ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 5 MIN

 Importanta review-urilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Uneori am senzatia ca un review fara ecou, e ca o "romanta fara ecou". Ca o iubire de portelan, trista si searbada (youtube).

A venit toamna, vacanta cea mare s-a terminat, munca sau scoala, reincepe. Lunile de toamna si iarna sunt perioadele cele mai propice pentru a ne expune, prin cuvinte si imagini, placerile sau intamplarile din vara ce-a trecut. O avalansa de review-uri ar trebui sa apare pe saitul nostru. Si-o superavalansa de ecouri insotitoare! De scris, are cine sa le scrie. Sute de "new-entry" apar in fiecare luna. E noua generatie. Dornica de afirmare. Asa sa fie oare? Pai nu e chiar asa! Se pare ca aceasta e mai mult dornica de auto-informare decat de "a informa" pe altii. Sa fi fost inlocuit altruismul trecutului cu egoismul si pragmatismul, cu interesul propriu al prezentului? Au ramas antologice cateva review-uri din anii de glorie ai saitului, cand s-au scris cateva review-uri cudiscutii libere "de toate pentru toti", review-uri ce aveau ecouri ce se terminau noaptea si continuau a doua zi dimineata. Era o babilonie placuta. Fiecare dorea sa discute cu fiecare! Si sa se cunoasca. Si mai ales, doream sa ne cunoastem si "live" nu doar "on-line". Atunci am simtit ca AFA este o mare familie. Noua generatie e dornica mai ales de a intreba si de a primi raspunsuri (precum o face si pe saiturile de informare), decat de a crea, de a oferi altora informatii turistice. Se pare ca astazi, omul (mai mult ca niciodata) alege mereu calea cea mai usoara si fara prea mult efort, pentru a-si atinge scopurile sale. Exista insa si exceptii, mai ales, o mana de "pasionati cronici" ai turismului, care au transformat scrisul si imaginea, intr-un "hobby" al lor. Chiar daca exista deja pe saitul nostru, un munte de review-uri, mai inalt decat Everestul, care uneori, e drept, mai si plictisesc.

Daca dupa ' 89, aveam prea putine informatii turistice, acum, avem prea multe. Cel mai bine, se observa acest lucru din comentarii (ecouri). Care, cam lipsesc. Care, vorba lui Caragiale, cel mai adesea, "sunt superbe dar lipsesc cu desavarsire". Review-ul fara ecouri denota faptul ca acesta este prost scris, sau ca s-a scris deja prea mult material despre acea destinatie turistica sau ca lumea e atat de informata despre acel subiect, incat sunt citite doar imaginile sau nici macar acestea. Exista insa si fapte descurajante: review-uri bine scrise de unii "new-entry" care sunt rasplatite cu putine voturi si altele, mediocre, scrise de veterani, care obtin multe voturi (datorita amicilor de generatie). Astazi, cand rasplata muncii tale pe acest sait nu mai e sub forma de excursii gratuite, premii in bani, zboruri gratuite cu "Blue Air", sau macar niste tricouri-simbol, cum era pe vremuri, voturile si eventual doua trei ecouri laudative, au ramas singura recompensa pentru oricine si mai ales pentru cei nou-intrati.

Paradoxal, review-urile mai putin turistice sau chiar non-turistice, cum sunt cele "Din viata comunitatii", au voturi (laicuri) si comentarii multe. Chiar daca, vorba lui @kristinna, "Nu contează vizualizările și “laicurile” , astea-s fleacuri", votul, e totusi un semn ca ele au fost citite sau macar "privite". Unii uzeri prefera aceste review-uri non-turistice, pentru ca, se pare ca in prezent uzerii au mai mult dorinta de-a socializa decat de-a se informa. Sa fie oare romanii niste oameni superinformati d. p. d. v. turistic? Poate ca da. Vom vedea mai jos.

In general cei ce folosesc acest sait, evita "a citi" reportajele despre o destinatie arhicunoscuta de ei sau cele in care nu-si permit sa ajunga. Amatorii de turism, in ultimul timp, mai ales, au avut la dispozitie numeroase surse de informare. Ceea ce, nu e rau deloc. Daca inainte de ' 89 oferta turistica a romanilor se reducea la cateva destinatii, acum avem tot globul pamantesc la dispozitie (la picioare), si deja, fiecare dintre noi, poseda o panoplie bogata de locuri in care a calatorit, mai ales ca dupa ' 89, "foamea de excursii", multe interzise, a fost mare. Acum, nu mai mergem chiar oriunde, suntem niste turisti "selectivi, educati si rasfatati", avem preferinte, stim deja sa evitam anumite locuri neplacute sau mult prea scumpe, stim sa alegem varianta optima, cea care ni se potriveste cel mai bine si mai ales, stim sa mergem acolo unde ne vom simti bine. Iar daca dorim sa descoperim si sa exploram noi destinatii, o putem face fara oprelisti. Cum? Rezervandu-ne cateva ore sau cel mult o zi "de cautari sau intrebari" pe internet sau discutii cu prietenii. Astazi poti sa "te plimbi" virtual, in voie, pe strazile, prin bazarele, muzeele sau pe plajele viitoarei tale destinatii de vacanta. Astazi poti sa-ti alegi hotelul ideal, care sa fie langa plaja, langa o taverna si langa un mini-market si sa-ti rezervi din timp chiar si o camera care sa aiba "see-view". Astazi, nu mai trebuie sa pui zeci de intrebari angajatilor agentiilor de turism, ajunge sa fi conectat la internet, raspunsurile iti vin chiar acasa. Totul e sa ai ceva timp sa consulti bloguri sau saituri de calatorii, clipuri video sau filmulete intregi despre destinatia ta viitoare. Agentia de turism, s-a mutat la tine acasa, pe ecranul laptopului sau telefonului tau mobil. Ba unii nici nu mai au nevoie de agentie ci isi fac bagajele si pornesc cu masina proprie prin Europa, in locuri prin care au mai fost si unde s-au simtit excelent. Astazi discutiile intre prieteni sunt de genul "Ei, ce facem la vara? Facem o Venetie, o Roma si-un Paris sau un Skiathos si-un Skopelos? Ne cazam tot acolo? Data trecuta, a fost grozav! "

