ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Colegiul Național din Iași

TIPĂREȘTE

Apar multe articole despre biserici – văzute nu doar ca locuri de închinare, ci ca obiective turistice de interes. Dar nu am văzut niciodată o prezentare a vreunei școli, deși multe dintre ele ar merita cu vârf și îndesat; probabil nu dorim să răscolim amintiri care dor ????. Încerc să sparg gheața (în această zi caniculară).

Iașul nu duce lipsă de școli impozante și importante: monumente de patrimoniu care, în același timp, reprezintă instituții în care și-au desăvârșit educația mari personalități ale trecutului și unde acum învață viitoarele elite (era să spun ale patriei, dar din păcate mai curând ale Europei, Marii Britanii și Statelor Unite ☹).

Încep cu prezentarea Colegiului Național din Iași. Din motive obiective (este cea mai veche, cea mai bună și cea mai frumoasă școală din oraș), dar și subiective (aici a învățat copilul meu). Am spus că e cea mai bună școală din târg, dar e cam cea mai bună din țară: în clasamentul liceelor din România admitereliceu.ro/top-licee a ocupat primul loc în 2020 și nu a coborât niciodată din Top 3 de când se face acest clasament.

ISTORICUL ȘCOLII

Prima școală din capitala Moldovei a fost cea înființată de Vasile Lupu pe lângă Mănăstirea Trei Ierarhi, ctitorie a sa, pe la 1640 – cunoscută sub numele de Colegiul Vasilian. De-a lungul timpului, acesta a cunoscut perioade mai bune sau mai proaste, ca toate zidirile românești. Domnii de pe tronul Moldovei s-au schimbat (prea) des. Unii, destoinici, au adus dascăli pricepuți și inimoși; alții, au lăsat școala de izbeliște. Elevii - când erau căutați în toate straturile sociale și primeau ajutor pentru a învăța, când lipseau cu desăvârșire. Boierii aduceau adesea perceptori particulari pentru odraslele lor, boicotând învățământul public. Molimele și năvălirile au închis școlile ani în șir; nu Covid-ul are întâietate în acest domeniu, și nici măcar războaiele moderne.

Dar, cu toate sincopele oarecum inevitabile în acest colț de lume, Colegiul a supraviețuit timpului, modernizându-se permanent. După reorganizări succesive, a purtat diverse denumiri: Școala Domnească din 1714 (Nicolae Mavrocordat), Academia Domnească din 1764 (Grigorie al III-lea Ghica). În sec. XVII, predarea se făcea în latină și slavonă. În sec. XVIII, greaca a devenit limba dominantă, apoi franceza a fost adusă de armata rusă ???? în sec. XIX. Programa a variat, și ea, în funcție de nevoi și de profesorii existenți. În esență, școala primară a fost mereu activă, dar au existat și cursuri de nivel mai înalt în anumite perioade.

Punctul de cotitură a apărut în 1828, odată cu înființarea de către Gheorghe Asachi a Gimnaziului Vasilian, prima „școală înaltă” cu predare în limba română din Moldova. În 1835, cursurile academice au fost separate de cele elementare, același Gh. Asachi, împreună cu mitropolitul Veniamin Costachi, convingându-l pe domnul țării, Mihail Sturdza, de necesitatea înființării unei instituții de învățământ superior. Astfel a luat naștere Academia Mihăileană, unde au predat Eftimie Murgu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Ion Cîmpineanu, Christian Flechtenmacher, Dimitrie Gusti, Ion Ionescu de la Brad și mulți alții. Dar în Academie se țineau și cursuri de nivel gimnazial și liceal, neexistând o altă școală care să îi pregătească pe tineri dincolo nivelul scris-citit-socotit.

Amănunte despre evoluția învățământului ieșean se pot găsi, de exemplu, la adresa recreatiimatematice.ro/ar ... ologic.html?i=1

În 1860, Alexandru Ioan Cuza înființează Universitatea din Iași, care astăzi îi poartă numele, preluând unii profesori ai Academiei Mihăilene, pe care îi mută într-un nou local (în care astăzi funcționează Universitatea de Medicină și Farmacie). În clădirile Academiei rămân, din 1860, gimnaziștii și liceenii, plus o parte dintre vechii profesori, formând școala care avea să devină Liceul Național. Legea privind instrucțiunea publică, promulgată în 1864 de Cuza, reorganizează oficial școlile existente în Principate, prevăzând existența a șapte (!) licee, între care și Liceul din Iași (și chiar așa avea să i se spună în următorii 30 de ani: Liceul, cu articol hotărât ????); celelalte erau în București (două), Craiova, Botoșani, Bârlad și Focșani.

