ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Calendar printre povești și Castelul fără stăpân

TIPĂREȘTE

În această vară am ajuns într-un loc extrem de aglomerat, lucru confirmat și de impresiile citite pe Internet și imaginile care circulau pe GoogleMaps. Cunoșteam deci acest aspect și mi-am asumat consecințele gândindu-mă doar la lucrurile frumoase ce aveam să le vedem în parcul tematic „Povestea Calendarului” și la Castelul de Lut din Valea Zânelor. Am introdus aceste obiective în programul vacanței deoarece urma să mergem duminica după-amiază să ne plimbăm cu Mocănița de pe Valea Hârtibaciului (vezi impresii). Am zis să îmbinăm mai multe genuri de distracție și ne-am trezit în mijlocul unui bâlci gen Piața Obor la sfârșit de săptămână.

Nebunia din Porumbacu de Sus a început cu ideea unui cuplu de bucureșteni de a construi o pensiune în Țara Făgărașului, drept pentru care în 2006 cumpără terenul. Ridicarea „castelului” se desfășoară între 2014-2015, dar finalizarea celor 10 camere și demararea procesului de cazare nu a avut loc niciodată. Oamenii au început să vină să vadă construcția din lut, nisip și fân, s-a introdus o taxă de vizitare, apoi s-a deschis o terasă (restaurantul încă nu a fost inaugurat), s-au mai amenajat câteva colțuri prin curte. S-a ajuns probabil la concluzia că se câștigă bine doar din vânzarea de bilete pentru vizitele exterioare.

Alți investitori isteți din Sibiu și-au dat seama de potențialul ideii și au gândit un parc tematic inedit pentru spațiu românesc – un spațiu în care să reunească elemente din folclor și obiceiuri cu „povestea calendarului” : 12 căsuțe cu forme diferite dedicate lunilor anului. În vara anului 2021 proiectul a prins contur și în ciuda faptului că parcul nu e finalizat (idee comună cu vecinii!) în luna iulie a avut loc inaugurarea. Situat la 100 m distanță de Castelul de Lut noul parc a aprins imediat imaginația vizitatorilor și bloggerii de călătorii au încins paginile de socializare cu fotografii excepționale.

În acest moment au apărut alți „investitori” care au profitat de cele două obiective: parcări amenajate rudimentar pe ambele laturi ale drumului, chioșcuri cu diverse produse dulci (clătite de ex.), tarabe cu felurite prostioare chinezești, chiar un restaurant-terasă. Cred că anul acesta aceste „afaceri” au atins apogeul – mii de oameni au vizitat în fiecare weekend obiectivele, sute de autoturisme umpleau parcările. În schimb infrastructura rutieră a rămas aceeași!

Calendarul reprezintă un instrument cu ajutorul căruia rasa umană și-a pus de acord viața de toate zilele cu ritmurile Naturii, cu fenomenele terestre și cosmice. Ciclicitatea timpului calendaristic se vede prin repetabilitatea și durata unităților de măsurat timpul. Ca unitate de măsurare a timpului calendaristic, Luna are lungimea timpului necesar satelitului natural al Terrei pentru a efectua o mișcare de revoluție în aproximativ 29,5 zile (scria etnologul Ion Ghinoiu într-o lucrare dedicată sărbătorilor românești). Numărul lunilor – 12 – este explicată în popor prin legende și basme (12 gemeni născuți de o femeie stearpă după ce bea un ceai din buruieni dăruit de un bătrân misterios/ frații gemeni întemeiatori de „țări” – legenda Vrâncioaiei sau de sate – legenda Chioajdelor). Acești „frați” – lunile anului sunt mai mari sau mai mici, mai slabi ori mai puternici. Calendarul roman a stat la baza calendarului civil de azi (după reforma iuliană), dar și la a celui popular. Dacă în cadrul anului civil/bisericesc lunile au nume de zei (de ex. Mars) și personalități din istoria romanilor (de ex. Iulius Caesar, Augustus), în calendarul popular apar nume legate de viața cotidiană a oamenilor (de ex. Cireșar, Brumărel)

Info acces. Programul de acces în parcul tematic este zilnic între orele 09.00-19.00, iar biletele se achiziționează de la o căsuță special amplasată la intrare în lumea fantastică. Prețul unui bilet este de 20 lei/adult, copiii între 3-18 ani: 10 lei, sub 3 ani = gratuit. Am primit bilete personalizate, accesul se face printr-un sistem de turnicheți scanându-se codul (având în vedere puhoiul de oameni un paznic rupea cotorul biletului și se trecea pe lângă bare). Adresa web oficială: povesteacalendarului.ro.

Hoinărind printre lunile anului. Depășim gardul format din creioane colorate, trecem pe sub portalul de acces și ne trezim în mijlocul unei aglomerații oarecum organizate: șiruri de oameni mergeau pe alei de la o căsuță la alta, făceau fotografii și lăsau locul următorilor doritori de imagini insta. Cei mai mici copii erau aproape siliți de părinți să stea la poze, pe când ei doreau să alerge spre locurile de joacă.

