ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Buzau
ÎNSCRIS: 04.01.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Istanbul martie 2022 - cele mai noi detalii

TIPĂREȘTE

Doresc sa impartasesc cu voi impresiile pe care le-am avut in calatoria noastra la Istanbul din martie 2022.

De la inceput va anunt ca nu am sa vorbesc generalitati pe care le puteti intalni pe orice site de calatorii, ci am sa va detaliez anumite lucruri pe care le-am intampinat noi si cu care ne-am confruntat in Istanbul si despre care nu am gasit informatii inainte de a porni in calatorie, sau informatii incomplete.

Calatoria am facut-o cu autoturismul.

Inainte de a pleca la Istanbul (nu am mai fost in Turcia niciodata), m-am informat despre conditiile de calatorie pe site-ul MAE mai ales ca inca nu se incheiase starea de alerta in contextul Covid-19. Aici ni se spune sa completam online un formular care genereaza un cod HES, cod cu care poti cumpara cartele de calatorie cu mijloacele de transport in comun, insa nu ne-a cerut nimeni niciunde acest formular si nici nu ne-a trebuit acest cod HES. Nu zic sa nu completati acest formular, va zic insa ca nu il cere nimeni. Formularul poate fi printat sau salvat in telefonul mobil.

In Turcia am intrat prin vama Hamzabeyli unde am trecut prin vreo patru controale nu foarte amanuntite, la fel si la intoarcere. Ni s-a spus sa deschidem portbagajul mai mult ca formalitate. La iesirea din Turcia nu poti scoate din tara fara declaratie vamala mai mult de 200 de tigari, 1 litru de alcool peste 22grade, 3 sticle de vin si bunuri in valoare de 300 de dolari pentru fiecare persoana. Gasiti aceste informatii pe site-ul MAE.

In Turcia autostrada nu se plateste cu bani cash ci este un sistem cu porti electronice pentru care trebuie cumparat un card ori OGS ori HGS. Noi am optat pentru cardul HGS. Acesta poate fi cumparat de la posta turca PTT (nu poate fi cumparat decat cu cash) sau anumite benzinarii. Pentru cardul HGS ai o perioada de gratie in care il poti cumpara dupa ce ai trecut prin aceste porti electronice de 7 zile daca esti cetatean strain si de 15 zile daca esti cetatean turc. Eu am cumparat acest card HGS a doua zi de cum am ajuns la Istanbul de la posta turca PTT unde iti cere numarul pasaportului si certificatul de inmatriculare al masinii. El costa 90 TL din care 15 TL este cardul in sine si 75 TL sunt bani pusi pe card. De asemenea puteti solicita sa va fie pusi mai multi bani pe card daca va este necesar. Ca si tarife, in martie 2022, autostrada Edirne-Istanbul costa 24 TL, podul Bosfor 8,5TL, iar Avrasia Tunel 46TL pe fiecare sens. Cardul HGS trebuie lipit pe parbriz.

In Istanbul ne-am cazat la hotelul Queens Land in zona Sultanahmet, hotel fara parcare, drept pentru care m-am dus cu masina la o parcare etajata, insa nu m-a primit pe motiv ca sistemul nu poate citi numerele de inmatriculare straine. Astfel, am mers la un alt fel de parcare (privata) amenajata intr-o curte. Sunt mai multe in zona si le puteti gasi pe Google Maps. Aici nu au vrut sa lase nimic la pret si am platit 150TL pe zi in ciuda faptului ca la intrare pretul era de 120TL pe zi. Este posibil ca la astfel de parcari sa va ceara cheia de la masina sa va mute ei masina in cazul in care blocati pe altul. Eu nu le-am lasat cheia de la masina si am parcat in asa fel incat sa nu blochez pe nimeni sa fiu nevoit sa le las cheia. Nu am avut neplaceri cu aceasta parcare poate doar pretul mai mare. Este exclus sa poti parca pe strada. Strazile sunt inguste si cu piloni sa nu poti urca pe trotuar. Mai bine cautati hoteluri care va asigura parcarea in cazul in care calatoriti cu masina.

Va sfatuiesc sa lasati masina in parcare pe toata perioada sejurului la Istanbul pentru ca este un oras foarte aglomerat si o buna parte din timp vi-l veti petreceti in trafic. Alternativa cea mai buna este sa va deplasati cu mijloacele de transport in comun.