Din 1864 începe istoria modernă a Colegiului Național din Iași – care, totuși, se revendică de la momentul 1828, urmând a își sărbători bicentenarul peste nu mulți ani. Din vechiul Regat, doar Colegiul Sf. Sava din București este mai vechi. Între timp, prin băncile sau pe la catedrele școlii au trecut personalități uriașe ale culturii române: Titu Maiorescu (director în 1863), Petru Poni, Nicolae Iorga, Dimitrie Pompeiu, Mihail Sadoveanu, Grigore T. Popa, Alexandru Philippide, Nicolae Labiș și mulți, mulți alții.

La început, liceul a funcționat în casele Cazimir și casele Voinescu. Cele din urmă au fost demolate în 1890, lăsând locul actualei clădiri – construită în numai patru ani și dată în folosință în 1894. Aceasta a avut de suferit în Primul Război Mondial, când a fost ocupată de Crucea Roșie și transformată în spital militar; majoritatea profesorilor au fost mobilizați, unii având să nu se mai întoarcă niciodată. A fost reparată în anii următori. Mai mult, în 1926 s-a dat în folosință internatul, actualul Corp B al liceului.

A scăpat ca prin minune de bombardamentul sovietic din 1944. Anii 50 ai secolului trecut au fost tulburi, școala schimbându-și de mai multe ori denumirea; vreo 25 de ani, până în 1978, la aniversarea a 150 de ani, a purtat numele unui ilustru fost elev, alintat al regimului comunist: Mihail Sadoveanu. Deși în perioada interbelică era liceu mixt, de fete și băieți, a redevenit pentru câțiva ani liceu de băieți. A existat o vreme în care cursurile au fost de doar 11 ani, tot pe model sovietic. Iar în anii 80, jumătate dintre clase au căpătat profil industrial, conform directivelor cârmaciului.

Dar toate au trecut. Și, între 1993-2010, clădirile școlii au fost restaurate exemplar; acum arată cu adevărat bine. Mai multe detalii despre istoria și prezentul liceului se pot afla de pe site-ul acestuia, national.is.edu.ro/index. ... d=89&Itemid=112

CE AM PIERDUT ȘI CE PUTEM VEDEA

În sec. XIX, Academia Mihăileană și, ulterior, Liceul Național au funcționat în două case boierești, cumpărate de la spătarul Cazimir în 1834 și de la moștenitorii serdarului Voinescu în 1837. Dintre acestea, prima clădire era cea spectaculoasă, remarcându-se prin cupola turco-bizantină. Pentru a facilita accesul între cele două corpuri, în 1845 s-a construit un arc de legătură, care a rămas în memoria ieșenilor – în prezent, strada care pleacă din Piața Unirii către vest se numește Strada Arcu, iar liceul se află la numărul 4. Ansamblul poate fi admirat în pozele de epocă pe care le-am atașat și aici.

Casele Voinescu și arcul au fost dărmate în 1890, pentru a face loc noii clădiri a școlii. Casele Cazimir, vechea Academie, au căpătat alte destinații: Şcoală de Belle Arte şi Pinacotecă în perioada interbelică, sediul Filialei Iași a Academiei Republicii Populare Române după război. Către 1960 a început sistematizarea zonei. Multe clădiri din Piața Unirii și din împrejurimi au pierit în bombardamentele rușilor din 1944, prilej de reconfigurare a străzilor. În imediata vecinătate a Academiei s-a construit Cinematograful Victoria (în P5 e cel din stânga, primul plan, peste stradă de Hotel Traian), iar Academia nu respecta noul aliniament. Prin urmare, în 1963 a fost demolată – o tragedie pentru aspectul Iașului. Mai ales că în locul său s-a ridicat un monstru, așa numitul „bloc Tarom” . Amănunte despre demolare se pot afla din articolul hui.uaic.ro/hui/HUI.3.2012.175-198.pdf

Au rămas, totuși, două urme. În 1936, în Parcul Expoziției (cel din dreptul Grădinii Botanice), la intrarea dinspre Stadion, a fost reconstruit, la scară redusă, arcul care lega vechile case boierești; rezistă până în ziua de azi, este cel din P6-P7 (poze care nu îmi aparțin).

