ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul de Artă “Dinu și Sevasta Vintilă” , cel mai mare muzeu de artă sătesc din Europa

TIPĂREȘTE

Începusem să scriu despre următoarea mea vacanță, dar nu vreau să trec mai departe, pentru că în week-end-ul care tocmai a trecut, am descoperit un muzeu de o valoare inestimabilă, despre care aș vrea să spun lumii întregi.

Duminică voiam să mergem la o drumeție scurtă și alesesem Cabana Ciucaș, Dar de unde vineri, chiar și sâmbată dimineață, prognoza era ok, am vorbit chiar și la cabană să vedem dacă este deschisă și putem mânca, după amiază s-a transformat în coduri portocalii de vânt și ninsoare și așa a fost în oricare parte am fi încercat să mergem față de București: spre Buzău, Târgoviște, Pitești, Valea Prahovei… Singura regiune verde era partea de jos a țării cu 7-9 grade și cer însorit. Nu prea ne ardea de mers spre mare, dar nu aveam alternative. Duminică dimineață, înainte de plecare, am mai verificat o dată meteo și era la fel în zona Dobrogei, unde am ales până la urmă să mergem, adică 7-9 grade, cu soare.

Ce planuri să ne mai facem noi după prognozele astea, dacă nu se mai verifică nici în decurs de câteva ore? De la Cernavodă a început să ningă ușurel. Și din ce în ce mai tare, și mai tare, dar foarte, foarte frumos, iar noi eram pe un drum județean și tot urcam și coboram dealuri spre Cetatea Capidava. A nins atât de frumos și s-a pus pe șosea atât de repede, de am crezut că pe acolo rămânem. Din fericire, la Capidava s-a oprit și într-o jumătate de oră a ieșit și soarele de care citisem.

În fine… nu vreau să zic de Capidava acum, poate vreodată… Din cauza viscolului, doamna de la casa de bilete plecase, dar erau acolo un tinerel și un bodyguard care ne-au lăsat să vizităm și cetatea, fără bani, evident. La plecare, când i-am întrebat ce mai putem vedea în zonă, cu toate că noi aveam listuța noastră, dar așa facem mereu, ne băgăm în seamă și cu oamenii, ne-au zis să ne oprim la Topalu, dacă tot mergem în direcția aceea, pentru că este un muzeu de artă acolo. Bodyguard-ul nu știa prea multe, băiatul cel tânăr ne-a îndrumat și a zis că o să ne placă, cu toate că noi îl întrebam ce să mai vedem în materie de natură, nu de muzee.

Dacă tot ne era în drumul spre Hârșova ne-am oprit. Nu mai țin minte când ne-a impresionat un loc așa de tare. De fapt, ne-a surprins pentru că nu ne așteptam să dăm de așa ceva acolo.

Muzeul de Artă “Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, din Dobrogea noastră, este cel mai mare muzeu sătesc din țară și din Europa. Am fost 7 persoane și 2 fumători au zis că nu intră ei într-un muzeu de țară, ne așteaptă la o țigară afară. De la stradă casa se vede mică, o casă de țară cu 2 camere, presupuneam. Am mai văzut case memoriale deschise de primării prin sate, care au o cameră-două, așa că, prietenii noștri au zis că nu mai dau și bani pentru ceva ce nu părea pe gustul lor.

Nici n-am apucat să intrăm în muzeu, ci doar la intrare, la casa de bilete, dar când ne-am uitat în dreapta, în prima cameră, ne-am dat seama că nu e chiar așa și i-am convocat și pe fumătorii noștri de afară. Pur și simplu după ce am pătruns în muzeu am rămas și noi tablou, la fel ca tablourile de pe pereți.

Muzeul este deschis din 1960 și cuprinde opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei sale natale, Topalu. Muzeul este deschis în casa părintească și poartă numele părinților Dinu și Sevasta, primii învățători ai satului, cei care au pus și bazele primei școli în Topalu. Inclusiv strada din Topalu, pe care se află poartă numele părinților.

Chiar dacă de la stradă nu se vede, se întinde pe 12 camere, unde sunt expuse 228 de lucrări de artă românească, ale celor mai renumiți pictori ai noștri: Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrașcu, Pallady, Camil Ressu, Baba și alții, dar și sculpturi ale renumitului Oscar Han. Toate operele sunt ORIGINALE.