Pentru transportul in comun este necesar sa va cumparati un card Istanbulpass, un card rosu, de la automatele galbene din preajma statiilor. Cardul costa 25TL si il puteti folosi pentru calatoria cu tramvaiul (5,48TL calatoria), autobuzul (3,32TL calatoria) si metroul (cu metroul nu am calatorit). Puteti folosi un singur card mai multe persoane. La tramvai este un sistem de turnicheti la intrarea in statie, iar la autobuz urcarea se face pe la sofer unde este un cititor de carduri.

Noi am schimbat bani la casa de schimb, dar am scos si de la bancomat si am platit si cu cardul. In functie de cum va faceti socotelile, procedati cum doriti, dar va zic ca este bine oricum. La casa de schimb 1 euro este intre 15,05TL si 15,5TL. Lira turceasca se devalorizeaza pe zi ce trece, cand am fost noi era 1TL=0,32RON cursul oficial. Totusi este mai bine ca in tarile non UE sa faceti plati cu carduri Visa (conversia se face in functie de cursul dolarului), iar in UE cu Mastercard (conversia se face in functie de cursul euro). Diferenta nu e mare intre ele, dar pentru cine cheltuie sume mai mari poate conteaza.

Datele pe mobil sunt mai slabe ca la noi, dar poti folosi fara probleme Roamingul in Istanbul. Am folosit Maps, Facebook, Instagram si Wattsapp fara probleme pe strada. SIM-ul este de la DIGI si nu am intampinat nicio problema.

Pe 10 martie benzina la Shell era 20,34TL, motorina 22,81TL si gpl 10,03TL.

Croaziera pe Bosfor costa 45TL si vaporul se poate lua de langa podul Galata. Dureaza 1 ora si 50 minute si vaporul ne-a dus pana la al doilea pod peste Bosfor. A fost ok.

Pentru cine nu a mai fost la Istanbul ii poate lua ceva timp sa se obisnuiasca cu viata de aici. Orasul este foarte aglomerat, este un furnicar si un bazar tot orasul. Toata lumea are ceva de vanzare.

Va sfatuiesc sa nu dati buzna la Marele Bazar pentru cumparaturi. Nu sunt cele mai bune preturi. Sunt destule magazine pe strazile adiacente cu preturi mai bune sau la celelalte bazaruri. Tocmeala din bazar este un mit, nu prea am gasit pe cineva care sa-mi lase la pret, decat rareori, cu majoritatea nu m-am inteles la pret. Poate ca daca luati marfa en-gros va va face reducere.

Per total nu am intampinat probleme la Istanbul, doar ca in ziua cand am plecat a nins ca in povesti, asa cum nu a nins la noi toata iarna. A trebuit sa ajungem la Istanbul pentru a vedea zapada din belsug in luna martie. La intoarcere cam 100 de km din autostrada era plina de zapada si s-a circulat destul de greu cu 60-80km/h, uneori si cu 40km/h.

Imi doresc sa ma intorc in Istanbul, un oras cu foarte mare incarcatura istorica, o gastronomie excelenta si destul de ieftina.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Transportul in comun este bine pus la punct. Tramvaiele siautobuzele vin destul de des si orarul corespunde in mare masura cu cel de pe Google Maps.


[fb]
---
Trimis de Adrijaan in 13.03.22 22:12:24
Validat / Publicat: 13.03.22 22:56:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 15197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Adrijaan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Autostrada Istanbul-Edirne la intoarcere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[13.03.22 22:55:29]
»

In Istanbul ne-am cazat la hotelul Queens Land in zona Sultanahmet,

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța la Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.03.22 06:32:43]
»

@Adrijaan:

La iesirea din Turcia nu poti scoate din tara fara declaratie vamala mai mult de 200 de tigari, 1 litru de alcool peste 22grade, 3 sticle de vin si bunuri in valoare de 300 de dolari pentru fiecare persoana. Gasiti aceste informatii pe site-ul MAE.

Nu-mi amintesc să fi citit vreodată aceste limite referitor la ieşirea din Turcia.

Ar fi util un link către sursa exactă a acestor informaţii.

