ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.05.21
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 7 nopți
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 100 USD
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 11 MIN

Ceva ce trebuie văzut

TIPĂREȘTE

La început, eu soția și fiul meu, ne-am gîndit să mergem la mare pe insula Santorini din Grecia. Ne-au răzgîndit fițele autorităților elene care ne doreau vaccinați anti-covid.

Ne-am orientat spre Turcia printr-o agenție de turism [... ]. Am găsit o ofertă bună la un resort din Belek, aproape de Antalya. Toate bune și frumoase pînă cînd Turcia a intrat pe lista galbenă a Covidului și riscam să nu fim primiți în România, la întoarcere. Și atunci agenția ne-a sugerat să mergem în Egipt. Cum Egipt? Tocmai citisem undeva că în luna aprilie, în Egipt apare fenomenul „hamsin” , o intensificare puternică a vîntulului care durează 50 de zile și care stîrnește furtuni de nisip în deșert. Așadar deșert, căldură sufocantă și cam departe...

Așa că ne-am lăsat în grija agenției, pregătiți să luăm cu asalt resortul Albatros Citadel din Hurghada. Timp de două săptămîni ne-am documentat pe internet și am bătut magazinele, căutînd echipamentul adecvat pentru scufundări și deșert.

Albatros Citadel este un refugiu de vacanță, liniște și odihnă, unde nu te deranjează nimeni din afară, întrucît a fost construit pe un loc izolat și mai înalt, capul Albatros. Resortul șochează prin stilul arhitectonic. Construcțiile au la bază roci de calcar provenite din recifele de corali. Ansamblul arhitectonic sugerează o cetate din evul mediu arab.

Remarcăm numeroase turnuri circulare decorative cu bolți și ziduri de piatră formă de amfiteatru, pornind de la mare spre uscat. Pentru impact, la elementul principal de arhitectură se adaugă un mic port și o promenadă, create într-o lagună artificială. Impresia este că te afli pe coasta mediteraneană a Franței, Italiei sau în insula Rodos în epoca venețiană.

Prin cele două puncte de control al accesului, este permis doar accesul turiștilor cazați aici. În rest, securitatea resortului este discretă, întreg complexul fiind monitorizat cu camere de supraveghere și posturi de pază înarmate, pe granițele perimetrului.

Recepția resortului are un hol din care poți vedea portul și marea. Zona de lobby este legată de altele în care sunt magazine, farmacie, bancomate și birou de schimb valutar. N-am stat decît 5 minute la check-in, atît cît cei de la recepție să ne pună brățări cu numele resortului. Ne-au fost repartizate camere la etajul 1 în clădirea 7 și am fost duși acolo cu un microbuz.

Din momentul în care ești cazat în resort, primești cardul de intrare în cameră împreună cu un alt card pentru prosoape de plajă. În acest resort totul este gratuit, de la acces la spectacole și sală de gimnastică, la șezlonguri, prosoape, jacuzzi, biliard, băuturi alcoolice și nealcoolice. Singurul loc unde se plătește este salonul de înfrumusețare-masaj.

Turiștii sunt din categoria educați, fără scandal și beții. Întotdeauna personalul resortului ți se adresează întîi în rusă și apoi în engleza. Am întîlnit foarte puțini români la Albatros Citadel, majoritatea preferă resorturile situate chiar în Hurghada sau foarte aproape, de unde pot vizita zilnic atracțiile orașului.

Aeroportul din Hurghada nu ne-a primit în terminalul nou, ultramodern, ci într-o autogară de provincie, de pe la noi. Am fost îmbarcați în rate din vremea lui Ceașcă, ca să fim transportați circa 100 de m, de pe platformă la terminal. Trebuie să știți că din aprilie pînă în octombrie, venind din România, în Egipt trebuie să dați ceasul cu o oră înapoi.

Din aerogară ne-am luat cartele de telefonie mobilă „We” , adică Telecom Egypt de 10 GB cu 11 USD. Cartelele ne-au folosit pentru a vorbi între noi, în România și de a comunica în Hurghada, cu organizatorul excursiilor. Internetul a functionat pe toata perioada, indiferent unde ne-am aflat.

La ieșirea din aeroport ne-a preluat ghidul egiptean, desemnat de agenție și ne-a dus la un autocar destul de modern, cu care am făcut transferul la hotel. În autocar a fost ultima dată cînd am purtat mască. Albtros Citadel a fost penultimul în șirul hotelurilor la care autocarul nostru a făcut opriri pentru a lăsa turiștii veniți împreună cu noi, în avion. Din avion, dar mai ales din autocar, am remarcat zeci de resorturi de 4 și 5 stele, care mai de care mai luxoase. Se vede o diferență ca de la cer la pămînt, între infrastructura hotelieră egipteană și cea din România. Totuși, pe vreme de pandemie, cred că e o luptă crîncenă între resorturi, pentru atragerea puținilor turiști care se încumetă să călătorească.