Ele au fost adunate de chirurgul Gheorghe Vintilă, născut în Topalu în 1898, la sfatul prietenului Oscar Han, care l-a îndemnat să investească în artă la acea vreme.

Noi am rămas uimiți pur și simplu, credem că nici la Muzeul de Artă din București nu sunt atâtea opere originale. L-am întrebat de mai multe ori pe domnul de la casă, care ne-a și însoțit și ne-a povestit, dacă este adevărat că sunt opere originale. Ne-a asigurat că da, că suntem într-un muzeu cu o valoare inestimabilă, iar oamenii implicați fac tot posibilul să ducă mai departe dorința marelui lor consătean. Și ne-a mai spus că absolut toți vizitatorii de la muzeul din Topalu au avut aceeași reacție ca și noi.

Muzeul arată impecabil, ca orice mare muzeu, operele sunt expuse în cele 12 camere unde se asigură lumina, umiditatea și temperatura necesare, iar unele sunt protejate în plus cu o folie foarte subțire de sticlă.

În una din camere este o vitrină unde sunt expuse diplomele lui Gheorghe Vintilă și cărțile pe care le-a publicat.

Marele chirurg s-a mutat în București dar dorința lui arzătoare a fost să fie înmormântat în curtea casei părintești, astăzi muzeu. A murit în 1978, deci a apucat să se bucure niște ani de existența muzeului, iar mormântul său se află acolo, în stânga intrării, alături de un bust realizat de bunul prieten, Oscar Han.

Îngrijorarea noastră a fost legată de siguranța acestui muzeu de valoare inestimabilă, dar ne-am liniștit imediat. Ni s-a spus că sunt luate toate măsurile de siguranță, în fiecare cameră sunt camere de luat vederi și, în plus, sediul muzeului este gard în gard cu sediul poliției. Din 1960 de când s-a deschis nu a fost nici o tentativă de furt.

Muzeul aparține de Consiliul Județean Constanța, este parte a Muzeului de Artă Constanța și promovarea vine din partea lor. Nu știu dacă se face chiar totul pentru promovare, pentru că niciunul dintre noi nu auzise sau citise vreodată de existența acestul muzeu și chiar am făcut un sondaj printre toți prietenii noștri și nimeni nu auzise de el.

Intrarea la muzeu a costat 10 lei bilet întreg, 5 lei pentru pensionari și 2,5 lei pentru copii și studenți. Luni și marți este închis, dar domnul de la casă ne-a spus că oricine ajunge și îl găsește închis trebuie să dea un telefon pentru că stă aproape și vine imediat. Programul este de la 9 la 17.

Eu nu sunt cunoscătoare de artă, dar, acest muzeu ne-a impresionat atât de tare încât trebuia să spunem lumii că-l avem și că putem face ceva ca să-l susținem, măcar prin vizitarea lui. Pentru cunoscători cred că este balsam pentru suflet. Din București au fost 185 de km până la Topalu, ceea ce înseamnă că poate fi o destinație de o zi pentru cei care își doresc să îl viziteze.

La plecare am cumpărat și o cărticică mică, un catalog cu o parte din operele expuse în muzeu, pe care am dat 10 lei.

După ce ne-am urcat în mașini, înainte de a porni mai departe, am fost foarte curioși să citim despre muzeu, pentru că tot nu ne venea să credem ce ne spusese ghidul nostru. Toate informațiile pe care ni le-a dat s-au confirmat, în plus, am citit mărturii ale cunoscătorilor de artă, care habar nu au avut de acest muzeu, iar când l-au descoperit și-au arătat uimirea și surpriza și au scris despre el. Ceea ce fac și eu acum. Pentru că mi se pare foarte important să știm că avem așa ceva, să nu îl ocolim și să spunem tuturor că există.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O valoare inestimabilă, într-o zonă uitată de lume.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Aurici in 01.02.22 13:38:28
Validat / Publicat: 01.02.22 14:32:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Car cu boi - Octav Băncilă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51950 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[01.02.22 15:02:58]
»

@Aurici: Extraordinar acest muzeu și povestea lui pe care ne-ai împărtăsit-o și nouă! Ce nestemat este acest muzeu! Dacă voi ajunge acolo sigur îi voi trece pragul!

Mulțumesc pentru articol!

Carmen IonPHONE
[01.02.22 15:03:23]
»

@Aurici: Foarte interesant, mulțumesc pentru informații.