Pe 10 martie benzina la Shell era 20,34TL, motorina 22,81TL si gpl 10,03TL.

Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când văd motorina mai scumpă decât benzina.

Constat că s-a dublat preţul, echivalat în lei, faţă de septembrie-octombrie 2021. Carburanţii încă sunt mai ieftini ca la noi .

Aici ni se spune sa completam online un formular care genereaza un cod HES, cod cu care poti cumpara cartele de calatorie cu mijloacele de transport in comun, insa nu ne-a cerut nimeni niciunde acest formular si nici nu ne-a trebuit acest cod HES.

Restricţiile referitoare la pandemie s-au relaxat şi la ei, aşa că nu mă miră faptul că nu i-a mai interesat codul HES.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][12 voturi]
adrianbogdan
[14.03.22 07:19:30]
»

Buna! Greu de spus dacă ai adus vreo noutate, pe AFA de ani de zile se discuta despre autostrazi și modalitățile de plată ale acestora. Despre parcari si Goagle am auzit si noi, Codul HES este introdus de ceva vreme, dacă citeai pe aici vedeai că nu e o mare noutate.

Nu înțeleg ce treabă ar avea MAE cu contrabanda de tutun si mai ales de ce ar scrie astfel de atenționări pe site-ul oficial.

A trebuit sa ajungem la Istanbul pentru a vedea zapada din belsug in luna martie. La intoarcere cam 100 de km din autostrada era plina de zapada si s-a circulat destul de greu cu 60-80km/h, uneori si cu 40km/h. - asta da noutate, la Istanbul ninge rar, iarna aceasta s-a întamplat de două ori. Cat despre traficul din Istanbul și împrejurimile lui... este blocat tot timpul.

Multumim pentru actualizarea preturilor la benzină si motorina!

Vacante frumoase!

turkn
[14.03.22 20:52:02]
»

Va rog mai multe detalii, conditii, tarif, eventual poze cu hotelul la care v-ati cazat, Queens Land.

Mihai18PHONE
[15.03.22 15:40:06]
»

Este un rewiev util și bine documentat.

Am vizitat Istanbulul de mai multe ori. Mă surprinde cursul valutar. Când am fost eu, 1 euro=4TL Acum este surprinzător, în sens negativ pentru Turcia.

Despre tocmeala la cumpărături în Bazar. Acolo, tocmeala este un obicei Noi ne doream un ibric din aramă pentru. pentru cafea. Vânzătorul cerea 40 TL După ce ne-am tocmit, l-am plătit plătit cu 30 TL.

Recomand tuturor o plimbare cu vaporașul pe Bosfor. Este un mare câștig.

Despre Podul Gala Galata. Acesta este feblețea noastră cand mergeam la Istanbul pentru 2-3 zile, unde nu concepem sa servim o masă de prânz la unul dintre elegantele restaurante de pe acest pod, unde servirea era ireproșabilă și priveliștea era superbă.

Eu prefer zonele Sultanahet și Eminonu.

Chiar dacă acum trăim zile grele, o excursie la Istanbul este o învețitie bună pentru viață.

Luati imagini video și faceți fotografii. Eu acum le vizionez cu placere și nostalgie.

Cu bine, tuturor.

Yoda
[15.03.22 16:24:19]
»

@Mihai18:

Mă surprinde cursul valutar. Când am fost eu, 1 euro=4TL

Cand era asta? Cred ca era mai demult...

Anul trecut in toamna era 10 TL la un EUR, acum sunt 15 TL la un EUR. Tot atunci, benzina era 0.73 - 0.85 EUR / litru, acum este 1.3 EUR / litru.

Mihai18PHONE
[15.03.22 19:11:56]
»

@Yoda: Când am fost eu?

Răspund acum. 2016, când a fost tentativa de lovitura de stat în Turcia. Atunci eram acolo și apoi am scris un review - vezi impresii

Yoda
[15.03.22 19:24:47]
»

@Mihai18: Da, multumesc, asta voiam sa stiu. Deci era destul de mult timp in urma.

Acum am citit si eu review-ul. Imi pare rau de sejurul intrerupt.

Mihai18PHONE
[15.03.22 19:42:07]
»

@Yoda: Mulțumesc.

