ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Nedumeriri in salina Turda

TIPĂREȘTE

Nedumeriri in Salina Turda

De ce trãiau ocnaşii din minele de sare ale Transilvaniei pînã la vîrsta de 70-80 de ani, într-o Europã în care “la suprafaţă” media de viaţã era de doar 50 de ani? De ce în pădurile localităţilor de langa Sovata şi Praid există cei mai mari urşi bruni şi cerbi din lume? De ce oamenii ce-şi duc traiul sau lucreazã în staţiunile cu profil hidrosalin sunt mai “longevivi” şi mai vitali decît restul populaţiei? De ce pielea omului, dupã un tratament hidro-salin îşi recapãtã prospeţimea tinereţii? De ce existã o tendinţã instinctivã a fiinţei umane, fiinta formata in proportie de 70% din apa si sare, de a se apropia de apele minerale, în special de cele sãrate? De ce Iodul, prezent în mai toate apele sãrate din tara, este numit ionul longevităţii umane? De ce nu reuşeşte ''homo sapiens'', stãpînul de necontestat al lumii secolului XXI, sã-şi ducã la bun sfîrşit programul sãu genetic normal, acela de a trãi 140 de ani? Putem aduce minele de sare la suprafaţa pămîntului şi staţiunile balneare mai aproape de domiciliul pacienţilor? Putem muri “sãnãtoşi”?

Aceste ganduri nemãrturisite m-au urmãrit şi m-au fascinat de-a lungul întregii mele vieţi. Am încercat întotdeauna sã gãsesc un rãspuns la misterul sãnãtãţii şi longevitãţii umane.

Copil fiind, însoţit de tatãl meu, am vizitat salina de la Praid, apoi cea de la Tîrgu Ocna, apoi cea de la Turda, care era mult diferita de cea de azi. În adîncul lãcaşurilor întortocheate şi ascunse ale memoriei mi-a rãmas ecoul unor legende ciudate despre ocnaşi, despre acei lucrãtori ai minelor de sare ce nu mai vedeau niciodatã lumina zilei. Ei bine, aceştia atingeau vîrste impresionante, mult superioare oamenilor de la ”suprafaţã”, într-o epocă în care oamenii bătrîni erau o raritate! Împãrãteasa imperiului Austro-Ungar, Maria Tereza, ce avea în stãpînire minele de la Praid şi Turda, avea numeroase “probleme sociale” cu aceşti oameni ce atingeau vîrste de 70 sau 80 de ani şi “nu mai vroiau sã moarã”, dar nici nu mai puteau ţine în mînã un tîrnãcop, nemaivorbind cã de spart stîncile dure de sare gemã, nici nu mai încãpea vorbã…Fiind o imparateasa inimoasa, ea dadu porunca, ca acesti batrani sa fie pusi la munci mai usoare, precum schimbatul seului la lumanari, la curatenie sau la pregatirea mesei.

Am coborat anul aceta de doua ori in salina de la Turda, care va deveni in curand un pol de atractie al Transilvaniei si va figura pe traseul fiecarei agentii turistice. S-au investit multi bani acolo, unii carcotasi spun ca aluminiul si sticla strica aspectul salbatec al vechii mine. Mie nu mi se pare decat ca proiectantul a stiut sa imbine utilul cu frumosul si, prin ascensoare moderne si rapide, a usurat viata miilor de copii astmatici ce-i vor trece pragul. Copii care altfel, erau nevoiti sa urce o sumedenie de obositoare scari de lemn. Un modern cabinet medical "de salina", sistem “cort in cort”, ridica temperatura lui interioara de la 10-12 grade Celsius, cat e in afara lui, la una de confort uman-aprox 17-18 grade Celsius. Cadre medicale trateaza si monitorizeaza suferinzii de boli respiratorii.

N-au fost uitati nici iubitorii naturii, un intreg tavan e plin de stalactite uriase, nici amatorii de miscare, exista numeroase terenuri pe care poti practica diferite sporturi, nici copiii, care au la dispozitie o sumedenie de locuri de joaca. Amatorii de plimbari cu barca pe "saramura" au la adancimea de 120 metri sub pamant, un lac de agrement.

Salina Turda e aidoma unei bijuterii, aidoma unui cristal pur de sare purtat la gatul Consiliului judetean Turda si a dlui inginer Mera Ovidiu, directorul salinei si promotorul proiectului intregii modernizari a ei prin fonduri PHARE.

Si totusi inca nu-mi explic de ce traiau ocnasii, in urma cu doua secole si jumatate, atat de mult. Poate c-ar trebui sa-mi imbrac si eu peretii apartamentului meu cu blocuri de sare gema…

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.07.10 10:50:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ]. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2909 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 intrarea in salina Turda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1602 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin
[04.07.10 12:34:38]
»

mutat la 'Excursie Turda'

webmaster15
[26.06.12 18:18:39]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Salina Turda" (deja existenta pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5099589824677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1