In cele cateva decenii de cand putem circula liberi pe mapamond, lumea nu a stat pe loc, deloc, ci s-a miscat, a circulat, a intrebat si a raspuns (s-a informat). Si-atunci te intrebi... ce rost mai are avalansa asta de noi sau vechi informatii turistice care te bombardeaza zilnic pe net, cand tu stii uneori mai multe amanunte despre o anumita destinatie, decat un agent de turism sau decat ceea ce apare pe monitor? Poate ca singurul motiv de a le urmari, totusi, e pretul variabil al excursiei, pentru a prinde o promotie.

Cred insa totusi ca fiecare lucru in lumea asta, isi are rostul sau. Precum e si AFA. Saitul nostru, mai ales acum in "extrasezonul turistic ce incepe, coroborat cu noul val al pandemiei", e tocmai bine venit. Extrem de bine venit. Pentru ca lumea sa scrie, sa expuna imagini si sa socializeze prin cat mai multe ecouri.

Asadar... ecouri, ecouri, scrieti ecouri fratilor!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.09.21 19:55:20
Validat / Publicat: 04.09.21 20:30:22

VIZUALIZĂRI: 1247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Si terasa "Go-Kart"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 39 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
dorgoAUTOR REVIEW
[04.09.21 20:15:29]
»

@all

Langa Complexul de agrement "Muresul" (Week-end) din Tg. Mures, se afla si promenada Muresului. Va trimit cateva imagini de pe (si de langa) aceasta promenada.

iulianic
[04.09.21 21:37:38]
»

@dorgo :

Review-ul fara ecouri denota faptul ca acesta este prost scris, sau ca s-a scris deja prea mult material despre acea destinatie turistica sau ca lumea e atat de informata despre acel subiect, incat sunt citite doar imaginile sau nici macar acestea.

Ultima mea serie de articole se referă la Oltenița, un oraș românesc, cu un trecut îndepărtat, despre care mai exista doar un singur articol mai vechi, scris de altcineva. În rest toate celelalte sunt scrise de mine. Din această serie am publicat deja 7 articole. Nici unul dintre ele nu are ecouri. Nu mă refer la cele ale webmasterilor care țin strict de organizare. Cum despre destinația respectivă nu "s-a scris deja prea mult material", îmi rămâne să cred că fie lumea e atât de informată încât nu le mai citește, fie că sunt atât de prost scrise încât chiar nu merită a fi citite?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Qvadratvus
[04.09.21 21:49:56]
»

A citi un rw presupune un efort... Cu timpul, "pedalând" în viteză pe Net, a devenit dominant "cititul în diagonală", care, nu presupune neapărat că informația trece dincolo de un anume nivel de procesare.

Pe de altă parte, odată cu accesul la Internet de la vârste din ce în ce mai fragede, buchisitul după informații al căror acces presupune efort și timp, tinde să devină din ce în ce mai neatractiv.

Într-o altă ordine de idei, să dai cu degetul pe ecranul telefonului mobil, țopăind rapid prin câteva siteuri e una, pe când să mai și răspunzi la un calup de afirmații, care, necesită să te oprești din "alergat", să meditezi, să gândești, să formulezi, să mai citești odată, să faci corectura, etc..., e cu totul altceva.

Nu trebuie uitat și faptul că, a scrie un rw este o formă de upgradare a cunoașterii. Scriind, își organizezi în cap informația, o distilezi și pui în sertarul potrivit ce merită. Practic, odată ce ai vizitat un loc, a scrie despre el înseamnă să crești valoarea amintirilor personale pe care le ai despre acel loc. Acest proces cred însă că tinde să fie mai puțin familiar celor care sunt obișnuiți cu noile vremuri, în care informațiile sunt primite de-a gata, fără a mai fi "necesară" dezvoltarea unei gândiri critice.

Cam asta-i...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][15 voturi]
adso
[04.09.21 22:01:25]
»

@iulianic: În primul rând, felicitări pentru această serie! Ca de obicei, articolele dvs sunt atent documentate (la fața locului & folosind diferite surse) și bine scrise. Cred că îmi vor fi de folos la un moment dat.

Vorbesc gândindu-mă la mine, dar cred că e valabil în general. Când scriu ecouri?

1. Când știu despre respectiva destinație ceva în plus față de ce spune autorul; atunci o fac pe deșteptul, dacă nu mă pot abține.

2. Când am o neclaritate și cer informații suplimentare; asta se întâmplă mai ales când intenționez să ajung curând în respectivul loc.

3. În cazul în care autorul vine cu interpretări personale cu care nu sunt de acord. (Aici am de lucru, îmi doresc să capăt înțelepciunea de a trece peste, fără a mă mai băga în vorbă.)

Articolele dvs. sunt complete, nu voi ajunge curând în Oltenița, sunt scrise astfel încât să nu supere pe nimeni. De aici, probabil, tăcerea care vă deranjează.

Cred că este și o perioadă în care lumea este plecată. Activitatea pe sait este redusă de vreo două săptămâni.