Va includ în lista userilor prefarati

adso
[15.03.22 19:47:04]
»

@Mihai18: Când am ajuns acolo prima oară (2013) era 1 Euro = 2 Lire. La Hagia Sofia intrarea era 35 de lire, parcă. La fel am dat la Topkapî, la Dolmabahce a fost chiar moca - 25. Nici cu mâncarea nu am dus-o prea bine, în zonele turistice erau prețuri peste Germania sau Italia. Ni s-a părut totul foarte scump la acea vreme.

După care a început să-și facă numărul „sultanul” . Prețurile în lire au rămas cam tot alea, doar că lira a scăzut ca valoare de 7 ori... Iar la Hagia Sofia acum e gratis

Yoda
[15.03.22 19:56:46]
»

@Mihai18: Multumesc.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[16.03.22 06:33:32]
»

@adrianbogdan:

Greu de spus dacă ai adus vreo noutate, pe AFA de ani de zile se discuta despre autostrazi și modalitățile de plată ale acestora. Despre parcari si Goagle am auzit si noi, Codul HES este introdus de ceva vreme, dacă citeai pe aici vedeai că nu e o mare noutate.

Ai punctat excelent faptul că toate aceste informaţii au fost intens dezbătute şi actualizate pe AFA an de an atât în review-uri, cât şi prin CMR-uri, inclusiv condiţiile de intrare în Turcia, respectiv de întoarcere din Turcia, aflate într-o continuă schimbare în perioada pandemică.

Cine era interesat găsea cam toate informaţiile de care avea nevoie la o simplă căutare pe sait.

Cât timp eu am parcat pe stradă în partea europeană a Istanbulului de câte ori am avut nevoie, la bordură, nu pe trotuar, nu cred că lucrurile s-au schimbat fundamental, astfel că nu m-aş hazarda să afirm că "Este exclus sa poti parca pe strada", cum face autorul.

Multumim pentru actualizarea preturilor la benzină si motorina!

Actualizarea aceasta este importantă pentru a-ţi face o idee despre preţurile pe care le implică o deplasare cu autoturismul în Turcia în această perioadă, utilă celor care vor ajunge acolo în perioada imediat următoare. Când ştiu cât de mult fluctuează preţurile carburanţilor, eu voi fi mai interesată în preajma plecării mele.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[16.03.22 06:46:37]
»

@Mihai18:

Am vizitat Istanbulul de mai multe ori. Mă surprinde cursul valutar. Când am fost eu, 1 euro=4TL Acum este surprinzător, în sens negativ pentru Turcia.

Ştiu cât de mult vă place Istanbulul şi ţie şi soţiei tale şi tocmai de aceea mă surprinde faptul că nu ai mai revenit în marea metropolă după acel incident nefericit din 2016 petrecut în cel mai nepotrivit moment posibil.

Despre evoluţia cursului valutar puteai afla cu uşurinţă de pe internet, BNR-ul actualizează zilnic aceste informaţii.

Din păcate devalorizarea accentuată a lirei şi inflaţia galopantă îi afectează puternic pe cetăţenii turci, care îşi văd puterea de cumpărare mult diminuată în pofida creşterilor salariale acordate acestora în încercarea de a mai ameliora impactul negativ.

Despre tocmeala la cumpărături în Bazar. Acolo, tocmeala este un obicei

Turiştii obişnuiţi au înţeles demult că nu merită să cumpere din Grand Bazar. Eu am fost acolo mai mult ca la muzeu , preţurile fiind descurajant de mari oricât de bun negociator ai fi.

Recomand tuturor o plimbare cu vaporașul pe Bosfor. Este un mare câștig.

Corect, dar doar pentru cine suportă. Valuri sunt mai mereu şi tangajul... Eu nu m-am aventurat.

Despre Podul Gala Galata. Acesta este feblețea noastră cand mergeam la Istanbul pentru 2-3 zile, unde nu concepem sa servim o masă de prânz la unul dintre elegantele restaurante de pe acest pod, unde servirea era ireproșabilă și priveliștea era superbă.

Cei cu un buget mai mic alegeau să mănânce peşte în pâine de la vânzătorii ambulanţi de SUB Podul Galata. Face parte din farmecul unei vizite la Istanbul. Desigur şi răsfăţul la acele restaurante este de apreciat, dar cam scump.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[17.03.22 06:28:13]
»

@Yoda:

Anul trecut in toamna era 10 TL la un EUR, acum sunt 15 TL la un EUR.

