ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 18 MIN

Despre basme, balade și doine la poporul român, interpretate ciudat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Atenție, dacă după ce veți citi ceea ce urmează și veți înțelege ceva din ceea ce am scris, să știți că e numai și numai din cauza voastră!

Celor cărora le va și plăcea ceea ce urmează să citească, sincer, le recomand să-și vă facă un examen medical de natură psi, voi nu sunteți normali!!!

*

* *

Nu știu voi, dar eu, pe vremea când mergeam la școală, mie-mi plăceau orele de limba și literatura română. Bine, asta e relativ, am învățat să citesc, puțin, și să scriu, doar cum mă intitulez și doar cu litere mari.

Altfel, alți colegi, de învățau ceva mai bine ca mine, adică toți ăilalți, din toată școala, se omorau cu cartea și învățau tot felul de chestii, ce urmau să le fie folositoare-n viața ce tocmai stătea să se deschidă-n fața lor! Eu am rămas cu niște tare, și acum țin minte că profu„de română ne punea să-nvățăm comentarii literare pe care tot el ni le dicta și ne punea să le învățăm pe de-a rostul. Și, se mai folosea întrebarea aia, cretină: ce-a gândit poetul când a scris?

Lăsând de-o parte faptul că, uneori, citind versurile, te-ntrebi dacă poetul a gândit, asta a fost cea mai enervantă întrebare, pentru că te obliga să treci la comentariul de ți-l dictase profu' și, deci, trebuia să-l știi de interpretat.

De atunci am rămas cu niște automatisme, privind interpretarea mesajului scrierii:” Luceafărul” lui Eminescu este despre singurătatea geniului la nivel cosmogonic, adică geniul acceptă să renunțe la strălucirea lui, uitând, de fapt, că cel umil nu va înțelege valoarea sacrificiului, sau” Miorița” , balada cu cele trei valori: epică, dramatică și lirică, și tot așa!

Basmele românești, cele cu care am crescut, cu toții, toate sunt exprimări filozofice ale înțelepciunii populare, citindu-le, nu trebuie” să ne” râdem, așa, ca cei cu inteligență asimptomatică, trebuia să vedem nu știu ce sclipiri ale inteligenței, peste medie, a poporului din care ne tragem. Personajele sunt extrapolări ale vieții de zi cu zi în gospodăria țărănească, care trăiesc diferite provocări cărora trebuie să le facă față. Genul ăsta de interpretare este ca un șablon, sincer, ușor nerealist, pentru că exagerează calitățile personajelor pozitive și defectele celor răi.

De fapt, în cele ce urmează vreau să vă arăt cum ar trebui interpretate, de fapt, mare parte din ceea ce am citit, texte cu care ne-am format ca indivizi. Normal că, fiind vorba despre trăirile și părerile mele, ele pot fi supuse diferitor păreri, multe dintre ele contrare a ceea ce voi scrie. Dar, hei, cei care mă citiți știți că nu prea am ținut eu cont de părerile altora, faza cu filetul pe stânga a persoanei de mă aflu, cred că vă amintiți. Și-apoi, vă cer un pic de bunăvoință, ce-ați spune dacă basmele, baladele sau poeziile de le știm de când eram copii s-ar interpreta astfel:

Basmele

Subiect, pe scurt:

Povești cu happy end, petrecute hăt-hăt, long time ago, în care cel slab și mic va avea câștig împotriva ăluia mare și tare. Nu, nu este prelungirea poveștii lui David și Goliath sau, dacă vreți, ba da, doar că adaptată arealului de trăim pe el.

Acțiunea este legată de o agresiune oarecare, făptuită de cineva care nu respectă regulile sociale, unanim stabilite și acceptate. Societatea va riposta, la început timid, înregistrând eșec după eșec, abia apoi, urmare a acțiunilor unui personaj central, ordinea de drept este restabilită, integral. Toate lumea trăiește fericită, în final, poate că și astăzi!

Finalul mai este și ecvestru, povestitorul stă pe o șa, de ne-a spus poveste-așa!

Personaje: de cele mai multe ori sunt împărați, cu nevestele și copiii lor, băieți sau fete. Invariabil, primii doi copii sunt așa și-așa, iar ăia mici sunt dați dreacu de talentați. Invariabil, agresiunea o comite personajul bau-bau, recte Zmeul.

În subsidiar sunt și personaje secundare, care se aliază cu binele, adică cu ăla micu pe care-l recunosc de lider, deși au puteri și calități peste Mucea.

Hai să detaliem un pic aceste personaje așa cum cred eu că e corect

Împărații: sunt foști voinici eroi, care au făcut fapte de vitejie în urma cărora au strâns averi mari. Poartă diferite nume, care de care mai ciudate, ce acoperă o întreagă paletă cromatică: Roșu, Verde, Negru Împărat, cromatică după care se pot ascunde o grămadă de caracterizări:

Roșu Împărat, sigur e moldovean la origini, crapă în el mâncare și băutură de ajunge în pragul apoplexiei, de aici și roșeața din obraji.

Verde Împărat, clar, e un invidios, atât de invidios că-și afectează bila, de unde și culoarea feței! Ăsta e oltean, sigur! Mereu crede că ar putea fi mai bun decât ăilalți, dar, nu, el nu e! De-aici și invidia.

Negru Împărat e un tip răzbunător, conflictual! E negru la față chiar și dacă câștigă la tragerea LOTO, mai ales că că tot el organizează aceste trageri, dar tot nu e mulțumit! E genul de om care se mușcă de limbă atunci când mănâncă mâncarea care-i place cel mai mult, doar ca să-și strice starea de spirit! Unii cred că asta-i bucuria vieții lui.

Nu se menționează nimic despre” Albastru Împărat” , prea ar fi fost personaj din” Ștrumpfi” ! Iar basmele sunt ale poporului român nu ale celor din Avatar” !