P. S. Cred că e bine că apar mai puține ecouri complezente. Politețea e bună, dar devine repede obositoare (din punctul meu de vedere, repet; poate greșesc).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][16 voturi]
Qvadratvus
[04.09.21 22:06:25]
»

@iulianic: lumea tinde să se centreze pe destinațiile care sunt "foarte" turistice, iar pe de altă parte, când "oferta" de destinații este mare, creierul tinde să meargă pe cărări deja "bătătorite" selectiv. În plus, cred că dacă o anumită destinație nu interesează, lumea pur și simplu nu se uită pe acele rw-uri.

Într-o vreme mă miram de cei care știu multe despre plajele X și Y din Grecia. dar nu știu că, la o azvârlitură de băț de localitatea lor se află obiectivele A, B,C,D,E...etc... Acum, nu mă mai mir.

@Dorgo, pe de o parte azi e la modă să iei totul cât mai moka posibil, dacă se poate, iar pe de altă parte comuniunea de sentimente (te bucuri adică împreună cu ceilalți de reușitele lor turistice și de ale tale, împărtășești cu ceilalți plăcerea pentru frumusețea și aspectul interesant al unor locuri, etc...), nici asta poate că nu mai e la modă ca altă dată.

BTW, văd aici că atingeți ultima problemă aici: vezi impresii . Citez: "Un coleg de sait spunea ca o calatorie are cel putin trei momente care iti ofera un sentiment de placere: [...] si, poate nu in ultimul rand, atunci cand te-ai intors acasa si retraiesti, adeseori impreuna cu prietenii, amintirea ei. Amintire care poate persista ani intregi sau toata viata."

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
nicole33
[04.09.21 22:43:33]
»

@gpopa:

1. Când știu despre respectiva destinație ceva în plus față de ce spune autorul; atunci o fac pe deșteptul, dacă nu mă pot abține.

Nu eşti singurul care procedează aşa

3. În cazul în care autorul vine cu interpretări personale cu care nu sunt de acord. (Aici am de lucru, îmi doresc să capăt înțelepciunea de a trece peste, fără a mă mai băga în vorbă.)

Şi aici ne asemănăm.

Dacă reuşeşti asta, te rog să-mi dezvălui şi mie secretul

Am încercat într-o perioadă să mă abţin să ma fac comentarii de acest gen, deoarece promisesem cuiva şi încercam să fiu parolistă, dar mi-a fost tare greu. Nu vedeam nimic constructiv în a vota cu minus o aberaţie evidentă cu ochiul liber faţă de un ecou bine argumentat care clarifica problema în discuţie. Nici să trec mai departe ca atunci când schimbi canalul la tv din telecomandă nu mi se părea o soluţie, cât timp rămâneau pe sait informaţii cert eronate care puteau induce în eroare cititorii mai puţin experimentaţi. În final, am încercat doar să mai "îndulcesc" tonul comentariilor mele pentru a nu mai fi acuzată că sperii userii, dar nici asta nu-mi iese întotdeauna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
nicole33
[04.09.21 23:03:33]
»

@dorgo:

Review-ul fara ecouri denota faptul ca acesta este prost scris, sau ca s-a scris deja prea mult material despre acea destinatie turistica sau ca lumea e atat de informata despre acel subiect, incat sunt citite doar imaginile sau nici macar acestea.

Nici eu nu cred că un articol fără ecouri este prost scris, ba poate este taman pe dos. Te-ai gândit că poate un articol este atât de complet încât nimeni nu mai are nimic de întrebat în plus faţă de cele deja prezentate de autor?

De fapt, un articol nu neapărat prost scris, ci plin de afirmaţii fără legătură cu realitatea, uşor de contrazis de către oricine are habar de destinaţia respectivă poate naşte discuţii interminabile, mai ales dacă autorul este încăpăţânat şi orgolios peste măsură. Există articole pe sait care au generat ecouri fără număr, însă cei care comentau aveau o opinie total diferită de a autorilor, fiecare îşi susţinea punctul de vedere, s-a lăsat şi cu cartonaşe pentru calmarea spiritelor prea încinse, toate în timp ce alţii asistau amuzaţi de pe margine la toată circoteca, dar contribuind la creşterea numărului de vizualizări. Un astfel de review cu multe ecouri este mai bun decât unul fără niciun ecou? Eu cred că nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[05.09.21 07:01:27]
»

@iulianic: Poate ca Oltenita nu e o destinatie turistica deosebita sau, poate, fiind inca "full sezon" pana-n 15 septembrie, lumea e inca plecata in concediu si putini intra acum pe saitul nostru. Dar, am obsrvat ca au cam scazut in general vizualizarile pe timp de vara, (chiar daca numarul uzerilor e tot mai mare), acestea cred ca vor creste in extrasezon, cand vom ramane mai mult timp in casa si automat, ne vom indrepta atentia spre mediul virtual.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[05.09.21 07:47:36]
»