Şi eu am prins un curs de 10 TL la 1 euro atât în toamna anului 2020, cât şi în aceeaşi perioadă din 2021, chiar dacă au existat unele fluctuaţii pe parcursul anului.

Din păcate, lira turcească îşi continuă deprecierea faţă de euro. De la 1 euro= 15 TL deja a ajuns la 1 euro=16,11 TL în doar câteva zile. Şi de la 0,32 lei la 0,30 lei în aceleaşi câteva zile.

Tot atunci, benzina era 0.73 - 0.85 EUR / litru, acum este 1.3 EUR / litru.

În ultimii 9-10 ani am mers în Turcia cu o maşină pe motorină şi nu pot spune cât m-am bucurat să găsesc carburantul tot mai ieftin de la un an la altul, iar eu comparaţia o fac raportat la echivalentul în lei.

În toamna anului 2020 m-am plimbat foarte mult în vacanţa de trei săptămâni petrecută în Turcia, alimentând doar de la Shell la preţuri care au variat între 3,22 şi 3,28 lei litrul de motorină. Pomană curată! Nici anul trecut lucrurile nu au stat mult diferit, preţul mediu fiind pe la 3,70 lei.

Nu ştiu cum va fi anul acesta. Clar va fi mai scump, dar tot nu mă va face să renunţ la a merge cu maşina în Turcia.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[17.03.22 06:40:20]
»

@adso:

Când am ajuns acolo prima oară (2013) era 1 Euro = 2 Lire.

He he... a fost demult.

Şi eu îmi amintesc vremurile când 1 euro era 1,96 TL şi 1 TL=1,90 lei, dar lucrurile s-au schimbat mult în ultimii 15 ani.

La Hagia Sofia intrarea era 35 de lire, parcă.

Şi eu am vizitat Sfânta Sofia pe vremea când era muzeu plătind aproximativ echivalentul a 10 euro pe bilet. Nu mă bucură faptul că aceasta a devenit, din nou, moschee şi poate fi vizitată gratuit, dar sunt curioasă să o revăd.

Nici cu mâncarea nu am dus-o prea bine, în zonele turistice erau prețuri peste Germania sau Italia. Ni s-a părut totul foarte scump la acea vreme.

Pentru prima masă luată în Istanbul şi eu am plătit destul de mult, chiar dacă nu era vorba de un restaurant cu pretenţii, însă am plătit pentru zonă. Ulterior am găsit şi locaţii mai accesibile ca preţ dar cu o ofertă gastronomică cel puţin la fel de mulţumitoare.

În ultimii ani însă am mâncat tot mai ieftin, indiferent de oraşul turcesc vizitat.

Mihai18PHONE
[20.03.22 20:32:00]
»

@nicole33: Referitor la "cei cu buget mic, alegeau sa mănânce pește în pâine de la un restaurant sub Podul Galata "

Bună alegere. Alături de Podul Galata, lângă malul Cornului de aur era o mică corabie frumoasă în exterior, de culoare galbena pe care se frigea pește, apei pus într-un corn lung de pâine. Acum am ajuns la ce voiam sa scriu. Tot în zonă se vindeau la pahar, muaturi asortate în zeama de culoare inchisa, probabil de la sfecla roșie. Acel pește în pâine (era dorada) care era gras și sucul de la murături se asorta foarte bine cu pestele gras din paine. Asemenea combinație era bine venită.

Doamne, ce vremuri frumoase am trăit atunci.

Cu bine tuturor.

C

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[22.03.22 06:28:56]
»

@Mihai18:

@nicole33: Referitor la "cei cu buget mic, alegeau sa mănânce pește în pâine de la un restaurant sub Podul Galata "

M-ai citat mai sus, însă nu ai făcut-o complet .

Există ŞI restaurante sub Podul Galata, dar eu mă refeream tocmai la vânzătorii ambulanţi din zonă care vând peşte în pâine, o variantă ieftină şi totodată o experienţă de neratat în Istanbul

Tot în zonă se vindeau la pahar, muaturi asortate în zeama de culoare inchisa, probabil de la sfecla roșie.