Ca un corolar, indiferent de culoare, împărații ăștia au devenit niște pârciuri de oameni: târșăloși, nu mai sunt în stare să ia hotărâri bune, cu atât mai puțin să se ridice să-și apere proprietatea. Ba, mai mult, pe timpul guvernării lor nici n-au fost în stare să asigure funcționarea statului de drept, de aia împărăția lui e harcea-parcea, de vine orice zmeu și-și ia ce vrea mușchii lui din ea, omul n-are armată sau poliție care să facă ceea ce ar trebui. De aici și hotărârile disperate pe care le iau, doar din dorința de a restabili starea de drept, hotărâri haotice și fără noimă, gen promisiuni de acordarea a unei jumătăți de împărăție și mâna uneia dintre fetele lui. Aia cu jumătatea este o atingere clară a dreptului de moștenire, ai trei fete și uneia îi dai jumate din avere, iar la alelalte două le dai ce? Un notar bun ar face avere pe cârca bietului Împărat!

Împărătesele :

Astea nu există! Sunt pomenite așa, în treacăt, de unde deducem că, fie autorul basmului e un tip misogin, fie că ele, împărătesele, sunt personalități extrem de șterse, care nu merită pomenite! Printre altele și pentru că, de cele mai multe ori nasc trei fete. Vă dați seama, trei fete plus ea, mă-sa lor, i-au umplut împăratului culmea de rufe cu chiloți și sutiene! Nimic eroic în toate astea, de-aia sărim peste acest personaj. Peste, am zis!

Fiicele împăratului :

Primele două sunt vai mama lor! Deși-s mai mari ca aia mică, nu au știut să tragă foloase din oportunitățile ivite până atunci: nu s-au măritat, n-au făcut studii universitare, nu și-au dezvoltat o carieră. Depind de tac-su și așteaptă să se mărite cine știe cum, adică acceptă căsătoria aranjată. Aia mai mică, denumită generic” Ileana Cosînzeana” , e și cea mai bengoasă. Ea e a mai frumoasă, a mai sclipitoare dar, probabil, și cea mai neascultătoare, probabil c-a avut acces nelimitat la internet, tac-su n-a activat” parental control” așa că asta a ajuns să vadă site-uri nepermise, de unde și tupeul.

Prinții :

La fel ca în cazul fetelor, primii doi sunt harcea-parcea, au comportament de beizadele, dar nu-s în stare de nimic! La prima provocare a vieții lor, dau zbârci fără nicio speranță, deși beneficiază de resurse materiale și de personal fără număr. De regulă, sunt vai de ei, în afară de faptul că ies din castel fără a da prioritate altceva nu știu să facă, eșuează lamentabil. Tac-su lor acceptă eșecul pe care, de fapt, îl și presupune din start.

Făt Frumos :

Ăsta e absurdul poveștii. La început nimeni nu- l bagă-n seamă, nici măcar taică-su, care, după ce ăilalți frați mai mari dau greș își ia gândul de la succes, deci, pe ăla micu' nu-și pune nicio speranță. Clar, e efeminizat, probabil că poartă poșetuță și blue jeanși strânși pe cur, bikini sau chiloți tanga și-și face unghiile cu lac, se epilează și merge la coafor, ca să poată fi” Frumos”

Activitatea de MRU a lui Făt Frumos (pe scurt FF) este vai de ea, la limita legalității: își alege mijlocul de transport (calul) cu disprețul respectării oricărei norme stabilite de Poliția Animalelor: se duce în grajd cu o tavă de jăratec, așteptând un cal care să vrea să mănânce așa bunătate. După ce că o mârțoagă se lasă păcălită și bagă botu-n jar, FF ce face, îi trage în cap cu căpăstrul. Încă aștept că instituția de supraveghează bunele tratamente pentru animale să se autosesizeze și să ia măsuri față de FF, chiar dacă ăsta e băiatul lui Ăla Mare!

FF, pleacă-n misiune după ce toată lumea îi dă sfaturi, pe care sfaturi, ăsta micu' nu le va respecta, neam, ba le încalcă constant, de te întrebi dacă are ceva-n cap?!

Intră într-o serie de probleme, care n-au nicio treabă cu misiunea de bază, pentru rezolvarea cărora va cheltui resurse importante de timp, forțe și personal, plus că, în unele basme, frecventează niște anturaje dubioase, cu personaje la fel: Sfarmă Piatră, Setilă, Flămânzilă, Spânul și tot așa. Faza este că aceste personaje îl scot mereu pe FF din rahatul în care ăsta cade cu încăpățânare, totul doar din vina lui.

În final, total nerealist, își vă îndeplini misiunea pentru care a plecat de-acasă și va trage potul maxim de pe masă, conform vorbei” The winner take it all” , beneficiind, cum am spus, de ajutorul unor personaje subsidiare, care fac, de fapt, efortul în întregime, deci lepra de FF se împăunează cu munca altuia, doar fiindcă tac-su e cine este!

Zmeul :

Care poată să aibă diferite nume: Balaurul, Bau-Bau sau mai știu eu ce. De fapt, e singurul personaj care are trăiri normale, e real, mie-n sută!

Omul e muncitor, vrea să parvină și de-aia se agață de orice oportunitate pentru a-și dezvolta afacerea. Gândiți-vă că basmele sunt din vremuri foarte vechi, cam de pe vremea capitalismului sălbatic, când, se știe, pentru atragerea de capital se făceau tot felul de chestii nu tocmai ortodoxe.