Și chiar în fața liceului, într-o mică zonă verde, a fost ridicată, în 1995, o placă memorială, cea din P8-P9. În P8 se vede, în fundal, principalul centru de analize la cerere pentru Covid; orice pasionat de turism a trecut pe acolo în ultimul an. Interesant de aflat câți știu de existența acelei plăci memoriale ????, lânga care au stat măcar o jumătate de oră.

Academia fiind dusă, ne rămâne să admirăm clădirile actualului Colegiu Național. Pe dinafară - dar și pe dinăuntru, cu subînțelese restricții. Din motive de siguranță a copiilor, accesul în școală este strict interzis în timpul orelor de curs. În afara acestora, însă, se pot găsi variante de a face un tur al liceului (pe principiul Vorba dulce mult aduce) – în vremuri normale, pentru că actualele condiții anti-Covid sunt cele care sunt. De asemenea, în prima zi de școală, și la fel în ultima, porțile sunt oficial deschise.

Corpul principal este format din patru aripi care înconjoară o curte interioară, pe modelul arhitecturii academice de la sfârșitul sec. XIX. Și, oricât de impunător arată de afară, interiorul este și mai impresionant.

Pe holul cancelariei se remarcă două lucrări enorme ale pictorului Nicolae Popovici-Lespezi, din 1927-28: o hartă a României întregite în 1918 (care a stat acolo inclusiv în timpul regimului comunist, nu îmi dau seama cum) și o frescă reprezentând momentul inaugurării Academiei Mihăilene. Tot pe acest hol se află busturi ale unor foști profesori ai școlii, tablele șefilor de promoție, un mozaic cu figura lui Mihail Sadoveanu, vitrine în care se pot vedea exemplare din revistele realizate de elevii liceului (într-o asemenea revistă a debutat și Sadoveanu). De remarcat tavanele îmbrăcate cu lemn. La parter se mai află laboratoarele de fizică, chimie și biologie și, nu în ultimul rând, superba sală de festivități (care ocupă două nivele ale clădirii) și sala de sport.

La primul etaj, trebuie pomenită înainte de toate biblioteca, elegantă și conținând cărți de mare valoare; poartă numele unuia dintre primii directori ai școlii, Titu Maiorescu. Apoi, holul bibliotecii găzduiește Galeria Personalităților: am atașat câteva poze, pentru a vă putea face o idee. Evident, aceste spații sunt în mod asumat grandilocvente – menirea lor este aceea de a impune, de a face ca trecutul glorios al instituției să înalțe spiritul tinerilor. De multe ori, chiar funcționează.

Sălile de clasă sunt, ele însele, superbe: tavanul e la cinci metri înălțime, fiecare sală are suprafața de 60-80 de metri pătrați, mobilierul arată impecabil. Mai există o a doua sală se sport, la primul etaj, precum și două amfiteatre în turnul din partea stângă.

Pe lângă corpurile A și B (fostul internat), liceul a preluat, în anii 1980, o veche școală Haret (construită în 1898) aflată în spatele Bisericii Tălpălari, lângă Academia de Arte „George Enescu” . Merită o privire și această clădire, de asemenea recent restaurată.


[fb]
---
Trimis de adso in 26.06.21 00:16:02
Validat / Publicat: 26.06.21 07:18:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1434 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Placa memorială dedicată Academiei Mihăilene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

nicole33
[26.06.21 09:07:11]
»

@gpopa:

Apar multe articole despre biserici – văzute nu numai ca locuri de închinare, ci ca obiective turistice de interes. Dar nu am văzut niciodată o prezentare a vreunei școli, deși multe dintre ele ar merita cu vârf și îndesat; probabil nu dorim să răscolim amintiri neplăcute

Este şi aceasta o posibilă explicaţie , dar eu cred că motivele sunt altele... ; nu detaliez aici

=

Felicitări pentru iniţiativă şi pentru prezentarea bine documentată a istoriei unei şcoli de elită!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[26.06.21 09:16:08]
»

@nicole33: Mulțumesc!

Să știți că chiar îmi doresc să nu rămână o inițiativă izolată. Avem multe școli frumoase, despre care știm atât de puțin - și e păcat.

Nu demult am trecut pe lângă Școala Centrală din București. E o sărbătoare pentru ochi. Mi-ar plăcea să văd și poze din interior.