@nicole33: Corect ce zici! Dar eu compar prezentul cu trecutul. Sau mai bine zis, compar Entuziasmul cu Apatia. In urma cu ceva ani, un review bine scris si ilustrat, avea parte de o multime de aprecieri "in scris", de la, macar, un simplu "Felicitari pentru frumosul articol! " pana la aprecieri mai "stufoase", ceea ce te ungea la suflet si denota un interes in plus fata de autor, decat un simplu vot. Dar astazi lumea s-a schimbat. Omul s-a imprietenit mai ales cu telefonul mobil sau tableta, decat cu semenul lui. Cred c-au diminuat si "cererile de prietenie dintre uzeri". Instrainarea si insingurarea pluteste in aer in acesta perioada a evolutiei umane supertehnicizata. In Japonia au aparut robotii de casa, care au forma umana, vorbesc, sunt mereu veseli, iti indeplinesc multe dorinte, iti raspund la multe intrebari (ca si Google"-ul), si nu te cearta niciodata. Dar sa revenim: poate uzerul gandeste, chiar si-n cazul unui review perfect astfel: " De ce mai scrie "x" un review despre aceasta destinatie, oare el (ea) nu vede ca s-au mai scris inca 20? ". Asa este: review-urile aberante, cu idei socante, au mai multe sanse sa primeasca comentarii (ecouri), decat cele normale (chair daca sunt bine scrise). Asa e si-n cazul televiziunii. Stirile cele mai vizualizate sunt cele din extreme, cele "de scandal sau care socheaza" sau cele care impresioneaza prin umanism "donatii caritabile, case construite pt sarmani, etc". Daca o firma de turism a unui patron ce doarme pe saci de dolari, ar umple astazi unul din zecile de autocare proprii si-ar duce copii nevoiasi o saptamana la mare, copii ce n-au vazut in viata lor o scoica sau un val de mare, acest lucru ar tine capul de afis, tot o saptamana, la toate posturile de televiziune si, daca acest lucru ar fi consemnat pe saitul nostru, ar avea mii de laicuri si sute de ecouri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
iulianic
[05.09.21 09:50:37]
»

@dorgo: Este și convingerea mea. Mulți români consideră că "Oltenița nu e o destinație turistică deosebită". Am și demarat scrierea acestei serii de articole convinsă fiind de faptul că Oltenița nu va stârni niciodată interesul turistic al românilor (nu doar al celor care scriu sau citesc pe AFA). Un muzeu de arheologie din Grecia sau din Egipt (de exemplu) este cu ceva mai presus decât Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița? Din punct de vedere istoric și științific vorbind. Din punct de vedere turistic...

Nu e mai puțin adevărat faptul că "apatie" este cuvântul care caracterizează AFA în ultima vreme. Și nu mă refer doar la perioada de vară când lumea își face concediile. Pe de altă parte, iată cum se adeverește - o dată în plus - ceea ce s-a spus cândva! Articolele cu filozofări generează mai multe și mai interesante ecouri. Celelalte…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
Alex_Macedo
[05.09.21 13:31:35]
»

Realitate ireversibilă.

În genere orice acțiune pornită cu entuziasm și aplomb are 99% șanse de o reușito-afirmare, într-o predilectă perioadă de sete. Nu contează setea. Ea se manifestă vis-a-vis de gadget-uri, comunicare, destinații, controverse, locații, vacanțe și dorințe de a expune păreri proprii. Este normal să fie așa. Așa a fost și sper că... AmFostAcolo va continua... dacă nu la fel... să rămână totuși, un Taj Mahal al informației vacanțiale pentru conaționalii noștri din toate colțurile.

Începi o chestie de întreprinzator și știi că există un public larg ce își dorește scaunele din primele rânduri, cu un cert avânt. Avânt care duce la nașterea membrului-credo. Credo-ul este cultivat la maxim dar nu este nimic rău în asta. Duce la o evoluție cerebralo-turistică, deschizând multe ferestre senzoriale și interacțiuni firești.

Știm cu toții că timpul, duce evolutiv spre varii direcții, indiferent de anteprenoriatul în sine. În orice domeniu și mai ales aici, unde activam și noi, apare saturația. Cât să citim despre... Veneția, de exemplu??? ... și eu am scris ceva dar, deja e chestie de arhivă. E normal să fie așa.

Selectivitate.

Nu turistul român este selectiv. Antreprenorii dezvoltă această atitudine. Dacă ai 80 de feluri de pâine, fiecare cu de-toate-le-ei, normal că stai în cumpănă și alegi ce simți că va fi bine pentru tine și familie. Pentru a fi mai în adânc, explicativ... colegul și prietenul meu @zapacitu, stând de vorbă ca moșnegii, îmi spune... Băh, Alex, nu mă mai duc în același loc în Bulgaria... Vreau să duc copiii și în alte locuri sau alt hotel cu un amiental diferit. Este normal sa fie asa! . Părerile și viziunea lui vor veni proaspăt pe AmFostAcolo, vis-a-vis de locul nou cercetat. Pe de altă parte eu sunt tipul cu, Îmi place acolo și nu schimb! . Eu mă duc la același resort în Halkidiki de 7 ani. Sigur, există o lașitate de a experimenta locuri noi. Dar când cauți o anumită liniște cerebrală știind cum va decurge concediul, chiar dacă sună plictisitor, la o vârstă, nu îți mai vin bine surprizele tip, vis transformat în coșmar. Acum, cu ce noutăți proaspete pot eu veni în scris pe AmFostAcolo, scriind despre un loc de mai multe ori. Pot veni cu negative sau superlative. Asta nu ajută cu nimic. Este părerea aceluiași membru care, în acea vacanță...poate într-un cadru nefericit... s-a trezit cu fața în cearceaf și emite rău-voit aceleași date. Selectivitatea ține de individ. Ești în cuplu este simplu. Ești în familie tip, 2-3 copii, acțiunea de căutare se complică.

Când ecoul frizează absurdul.

