ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Nerei

TIPĂREȘTE

CHEILE NEREI

Sa fi tot fost prin anul 64 dupa Isus Cristos. Dacia era provincie romana. Nera era nevasta preferata a lui Nero, imparatul Romei. Tanara cu par balai era de o frumusete iesita din comun (ceva in genul Anei Lesko) iar frumusetea ei era intrata de mult in legenda. Obisnuia adesea sa vina in Dacia, la termele lui Herculanum, bai care-i dadeau puterea de a trece peste faradelegile si cruzimea din ultimii ani ale dictaotrului. Aici, Nera cunoscu un tanar dac liber pe nume Scorillo. Intre ei se infiripa o dragoste "coup de foudre" adica la prima vedere. Nici nu era de mirare, Nera era frumoasa iar Scorillo era bogat. Scorillo, provenea dintr-o familie nobila, de regi ai Daciei iar averea lui personala se ridica la cateva carute de kosoni de aur, carute pe care nu le puteau urni din loc nici macar o intreaga cireada de boi de povara. Tanarul ii ridica frumoasei romane un palat poleit cu aur la poalele unui munte salbatec, pe malul unui rau vijelios, care, in acele vremuri, nu purta nici un nume. Pana si cheile palatului erau din aur iar portile lui erau turnate din aur masiv de 24 de carate. Nera primi in dar aceste chei. Cei doi indragostiti se intalneau adesea in acel palat si asta, nu numai datorita iubirii ce si-o purtau ci mai ales virtutilor energizante ale izvoarelor termale ale lui Hercules (un fel de Red Bull actual). Dar spionii imperiului cel mai mare din lume nu dormeau. Aventurile sotiei infidele ajunsera la urechile crudului dictator si intr-o buna zi, cine credeti ca se apropie de palatul de aur spre a strapunge poarta lui cu un berbec? Insusi imparatul Romei inconjurat de garda lui pretoriana si o cohorta intreaga de soldati inarmati pana-n maselele de minte. Scorillo o conduse in graba pe Nera prin niste pesteri subterane numai de el stiute sapate in calcarul moale al muntelui, dar vai, râul era prea vijelios pentru a fi traversat iar ostile romane erau aproape. Totul parea pierdut! Nera isi indrepta atunci privirea spre ceruri, cerand indurare zeului suprem Zamolxes, zeu ce domnea in acele vremuri deasupra Daciei. Ca prin minune, aprigul rau deveni un firicel bland de apa ce putu fi trecut cu piciorul iar luna deveni mult mai stralucitoare, luminandu-le celor doi indragostiti calea. Nera reusi sa scape de furia dictatorului gelos ascunzandu-se intr-una din zecile de vagauni ale acelor locuri salbatice. In graba fugii ea pierdu insa cheile de aur in apa raului. Nero nu reusi sa intre nici in palat, astfel incat le porunci oamenilor sai sa-l incendieze. Se-ntoarse la Roma cu buzele si picioarele umflate ca niste butuci, tunand si fulgerand. De ciuda, lua o tortza si dadu foc si cetatii eterne. Soarta piromanului Romei fu insa cruda, garda sa pretoriana considerandu-l nebun, numi un alt imparat iar Nero lua calea pribegiei, dar vazand-se incoltit, isi puse capat zilelor, rugand un sclav sa-l sugrume.

Frumoasa Nera si Scorillo se stabilira la Sarmisegetusa si traira fericiti pana la adanci batrineti

Cheile de aur ale Nerei n-au mai fost gasite niciodata prin canionul lung de 20 de Km al raului de langa palat, ele stau si acuma acolo undeva pe fundul apei in asteptarea unui cautator de comori iar de aproape doua mii de ani, acel loc salbatic, teatru al celor intamplate mai sus, poarta numele de CHEILE NEREI. Vara cand apa scade mult, multi cunoscatori ai acestei legende, incearca sa le dea de urma, dar apele sunt inselatoare si repezi iar viperele cu corn astepta prin tufisuri.