AuriciAUTOR REVIEW
[01.02.22 15:09:46]
»

@mprofeanu: @Carmen Ion: Fetelor, cred că în viața mea (de AFA), nu am scris un articol atât de rapid. Pur și simplu s-a scris așa, dintr-o suflare, am vrut neapărat să transmit că există. Noi am vorbit singuri după ce am ieșit de acolo, atât de tare ne-a impresionat și povestea și muzeul în sine.

Este în Dobrogea noastră, la o aruncătură de băț, știu că veți ajunge. Vă pup și mulțumesc și eu.

webmaster
[01.02.22 17:12:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONE
[01.02.22 18:22:10]
»

@Aurici: Dacă ai ști de câte ori ne-am propus să vizităm acest muzeu și încă n-am ajuns acolo!... Eu am aflat despre el de la o colegă din Constanța acum 4-5 ani și cumva nu s-a potrivit prin drumurile noastre să ne abatem spre Topalu. Surpriza a fost cu atât mai mare când am parcurs acum articolul tău! Mulțam fain pentru vizita virtuală! Și... sper să ni se lege în curând, mă tot gândesc la o incursiune în Dobrogea sudică, dar parcă ar merge să fie mai cald afară, dar nici foarte cald... Până la urmă, cred că o să facem ca voi: ne urcăm în mașină și gata!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.02.22 20:53:51]
»

@Aurici: Un locușor valoros din Dobrogea noastră continentală! Am citit și eu impresii despre acest muzeu de mai multe ori în ultimii 10 ani, pe diverse bloguri de călătorii sau în presa dobrogeană. Toți sunt uimiți de colecția importantă de artă aflată în acest muzeu sătesc, și nu de ieri-alaltăieri, ci de zeci de ani.

Am trecut de vreo două ori prin Topalu, dar nu am oprit niciodată, deși muzeul e la câțiva metri de drumul județean care are un cot de 90 grade în acel loc.

Muzeul trebuie promovat pe toate căile pentru ca cei interesați, amatori sau specialiști, să îi treacă pragul și să se lase cufundați în arta culorilor și formelor. Mulțumim pentru prezentare!

Numai bine!

AuriciAUTOR REVIEW
[01.02.22 22:36:57]
»

@crismis: Noi n-am știut de acest muzeu, nimeni dintre cunoștințele noastre nu a auzit de el și pe noi ne-a surprins foarte tare. Dacă era de 2-3 ani mai ziceam, dar de zeci de ani și să nu ne treacă niciodată pe la urechi? Pentru că avem pretenția că suntem niște oameni informați, cât de cât. În fine... Domnul de la casă ne-a luat banii și ne-a lăsat în pace la început, dar când a văzut că întrebăm și tot întrebăm, ne-a însoțit prin muzeu și ne-a tot răspuns la întrebări. Se simțea în tot ce ne spunea o mândrie că e acolo și că muzeul e al lor și ne-a transmis și nouă un sentiment patriotic pe care nu l-am mai simțit de mult la intensitatea asta.

ne urcăm în mașină și gata!

Asta ni se pare formula ideală, noi am renunțat să ne mai facem planuri pentru escapade scurte. Cu mici excepții, în fiecare week-end trebuie să mă aerisesc la cap și de multe ori chiar ne suim în mașină și ne gândim din mers. Aș vrea să fie numai primăvară dar asta e, ne adaptăm și vedem frumosul și când e urât afară.

Cred că voi sunteți un pic și mai aproape de Topalu, poate îî vine rândul, o să-ți placă.

AuriciAUTOR REVIEW
[01.02.22 23:02:59]
»

@tata123 ????: Așa este, un locușor mult prea valoros. Și, într-adevăr, toți cei care i-au călcat pragul au fost impresionați. Ne-a confirmat și domnul de acolo că reacțiile tuturor au fost la indigo. De duminică, eu mă gândesc într-una la muzeul ăsta. Am fost singurii vizitatori în acel interval, nici înaintea noastră, nici după noi nu am văzut pe cineva.

De când am fost în Egipt ne uităm pe National Geografic la documentarele despre descoperirile arheologice de acolo. Unele s-au reluat de nu știu câte ori și mereu m-am întrebat de ce nu se găsește și la noi un cap luminat care să promoveze tot felul de locuri și să le repete așa, tot timpul. Măcar a mia parte din spațiul de emisie destinat mițelor și tot ne-am îmbogăți puțin. Ufff... numai bine!