Am intrat odată în sala de festivități a Colegiului Șaguna din Brașov. Știu că am rămas impresionat și încerc să rememorez ce am văzut acolo; blanc. Iarăși, ar prinde bine o prezentare a sa.

Și câte nu ar mai fi!

MioritikPHONE
[26.06.21 15:06:35]
»

Bine de știut!

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.06.21 15:57:56]
»

Vă felicit pentru seria de articole, deosebit de interesante, dedicate oraşului în care trăţi!

Pe lângă impresiile din vacanţe, mi se par foarte utile articolele care prezintă muzee, biserici, parcuri, restaurante din oraşele în care locuim şi din apropierea acestora. Localnicii pot oferi cele mai bune idei şi cele mai preţioase sfaturi viitorilor turişti!

Într-un articol mai vechi, intitulat "Noaptea Muzeelor 2017 în cartierul meu", am povestit despre Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, deschis publicului câţiva ani la rând, cu prilejul Nopţii Muzeelor. Pandemia a întrerupt tradiţia evenimentelor organizate la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, în parteneriat cu Fundaţia Culturală Calea Victoriei.

Clădirea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, monument istoric şi de arhitectură, a fost realizată după planurile arhitectei Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din ţara noastră.

Cu ocazia Nopţii Muzeelor putea fi vizitată şi Şcoala Centrală din zona Grădina Icoanei, o clădire foarte frumoasă ce poartă semnătura celebrului arhitect Ion Mincu.

Vă doresc o vară frumoasă şi aştept noi poveşti de la Iaşi!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[26.06.21 16:39:38]
»

@Floria: Vă mulțumesc pentru semnalarea articolul dvs, l-am citit cu plăcere. Știu Liceul Șincai - sora mea a locuit pe Cărămidari și, când o vizitam, admiram și clădirea liceului. Iar vila din Cotroceni a Virginiei Haret e preferata mea din acel cartier.

Sper să mai citim astfel de articole. Eu așa ceva caut atunci când documentez o destinație.

Voi încerca să vorbesc despre Iași în continuare, sper doar să nu devin plictisitor.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.06.21 20:39:18]
»

@gpopa: Interesant! Mai ales că școala este unul din factorii de dezvoltare a societății iar unele asemenea instituții au istorii vechi de secole, fie că e vorba de școli sătești particulare sau de stat, fie că vorbim de unități de învățământ de rang superior. În anumite cazuri clădirile istorice în care își desfășoară activitatea aceste școli sunt adevărate bijuterii arhitecturale.

O posibilă lipsă a articolelor despre instituții de învățământ cred că este datorată greutății cu care se vizitează asemenea clădiri (mai ales că nu mai suntem elevi/studenți). Au mai apărut scurte informații și fotografii cu școli/licee/universități de renume în articolele de sinteză privind anumite localități. Așa cum a precizat colega @Floria în București se puteau vizita uneori instituții de învățământ cu ocazia Nopții Muzeelor.

Am scris în 2016 un articol cu o temă oarecum asemănătoare - aule „regale” ale unor instituții de învățământ/cultură (vezi impresii).

Numai bine!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[26.06.21 22:17:34]
»

@tata123: Am citit articolul dvs, este interesant, felicitări!

În privința Aulei BCU din Iași, a apărut o nouă modalitate de "vizitare": a devenit sală de concerte, de când Filarmonica ieșeană tot umblă cu cortul. Am văzut că sunt programate în special concertele de cameră, care nu necesită o scenă prea mare. De exemplu, aici l-am ascultat acum trei ani pe Gabriel Croitoru cu vioara lui George Enescu.

Așa cum ați spus și dvs, BCU a fost inclusă în tururi ghidate, deci aula nu e așa de greu de vizitat - dacă îți dorești.

Școlile se pot vedea pe dinăuntru ceva mai greu. Oficial, în prima și ultima zi de școală sau cu diverse ocazii festive. Neoficial, se pot găsi soluții, dacă nu ești o persoană prea timidă și vorbești politicos.

Oricum, dacă fiecare am povesti despre cele în care avem copii/nepoți, unde avem acces mai facil, tot s-ar aduna câteva impresii.

mihaelavoicu
[27.06.21 10:15:36]
»

Două vorbe/trei prostii am înșirat și eu despre Colegiul Național Gh. Roșca Codreanu din Bârlad (https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=83340&d=descopera-barlad--barlad-vs), al IV-lea ca vechime din țară, o școală de excepție, dar nu am avut o documentare „beton” despre. I-am simțit în schimb „aroma și dulceața de cireșe amare” în anii de liceu, atunci când școala era școală. La întâlnirea cu colegii după ani de zile, am rămas uimită de numărul imens de panouri cu personalitățile (și ce personalități!) care au absolvit renumitua școală.