Avem, mai nou, toată această cascadă de membrii impersonali, adica UX. Sigur, putem discuta pe tema asta, de ne trece și concediul. Sunt totuși niște... ehm... poteci cu același stil. Postările, în majoritate sunt scrise de pe telefon. Asta poate să însemne că, persoana stă la coadă pe Valea Prahovei, e în tren, avion sau pasager într-o mașină. Deasemenea, aceste postări, prin prisma de mai sus, nu conțin fotografii. Evident de ce. În final ca orice tehnologie mură-n-gură, acești ux-iști, au și cadrul tehnic lejer de a scrie, prin rubricile ajutătoare, Gastronomie, Condiții, Cazare, s. a. m. d. De aici apar părerile șablonate. Nu mai au nicio preocupare a gândi prin esențialul, Punct-și-de-la-capăt. Cum să lași un ecou?. Să spui ce ? Când totalum cuantumum este telegrafic, ce ecou poți lăsa la acel review ??? ... Aaaa, poți avea niște ironii, vis-a-vis de scurtimea textului sau asasinatul limbii române. Dar... Ce folos? . Din păcate, prin descurajare, nu rezolvăm problema.

Revenind la ecouri, pentru membrii vechi ai acestei comunități. Eu sunt un om direct și scărpinarea cu mâna stângă la urechea dreaptă, o voi lăsa altora. Exemplu concret. Doamna si colega noastră @iulianic. Ea a depus un efort și mai ales timp, pentru a scrie despre Oltenița. Eu, nu voi ajunge acolo, nu am drumuri către, nu sunt interesat de aceasta locație și mai ales nu o cunosc. Iată cum, revenim la selectivitate. Asta nu înseamnă că, @iulianic nu este importantă pentru AmFostAcolo și știe cât de mult o apreciez. Interacționez cu ea când există ceva de care pot să leg două fraze. Mi se pare de toată jena să-i scriu colegei... Hai că, mi-a placut! .

Un vot de la mine, va fi înțeles ca un ecou. Chiar dacă nu ajung în Oltenița, @iulianic, îmi oferă gratis o documentare fără a fi prezent la fața locului. La fel, nu mă atrage Bulgaria dar, @zapacitu, știe că votul meu îl susține.

Ecourile au un scop. Duc la încurajare, la comunitate, la amiciție, la apropiere. Asta nu înseamnă că dacă nu las un ecou de fiecare dată dar, votul meu e dat cu ochii închiși, nu-l dau din suflet și simțire.

Din nou... ca exemplu: poate la acest ecou nu voi primi răspuns și nici vot! . Să fac ce? . Să mă supăr? . Asta e!!! . Eu cred că trăim în realitatea de acum și evident mergem spre o pantă ireversibilă al votului tacit, fără prea multe vorbe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][13 voturi]
neimportantPHONE
[05.09.21 14:34:13]
»

Trăim pe fugă într-un circuit al obișnuințelor cotidiene, iar site-ul AFA e unul dintre evadările din circuit. Dacă suntem la ora de filosofie, mărturisesc că de când sunt membru, motivațiile personale de a urca un review au suferit modificări. De la debut mi-am propus ca tot ceea ce "mâzgălesc" și postez să fie cumva altfel. Motivația venea de la o cititoare dragă, care prin amuzamentul creat de "cretinismele" mele, îmi produceau o bucurie. Apoi era efuziunea cu cei cu care "dialogam" prin intermediul ecourilor (@dorgo, răcușorul orb îți mai spune ceva? , dar "submarinul" plutitor?) După ce cititoarea nu a mai fost, am căzut în apatie, lipsind câțiva ani de pe site, locul meu fiind suplinit de propria-mi consoartă. Apoi am redeschis ochii și am "ieșit" iar la interval. Parcă nu mai e același lucru, parcă lipsește ceva.

La ce "nebunii" (eufemistic) trăim azi, nu e de mirare că răspunsurile la postări sunt atât de sărace. Eu cred cu tărie, că structura internă a fiecăruia dintre noi s-a alterat (o spun cu amărăciune), ne-am înstrăinat, răcit și izolat, într-o carcasă a nepăsării și așteptării "să vedem ce va mai urma".

Sunt numeroase valori pe sait care aduc texte bogate, pline de informații strict turistice și mai ales de trăiri personale, care apropie, încălzesc și "trădează" sufletele "revărsate" peste taste. Eu unul, recunosc că mă bucur mai mult de astfel de postări atunci când apar.

Dragul meu prieten @Alex_Macedo, ești unul dintre ăia cu tastele acoperite de revărsarea mai sus pomenită. Cândva, la balcon, stăteau doi bătrâni și discutau voioși, enigmatici și cuminți, despre tot ceea ce se petrecea pe scenă, asta apropo de "moșnegii" care suntem. Mă onorează de fiecare dată orice convorbire pe care o avem, venerabile prieten.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][13 voturi]
Alex_Macedo
[05.09.21 14:49:15]
»

@zapacitu:

Indiferent dacă drumurile noastre se vor întâlni sau nu, vei rămâne... nebunul meu de suflet! . Cu liniște și plăcere, mă aliniez nebuniei tale care, prin scris, dă un imbold materiei mele cenușii.

Fără un dram de nebunie, intrăm într-o zonă amorfă și cădere liberă cerebrală.

Repet, uite cum AmFostAcolo, a reușit prin felul site-ului a fi, de a ne duce la aceeași masă, aceelași convingeri, aceleași înțelesuri. Așa ar trebui să fie înțeles acest site de călătorii.