Ştii care este culmea? Nu mi-am dat seama că de murături este vorba şi nu am încercat. Oricum sfecla nu este pe gustul meu, dar combinaţia de peşte şi murături ar fi fost interesantă.

Doamne, ce vremuri frumoase am trăit atunci.

Subscriu!

Şi eu am amintiri frumoase şi îmi doresc să revin în Istanbul, poate într-un minisejur destinat exclusiv marii metropole.

AdrijaanPHONEAUTOR REVIEW
[26.03.22 20:58:03]
»

@nicole33: https://www.mae.ro/travel-conditions/3677

AdrijaanPHONEAUTOR REVIEW
[26.03.22 21:12:24]
»

@adrianbogdan: Articolul se numește "Istanbul martie 2022- ultimele detalii". Nu am spus NOUTĂȚI!!!

Istanbulul îl găsești tot acolo, nu s-a mutat. Totuși ca noutate din ianuarie s-au modificat prețurile la autostradă, pod, tunel... ; curs valutar, preturi la parcări, combustibil.

Sunt sătul de comentariile acide și ironice de pe Facebook! Am crezut că pe acest site este altfel, dar m-am convins că nu este așa.

Nu știu cum să șterg articolul pe care l-am scris, dar rog administratorul site-ului sa o facă. Nu m-am gândit că o să găsesc aici numai ambasadori și consuli onorifici cu capsa pusă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[26.03.22 21:21:34]
»

@Adrijaan:

La iesirea din Turcia nu poti scoate din tara fara declaratie vamala mai mult de 200 de tigari, 1 litru de alcool peste 22grade, 3 sticle de vin si bunuri in valoare de 300 de dolari pentru fiecare persoana.

Tu te-ai referit la IEŞIREA din Turcia şi acum pui link cu condiţiile impuse de Bulgaria Cine să te mai înţeleagă?

Oricum informaţia citată este ERONATĂ. Pentru conformitate, voi adăuga informaţiile disponibile pe site-ul MAE, valabile pentru INTRAREA în Bulgaria dinspre Turcia pe cale rutieră:

Exemplul maximal pentru scutirea de taxe la intrarea în Bulgaria pentru un pasager care vine din Turcia este următorul :

40 bucăți țigări (2 pachete)

1 litru băuturi spritoase/alcoolice

3 litri vin non-spumant

16 litri bere

și alte mărfuri (precum jucării, parfumuri, articole electronice, etc.) până la valoarea totală de 300 de euro sau contravaloarea acestora în leva.

Seamănă şi nu prea, aşa-i?

Vameşii bulgari sunt interesaţi doar de numărul pachetelor de ţigări cu care intri la ei în ţară, acestea fiind mult mai ieftine în Turcia faţă de România sau Bulgaria. Alcoolul este mai scump la turci şi nimeni nu este interesat să cumpere şi să-l plimbe peste graniţe.

Restul mărfurilor cumpărate de la turci nu mi s-a părut să prezinte interes pentru ei, cât timp se vedea clar că sunt de uz personal, nu cumpărate în vederea revânzării.

adrianbogdan
[26.03.22 22:41:53]
»

@Adrijaan: Buna seara!

Sunt sătul de comentariile acide și ironice de pe Facebook! Am crezut că pe acest site este altfel, dar m-am convins că nu este așa.

Dacă te uiți pe punctaj vei vedea că eu chiar am apreciat review -ul tău chiar de când s-a publicat articolul (vezi voturi, punctaj).

În rest ar fi fain dacă ai scrie ceva despre ce ați vizitat la Istanbul.

O seara frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yoda
[27.03.22 22:08:19]
»

@Adrijaan: Banuiesc ca ai mers pe la Ruse - Razgrad - Targoviste, asa-i? Care era starea drumului in Bulgaria?

De unde ati luat Istanbulpass-ul? E sigur ca poate fi folosit de mai multe persoane? Cineva spunea ca de cand cu COVID-ul, trebuie ca fiecare sa aiba un card propriu, eliberat pe baza HES-ului.

Multumesc.

PS: nu te supara si scrie mai bine despre hotel si despre cum v-ati petrecut timpul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Adrijaan, Mihai18, turkn, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța la Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067430019378662 sec
    ecranul dvs: 1 x 1