CATAAS
[02.02.22 09:05:50]
»

O intoarcere spre frumos, în nebunia acestei lumi!

AuriciAUTOR REVIEW
[02.02.22 09:09:21]
»

@CATAAS: Să știi...

Zi frumoasă!

MarinaCoPHONE
[03.02.22 23:31:28]
»

@Aurici: eu zic să fie binecuvântate codurile care v-au schimbat planurile.

Să vă țină și năravul de a întreba localnicii ce e prin zonă.

Chiar cred că așa a fost să fie. Poate că această "minune" descoperită ca din întâmplare aștepta pe cineva care scrie ca dumneavoastră să o promoveze.

Va mulțumim petru articol, și sper ca data viitoare când voi veni la mare să trec și pe acolo.

AuriciAUTOR REVIEW
[04.02.22 08:48:40]
»

@MarinaCo: Codurile astea, care vin așa pe neașteptate nu-mi prea plac, dar învățăm să ne adaptăm, ce să facem.

Năravul de a intra în vorbă cu oamenii, nu mai are leac. Suntem prea bătrâni ca să ne mai educăm altfel, dar nici chiar atât de bătrâni încât să vorbești cu mine ca și cu 2 persoane. Te rog! Nu mă face să mă simt și mai nashpa.

În ultimii 2-3 ani am fost de mai multe ori prin Dobrogea, în escapade de o zi. De unele n-am apucat să scriu dar îmi place la nebunie să descopăr zona aceasta, pe care atâția ani am ocolit-o. Și care este atât de bogată. Trebuie doar să deschidem ochii și spre ea și mai ales spre oamenii ei.

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, să fim sănătoși și să ajungem în toate locurile în care ne dorim.

mishu
[09.02.22 23:04:40]
»

Articolul tău este unul special, și bine-nțeles ca am povestit și familiei despre el. Pare ceva de poveste, este însă o poveste extraordinara, iar lucrările te fac sa te simți ca in peștera plină de comori a lui Alibaba. Este intr-adevar un loc unde de poate ajunge ușor, o plimbare de Weekend, all inclusive, distracție, arta...

Este un loc deosebit, felicitări, votat cu mare drag.

AuriciAUTOR REVIEW
[10.02.22 09:39:38]
»

@mishu: Heiiii, pe unde umbli străine?

Week-end-ul trecut, deci la o săptămână după acest muzeu, am ieșit din nou să ne aerisim, în aceeași formulă. De data asta am fost prin pădurea de la Comana, am mers 12 km de nebuni. Despre ce crezi că s-a vorbit mare parte din timp? Exact, despre acest muzeu. Toată lumea a rămas cu gândul la el, ba cineva propunea să mai mergem o dată că și-a dat seama că avea niște ochelari heliomați pe nas și crede că nu a văzut chiar cum trebuia.

Mulțumesc de vizită, mă bucur că ți-a plăcut muzeul, bine ai revenit pe aici!

mishu
[10.02.22 09:55:23]
»

@Aurici: Am stat in umbra si o sa mai stau, dar macar de ecouri sa ma apuc , ca sunt multe lucruri frumoase pe aici, dar inca putintica rabdare. Acest loc insa trebuie sa mi-l pun pe lista.

adsoPHONE
[01.03.22 19:06:15]
»

O veste pe care am aflat-o zilele trecute:

discoverdobrogea.ro/colec ... -arta-constanta

Nu a fost "la mustață", deciziile anterioare au fost în același sens. Doar că cea recentă e definitivă. Regretele moștenitorilor, bucuria noastră...

În altă ordine, de spus că merită vizitat - cu vârf și îndesat - și muzeul care îl patronează pe cel care este subiectul acestui articol, anume Muzeul de Artă din Constanța. Este unul dintre cele mai importante din țară. Parcă nu am văzut pe aici o prezentare a sa.

AuriciPHONEAUTOR REVIEW
[01.03.22 19:38:06]
»

@adso: Ieri mi-a zis și mie soțul ca, în sfârșit, procesul s-a terminat după 14 ani. Îmi propusesem sa revin la articol dar ați fost mai rapid, mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Aurici, crismis, MarinaCo, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089365005493164 sec
    ecranul dvs: 1 x 1