Zmeul are trăiri firești, și-a dezvoltat afacerea tocmai în dauna Împăratului, care n-are nicio reacție de împotrivire, pentru că nu mai poate, așa că ce face el, îi ia și fata, p-aia mai mică, că e cea mai cea și și- o duce acasă, în speranța unei mezalianțe cu socrul, dorind să-și mărească averea. Nu, nu vorbim de” Ion, blestemul pământului” , romanul ăsta va apare ceva mai târziu. Doar că Zmeul își ia o mare țeapă cu aia mică a Împăratului, de fiică-sa spun, nu de altceva, ce-ați crezut?

Din invidie, Zmeul e descris tare urât: e hidos, fizic (arătați-mi și mie un bărbat frumos), dar e puternic (adică omul muncește, se preocupă de corpul lui), mănâncă oameni de vii și aruncă flăcări pe gură (asta arată că Ileana Cosânzeana nu prea știa să gătească, ca-i lăsa carnea crudă, după ce o condimenta, așa că l-a căpătuit pe Zmeu cu o gastrită, ia mâncați voi carne crudă condimentată, veți arunca flăcări pe gură precum și pe partea opusă gurii). De fapt, Zmeul e cinstit, după ce a muncit ca un rob să-și facă avere, de-aia se și ia de IC (Ileana Cosânzeana) în speranța că-și va întemeia o familie, va avea copii care să-i ducă afacerea mai departe. De fapt IC, sub diferite tertipuri, se eschivează de la obligația matrimonială (mă doare capul! știm cu toții, bărbații însurați voiesc să spun, da?) iar Zmeul acceptă docil refuzul, doar ca IC să rămână pură și imaculată pentru FF.

Ba, mai mult, la momentul cheie, IC îi va deschide ușa lui FF, deci îl trădează pe Zmeu, cel care-i asigurase cazarea, îi băgase sub nas mâncarea și alte alea, doar știm cu toții că nu-i ușor să ții o femeie acasă, fără serviciu!

Și în bătălia cu FF, Zmeul e corect, îl bate pe ăsta de-l bagă-n pământ, din toate pozițiile! Doar ca FF este ajutat de tot felul de atârnați, care-l stropesc cu apă vie și apă moartă de zici că a venit să facă duș, nu să se bată cu Zmeul.

Pălitura de osândă Zmeul o primește de la FF tot în mod laș, pe la spate sau lovit de tot felul de jivine de-l însoțesc pe FF și care, inițial, nu-și declară beligeranța!

În ziua de azi Zmeul ar câștiga în instanță procesul cu FF, pe motiv de violare de domiciliu, constituirea unui grup infracțional, lovire și alte violențe. Bine, ținând cont că FF e fiul Împăratului, nicio instanță din România nu-i va da dreptate, unde-ați văzut voi dreptate stabilită de o instanță românească, dar, are posibilitatea apelului la Curtea Drepturilor Omului. Ca să fie sigur că va câștiga acolo, Zmeul trebuie doar să se declare membru a unei minorități sexuale și să arate că societatea l-a discriminat din această cauză și va face avere din despăgubirile de trebuie să le primească.

(Ce) Sfârșit

Povestea” Scufița Roșie”

Din start trebuie să spunem că personajul negativ al poveștii este Mama Scufiței Roșii. Pentru că de ce? Păi, na, are o mamă proprie, abandonată în pădure, căreia, se gândește ea, să-i trimită un coșuleț cu de-ale gurii (rujuri, pastă de dinți, proteza dentară și apă de gură). Dar, nu, nu se duce ea la mă-sa cu coșulețul ci o trimite pe fiie-sa, fată minoră, dovedind o crasă lipsă de inteligență și prevedere: unde trimiți tu, un copil, o fată, prin codrul cel întunecat, cu coșul de mâncare și-mbrăcată-n roșu?! E ca și cum ai trimite în pădurea plină de lunetiști o persoană îmbrăcată cu haine pe care sunt desenate cercuri concentrice, sau cum te-ai uita cu bricheta aprinsă în rezervorul mașinii să vezi dacă mai ai benzină! (nu faceți asta acasă și oriunde altundeva, va fio mare pocnitură!) Nu realizezi riscurile la care-ți expui progenitura?! Eu, unul, aștept ca DASPC-ul să se sesizeze și să-i ia copilul din tutelă.

Bunica, este și ea un personaj dubios. Stă, la vârsta ei, într-o casă izolată în pădure. Clar, e o hoașcă de babă pe care lumea din sat a trimis-o -n pădure pentru că nu voia să știe de ea. Cred că a cultivat relații neprincipiale cu Vânătorul , care umblă prin pădure după braconaj și mai trece și pe la babă, așa, din când în când, oare de ce?

Scufița Roșie este un personaj nevinovat. Mă-sa o trimite-n pădure, cu un coșuleț cu de-ale gurii. Asta mică, se întâlnește cu Lupul și, copil fiind, divulgă secrete de serviciu spunându-i dihaniei scopul și durata vizitei prin cadrul natural. Ulterior ajunge să devină victimă inocentă, urmând a fi mâncată de lup pe care, e drept, l-a provocat cu niște întrebări ciudate despre aspectul fizic, care pot determina o iritabilitate a animalului. Da, așa e, nici mie nu-mi place când lumea mă întreabă cum am făcut de sunt atât de urât?

Lupul, considerat inițial ca fiind personaj negativ, este cel care are trăiri normale, singurul din poveste. Ba, chiar, inițial, este de admirat: deși putea s-o halească pe SR din prima, se gândește să meargă s-o pape pe hoașca de bunică-sa, că, deh, și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul. Asta mică, cu naivitatea vârstei, ajunge victimă colaterală a propriei curiozități, curiozitate nepoliticoasă, pentru că nu apuci tu să-ntrebi lumea de ce are diferite probleme legate de aspectul fizic. Dar, nah, vorbim de-un copil, știți că toți copiii au seria aia, interminabilă, de întrebări cu” De ce?” la orice răspuns i-ai da!

