ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Canionul Dofteana – un exercițiu de anduranță

TIPĂREȘTE

Un canion puțin cunoscut, dar destul de spectaculos se găsește între localitățile Bogata și Dofteana, la mică distanță de DN12A de pe valea Trotușului. Se află aici o lume de nisip și piatră, care, datorită structurii friabile se pare că are un relief în permanentă modificare.

L-am abordat cu băiatul meu (care tocmai intrase în vara respectivă la Geologie) într-o după-amiază, nu foarte documentat despre ce aveam să găsesc și nici despre dificultățile pe care urma să le întâlnesc. Am riscat un pic, fiindcă era destul de târziu și noi eram deja obosiți, dar a meritat aventura, chit că m-am ales cu rană la genunchi, câstigată într-un moment de neatenție, când, am ales în mod eronat să mă sprijin de un bolovan instabil.

Intrarea în valea micului pârâu care duce la canion este pe mâna stângă cum vii dinspre Bogata spre Dofteana, la aproximativ 350-400 de m de intersecția drumului de pe valea Trotușului, cu cel spre satul Cucuieți (aflat pe mâna dreaptă). La distanța respectivă de intersecție se află un mic pod rutier al DN12A, peste ceea ce ar fi trebuit să fie o vale care coboară din canion. Din păcate valea respectivă de abia se distinge, fiind o albie uscată în cea mai mare parte a timpului, astfel că trebuie practic să ghicești direcția de mers, privind spre versanții din stânga, unde cu puțină imaginație se poate ghici o vale ascunsă de vegetație, ceva mai la dreapta căreia, se află un vârf de stâncă ce se ițește din pădure.

Prima dificultate (și cea mai mare) este să găsești intrarea în vale, deoarece spre dreapta terenurile sunt împrejmuite cu garduri, iar spre stânga, după ce mergi pe o miriște pe care, cineva cu multă imaginație ar putea ghici un fost drum, o barieră de vegetație arboricolă pur și simplu îți maschează atât vizual cât și fizic, această intrare. Cu greu, luând ca reper limita gardurilor din dreapta și făcând sondaje în bariera vie, care, ne-a dat de furcă, am reușit să bunghim începutul văiugii, care, nu are nimic deosebit. După câteva zeci de metri de mers însă, devin evidente solul nisipos și adâncirea văii, iar aceasta se îngustează. Distanța până la intrarea în canion variază, după diverse surse, fiind cam de 400 de m.

Primul semn că intrăm în canion sunt pereți înalți abrupți din rocă nisipoasă, pe partea stângă, urmați în amonte de un prag mai abrupt, care poate fi trecut fără probleme. În urcare valea devine din ce în ce mai îngustă, până se ajunge în dreptul unor stânci înalte cu aspect de țancuri. Mai sus se întâlnesc stânci căzute de pe versanți și la un moment dat pereții par să se unească, motiv aparent de întoarcere înapoi. După un mic brainstorming însă, am decis să avansăm și răsplata nu a întârziat să apară.

Practic, am ajuns la un fel de circ stâncos cu pereți înalți, la capătul căruia se află adevărata limită a canionului, unde, se vede o cascadă, pe care noi am prins-o doar cu urme vagi de curgere. Pe jos, aduse probabil de ape am găsit bucăți de lemn fosilizat, care păreau a aduce a cărbune. Pe scurte porțiuni, curgea câte un firicel de apă care, intra repede în pământ.

Lumea de nisip și piatră, din datele găsite pare să aibă o adâncime de 30 de m și trebuie vizitată în perioadele mai secetoase, pericolul prăbușirii unor stânci de pe versanții friabili nefiind de neglijat. Oricum, structura nisipoasă a rocilor impune prudență. Folclorul local se pare că afirmă, despre valea practic secată și cu urme de noroi pe ici pe colo, că la unele ploi se inundă zdravăn, bașca faptul că relieful nu e foarte stabil.

Ce mai merită admirate sunt următoarele:

* stânca din dreapta intrării în vale seara, când e luminată. Arată fain de departe, dar din păcate nu am mai avut timp să ajung chiar până la ea Din ce am citit, ar fi și ea nisipoasă și ar avea un aspect ruiniform, cu o textură interesantă. Accesul la ea este complicat de gardurile de pe teren și din câte am presupus, trebuie venit, pentru a le ocoli, de undeva dinspre dreapta.

* priveliștea profi spre Ursoaia, aflată la nord în Berzunți și spre dealul Drăcoaia, aflat la sud spre Târgu Ocna.

BTW: trebuie luați de preferință bocanci stabili, sau, cel puțin o pereche de adidași de munte, care, sigur nu alunecă, pantaloni lungi și preferabil o bluză cu mâneci lungi, ca să nu intrați în cine știe ce conflict cu vegetația. Pregătiți-vă, de asemenea, eventual schimb curat pentru când ajungeți la mașină.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Trebuie să fii dispus să faci efort, să cauți și să te murdărești un pic, dar satisfacțiile sunt pe măsură.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Io m-am distrat. Consoarta însă cred că nu s-ar fi distrat, dacă ar fi venit... :).


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 15.10.21 00:53:48
Validat / Publicat: 15.10.21 08:25:34

VIZUALIZĂRI: 464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Iată și cascada. Din păcate lumina deja începuse să dispară, așa că foto e neclară și tonurile sunt un pic editate. Aici este capătul din amonte al canionului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX [15.10.21 08:24:55] »

Excelentă recomandarea

adrianbogdan [15.10.21 17:19:27] »

Locuri frumoase ascunse de ochii lumii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Comănești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057108163833618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1