ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Palatul Culturii din Iași – un monument impozant

TIPĂREȘTE

Astăzi, în zi de sărbătoare religioasă importantă pentru Moldova și nu numai: Sf. Cuvioasă Parascheva, este despre Iași – dulcele târg, oraș-muzeu, orașul celor 7 coline și alte asemenea supranume. Mai exact vom afla câteva lucruri interesante despre cel mai fotografiat obiectiv al orașului: Palatul Culturii.

Știați că? ...

????A fost construit la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Ion D. Berindei, la inaugurarea din toamna lui 1925 participând chiar Regele Ferdinand?

????În zidurile actualului edificiu sunt încorporate zidării anterioare provenind de la Palatul Ocârmuirii (1841-1843) sau chiar de la Palatul Domnesc ridicat la 1804?

????Turnul central are 55 m înălțime și e prevăzut cu un ceas cu trei cadrane, fiecare având peste 3 m diametru? (repository.utm.md/bitstre ... e=3&isAllowed=y). După restaurarea din anii 2000 a apărut un lift care face posibilă vizitarea mecanismului ceasului și a turnului.

????Este numit Palatul muzeelor? În interior sunt găzduite următoarele muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” . Eu am văzut palatul la interior și parțial câteva camere din fiecare muzeu cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor desfășurată în iunie 2021 – doar le-am „gustat” .

????Rozeta-Bestiarum din mozaicul pardoselii Holului de Onoare este o reproducere fidelă a unei opere asemănătoare aflată într-o abație din nordul Franței?

????Sala Voievozilor e realizată în stil gotic și conține deasupra șemineului de marmură un basorelief reprezentând „Arborele istoric” al vechilor domni ai țării? Regele Ferdinand își revendică simbolic noi rădăcini dinastice în istoria românilor.

????Sala „Henri Coandă” (Curtea cu Juri) reproduce tavanul cu șarpantă din lemn de la Westminster Hall din Londra utilizându-se un material nou inventat de Henri Coandă („bois-cement” un fel de ipsos care imită lemnul)?

????Picturile din sala „Henri Coandă” reprezintă orașul Iași în trei ipostaze: istoric, artistic și industrial?

????Sala „I. D. Berindei” valorifică mobilierul original interbelic reconstituind o sală de judecată din vremea când aici funcționau diverse instanțe?

????La inaugurare Palatul beneficia de cele mai moderne instalații ale vremii în domeniul electric, încălzire pneumatică, termostate și ventilații, sistem de aspirație – toate controlate de o centrală aflată în subsol?

????Decorațiunile interioare, feroneria, mobilierul sunt opera unor meșteri și firme cunoscute în epocă, atât din România, cât și din Franța, Anglia, Italia.

????În spațiul public din spatele Palatului se păstrează fragmente din piloții și jgheaburile de lemn aparținând iazului domnesc, datate anii 1500-1600?

Știați toate aceste lucruri? ... Nici eu! Le-am aflat citind informațiile afișate pe panouri amplasate în diverse locuri în Palat.

Adevărul e că am căscat gura cu uimire la splendorilor arhitecturale, la decorațiunile interioare, la vitralii și scările din marmură albă de Carrara. Voi reveni neapărat pentru a explora pe îndelete acest templu al culturii.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.10.21 20:26:26
Validat / Publicat: 14.10.21 21:30:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palatul Culturii văzut din Hotelul Moldova.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

adsoPHONE
[14.10.21 22:35:17]
»

@tata123 ????: Si mai stiati ca:

Costa 0 lei intrarea, dar doar daca ai curaj + informatii si nu te lasi intors din drum de cerberii de la intrare? E gratuita, intr-adevar, vizitarea Palatului, insa daca spui la poarta ca doar vrei sa-l vezi, fara a intra in muzee, vei fi descurajat de atitudinea paznicilor. Trebuie sa fii decis!

Berindei nu a ridicat niciun zid atunci cand a "construit" palatul? Toata hardughia exista, e fostul Palat Domnesc, cu 100 de ani mai vechi, si care avea exact aceleasi dimensiuni. Meritul lui Berindei e urias, dar e greu de afirmat ca a construit. Sa zicem: a transformat.

Michi
[15.10.21 23:15:40]
»

@tata123 ????: Am vizitat cu soţul meu Iaşiul fugitiv în iulie 2014 după ce văzusem Castelul Sturdza din Miclăuşeni, tumulul culturii Cucuteni, conacul lui V. Alecsandri de la Mirceşti (toate în jud. Iaşi) şi Palatul domnesc Al. I. Cuza de la Ruginoasa (jud. Neamţ), despre care am scris reviewuri.

În Iaşi ne-am plimbat jumătate de zi, am făcut poze ale Catedralei Mitropolitane (unde ne-am rugat la racla Cuvioasei Parascheva), la biserica Trei Ierarhi, exteriorul Palatului Culturii, biserica Sf. Nicolae Domnesc şi în general am mers ˝pi şentru˝.