Eu nu am fost la Iași decât de două ori. O practică de producție în anii studenției și o trecere rapidă prin anii 80. Rușine mie!

Boier Codreanu ar merita condeiul tău! Numai bine!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[27.06.21 10:58:49]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru ecou!

Da, am citit la acel moment despre întâlnirea dvs de promoție. Am și eu, uneori, nostalgii legate de fosta mea școală - poate că de asta nici nu am să scriu despre ea. Sau poate că voi scrie - cine știe?

Dar, când vi se face dor, puteți reciti prima parte a primului roman din seria "Cireșarii", parcă se numește "Cavalerii florii de cireș". Nu multă lume știe, dar liceul descris acolo este Colegiul Codreanu, al cărui absolvent a fost Constantin Chiriță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[27.06.21 11:36:47]
»

@gpopa: Frumos! C. Chiriță e unul din mulții scriitori pus la pnou. Ar merita măcar o enumerare, dar boier Codreanu, merită cu prisosință.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.06.21 16:57:54]
»

@gpopa:

În treacăt, într-un articol anterior, am amintit și eu cele mai vechi instituții de învățământ din Piatra Neamț.

Colegiul Naţional "Petru Rareş" funcționează într-o clădire inaugurată în 1892, construită special pentru a adăposti prima școală gimnazială din oraș care funcționa deja de câțiva ani în diverse case boierești închiriate. Pe fațadă, dăltuite în bronz, se văd chipurile întemeietorilor - Calistrat Hogaș, primul director, Ion Negre şi Mihai Stamatin.

Colegiul Național "Calistrat Hogaș" este continuatorul Institutului particular primar şi secundar pentru fete care funcționa în Piatra Neamț din 1885.

Școlile se pot vedea pe dinăuntru ceva mai greu.

Așa este. Eu n-am putut fotografia nici măcar din poartă Colegiul Național "Calistrat Hogaș" pe care l-am absolvit în urmă cu aproape jumătate de secol. Un portar zelos mi-a interzis.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[27.06.21 19:36:00]
»

@iulianic: Mulțumesc pentru informații!

E păcat că unii se iau cam prea în serios atunci când nu e cazul, dar na! tot oameni sunt și ei.

Nasshu
[27.06.21 20:00:15]
»

@gpopa:

Apar multe articole despre biserici – văzute nu doar ca locuri de închinare, ci ca obiective turistice de interes. Dar nu am văzut niciodată o prezentare a vreunei școli

Sincer nu citesc despre biserici, catedrale, etc! Dar de bine de rau in ele poti intra, le poti vedea la interior/la exterior!

Ma intreb, eu ca turist daca maine merg in Iasi, pot sa vizitez aceasta scoala/colegiu?! Sa intru in ea, sa vad clase/tablouri si tot ce ai mai scris tu prin review? Sau stau si ''salivez'' pe trotuar-ul de vis-a-vis ca sa intre toata in poza ?!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[27.06.21 20:40:01]
»

@Nasshu: După cum am spus și în articol, și într-un ecou anterior, răspunsul ține de dvs. Oricând, în orice condiții, nu. Cu bilet, după un program afișat, nu. De câteva ori pe an, în mod oficial, da. În afara programului elevilor, neoficial, in funcție de cum deschideți gura și cum puneți problema, poate da.

Dar eu vin acum din oraș. Am vrut să intru în vreo trei biserici (de fapt, soția, dar formam pachet promoțional). Ce credeți: erau închise. Și vor fi închise și mâine, poimâine dimineță nu, că va fi slujbă, dar apoi, până duminică dimineață, iarăși lacăt.

Așadar, afirmația de la care pleacă răspunsul dvs nu prea stă în picioare.

Și doi: 90% din ce citesc pe aici nu îmi este accesibil, dacă aș vrea să mă duc mâine acolo, din tot felul de motive. Asta înseamnă că nu mă interesează să aflu că undeva există ceva frumos?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Floria, iulianic, mihaelavoicu, Mioritik, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083888053894043 sec
    ecranul dvs: 1 x 1