De la ghidul nostru am aflat că Albatros Citadel nu e chiar în Hurghada, ci la 20 km sud de aeroport, într-un district numit Sahl Hasheesh, așezat în golful cu același nume. În Sahl Hasheesh, (ca o ironie a sorții, în arabă înseamnă” iarba verde” ), construcția resorturilor a debutat în anul 2000. La malul mării Roșii, noțiunea de resort indică un orășel pe plajă, creat în jurul unor recife naturale sau artificiale. Resortul e o mică uzină care dispune de toate facilitățile necesare pentru cazarea, hrănirea, distracția și odihna turiștilor.

În resort, ziua, temperatura din termometre a fost de 30-36 de grade și nu s-a simțit arșița. Umiditatea scăzută, umbra copacilor, spațiile verzi și vîntul, care a bătut constant cu 10 m/s, a făcut ca temperatura resimțită să nu depășească 27 de grade.

Am făcut un clip: youtu.be/3B4HJ7YYBsU


despre SERVICII

Egiptenii sunt foarte corecți, harnici, amabili și prietenoși. În prima zi l-am cunoscut pe Lemo, un angajat al hotelului, care ne-a asigurat în limba arabă, că am făcut alegerea potrivită.


despre CAMERE & COND. CAZARE

Ajunși în camere, angajatul care ne-a adus bagajele și a început prezentarea lor. În loc de un apartament, am primit 2 camere alăturate.

Camerele au tot ce trebuie: aer condiționat, dressing, wi-fi, televizor HD, frigider cu sticle de apă plată, seif personal, cană-fierbător de apă, etc. Baia are cabină de duș, chiuvetă, uscător de păr prins într-un suport pe perete, cosmetice diverse, de buna calitate. În fiecare zi am găsit puse în frigider sau pe birou, două sticle de apă de 1,5 l, chiar dacă pe plajă, la bar sau în restaurant, apa plată era la discreție.

Abia atunci am făcut prima constatare: mai sus de noi nu era decît cerul. Cel mai mult ne-a plăcut terasa, de unde se deschidea o priveliște cool. Marea e nelipsită și în depărtare, în partea stăngă, se disting hotelurile din Hurghada. Chiar lîngă terasă, în partea dreaptă, era un copac exotic, cu flori roșii. Peisajul de aici este splendid, depășind tot ce am văzut în Grecia.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Cît am fost acolo, masa de dimineață și de seară se servea la restaurantele Culina și Citadel din clădirea recepției. Masa de prînz doar la restaurantul Food Court. Cu rezervare la recepție, seara puteai lua masa la Tangine sau Asiatic, două restaurante a la carte. Am ascultat-o pe soția mea, experta, care a hotărît că n-are rost să pierdem timpul la aceste restaurante a la carte pentru că bucătăria e aceași ca și la restaurantul principal.

Mâncarea a fost gustoasă, multă și variată, nu se poate să nu găsești ceva care să-ți placă. Aveau grătare de vită și pui, multe sortimente de pește, pizza cu de toate, iaurturi și brânzeturi, ouă fierte sau omletă, șuncă, salam, cașcaval, legume, salate, supe foarte bune. Resortul a excelat în deserturi: multe feluri de prăjituri, cornuri și creme, gemuri, miere, curmale, banane egiptene, mere.

Băuturile răcoritoare: 7up, mirinda, pepsi, fanta, siropuri egiptene. Băuturile alcoolice sunt egiptene. Cum altceva nu beau, la un resort de lux mă așteptam să găsesc” Chateux de Reve” , vinul negru egiptean premium, foarte apreciat în Franța. N-a fost să fie, în schimb aveau un alt cabernet sauvignion destul de bun.

Pe promenada din port, la Marina Cafe, după masa de prînz, se servesc cîteva sortimente de înghețată. Mai aveau și cafea espresso sau capuccino, făcute la expresor. Totuși, pentru cea mai bună cafea, trebuia să merg la Columbus Cafe, din clădirea recepției.


PLAJA & MAREA / LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zona de sud a plajei Albatros Citadel, cea situată în apropierea recepției, dispune de amenajări standard, umbele, șezlonguri, bar, nisip fin. Era prea departe de camerele noastre, așa că doar ne-am plimbat pe acolo, n-am stat la plajă. În continuarea plajei, se află o scenă foarte interesantă pentru spectacole, avînd în centru un bar. Într-o seară, aici am urmărit un spectacol interesant de dans egiptean cu focul.

De la scenă începe laguna artificială din fața portului și deja ai impresia că ești singur cu o altfel de natură decît cea cu care ești obișnuit. Lasă în urmă tot ce ai citit pe internet și descoper-o! Priveliștea oferită din pavilionul salvamarului, de pe digul de piatră, este minunată.

Echipați-vă cu papuci rezistenți sau adidași dacă vreți să vă deplasați pe digul lagunei ca să admirați marea. Cimentul arde iar pietrele au muchii tăioase. De fapt, laguna are două segmente, pe care angajații le numesc piscine cu apă de mare și care au pe fund puse dale de piatră netede. Adîncimea e mică, coborârea în apa se face pe scări și temperatura apei este mai ridicată decît a mării, fiind ideală pentru copii. Muzica ambientală funcționează întreaga zi în tot resortul, amplificînd atmosfera de vis.