Să ne revedem cu bine, chiar dacă nu ne-am întâlnit vreodată, a-persona!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[05.09.21 17:54:16]
»

@zapacitu: Daaaa! Racusorul orb imi sugereaza ceva de genul "copy-paste" (sau xerox), privitor la o prietenie precum e intre tine si @Alex, (asa este si intre mine si @motaneata), prietenie a spiritului si a gandirii asemanatoare, amicitie "jamais vu, jamais connu" in "carne si oase". Bine, noi ne mai si contraziceam, spre exemplu @motaneata sustine si astazi, sus si tare in fata intregii omeniri, ca "racusorul orb" de la Baile Ideciu, nu era orb ci doar mima boala, pt. a obtine pensie de handicap cu insotitor! ???? Poate ma intrebi de ce scriu review-uri de importanta minora, precum acesta. Pai tocmai ca sa scot "de la naftalina" niste opinii de-ale unor veterani din generatia de aur a saitului, din vremurile cand AFA era "cea mai tare din parcare" (era "number one" national la saituri de informare) si noi ne simteam mandri de asta. Caci stiam ca ne mai pica si noua cate un zbor gratis sau cate-o excursie prin Grecia. ???? Tot gratis. Realitatea e ca poti sa scrii chiar si un roman privind doar un fir de iarba darminte un review, luand ca tema niste "nimicuri" (vorba cuiva), adica voturile PMA sau ecourile din ce in ce mai subtirele. Ma bucur ca uneori reusesc sa ma reintalnesc cu vechii si bunii mei amici. Acum, daca am lungit coloana aceasta cu ecouri, trebuie sa mai pun si inca vreo 10 poze cu promenada Muresului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
neimportantPHONE
[05.09.21 18:09:50]
»

@dorgo: ???????????? dumneata joci în liga mare, ești dus de mult, de acasă, prin locuri diverse, ce mai, un globtrotter sadea. Eu am lanțu' cam strâns, mai scap câte puțin, dar învăț de la trotterii ăștia cu experiență. Ce mai știi de @motăneață? Când intra la ecouri, făcea pârtie, nu alta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[05.09.21 18:29:14]
»

@zapacitu: Maestrul ecourilor, @motaneata, cel care a batut toate cel 26 de Insule Cicladice ale Greciei, unele chiar si de doua ori, amicul meu pe care nu l-am vazut niciodata la față, e bine, e chiar fericit (cum sa nu fii, cand ai vazut atatea minunatii), imi mai scapa uneori cate-un "laic" pe FB, cand isi aduce aminte de mine, iti dai seama ce review-uri ar fi postat maestrul daca s-ar fi coborat la nivelul meu, care scriam, la inceput, ca naiba. Si ajunsesem o vreme, chiar si pe podium, urmand deviza :"Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost! ". Cred ca eu l-am determinat sa nu scrie. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adsoPHONE
[05.09.21 20:59:51]
»

@dorgo: Pana la ecouri multe, cu sau fara miez, nu ar fi rau ca, inainte de toate, comunitatea sa isi recunoasca valorile.

Sa o iau de departe. Pana anul trecut pe vremea asta, votam extrem de rar. Trebuia ca un articol sa imi placa mult prea mult pentru a catadicsi sa dau un vot. In schimb, ecouri mai scriam.

Am primit un mesaj de la un user (care acum s-a retras, sper ca nu definitiv). Intrebarea era: imi placuse cutare review, la care comentasem? Dap. Si? Cum am rasplatit autorul, care a muncit nu putin? Pai, m-am bucurat in sinea mea. Aha, bun asa.

Am meditat la acea discutie si mi-am schimbat modul de a reactiona. Colegul avea dreptate, multa dreptate.

In vacanta de la inceput de august, am stat mai mult de 30 de ore in tren. Am sapat mult pe sait in timpul asta. Am descoperit autori de exceptie, care acum nu mai publica. Articolele lor adunau cu greu 20-25 de voturi. Cred ca unul dintre motivele pentru care s-au retras este si lipsa de recunoastere din partea celorlalti.

De ce am scris acest ecou (afara de faptul ca m-a invitat @dorgo sa o fac): chiar acum exista pe sait un articol-eveniment. Care are, in acest moment, 12 voturi - dupa mai mult de o zi. Nu mi se pare deloc corect.

Inca ceva: AFA nu va putea niciodata sa se bata cu Google sau Tripadvisor sau Booking in materie de semnale scurte in legatura cu diverse obiective turistice - de genul celor pe care le publica acum majoritatea uicsilor. Punctul sau tare este comunitatea pe care a dezvoltat-o. Nu stiu daca se intelege ce vreau sa spun...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[06.09.21 07:52:12]
»

@gpopa: Da! Se intelege. Cred ca saitul a fost creat pentru informare in primii lui ani de existenta si de formare a unei largi colectivitati de amici ai naturii si ai calatoriilor. In ultima vreme, informarea a trecut pe planul doi, datorita fortei si expansiunii altor mijloace de informare, mult mai eficiente. S-au legat prietenii intre uzerii mai vechi sau mai noi, mai ales la intalnirile anuale. Nu poti impiedica aceste "voturi gratuite", care rasar, deodata si multe, intr-o singura zi, atunci cand apare un review de-a unui "nume consacrat", cu sute de review-uri bune la activ, chiar daca ultimul e mai slabut. Se voteaza numele, nu valoarea review-ului. Din pacate, datorita situatiei speciale din acesti ani, nici intalnirile AFA nu mai au loc. Asadar, cel ce scrie si expune azi cate ceva placut pe sait, o face mai ales pentru el insusi. Se poate considera ca in acel moment, el pleaca intr-o noua calatorie (sau lume), cea a scrisului si a imaginii, lume pe care o pot admira si altii si in care, autorul se poate intoarce (refugia) ca s-o revada si sa se bucure de ea, de cate ori doreste.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Alex_Macedo
[06.09.21 12:59:17]
»

@dorgo: Căline, dragă.