La fel ca-n viața reală, Lupul este ucis de Vânător cumva abuziv. Vânătorul, dacă voia să facă prevenție, trebuia să-i păzească casa bunicii înainte de producerea tristului eveniment, de păpare a celor două, nu după. Aicea Vânătorul seamănă extrem de mult cu Poliția Română care intervine energic doar după producerea evenimentelor negative și nu asupra celui vinovat ci asupra publicului, pe ideea că așa se va preveni producerea altor necazuri.

În final povestea se termină-n bălării, Vânătorul, cu un cuțit, taie burta Lupului și le scoate pe Bunică și pe SR întregi și nevătămate, ceea ce dovedește, again, că l-a împușcat degeaba pe Lup, care nu făcuse niciun rău, din moment ce alea trăiau.

De fapt, morala poveștii este legată de faptul că, din cauză unor Scufițe, fie ele și roșii, riscăm să rămânem fără faună!

(Trist) sfârșit!

” Capra cu trei iezi”

Personajul negativ este, clar, Capra!

Vă garantez că, foarte rar, caprele fată doi iezi, dară-mi-te trei! Apoi, nu se pomenește nimic despre tatăl iezilor, ceea ce arată că mama iezilor avea un comportament frivol, o fi trăit cu cine știe ce țap bătrân care i-a trântit progeniturile și -a fugit, cu coada-n sus, fudul ca o capră, fără a-i asigura Caprei o pensie alimentară din care aceasta să-și hrănească șeptelul.

Ca o mamă degenerată ce se află, Capra pleacă de acasă, abadonându-și iezii, sub pretextul că merge să le aducă de mâncare, mâncare ciudată: lapte-n țâțe, mălăieș în călcăieș, drob de sare în spinare, deci, gătea și sărat, expunându-și iezii unui pericol de formare a calculilor renali.

În viața reală, Capra, sigur, stă pe facebook, deși e conștientă de riscul la care și-a expus iezii.

Iezii, la rândul lor sunt vai, mama lor! Neascultători și lacomi, ăia mai mari, pun botul la orice vrăjeală ajungând să treacă și de spiritul de supraviețuire. Este clar că erau victime predestinate, nu aveau cum să supraviețuiască în pădure, deci moartea lor e meritată.

Ăla micul e fâșneț, cum-necum scapă de pericolul creat de invazia Lupului în ambientul părintesc. Apoi este un sifonar, spune mă-sii, punând de la el, tot ceea ce s-a-ntâmplat, doar așa, ca să se răzbune.

Lupul

Din nou, singurul personaj cu trăiri normale. Viața e făcută pentru cei puternici, pentru că, nu-i așa” Foarte rar și numai din întâmplare, câinele mic îl mușcă p-ăl mare / Dar, foarte des și din mai nimic, câinele mare îl mușcă p-ăl mic.”

Ce se poate reproșa Lupului este actul de sadism, i-a dilit pe ăia doi iezi mai mari și, apoi, le-a pus căpățânile-n fereastră, de-a crezut, biata Capră că ăia se uită după ea, așteptând-o. Nu se face așa ceva, trebuie să fiți de acord!

Povestea se termină nerealist, Capra, care are o poziție inferioară Lupului, în lanțul trofic mă refer, fără nicio conotație pornografică, la ce vă gândeați? , reușește să-l mierlească pe Lup chemându-l la o masă făcută pentru pomana iezilor haliți. De observat apropierea în acest final dintre poveste și” Baltagul” , în care Vitoria Lipan află și-i desconspiră pe ucigașii lu' bărbat-su tot la o masă de pomenire a morților. Deci, ca să supraviețuiți, evitați pomenile!!!

(Așa) sfârșit?!

Balada” Meșterului Manole”

Este dovada clară că, încă de atunci, constructorii nu respectau contractele și nu desfășurau activități de calitate, risipind timp, bani, materii prime și materiale. Și atunci, ca și în zilele noastre,” ce ziua zidea, noaptea se surpa!” de-aia construirea, ca activitate, dura nepermis de mult, fără că acei constructori să-și asume responsabilitatea!

În final, vina cade pe Ana, soția Meșterului Manole, care este zidită în peretele construcției. Misoginii spun că Ana face, în acest fel, ceva util! Zidirea asta sigur ascunde o stare conflictuală preexistentă în familia celor doi iar Meșterul reușește să scape de nevastă-sa pozând în cel ce face sacrificiul suprem. Nu uitați că Ana era însărcinată, deși meșterul era de mult timp plecat pe șantier, deci sunt ceva supoziții nasoale legat de paternitatea copilului, am descoperit motivul crimei!

Ulterior, moartea nevestei este plătită, pentru că, chiar ca-n zilele de azi, contractorul, după ce face recepția lucrării, refuză plata, sub diferite tertipuri, iar constructorul, care termină ce are de făcut, nu-și primește banii din partea anagajatorului, care-l și izolează pe cupola construcției.

În această stare de stress Meșterul Manole arată că n-a urmat cursurile vreunei școli, pentru că-ncearcă să scape de-acolo, empiric, cu niște aripi, confecționate artizanal, cu care vrea să zboare. Dacă ar fi fost la școală ar fi știut că un corp cade spre pe pământ, din cauză de gravitație, cu 9,8 m/s la pătrat, în prima secundă, apoi viteza crește exponențial, deci el n-avea cum să dezvolte o forță de portanță care să-l țină în aer. Și, astfel, speranța și idealul zborului omenesc se sfârșesc, zdrobite de pământul strămoșesc. Iar moartea Anei este răzbunată, so, end of the story!

(Halal) sfârșit

Balada” Miorița”

Este o poveste ridicolă despre un cioban care este înștiințat din timp că tovarășii lui (unul dintre ei un vrâncean, hei, hei, heiii!) urmează să-l dilească. Bine, informația este furnizată de o oaie, deci sursa nu e chiar de cea mai mare încredere, poți ajunge să crezi că ești paliu dacă ai ajuns să vorbești cu animăluțele. Bine, vorbind de ciobani, care petrec timpul doar în compania oilor, ajungi și la situații de astea, ba chiar și la altele, nu le pot pomeni că poate am cititori a căror vârstă e sub 18 ani și nu au acordul familiei.