Dupa ani si ani din marea iubire dintre un rege dac si o frumoasa favorita a imparatului Romei se nascu un baiat destoinic si viteaz ce avea sa poarte numele de Decebalus si care, devenind si el rege, avea sa aduca Dacia la maretie si bogatie dar a carui domnie fu fara noroc, ea fiind intrerupta brutal, culmea! , tot de catre un dac oportunist ce emigrase de ceva vreme la Roma, Traianus, si care cunostea mai bine care oricare altul, bogatiile provinciei sale natale. Dar aceasta e o alta poveste, despre alte ape repezi, alte vai adanci si alte creste pline de farmec si mister ale Carpatilor, care, in acele vremuri de demult, nu purtau nici ele inca vreun nume.

Frumoasa calatoare plina de dor si cu par balai ce bati cu piciorul malurile Nerei, sa nu fi deloc surprinsa daca vei vedea, spre sfarsitul verii, imediat dupa Sfanta Marie, intr-o anumita noapte cu luna plina, cum apa din rau scade brusc, devenind un firicel neinsemnat asemenea unui prelung sarpe ce se ascunde printre tufisuri. E semn ca legenda ce v-am spus-o eu, are un sambure de adevar si zeul Zamolxes mai exista inca.

Dorgo

## end review sc

[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.07.10 16:45:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCA MONTANĂ. A mai fost în/la: aproapeoriunde
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4128 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drum suspendat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Admin [04.07.10 18:00:39] »

de mutat, dupa validarea fotografiilor incarcate, la 'Descopera Cheile Nerei', in regiunea BANAT!

webmaster77 [04.07.10 18:36:30] »

mutat.

magdalena [04.07.10 22:39:07] »

Doamne cate locuri frumoase avem!

Maria Smeu [25.07.10 20:50:39] »

Frumoasa legenda. Foarte haios si stilul tau de a prezenta un loc de o frumusete salbatica.

georgiana [12.08.10 08:18:32] »

In legatura cu ultimul tau paragraf... o sa fiu in tema, pentru ca exact luni si marti, dupa Sfanat Maria, o sa revin pe Cheile Nerei si... mai stii, daca zici ca apa scade, poate eu voi fi cea norocoasa si voi gasi... ''cheile Nerei''!

Un vot cu drag, stiam legenda, dar un pic mai altfel

dorgo [12.08.10 20:57:40] »

Mai, mai, am spicuit si eu ceva dintr-o discutie de-a gazdei la care ne-am cazat, e-o familie, cred ca pensiunea se numeste tot "Cheile Nerei" si-apoi am mai imbracat discutia in ceva haine poetice si mai poleite si...gata legenda...

Ce-i adevarat insa aici e ca vara pe seceta apa scade puternic iar primavara vin torenti si mai puternici...am sa scriu poate si un review "pragmatic" cu indicatii precise despre cele 3 trasee pe care le-am parcurs si cum poti ajunge in Sasca Romana, placa turnanta a cheilor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [12.08.10 21:03:32] »

@ georgiana, iti doresc concediu placut, sa nu ratezi cascada Beusnita si "cascadele de pesteri" sapate in calcar de amicii naturii din Resita, nici lacul Ochiul Beiului. Se anunta 3 zile caniculare, Sahara s-a mutat in Romania, vom avea 36-38 grade Celsius, sunt sanse sa gasesti cheile de aur ale Nerei.

Cat despre legenda..."cate bordeie, atatea obiceie", "traductore, traditore", ca la telefonul fara fir, fiecare mai pune de la el cate ceva, eu poate c-am pus mai mult...

georgiana [12.08.10 21:21:26] »

@Dorgo,

Merci,eu merg des la Cheile Nerei,pentru ca suntem la nici 3 ore distanta,stiu cam tot ce misca pe acolo!

sandu.53 [15.11.10 19:04:23] »