În afară de faptul că esti tizul meu, având același prenume, nu am ezitat niciodată să îți spun direct în ce fel sau cum văd lucrurile. Știi foarte bine că, așa cum ți-am spus că debitul tău verbal ne aruncă prin toate câmpiile... la fel, am apreciat și voi aprecia debitul tău verbal în review-uri. Nimeni nu poate contesta valoarea ta ca scrib. Cine o face e un idiot. Indiferent de interesele tale de a fi premiat sau de a câștiga ceva bilet de avion, ai adus informații. Ai scris și contribuit la dosarele turistice, AmFostAcolo.

Chiar dacă suntem într-o cavalcadă a dezacordurilor... mă bucur, sincer, că te-au mâncat degetele și ai scris review-ul de mai sus. Știu că nu ai stare și trebuie să spui ceva. Suntem mai mulți în starea asta dar, ție, îți este mai ușor să expui ce te sau ne doare. Foarte bine. Avem nevoie de comunicare, controverse, interacțiune dar mai ales să ne expunem părerile într-un cadru amical. Acalmia actuală a unei obisnuințe rutinate de a... ehm... jelui precum lemnul, paginile AmFostAcolo este într-o evidentă scădere. Face ca fierbințeala părerilor turistice să stagneze.

Vorbești de nume consacrat care primește voturi. Nu uita că vorbești și de tine, fiind inclus în acest pachet. Eu, de exemplu, după atâția ani, votez @dorgo, automat. Ține de comunitatea în care ne desfășurăm.

Hai să intrăm într-o chestie!!... că tot nu ne vede/aude/citește nimeni... Un fel de exercițiu colegial...

Mă pun și aranjez câteva pagini pentru a posta despre o cină luată aiurea undeva... terasă... . împinge-tava, expusă la rubrica, Unde mâncăm. Sigur, voi lua peste 10000 de voturi. De ce? . Membrii/colegii care mă cunosc de atâția ani, au încredere și poate prin asta, se duc spre cel loc. Cineva scrie despre Serengeti și primește 9000 de voturi. Unde este raționamentul corectitudinii??? În niciunul din exemple !!! . Nu este corect să primești 40000 de voturi, vorbind despre o ciorbă de burtă cum, nu este corect să primești 10000 de voturi după un travaliu imens de a te deplasa în parcul exotic Serengeti... și pe deasupra mai și muncești pentru a posta o părere. Evident este o discriminare! . Dar pentru care din review-uri? . Nu se poate cuantifica și spune ce e drept și ce e strâmb.

Aici apare partea sensibilă, omenească, de trib, de apartenență. Așa cum tu ești pe aceeași linie cu @motaneata - care are tot respectul meu, la fel ca prietenia mea prin interacționare, de-a lungul - așa sunt și eu cu @zapacitu, care are o pertinență în expuneri. Repet, nu mă încântă Bulgaria dar, dacă ar fi sa fie, citesc mai întâi @zapacitu. Este un coleg care îmi transpune o veridicitate credibilă, din punctul meu de vedere. Deci, cum mă poți acuza, dacă-l votez???

La fel, avem colege/colegi ca @iulianic, @crismis, @nicole33, @k-lator,@kristinna, @irinad, @mirelle, @Dragos, @ANILU, @gpopa, mama @Michi și - iertare pentru cei nemenționați -... mulți alți colegi/colege. Aceste Doamne/domni călătoresc și își lasă oboseala precum plăcerea de explora cu o cheltuială considerabilă și subțiere al portofelului. Cum să nu-i/le votez??? . Este lipsă de apreciere. Am încredere cum expun, simt, văd... Evident că votez și voi vota în continuare, doamnele/colegele, domnii/colegii noștri/noastre.

Nu putem discrimina voturi multe vis-a-vis de puține atâta timp când totul este transferat corect și fără interese absconse. Ok... Sunt și interese!... Sigur, vrei să fii și premiat pentru aportul dat. Nimic neobișnuit... dar... să nu facem un țel suprem din asta!.

Nu putem condamna voturi date...pe....zice-se, prietenii și certitudini turistice membrilor știuți și apreciați, de-a lungul AmFostAcolo.

E ABSURD !!!!....ca să nu vorbim că tu esti unul dintre ei/noi, ...Călin Dorgo....și....evident, Alex_Macedo. Nu mă feresc de sau fug de sau bag capul in nisip la afirmații si adevaruri evidente.

... Eh... personal, ... contează că, mă simt mai informat prin citirea colegilor ce își fac timp, interes sau nu, pe AmFostAcolo.

Totul este la nivel de percepție.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
MioritikPHONE
[06.09.21 19:20:23]
»

Noh, bun. Liber la ecouri.

Dar

Nu doar saitul se transformă ci toată planeta. E un fenomen ce vine ca tăvălugul și ne-a buimăcit bine anul trecut și chiar nu ai ce-i face că nu e creat de un om sau un grup, deși unii așa ar crede, grupuri doar au profitat de schimbarea ce a venit pentru că știau că va veni.

Deci

A fi nostalgic nu folosește, istoria a cunoscut periodic transformări și așa e legea firii. Nu are nici o legătură cu oamenii noi care sunt comozi față de cei vechi. Nu! Lumea viitorului e mai compactă și produce mai mult în timp mai scurt - respectiv informație. Că ne-am obișnuit noi mai greu cu dispozitivele lipite de noi e doar chestie de obișnuință și nimic altceva. Acum timpul de transport e productiv. Ce să ne muncim să ne vedem, cu consumul de resurse aferent, când o conferință online rezolvă instant situația? Peste 50 de ani întâlnirile off vor fi arhivă. Pierdem 3 zile pentru un eveniment de 3 ore? Face sens? E legea firii. Asta e gândirea viitorului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
MioritikPHONE
[06.09.21 19:32:57]
»

+

A merge aiurea în iureș, te urci în mașină și pleci, e nimik.