Totuși, Lache ăla de cioban moldovean în loc să ia măsuri de pază și apărare a vieții și turmelor proprii, începe să se tânguie, că Luna, că mă-sa, cu ilic de lână... nu pot crede că în această meserie poți fi atât de slab?! Păi, ce faci, vere, de dai nas în nas cu ursul, te ascunzi după fustele mă-tii?!?!

În final, baciul ungurean (huooo!!!) și cu cel vrâncean (Hei, hei, heiii!!!) îl dilesc pe plângăcios, cum și merită, dealtfel, pentru că, așa cum spuneam mai sus, viața e pentru cei tari!

(În) sfârșit

*

* *

Gata, cumva am terminat deși, da, sunt de acord, discuția poate continua, cu variațiuni pe temă dată. Dar, chiar dacă n-ați crede, până și eu am bun simț și mă opresc. Vă las să vă spuneți părerea despre ceea ce am scris, doar că mă văd nevoit să vă spun că mama e moartă din 1996, deci cenzurați-vă înjurăturile, nu cred că chiar ați putea să faceți ceea ce mi-ați dori!

Aaa, nenea web, vreau punctaj maxim pentru acest review, din ăla de primesc 1300 PMA și, ca să-l primesc, voi pune acest review la capitolul despre călătorii. Uite, în rubrica” Mărășești” . Tema review-ului:” Vizitați Mausoleul Mărășești!” Uite și textul: Vizitați Mausoleul Mărășești! E tare frumos!

Ce zici, merge?

Dacă nu, măcar melodia asta? https://www.youtube.com/watch?v=RB_vP-L5neQ&ab_channel=TVR Mersi!

Gata, m-am tirat, v-am stricat destul duminica, haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 18.09.21 22:58:23
Validat / Publicat: 19.09.21 08:48:08

VIZUALIZĂRI: 1020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

42 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Ceasul chior, pisoiul 13
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 36 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

42 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 42
webmasterX [19.09.21 08:47:32] »

Aaa, nenea web, vreau punctaj maxim și, ca să-l primesc, voi pune acest review la capitorul despre călătorii. Uite, în rubrica” Mărășești” . Și uite și tema și review-ul: Vizitați Mausoleul Mărășești! E tare frumos! Ce zici, merge?

Dacă nu, măcar melodia asta? https://www.youtube.com/watch?v=RB_vP-L5neQ&ab_channel=TVR Mersi!

Am ales opțiunea 2 (prima era, m-am prins, un... basm românesc): Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia Pestis [19.09.21 10:21:31] »

@webmasterX: :Știam io că nu te vrăjesc, dar, deh, trebuia să-ncerc!

Dan&Emascris / TELEFON [19.09.21 10:24:10] »

Glorie eroilor neamului!

A propos de povesti ma astept (mi-a placut chestia cu capra si cu lupul ????) sa apara si altele mai colorate si mai potrivite anilor in care traiesc copiii de azi: cu vaca mov, cu soarecele care bate pisica, dar mai ales cu animale (personificari) care joaca (fac gaming) in retea. Iar cum copiii de acum au creierele construite cu 0 si 1 (k kalculatoarele) vor utiliza si aplicatii la care parintzii (nu printzii) sa aiba accesul parolat si de cotizeaza bine la copii primesc parola sa vada pe unde navigheaza odraslele lor. Cu siguranta insa ca la reaccesare vor plati din nou pt ca copii generatiei Z sau W au schimbat parola dupa prima accesare ????.

Dupa aceasta confesiune, la ce cabinet ma trimizi: phi, pgi, pti sau psi?

Pt tini:

Numai di ghini, sanatati si humor ca demn reprezentant al acestui popor!

Slava Eroilor neamului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
crismisscris / TELEFON [19.09.21 10:36:29] »

Maxim!!! O lectură maxim de nimerită la cafeluța de dimineață (da, e duminică, m-am trezit și eu mai târziu) ! Iar interpretările personale, foarte pertinente, aș putea spune.

Mi-au plăcut și pozele atașate. Ceea ce exprimă cea de-a doua - da, e singurul adevăr pe care ar trebui să-l avem în cap permanent și să acționăm în consecință. Eu încerc, câteodată îmi iese, câteodată nu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
dorgo [19.09.21 11:28:37] »

@Yersinia pestis: Grozav! La vremi exceptionale "de restriste" (pandemie, ploiae, frig, scumpiri, restrictii), e nevoie de masuri exceptionale! Adica de glume, bunadispozitie si socializare. Cred ca-n curand o sa-l scoatem si pe Bula de la naftalina! Observ ca multe dintre reviurile "filozofice-din viata comunitatii", sunt mai gustate si vizualizate decat unele reviuri pur turistice. S-ar putea ca-n perioada "non-turistica" ce urmeaza, lumea sa aiba nevoie mai mult de bunadispozitie si socializare decat de calatorii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 11:31:05] »

@Dan&Ema: Mneeah, nu mi-a ținut faza cu Mausoleul, s-a-nțepat web-ul și nu m-a postat unde-am vrut, poate altădată!

Pe de altă parte e bine că nu mai putem să-i controlăm pe ăștia micii, și-așa nu poți s-o faci ca pe vremuri că-i afectezi personalitatea, doar că, dacă vreau să-i închid PC-ul trag heblul și-l las fără curent, deci, nu mă dau bătut!

Toate s-au schimbat, printre care și jocurile, mucoșii de azi nu se mai joacă decât virtual, de-aia toți au capul mare, ochelari și picioare mici, de zici că-s ET, din filmul de pe vremuri.

