordat libertate religioasă și populațiilor autohtone, a recunoscut ortodoxia ba chiar a retrocedat unele din bunurile confiscate de precedesorii săi. Totodată a acordat drept la educație românilor, chiar și iobagilor, abrogând legea care interzicea acest lucru.

Gabriel Bethlen era un admirator al lui Mihai Viteazu și dorea unirea Țărilor Române pe cale pașnică, fie și sub oblăduirea turcilor deoarece nu mai avea încredere în austrieci după înșelarea lui Mihai Viteazu la Câmpia Turzii. Dealtfel, mișelia s-a repetat, amplificat, la 1641. Acest principe are astăzi casa memorială la Bastionul Roșu, în Hunedoara, la Ilia, pe malul Mureșului.

Augustin este o așezare întinsă, împrăștiată, rasfirată pe dealuri, văi și coline. Puzderie de case cu aspect săsesc par să nu se mai termine. După ce crezi că vatra satului e gata, după un pâlc de pădure iar apare o împrăștietură de case, de locuințe pentru că majoritatea clădirilor sunt destinate locuirii. Pe lângă edificiul religios cu care este binecuvântată aproape fiecare localitate, la Augustin mai sunt siturile de arheologie plus mai putem studia stratigrafie, hidrologie, etnografie și compoziția solului, pe clasificări precum și fond faunistic.

Transilvania mi-a părut mereu cam pustie. Afară de orașele de pe lângă cetățile consacrate, totul pare cam... aerisit. Gândindu-mă la viață la țară unde omu’ mai cultivă una – alta prin grădină, făceam un calcul cam cât este necesarul de subzistență al unei familii - să zic medii, formată din căteva persoane. E foarte puțin. Cu un hectar de teren, aproximativ, se poate forma o mică fermă ce poate susține o familie (clan) precum și animalele aferente. Păi toate zonele astea întinse din Transilvania ce par pustii ar putea fi leagăn pentru multe suflete. Am convingerea fermă că loc este pe pământ pentru mult mai mulți decât suntem astăzi iar ce susține azi pământul nu ajunge nici la 10% din capacitatea sa. Voci contrare sunt câteva dar nu ăsta e subiectul meu. Nu e prima oară când observ asta. După ce trec de Brașov, abia - abia ce mai apare câte un orășel micuț colo și colo iar satele sunt împrăștiate care pe unde iar zone întinse sunt pustii. Cam tot la fel și-n Bărăgan totuși, densitatea cea mai mică tot în Transilvania cred eu că este. Argeș-mi pare mai populat dar tot e loc de mult mai mult. Tot așa și Augustin: mergi și mergi și mergi și tot case, care pe unde, ulițe, libertate multă și aici, oricât ai fi de sociabil, tot ai parte de muuultă libertate și autonomie. Păcat că omul copiază că dacă ar da liber la idei, ar avea ce produce. Dar nu! Avem tradiții, avem cutume. Avem obiceiuri. Obiceiurile-s bune, nu zic, dar și limitează foarte mult. În fine... Omul din Augustin trăiește aproape de glie, ori cu regi unguri ori fără. Viața e simplă și ține un echilibru. Nu știu cum se aliniază toți așa dar trăiesc aproximativ la fel. Viața este simplă și arhaică.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mie Transilvania mi-a plăcut mereu. Parcă e un paradis.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Toată explorarea asta e distracție pentru mine.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 12.05.22 04:44:02
Validat / Publicat: 12.05.22 07:18:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: ...

VIZUALIZĂRI: 186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Dealurile Homorodului, Transilvania
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[12.05.22 05:41:23]
»

Pls, attash

https://youtu.be/1fGP_Od9mXs

webmasterX
[12.05.22 07:18:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ardealul, #EXCURSII și CĂLĂTORII - ARDEAL SUD [BV, SB, HD]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mecutPHONE
[13.05.22 01:29:43]
»

Mi-a plăcut extraordinar priveștea de la schit. Amplasarea lui pe vârf celui înalt deal este deosebita. Iar drumul până la mica mănăstire de maici este o frumusețe. Și un bun prilej de puțină mișcare. Un pic ascuns printre case drumul de acces. L-am nimerit doar datorita unei atenții sporite, indicatoarele fiind aproape minuscule.

Excelenta aducerea în atenție a locului!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[14.06.22 00:39:32]
»

Mulțumiri,

Da, adevărat.

Pe mine Ardealul mă cam leșină, sincer, deși eu îl văd cam pustiu dar acolo, parcă până și țarina îmi vorbește. Văd locurile astea cu smerenie și intimidare.

Timpul îmi pare a avea altă valoare aici și alunec ușor spre visare.

Sincer, de-aș putea, numai pe drumuri aș sta, cu bocceaua în spinare. E mai greu, însă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mecut, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072601079940796 sec
    ecranul dvs: 1 x 1