Respectând ordinea lunilor calendaristice aveam să vedem următoarele căsuțe: Căsuța de turtă dulce (în interior magazin de dulciuri – foarte scumpe), Căsuța Dragobetelui (simbolurile Dragostei sunt prezente peste tot: inimioarele), Căsuța Ciupercă (Mărțișorul e vedetă, nu lipsesc buburuzele), Căsuța Stropitoare (dedicată obiceiurilor de Paște: ouă vopsite, iepurași, oițe, fluturași), Căsuța Florar (lumea florilor), Căsuța Cireșar (se coc cireșeleee!!! – aici găsiți suveniruri = prețuri foarte mari), Căsuța Cuptor (dedicată grâului auriu, nu lipsește efectiv cuptorul), Căsuța Floarea Soarelui (super desenele exterioare și gardul cu flori metalice din floarea soarelui; în interior se desfășurau ateliere pentru copiii într-un cadru țărănesc), Căsuța Stejar (corpul căsuței e un trunchi, acoperișul e format din frunze de stejar; în curs de pictare cu scene de toamnă și de început de școală), Căsuța Spiritelor (are legătură mai mult cu Halloween-ul străinez, dar și cu vrăjitoarele din basmele românești), Căsuța Ghindă (construcția e o ghindă uriașă, găzduiește birourile parcului), Căsuța Brad (dedicată iernii, frumoși urșii pictați pe pereți, nu lipsește căsuța poștală a Moșului).

Peste tot sunt amenajate locuri unde te poți fotografia în ipostaze tematice (acadele gigant, biciclete cu flori, uși/oglinzi etc.), mici spații decorative între căsuțe, câteva locuri de joacă pentru copii. Noi am petrecut doar o oră în interior încercând să vedem pe repede înainte toate punctele de interes – e simpatic locul și dacă ai timp și tihnă te relaxezi făcând fotografii haioase/frumoase.

Concluzii. Această idee de afaceri e minunată și se dovedește de succes încă de la inaugurare. Cred că în momentul în care se vor deschide toate căsuțele și se vor organiza permanent activități parcul va fi și mai tentant, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Recomand o vizită la „Povestea Calendarului” dar în extrasezon, nu în toiul concediilor sau weekenduri de vară. Am intrat și la „castel” – am făcut câteva poze și am ieșit rapid. Astfel a ajuns Porumbacu de Sus pe harta turistică a României!

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.09.21 22:46:24
Validat / Publicat: 20.09.21 08:09:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORUMBACU de SUS [SB]

VIZUALIZĂRI: 2632 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Dragobetele - Februarie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu [20.09.21 11:11:45] »

Ce idee, putu prin capul lor să dee!!

Mitica49 [20.09.21 14:37:10] »

Drăguț parcul acesta tematic. Cred că e de pus în calendarul de vizite ulterioare.

Pe de altă parte ideea asta de începem să construim-inaugurăm-nu terminăm este atât de cunoscută încât este lipsită de originalitate. La case mai mari se poartă de mult.

Ar fi fost interesant ceva original: terminăm ce-am început.

În rest toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐ [10.11.21 12:01:22] »

"Cred că anul acesta aceste „afaceri” au atins apogeul – mii de oameni au vizitat în fiecare weekend obiectivele, sute de autoturisme umpleau parcările. În schimb infrastructura rutieră a rămas aceeași! "

Chiar că... asta se întămplă din cauza eternei lipse de comunicare și couniune dintre investitori și autorități. De bine de rău primăria de acolo încasează niște bani. TVA și alte taxe care unde se duc? Drumul este deplorabil. Cu toate că numărul de mașini este de... sute de ori mai ridicat versul acum 4-5 ani, infrastructura a rămas aceeași.

Parcările sunt o glumă proastă. Veșnica idee de bișniță românească întâlnită peste tot (Lacul Sf. Ana, cetatea Râșnov, etc) unde se cumpără teren, se pune o barieră și brusc o bucată de pământ devine "parcare".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [10.11.21 16:13:00] »

@mihaelavoicu: Ideile răsar ca ciupercile după o ploaie zdravănă... Ideal e să aibă o finalitate constructivă pentru toți beneficiarii. Numai bine!

@Mitică49: Parcul tematic e drăguț și sper că va fi și terminat până în sezonul următor. Nu mai era foarte mult de lucru, doar de pictat câteva căsuțe și de găsit o utilitate/activitate de desfășurat pentru toate construcțiile. Să auzim numai de bine!

@ValentinB_88: Românii sunt oameni descurcăreți! ???? Mai sunt multe chestii de îmbunătățit în zona celor două obiective apărute în zona Porumbacu de Sus, la poale de Făgăraș - infrastructură rutieră, amenajări peisagistice, reglementarea comerțului ambulant etc.

Una peste alta, sper ca investiția de 2 milioane de euro să dăinuiască și să aducă bucurie atât copiilor, cât și adulților iubitori de frumos.

Vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ux126651 [12.08.22 19:44:50] »

Dezamagitor... Supraevaluat ca si ce se poate face/vedea... pierdere de timp si bani... Plus personal [...]... Casute inchise... Fara multe atractii... Senzatia este doar ca trebuie sa tii mana pe portofel sa nu plece si mai multi degeaba... O afacere doar pentru ei... Dezamagire... Pacat pentru ca turismul se poate face si altfel

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Mitica49, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂPovestea Calendarului / parc tematic:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067202091217041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1