Cât despre slava eroilor neamului, da, necondiționat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 11:43:10] »

@crismis: Da, mesajul e tare înțelept. Și-ntr-un review de-al tău am văzut o foto cu un mesaj superb, e vorba de foto 26 din” Casa noastră de la mare” :” You only live once, but if you do it right, once is enough” .

Dincolo de mesajul poate un pic comercial, ar trebui să-nvățăm că viața ne e dată pentru a fi trăită. Că o zi pierdută așa va rămâne și că amânările nu aduc nimic bun!

Din păcate învățăm toate astea, dacă o facem, cu multe opinteli și îndoială, ceea ce nu e în avantajul nostru.

O zi bună să ai și, poate mai scrii și tu câte ceva, vreau să-ți mai citesc review-urile! Sărut mâna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
crismisscris / TELEFON [19.09.21 11:50:27] »

... Sau, variațiuni pe aceeași temă, nemuritoarele versuri ale nemuritorului poet Grigore Vieru: "Și-această zi, și-această zi ce mâine nu va mai fi... "

Scriu, scriu... Deocamdată mă lupt (pe viață și pe moarte, ca să rămânem în atmosferă ????) cu zeul Chronos! N-am eu speranță să câștig lupta finală, dar poate măcar o mică bătălie, cât să încropesc de-o poveste-două... Sau baremi un armistițiu de mi-ar da!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 11:52:53] »

@dorgo: Să trăiți, don doctor, mersi de vizită!

Păi, așa cum a zis-o și Hagi, omul e ființă umană, socalizarea e ceva firesc, anormală este tocmai izolarea.

În rest, da, fiecare e cu percepțiile lui și puterea de înțelegere de le are din ADN-ul propriu, nu voiesc a discuta despre chestiuni pur biologice, de le stăpâniți încă de pe vremea facutății.

În așteptarea vremurilor pandemice eu mi-am luat minimele măsuri ce le puteam lua: mi-am salvat în telefon pașaportul verde ca să se știe că m-am vaccinatără încă de la-nceputul verii, cu Pfizer. Că m-am gândit eu că ăștia au făcut și Viagra, deci, dacă au putut învia morții, or putea ține-n viață pe cei vii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 12:04:11] »

@crismis: Vieru și alți clasici ca el, au câștigat lupta cu timpul, au devenit nemuritori prin ceea ce au lăsat în urma lor.

Eu n-am așa pretenții, aș vrea doar să-nvăț să mă bucur de viața de-o am, cât o mai am. De pomenit apoi, nu știu cum va fi, dar, știi cum se spune: fiecare trăiește, chiar și după moarte, pînă dispare și cel din urmă om de te are în amintire.

.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
adsoscris / TELEFON [19.09.21 12:06:21] »

@Yersinia pestis:

You only live once, but if you do it right, once is enough.

Abia dacă nu ți-o trăiești bine e destul o dată. Că, altfel, mai vrei. Zic și eu...

Yersinia Pestis [19.09.21 12:27:27] »

@gpopa: Ei, e ciudat, nu știi cum va fi și cea de-a doua viață, dacă e tot nasoală?! Conform teoriei probabilităților, serie de culoare e mai sigură decât alternanța, adică, dacă ți-a ieșit negru, se poate ca și-a doua oară să prinzi tot brunetul.

De-aia, spui, trebuie să trăim ce-avem și să luptăm pentru propășire, ce, ai uitat ”Decebal către popor” ?

Sau” Lupta vieții” :” Chiar de nu știi sfârșitul luptei, /să stai să lupți, căci ești dator/trăiesc acei ce vor să lupte/iar cei fricoși se plâng și mor/de-i vezi murind, să-i lași să moară/căci moartea e menirea lor”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgo [19.09.21 12:33:24] »

@Yersinia pestis: Cei de la Pfeizer sunt niste vizionari, au inventat mai intai pastila albastra ce-o ia mosul, ca sa se mai bucure nitel de viata si baba lui. ????Doar ca vaccinul are efect asa, cam vreo 8 luni iar pastila, numai o ora-doua. ???? Astept cu nerabdare momentul cand ambele vor avea acelasi efect. (adica 8 luni). Atunci, cred ca Pfeizer are sanse reale la premiul Nobel. Acuma, cu pastila albastra, sa stii ca nu e de joaca... dac-o iei cand trebe si dama nu mai vine, e de rau, simti ca explodezi! Eu am trecut prin asta. Noroc ca am in bloc vreo 3 septagenare care-mi tot fac cu ochiul si problema s-a rezolvat. ???????? Ba mi s-a dus vestea si-acuma imi fac cu ochiu' , mai toate babutele din cartier! ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 12:57:50] »

@dorgo: Hopaaa, ce-avem, noi, aici?! Mărturisiri deșănțate și, oarecum, triviale, sau, mai grav, laude de sine!

Dacă septuagenarele nu-s chiar atât de septuagenare, pentru tine deschid PM, să poți să-mi trimiți adresele și poze cu ele, ca să te cred! Dacă am noroc, or avea și nepoate la fel de zglobii: uite, vezi că am dreptate când am spus că bunica din scufița roșie este un personaj dubios?

Dar, te-ai gândit că, poate, nu-ți făceau cu ochiul în sensul înțeles de tine și că, probabil aveau o afecțiune sau, poate, vreo muscă-n ochi?! În acest caz se poate vorbi despre o eroare de fapt, câtă vreme nu ai fost reclamat înseamnă ca Pfizer și-a făcut treaba, so, enjoy!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adso [19.09.21 13:11:35] »

@dorgo:

Doar ca vaccinul are efect asa, cam vreo 8 luni iar pastila, numai o ora-doua.

[...] dac-o iei cand trebe si dama nu mai vine, e de rau, simti ca explodezi!