Știu boschetăreală mai rea decât atât. Te urci în avion și pleci la plesneală unde ți se năzare că îți place destinația, fără nici un plan, fără nici o rezervare. Știu oameni care fac asta. Cele mai trainice prietenii așa se leagă. Și asta pentru că ești maxim prezent în prezent, căutând-ți soluțiile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
neimportantPHONE
[06.09.21 19:48:30]
»

@Mioritica: Știm, dar ne amăgim că nu e așa... "Homo Deus" a lui Y. N. Harari e în plin avânt. Legea firii e contactul direct, a zămislirii naturale, a "spargerii de eprubete", a dialogului "citit" în ochii ce-ți "respiră" în față... Că nu va mai fi așa, e doar chestie de timp frământat în clepsidra viitorului ce parcă se grăbește să-și prăvălească faldul... O tempora!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
adsoPHONE
[06.09.21 19:52:53]
»

Adică, mai pe de-a dreptul: măi fosilelor care sunteți voi niște fosile.

MioritikPHONE
[06.09.21 19:57:12]
»

@zapacitu: Este

MioritikPHONE
[06.09.21 20:07:33]
»

@gpopa: Așa m-apucă o filosofie de numa' ...

Timpul nu este liniar ci ciclic.

Fosile sunt sculpturile alea de extratereștri cu lap top în față, săpat în piatră.

Este doar o transformare de percepții și un moment de transformare care a mai existat și altă dată, pe același azimut al spiralei. Nimic vechi și nimic nou.

Timpul poate curge și invers, spre exemplu, ca un exercițiu.

Și, că mă apucă iar polologhia, de vreau un chef strașnic tineresc, la bătrâni trăbă să mărg. Am jucat pe masă cu un tip de 67 de ani. Ăștia de 30 de ani zăceau, bătrânește, la băută.

Deci lucrurile stau cam fix invers.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Qvadratvus
[06.09.21 20:26:59]
»

Mai e o problemă... O scriu în varianta scurtă: părerea mea e că gradul de atractivitate al rw-urilor a scăzut, parțial pentru că o parte semnificativă dintre ele sunt umplute cu informații luate de la Dr. Google, pentru a obține puncte mai multe. De aceea, sunt citite în diagonală (deoarece durează și plictisesc prin informații pe care oricum le găsești structurate mai bine în altă parte), sau sunt ignorate, uneori.

Cu cât e mai lung un rw și mai ales dacă are informații culese de pe Net, în dauna scrierii unor păreri personale sau a unei povești trăite pe pielea proprie, cu atât mai mult e mai probabil să fie mai puțin citit. Părerea mea...

De aceea, eu mi-am propus să scriu altfel: 1) Experiența proprie și ceea ce am aflat înainte de a mă duce la fața locului și direct de la fața locului, clar, în Rw 2) Ceea ce Dr. Google dixit și pune mai mult în valoare sau crește gradul de interes pentru destinație (în cuvinte pe cât posibil simple și cu date concrete), am să pun într-un prim comentariu după Rw, cum deja am făcut aici

Pe de altă parte, dacă o povestioară anume, istoria locului sau niște informații de o anume factură au determinat la cel care scrie, o creștere a interesului pentru obiectiv sau chiar i-au provocat în mod direct interesul, astea se merită puse în rw, pentru că, practic ele sunt parte a experienței individuale aflate în raport cu obiectivul. Pentru asta însă, trebuie accesat și talentul la scris... , ca info respective să poată fi integrate atractiv, în text.

Sincer, ceea ce caut eu în rw-urile de aici sunt de tipul următor (a și be se află pe același nivel): a) informații concrete despre ceva nou sau despre ceva posibil interesant ca obiectiv, ori obiective despre care nu sunt locuri comune b) experiența personală, nu gargară cu chestii culese de pe Net.

P.S. Până la urmă e varianta semi-lungă, nu aia scurtă, a ceea ce doream să spun... Pe scurt, ar fi: tot ce are legătură în mod direct cu experiența individuală să fie consemnat în rw, iar restul după, în primul sau al doilea comentariu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
MioritikPHONE
[06.09.21 20:46:48]
»

@Qvadratvus: Ba eu am observat că alea lungi sunt mai apreciate decât alea scurte. Ca și-n viață... ????

neimportantPHONE
[06.09.21 20:47:34]
»

@Mioritica: Frumos susurat Mioritică făptură! Ciclicitatea o percepe "Matusalem" cu alde Noe și neamurile uitate voit de Cosașul Suprem. Liniaritatea devoratoare a lui Cronos o simțim în toate mădularele, noi "efemeridele" care suntem.

Tabloul cu danțul pe mese are ceva împrumutat subliminal din Goya, fiecare era la "vânat" de coadă de spirală a timpului. Bunăoară, uncheșul de 67 alerga după tinerețea apusă, gustând din Feteasca nobilă, în timp ce "adormiții" de 30, se delectau cu Băbeasca aducătoare de înțelepciune...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Qvadratvus
[06.09.21 20:49:30]
»

@Mioritica: trebuie să existe un echilibru. Lumea nu are timp...

MioritikPHONE
[06.09.21 20:50:41]
»

@Qvadratvus: lumea nouă... ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, dorgo, iulianic, Mioritik, neimportant, Qvadratvus
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074032783508301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1