ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
LUNA
JUL-2021
Business
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Gozleme

TIPĂREȘTE

Turcii fac mâncare bună. Din cauza asta, mereu când merg în Dobrogea caut mâncare de-a lor. Adică, așaaa, tradiții. Cum se schimbă mereu lucrurile, când găsesc o dugheană cu șuberek, anul următor nu mai este sau este în altă parte sau este altceva sau nu. De data asta am găsit gozleme. Ce-s alea? De șuberek am auzit, mai nou și de burek – tot un fel de șuberek – dar gozlemele ce sunt?

Dacă vrei să mănânci gozleme, ai la dispoziție niște canapele din alea acoperite cu țesătură personalizată cu un fel de dungi stilizate și intersectate, roșii, negre și ivoire, ceva, gen, pe care să șezi confortabil și să savurezi.

Deci gozlemele ce sunt?

Sunt un fel de plăcinte (de fapt mai multe feluri) de cocă – un fel de foetaj – care au ca și umplutură fie carne, fie brânză, cartofi, vișine sau mere. Se fac pe grătar. Nu e mare diferența față de șuberek doar că sunt pătrate în timp ce șuberek ul este semicircular iar coca are ușor aspect de gogoașă. La gozleme coca este subțire și plată.

Am fugit de la piscină pe la 4:00 după-amiaza să găsesc gozleme. Tot pândeam locul și tot nu găseam, ba era aglomerat, ba se îndeletniceau cu altele. După amiază era liber că toți erau la plajă. Tot nu aveau gozleme dar mi-au spus că dacă vreau, îmi face. Mi-a făcut. Am optat pentru umplutură cu carne. Au pus cam puțină carne, e drept. De luam ceva asemănător de la patiserie – cum ar fi șuberek sau dobrogene cu carne - sigur avea mai multă carne. Adică dobrogene că se prepară după rețete orientale ce se folosesc în Dobrogea.

Nah, puțină carne dar măcar am servit gozleme. Între timp am șezut pe canapelele alea de care spuneam, m-am uitat pe pereți la poze cu tradiții și la genți hippie și-am constatat cum se pune de-o casă de piatră că o fată a primit un buchet mare de flori de la un curier (sau o curier, nu mai știu), s-a bucurat când a citit biletul din buchet, s-a pupat cu unu’ ce părea colegu’ ei, a făcut poze cu el și cu buchetu’, am aflat că de fapt el e șefu’ ei când el a plecat spunându-i că de-acuma ea lucră singură... așa-i mai tot timpul: el îi șăf și pleacă și ea lucră singură. Tinerei amândoi. Vorbeau bine românește. Astfel, în prețul unei gozleme de 10 lei am avut și un episod de reality show.

Adevărat, turcii sunt mai grabnici la însurătoare decât românii.

Am uitat să zic: ghidușia asta de dugheană sau ce o fi e aproape de centrul stațiunii Saturn, la șosea, peste drum de circul Orlando - parcă așa îi zice.

Și, am uitat și de asta: pe lângă gozleme mai serveau tăt felul de ghidușii de ale lor respectiv înghețată turcească - asta am văzut-o prima că au firmă mare pusă sus dar nu știu dacă e altfel decât aia servită la noi - baclavale, cum au ei acolo, rahat turcesc sau cum spun ei acolo: Turkish Delight adică delicii că ei sunt mari specialiști în din-astea. Și așa.


despre SERVICII

Niște fete faine deși, ocazional, cam sictirite.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Ce să zic? Cre' că lipsea 20% din umplutură. Minim.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Aia ce poate fi? Vedere la circul Orlando de peste drum, șosea și betoane.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 03.08.21 17:46:25
Validat / Publicat: 03.08.21 18:57:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SATURN.

VIZUALIZĂRI: 1592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Gozleme, Saturn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15750 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

nicole33
[03.08.21 23:25:57]
»

@Mioritica:

Deci gozlemele ce sunt?

Sunt un fel de plăcinte (de fapt mai multe feluri) de cocă – un fel de foetaj – care au ca și umplutură fie carne, fie brânză, cartofi, vișine sau mere. Se fac pe grătar. Nu e mare diferența față de șuberek doar că sunt pătrate în timp ce șuberek ul este semicircular iar coca are ușor aspect de gogoașă. La gozleme coca este subțire și plată.

Să-ţi fie de bine!

M-a amuzat teribil descrierea citată mai sus şi asta pentru că am descoperit gustul gozlemelor în urmă cu mulţi ani.