O oră-două nu moare nimeni.

Astept cu nerabdare momentul cand ambele vor avea acelasi efect. (adica 8 luni).

De unde vorba aia: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se îndeplinească.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
adso [19.09.21 13:31:41] »

@Yersinia pestis:

Ei, e ciudat, nu știi cum va fi și cea de-a doua viață, dacă e tot nasoală?!

Păi eu ce spuneam? Dacă prima e nasoală, e destulă. Abia dacă prima e bună parcă ai mai vrea.

Conform teoriei probabilităților, serie de culoare e mai sigură decât alternanța, adică, dacă ți-a ieșit negru, se poate ca și-a doua oară să prinzi tot brunetul.

Nu e chiar așa. Exemplu concret: dacă ai patru bile, două albe și două negre, fiecare dintre variantele AAAA, AAAN, AANA, ANAA, NAAA, AANN, ANAN, NAAN, ANNA, NANA, NNAA, NNNA, NNAN, NANN, ANNN, NNNN are aceeași probabilitate de apariție, anume 1/16. Seriile de culoare sunt cele scrise boldat, deci probabilitatea de a obține una este 1/8. Seriile alternante sunt cele scrise cu bold+italic, așadar tot 1/8 e șansa de a apărea una dintre ele.

De-aia, spui, trebuie să trăim ce-avem și să luptăm pentru propășire, ce, ai uitat” Decebal către popor” ?

Nu, n-am uitat. Și am și răspunsul potrivit, tot în versuri. Dar veți rămâne fără el: Admin spune că nu prea e frumos și bine cu pretenții intelectuale și nu vreau să întind coarda. Așa că, de acum, fără citate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 13:41:44] »

@gpopa: Ha, te-am prins, ești din ăia de se pricep la matematică!!!

Mamă, mamă, ce boală am pe voi, ăștia de știți cu cifrele, de vedeți soluții acolo unde eu văd doar cuie de 20 de mi le bate-n cap!

De-acuma te votez numai cu minus, na, semn matematic, deși-mi place cum scrii! Și, mai văd eu ce găsesc ca să mă răzbun, nu-ți spui, surprizăăă! Nu te juca cu creierul unui polițist, nu știi ce bombă de-a stricat Hiroshima zace acolo!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adso [19.09.21 14:08:58] »

@Yersinia pestis: Nu știu cum am făcut: am vrut să vă votez ecoul cu minus și am apăsat tot pe plus. Ei, altă dată voi fi mai atent.

Sau, mai rău: mie îmi plac tare voturile cu 450. Vă dau de alea.

Dar am scris deja 3 ecouri la review-ul ăsta și încă nu am spus ce voiam, de fapt, să spun. Na, că iar mă dau de intelectual: în 2005 a apărut la Humanitas o carte tare educativă. Se cheamă Povești corecte politic de adormit copiii, scrisă de un domn care răspunde când strigi James Finn Garner.

E o nebunie. Am zis că nu mai dau citate, vreau să mă țin de cuvânt măcar azi. Dar, dacă o găsiți pe undeva, sunt sigur că veți râde cu lacrimi.

L.E. Sau hai să îmi calc cuvântul, pentru a vă deschide apetitul. ????

Bună, Cenușăreaso! Eu sunt persoana însărcinată să fie zâna ta bună, sau, dacă preferi, îngerul personal împuternicit să te asiste. Și zi așa, ai vrea să te duci la bal, ai? Și să devii o prizonieră lesne de manipulat a conceptului masculin de frumusețe? Să îți vopsești fața cu substanțe chimice care au fost testate pe ființe de natură non-bipedă?

Alta: Bunul cel mai de preț al împărătesei era o oglindă fermecată care îi răspundea la absolut orice întrebare, și anume în spiritul adevărului. Trebuie spus că anii de condiționare socială la care fusese supusă în dictatura întemeiată pe ierarhia valorilor inpuse de bărbați o marcaseră pe împărăteasă. Astfel încât unicul standard pe care ajunsese să-l prețuiască era frumusețea fizică, iar ea se autodefinea exclusiv îm funcție de aspectul său personal.

Hai, de ajuns. Duminică plăcută!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 14:28:12] »

@gpopa: Și eu am greșit, am votat pozitiv și mi-am dat peste mână pentru a mă pedepsi pentru asta!

Interesantă carte, o s-o căutăm, mai ales pentru că are o abordare nonconformistă a unor subiecte copilăroase. Rădem dar, de fapt, copiii sunt cei mai serioși în joaca lor.

O după-amiază liniștită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
ANILUscris / TELEFON [19.09.21 15:05:56] »

Bre... apelativ pentru persoane mai în vârstă!!! cu toate că nu cred că ești mai mare ca mine, dar nu mai contează, școala am făcut-o cam în aceeași perioadă... cu "conspecte la română"...

La cafea nu a mers "analiza asta pe text" era prea dimineață, dar acum la siesta de după masă, cu un pahar de vin lângă, parcă altfel merg analizele astea de le făcuși... balade, basme, doine!!!

Îmi și imaginez, te-a pus Adriana să ai grijă de tuciul cu zacuscă ce fierbe pe pirostrii și ca să nu te plictisești mai faci câte o analiză literară...

Tari și pozele!

În rest numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Mihai18scris / TELEFON [19.09.21 15:07:46] »

Web, va rog încă un ecou scurt. Nu pot sa tac. Mulțumesc.

Ecoul meu.

Interesant rewievul și am avut răbdare să-l citesc, cuvânt cu cuvânt, inclusiv ecourile.

1. Partea pozitiva a rewievului denotă călătoriile de bun narator și am vorbit rewievul ca semn de apreciere a muncii dv.

Ați abordat aspecte din literatura cu tenta umoristică.