Urma să venim în alt an în Iaşi pentru 2-3 zile în care am fi inclus şi Palatul Culturii. N- a fost să mai fie, întretimp devenind şi eu necompetitivă.M-am lămurit: una e vrutul şi alta pututul, aşa că a rămas să-l văd prin ce scriu alţii.

Foarte interesantă abordarea palatului Culturii cu întrebarea, ˝ştiaţi că˝

Pozele sunt artistice făcute cu ochi experimentati şi aparat bun.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.10.21 16:20:40]
»

@gpopa: Și când te gândești că peste hotare multe muzee se vizitează gratuit! Prețurile la zi pentru vizitarea muzeelor din Palatul Culturii se găsesc aici: palatulculturii.ro/bilete-muzee.

În ceea ce privește aportul arhitectului Ion D. Berindei la ridicarea Palatului de Justiței și Administrație (cum se numea la început) pot spune că totuși după planurile lui s-au construit și secțiuni de clădire noi. A profitat de existența ruinelor Palatului Ocârmuirii (cel de la 1843) și a inclus multe fragmente de zid în noua structură, dar suprafața de teren ocupată de clădirea actuală depășește spre est, sud și vest suprafața acoperită de fostul Palat al Ocârmuirii, iar demisolul și subsolul se află complet în afara suprafeței ocupate de vechiul palat - avea să concluzioneze Voicu Maria Pușcașu într-un articol din 2018.

Amănunte...

Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.10.21 16:28:46]
»

@Michi: Iașul e plin ochi de obiective, mai mari sau mai mici. Nu avem timp niciodată să le vedem pe toate... Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

Mai schimb și eu formatul (dar destul de rar) pentru a atrage și alți cititori către materialele referitoare la obiectivele importante dintr-un loc. Nu merge????

Sănătate și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adso
[16.10.21 17:22:57]
»

@tata123 ????: Prețul vizitării muzeelor nu e deloc unul mare: 40 lei = 8 euro pentru patru muzee, fotografiat/filmat inclus. Cu reducerile obișnuite. Se stă înăuntru minimum două ore, prin urmare e o sumă bine investită.

Am fost de curând acolo (acum trei săptămâni), am avut un oaspete vietnamez (o colegă a fetei mele). A fost destul de încântată de Muzeul Etnografic, tot cerea explicații de tot felul, precum și de Muzeul de Artă. Nu i-a spus nimic Muzeul de Istorie - era de așteptat -, și a fost destul de dezamăgită că nu s-au pus în funcțiune automatele muzicale de la Muzeul de Știință. (Am filmări făcute în august, dar nu am timp să scriu despre asta, că mă ocup cu ecouri. ????)

Acum, cu Fostul Palat Domnesc (mă rog, al Ocârmuirii, cum insistați dvs): există poze de la 1890, era în picioare, nici vorbă de ruine. Adevărat, trecuse printr-un incendiu și prin 50 de ani fără „investiții” , orice clădire de degradează într-un astfel de interval - dar nu fusese nici bombardat, nici nu a fost în acei ani vreun cutremur major - cel mai mare, unul de 7,1 în 1894.

În epocă erau discuții că regele nu se preocupă de a doua sa capitală, prin urmare s-au găsit la un moment dat bani pentru restaurare. Care a fost făcută într-un mare fel, mulțumită lui Berindei.

Faptul că se scriu articole academice despre faptul că noul palat depășește cu jumătate de metru amprenta celul vechi înseamnă că diferențele dintre ele nu sunt deloc subînțelese. Cam asta voiam să spun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[20.10.21 18:22:03]
»

@tata123 ????: De fapt, aveți dreptate!

Am găsit următorul articol (interesant, în ciuda faptului că pare să aparțină seriei Niște cercetători britanici au descoperit că ...):

turismistoric.ro/topul-st ... q10ETwVevK_f9fE

Ei bine, marile monumente sunt datate folosind anul în care s-a finalizat construcția formei actuale:

Westminster Abbey – 1745

Catedrala din Koln – 1880

Domul din Milano – 1892

Deși, nici acolo nu există prea multă consecvență. De exemplu, Biserica Frauenkirche din Dresda este datată 1743. Or, ce vedem noi azi este o biserică finalizată în 2005, că cea inițială a fost complet distrusă în ultimul Război Mondial. Și ar mai fi exemple.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[21.10.21 22:20:10]
»
STEFAN
[30.01.24 19:51:04]
»

Cunosc acest muzeu din copilarie (anii 60) regret ca in acest timp nu s-a mai imbogatit cu noi valori muzeale muzeul tehnic (motoare) nu mai este muzeul radio „slabut” din zona pieselor muzicale au disparut multe piese in special piane, pianine, orgi, cunosc o persoana din iasi care ar dona aparate radio deosebite de la cele de epoca pana in prezent incomparabile cu cu cele expuse... (gloria???)

Parcarea din fata strica majestuozitatea cladirii pe vremuri erau brazi ornamentali, in esenta am fost cu persoane din alte tari„nu prea le-au placut apreciez eforturile dar si un muzeu trebuie sa evolueze in timp

stima mea pentru doamnele asistente, dragute si amabile

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069898128509521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1