Nu este vorba de vreun foetaj. Totul este mult mai simplu: o cocă nedospită, doar făină şi apă, eventual şi un strop de sare.

Pe lângă gustul divin pentru cei care adoră plăcintele turceşti tradiţionale, modul de preparare a gozlemelor constituie un spectacol în sine. Se pleacă de la o bucată de cocă nu mai mare decât pumnul, care se întinde cu un sucitor pe un blat pudrat des cu făină. Se adaugă apoi umplutura dorită şi se sigilează plăcinta similar cu pizza calzone. Se coace pe o plită specială, circulară şi concavă, pe ambele părţi, unsă cu ulei de măsline. Se taie în bucăţi pătrate sau dreptunghiulare.

Gozlemele merg cel mai bine cu un pahar de ayran rece şi răcoritor.

Şuberek-ul este mai mult tătăresc decât turcesc, dar mie îmi place în egală măsură. Cel mai bun l-am mâncat la sud de Mangalia.

Și, am uitat și de asta: pe lângă gozleme mai serveau tăt felul de ghidușii de ale lor respectiv înghețată turcească - asta am văzut-o prima că au firmă mare pusă sus dar nu știu dacă e altfel decât aia servită la noi

Ai petrecut atâta vreme în Mangalia-Saturn şi nu ai încercat îngheţata turcească???

Nici nu ştii ce ai pierdut, dar mai ai timp să recuperezi în septembrie .

Compoziţia îngheţatei turceşti este puţin diferită, consistenţa este alta, este mult mai elastică, aşa în genul caşcavalului pane cald şi din acest motiv vânzătorii pot face tot felul de ghiduşii cu cornetele cu îngheţată. Încearc-o şi sigur îmi vei mulţumi

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[03.08.21 23:55:10]
»

@nicole33: wow

Da...

Îmi place să fiu adult și înghețata mă cam amenință cu copilăreala... De-asta nu am reflexe condiționate când văd înghețată, cum ar avea câinele lui pavlov, spre exemplu... Dar aș putea încerca... Să-mi fac curaj...

Și, da, Coca de Gozleme... Adică aluatul vreau să spun, nu iarba, nu este foetaj ci fix acea lipie nedospită dar am încercat, cumva, să simplific explicația.

De fapt, parcă și Biblia spune să nu mâncăm pâine dospită dar noi nu și nu. Am încercat o dată terapia asta fără drojdie dar n-am dus-o mult și m-am dat după mulțime.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.08.21 09:56:31]
»

@Mioritica:

Deci gozlemele ce sunt?

Sunt un fel de plăcinte (de fapt mai multe feluri) de cocă – un fel de foetaj – care au ca și umplutură fie carne, fie brânză, cartofi, vișine sau mere. Se fac pe grătar. Nu e mare diferența față de șuberek doar că sunt pătrate în timp ce șuberek ul este semicircular iar coca are ușor aspect de gogoașă. La gozleme coca este subțire și plată.

Auzisem de gözleme. Erau atât de lăudate de conaționalii noștri călători în Turcia, încât mi-am dorit și eu să văd, să gust, să știu mai exact se sunt. În minivacanța noastră în Cappadokia de acum doi ani, am întrebat ghida – turcoaică – unde pot găsi gözleme. A strâmbat din nas și a spus că nu sunt bune, mai bine căutăm hamsii prăjite. Totuși, am insistat în căutările mele. Am găsit, cu greu, la o terasă. Deși pe meniu figurau ca gözleme (aveau și poză), semănau mai mult cu șuberek din descrierea ta.

N-are a face! Tot patiserie indiferent de formă, indiferent de umplutură. Gözlemele noastre erau cu brânză. Alături, ni s-au adus și roșii feliate.

nicole33
[08.08.21 12:52:10]
»

@iulianic:

În minivacanța noastră în Cappadokia de acum doi ani, am întrebat ghida – turcoaică – unde pot găsi gözleme. A strâmbat din nas și a spus că nu sunt bune, mai bine căutăm hamsii prăjite.

Dacă este vorba de ghida aia pe care au înjurat-o toţi care au fost în acele serii de excursii în Cappadocia, nici nu mă miră faptul că ea compară mere cu... castraveţi , altfel nu văd de ce vă trimitea să mâncaţi hamsii.

Am găsit, cu greu, la o terasă. Deși pe meniu figurau ca gözleme (aveau și poză), semănau mai mult cu șuberek din descrierea ta.