2. Cu două lucruri nu sunt de acord și sunt convins ca veți înțelege sensul bun al afirmațiilor.

Am in vedere ca ati fost un profesionist în aplicarea legilor și vom avea un limbaj comun

Iată cu ce nu sunt de acord.

1. Balada Miorița.

D. p. d. v. literar este frumoasă și mult apreciata în anii de școală. Totuși. D. p. d. v. juridic, în fond, banda Miorița este o tâlhărie rămasă nepedepsita.

2. Despre haiduci, iubiți de oameni. În fond, erau niște tâlhari la drumul mare.

Aștept și suport critici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
doinafil [19.09.21 15:24:15] »

@Mihai18:

2. Despre haiduci, iubiți de oameni. În fond, erau niște tâlhari la drumul mare.

Cu asta sunt și eu de acord! Cu balada „Miorița” însă...

Ciobănașul de „vorbește” cu oaia este - după părerea mea - ireal! Cum să stai și să aștepți, ca prostu” , să te hăcuiască ăilalți doi?! O fi fost apreciată în anii de școală pe care i-am făcut noi, ăștia mai cu multișori ani pe umeri, dar ăștia mici de azi, nu mai „„înghit” așa ceva! Și cred că bine fac! (părerea mea!) Până la urmă, instinctul de conservare este mai puternic decât să-i „trimiți vorbă” mamei cum să te pregătească de cele veșnice!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
doinafil [19.09.21 15:31:53] »

Mie mi-a plăcut „teribil, mon cher” , ce-ai scris! M-am amuzat „pe cinste” . Ai har umoristic la scris, lucru mai rar întâlnit! Am savurat, efectiv, tot articolul, mai ales gluma cu încadrarea pe care ai fi vrut-o!

Am citit chiar și toate ecourile, care - și ele - mi-au plăcut!

Yersinia Pestis [19.09.21 15:51:10] »

@ANILU: Normal că eu fac zacusca, nu că mă pune Adriana să păzesc tuciul! În apărarea mea mai aduc faptul că chiar știu faza cu programele de la mașina de spălat și știu să folosesc” Cilit " cu care nu acresc ciorba, cum ar face mulți alții!

Poate c-am fost aceeași promoție, nu o divulg că nu-i frumos să afle alții ce vârstă ai, dar, oricum, știi cum era cu comentariile literare. Cât de false erau trăirile, și, mai ales, cât de idioate unele!

Dar, ai mare dreptate să te-apuci de băut dacă vrei să citești ce-am scris, doar că, dacă vrei și să-nțelegi ce scriu, trebuie să devii alcoolică! Sorry, n-ai altă posibilitate! -))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 15:56:54] »

@Mihai18: Nope, nu e tâlhărie, este chiar omor! Comis de două persoane, agravantă! Bine, scrierea nu ne arată dacă și cum se comite infracțiunea, așa că nu putem stabili raport de cauzalitate între loviri și deces, dar, mai investigăm, aflăm noi!

Ultimul haiduc contemporan a fost Pablo Escobar, în Columbia, care chiar a construit în orașele sărace, pentru a-și atrage populația de partea sa pentru a nu fi trădat, dar, tot l-au dilit.

În literatura neaoșă, nu cred, în ruptul capului, că haiducii erau atât de generoși, n-ar avea sens să furi de la boier ca să-i dai săracului. Și aici e caz penal, deci um să-mi bag eu pielea-n saramură doar de dragul de a face fapte bune. Și-apoi, ce-i aia, faptă bună?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Yersinia Pestis [19.09.21 16:04:23] »

@doinafil: Mersi de aprecieri, dar vezi că, din cauză de laude ajung să cred că chiar am ceva de spus și nu mai tac, pe sait spun!

Fatalismul ciobanului moldovean trebuie înțeles ca acceptarea trecerii vieții, la fel ca și transhumanța. Știm că existența noastră e legată de viață și moarte, acceptarea morții este un act de acceptare a legii firii.

Poți să crezi așa ceva???!!! Buei, mă leși, ce acceptare a legii firii, vere, că, dacă tot aflu că cineva-mi poartă sâmbetele nu stau să măă văicăresc, fac de-așa natură să se văicărească mă-sa, nu?

Altcumva, dacă tot ai citit tot ceea ce am scris, până și ecourile, ai văzut că ideile inteligente nu-mi aparțin, din păcate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
adso [19.09.21 19:16:43] »

Am scris „valorilor inpuse de bărbați” . Acum văd și promit să repet cu voce tare: înainte de b și p se scrie m și nu n (cu excepția Istanbul, desigur). De măcar zece ori. Evident că e typo, dar... tot prostie se cheamă.

Noroc că @Yersi e un domn și nu a spus nimic.

crismisscris / TELEFON [19.09.21 19:18:33] »

@gpopa: Eu n-am remarcat, deși de obicei chestiile astea îmi sar în ochi!

adso [19.09.21 19:25:51] »

@crismis: Da, și pe mine mă deranjează. Dar oricine are voie să greșească - mai puțin eu. ????

Văd rareori greșelile persoanelor cărora le acord necondiționat credit. Îmi place să îmi imaginez că acesta e motivul pentru care nu ați observat. ????

Yersinia Pestisscris / TELEFON [19.09.21 20:43:08] »

@gpopa: Frate, nu voi judeca, public, pe cineva după felul cum scrie, din mai multe motive, printre altele și pentru greșeli de tastare!

Acord circumstanțe atenuante, necondiționat,pentru că, așa-s eu cu muritorii, bun ! ????????

Altfel nu s-ar justifica statuile de mi le construiți ! Sau, măcar, tricourile cu mine !

Cum "care statui" ?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, ANILU, crismis, Dan&Ema, doinafil, dorgo, Mihai18, Mioritik, Mitica49, Yersinia Pestis
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071954965591431 sec
    ecranul dvs: 1 x 1