@Dorgo astept cu nerabdare sa citesc review-ul promis despre Cheile Nerei, eventual cu poze atasate! mie acest loc extraordinar de frumos imi trezeste amintiri deosebite... eu l-am facut acum foarte multi ani cu un grup mare de 13-14 persoane intr-o luna mai cu inundatii in zona, astfel incat Nera nu putea fi traversata decat cu barca pneumatica (noroc ca o luasem cu noi)... traseul l-am inceput dupa ce ne-am procurat celebrele injectii contra muscaturilor veninoase ale viperelor de la dispensarul din Bozovici, pe la Sopotu Nou pana la Sasca Romana; traseul l-am facut in tihna in vreo 4 zile, apa era mare si era destul de dificil, am dormit in corturi si am mancat conserve... a fost un vis dar din pacate nu am facut fotografii (asta se intimpla in anul 1978!); apoi am iesit cu o masina de mineri la Oravita, am dormit o noapte pe saltelele salii de sport ale unui liceu din Moldova Noua, a urmat calatoria cu vaporul paziti zdravan de graniceri sa nu sarim in apa la sarbi atunci cand vaporul avea canalul navigabil catre tarmul lor, am mai inoptat la Orsova, un oras frumos atunci sus pe dealul unde acum banui ca e o manstire (atunci era un restaurant) si de la Orsova am plecat pe blat, obositi dar fericiti cu un tren personal clasa a-2-a pana la Bucuresti calatorind o noapte intreaga! pentru mine au fost niste amintiri deosebite, asa ca astept cu placere si de la tine si eventual si de la @georgiana sa scrieti cate ceva despre aceste locuri! va multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [15.11.10 21:19:00] »

@ sandu 53... voi scrie saptamana aceasta un review dar... Dana, prietena mea, imi spune ca noi nici n-am intrat in adevaratele Chei Ale Nerei ci pozele care le-am trimis sunt de fapt ale unor afluenti ai Nerei...

Adevaratele Chei incep de la un canton, unde am ajuns noi pe jos de-a lungul altui afluent, pornind de la podul de beton, dar de la acel canton mai sunt vreo 4 ore de mers prin chei, asadar, la vara voi reface traseul... e tare misterioasa Nera, nu se lasa usor cucerita... si-apoi mai exista si o legenda a lacului "Ochiul Beiului"...

In rest, numa' bine si spor la review-uri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53 [16.11.10 08:55:35] »

@dorgo multumesc pentru raspuns... este un traseu deosebit de frumos, insa atunci cand am fost eu era relativ greu de facut pt. ca apa era f. mare si fusesera inundatii... fata de "ghidul" scris care zicea ca apa poate fi trecuta cu piciorul in unele locuri am intalnit apa de 2 metri... cum potecuta merge pe langa apa sau pe deasupra, uneori in tunele sapate in stanca, continund ba pe un mal ba pe altul, lucru destul de dificil atunci... Stiu ca uneori am mers pana la piept in apa, poteca fiind acoperita, carand rucsaci in brate, am dormit uzi si de ploaie in corturi chiar la lacul Dracului, iar barca pneumatica singura de altfel era sa fie luata de vartejul apelor cu noi cu toti de cateva ori, iar eu nu stiu sa inot... insa acolo peisajele erau aparte, clima mediteraniana isi spunea cuvantul, era liliacul salbatic inflorit, cascadele mici si de o culoare aparte... ce sa zic mie mi s-a parut cel mai deosebit loc, ca natura, de la noi... nu stiu cum e acum, sper ca zona sa fii ramas salbatica... eu sincer acum nu cred ca as mai putea reedita traseul pe jos, exact in conditiile de atunci... iti doresc sa ajungi din nou pe acolo si daca se poate sa ne relatezi excursia intr-un viitor review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [17.11.10 03:48:45] »

ROG pe@sandu. 53+TOTI USERII ce-au citit acest review sa-mi scuze greselile de ortografie, l-am scris ca pe un raspuns imediat pt colegul @sandu, l-am scris repede si n-am avut timp sa-l corectez decat o singura data, introducerea e varza, as fi picat la "scris" cu el la orice examen de limba romana, va rog sa ma scuzati, si incercati sa-l corectati din mers cu toate ca stiu ca e foarte neplacut sa citesti un text chiar si cu o singura greseala de ortografie... incerc sa fiu mai atent pe viitor... va multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53 [17.11.10 09:06:49] »

@dorgo, intai si intai iti multumesc iar ca ai scris noul review... apoi eu spre exemplu, nu sunt un "vanator" de greseli, mi se intampla si mie, uneori din graba, lipsa de timp...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, georgiana, magdalena, Maria Smeu, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cheile Nerei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056962013244629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1