Gözlemele seamănă cu şuberekul doar ca formă, semicirculară, dar nu şi la dimensiuni, gözlemele fiind mult mai mari şi din acest motiv se servesc tăiate în felii. Diferenţa principală între cele două constă în faptul că gözlemele sunt plăcinte şi se coc pe plita încinsă, doar unse foarte puţin cu ulei, în timp ce şuberekul se prăjeşte în baie de ulei ca gogoşile sau ca langoşii.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[08.08.21 14:26:16]
»

@nicole33: Gozlemele mele erau pătrate și nu semicirculare ca șuberek ul (adevărat, coapte pe plită - ei ziceau pe grătar dar aia era plită) și destul de anemice ca și grosime și ca și umplutură, cum am scris deci deduc - era o adaptare de criză. Sună bine mai consistente. Adevărat că am mai văzut în unele locuri ceva plăcinte cu mai multe straturi de cocă, cu ceva umplutură prin coca aia și, cumva, cu coca însiropată deci devenea moale, stratificată, oarecum însiropată, cum scriam. Nu știu cum se numesc alea și dacă au vreo legătură cu Gozlemele.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.08.21 14:57:58]
»

@nicole33: Nu, nu era ghida "pe care au înjurat-o toţi". Noi nu am fost în grupul în care a fost cea mai mare parte a membrilor AFA.

nrs †
[08.08.21 15:16:30]
»

nu am mancat gozleme in Ro, dar in tara de origine nu sunt insiropate niciodata. sunt de fapt un "aperitiv" sarat, care merge foarte bine cu ayran, iar forma de impachetare este triunghiulara, sunt foarte subtiri si nu au multa umplutura

nicole33
[08.08.21 15:41:44]
»

@Mioritica:

Gozlemele mele erau pătrate și nu semicirculare ca șuberek ul (adevărat, coapte pe plită - ei ziceau pe grătar dar aia era plită) și destul de anemice ca și grosime și ca și umplutură, cum am scris deci deduc - era o adaptare de criză.

Hai că văd că nu ne înţelegem şi nici pozele tale nu sunt prea concludente.

Se întinde o foaie subţire, dar chiar subţire trebuie să fie, cu diametrul de aproximativ 40-45 centimetri, pe o jumătate se pune umplutura dorită, apoi se împătureşte şi se "sigilează" marginea. Acea plăcintă de formă semicirculară se coace pe ambele părţi şi apoi se taie felii, că nu încape altfel în farfurie. Şi foaia este subţire şi într-un singur strat şi nici umplutură nu este multă, nu din cauza crizei .

Din ce povesteşti tu aici şi din ce am văzut în poze, mă tem că au folosit foi gata preparate, posibil pătrate, dar mai uscate nefiind făcute atunci pe loc.

NU se însiropează!

nicole33
[08.08.21 15:50:56]
»

@nrs:

nu am mancat gozleme in Ro, dar in tara de origine nu sunt insiropate niciodata.

Asta am spus şi eu. Nici eu nu am mâncat în România, dar sigur m-aş enerva dacă aş da peste improvizaţii

sunt de fapt un "aperitiv" sarat, care merge foarte bine cu ayran, iar forma de impachetare este triunghiulara, sunt foarte subtiri si nu au multa umplutura

În general, sunt sărate datorită umpluturii. Cele cu brânză şi verdeaţă aromată merg cel mai bine cu ayran, la fel şi cele cu carne, dar cele cu cartofi sunt prea picante şi nu le poţi stinge decât cu bere . Ruşii în schimb preferă gözlemele cu zahăr, brun sau alb, nu contează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[08.08.21 15:53:07]
»

@iulianic:

Nu am ştiut şi am presupus că toate seriile au beneficiat de serviciile aceleiaşi ghide despre care am citit doar de rău pe aici şi nu numai.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[08.08.21 22:00:15]
»

@nicole33

@nrs: Nu, Gozlemele nu sunt însiropate. Dar am citit pe undeva că sunt mai groase decât șuberek ul și mi-am amintit de acea plăcintă moale, tot orientală care seamănă cu dobrogenele, totuși este altceva. Aia, cu adevărat este mai groasă, moale, cu mai multe straturi și habar n-am cum se numește. Poate găsesc pe undeva poze sau ceva referințe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Saturn?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083410978317261 sec
    ecranul dvs: 1 x 1