Laguna comunică cu marea, de aceea aici pot fi văzute cîrduri de pești. Nu atît de mulți pești ca în dreptul restaurantelor de pe promenada portului, unde sunt hrăniți de turiști. Totuși, cu o mască integrală, cei mici pot admira vietățile de sub apă. Tot în laguna din fața portului există instructori pentru scufundări și un centru de închiriere a echipmentului de scafandru.

Zona de nord a plajei resortului ne-a plăcut cel mai mult, datorită recifurilor de corali care limpezesc și dau o culoare intensă mării. Pentru a face puțină umbră, pe plajă au fost plantați palmieri înalți. Așa cum pentru a diminua forța valurilor, din loc în loc au fost construite diguri din piatră. Ca peste tot în acest resort, pe plajă sunt umbreluțe, șezlonguri, baldachine și nelipsita protecție de vînt, formată din nuiele împletite. Paralel cu plaja există un zid pitic de piatră, decorat cu strturi de flori care separă plaja de drumurile de acces pavate.

Turiștilor de pe plajă le plac peștii, uneori vizibili și de la suprafață. Sunt viu colorați și se apropie de oameni, chiar și la apă mică. Cea mai interesantă este o pisică de mare care s-a învățat să stea la cîțiva metri de plajă ca să primească mîncare din mâna turiștilor. Din cauza pisicilor și aricilor de mare, dar și a solului pietrificat, adică a pietrelor foarte ascuțite din apă pe care nu le vezi întotdeauna, este recomandată purtarea de încălțaminte specială sau cel puțin papuci de plajă cu talpă groasă.

Capătul plajei este marcat de o statuie de piatră albă a zeului Poseidon și de un pavilion cu ponton ce intră mult în mare. Singurul lucru deranjant este inistența agenților ambulanți care vor să-ți vîndă excursii pe mare, la piramide, safari, ședințe de masaj și altele.

În centrul zonei de sud a plajei se află laguna regală, locul cel mai îndrăgit de turiști. Pe o porțiune centrală de 40-50 m apa este pînă la glezne, pe fund fiind nisip fin. Pe margini, laguna este izolată aproape total cu un dig de piatră și seamănă cu una din Caraibe. La reflux, cînd marea se retrage, aproape că intri direct de pe plajă în reciful de corali. De la suprafață, nu poți vedea nici 10 % din minunile recifului. De sub apă, totul pare schimbat, culorile sunt altele, apar o mulțime de pești, corali de diferite culori spre bucuria amatorilor de vegetație și faună subacvatică.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Desupra restaurantului Food Court se se deschide o priveliște superbă. Aici se află piscina Infinity cu un colț special pentru darts, aruncare de săgeți la țintă, sala de gimnastică și slonul de înfrumusețare. De dimineață la piscina Infinity, echipa de animație compusă din egipteanul Frank, Marketa din Cehia și Cristina din Belarus, crează atmosferă. Turiștii de toate vîrstele fac aqua gym, strecing și yoga, totul pe un fond muzical inspirat.

Din cele 3 piscine ale resortului, piscina cu palmieri este frecventată de copii deoarece are adîncime de 1,2 m. Forma piscinei este sinuasă, de jur imprejurul piscinei sunt șezlonguri și umbrele de soare. Tot aici sunt și cîteva jacuzzi, foarte curate și bine amenajate.

La Hurghada, la orele 19 este deja noapte și începe distracția. Apa din port este luminată cu proiectoare subacvatice și proiectore multicolore mătură clădirea recepției. Turiștii ies la plimbare pe promenada din fața portului sau ocupă din timp loc la mese, pentru că la orele 20 încep spectacolele și dansul. Echipa de animație este nelipsită.

Pe promenadă ne-a plăcut un loc retras numit Shisha Corner, cu specific egiptean. Lipsea doar shisha, adică narghilaua, interzisă în resort.

Mi s-a părut mai comod să mergem la magazinele resortului, decît să ne deplasăm pînă în Hurghada. Și ne-am limitat la celebrele parfumuri și la colierele colorate din scoici, mult mai frumoase și pe care le-am scos cam la același preț cu cele din duty-free de la aeroport. E bine să vă informați înainte de pe internet care este prețul produselor la Cairo pentru că vînzătorul cere inițial de 4 ori mai mult. Niciunul nu va lăsa un cumpărător fără să ia ceva de la el, așa că negociind ajungi aproape de prețul corect.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vivi2002 in 12.06.21 09:53:06
Validat / Publicat: 12.06.21 13:24:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 5951 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vivi2002); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 pisică de mare la apă mică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18700 PMA (din 16 voturi)
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 100.00 USD pe cameră

  • ECOURI la acest review

    9 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [12.06.21 10:53:58] »

    Acesta nu este un review („set de impresii și recomandări” ) - nu poate fi acceptat spre publicare ca review.

    -

    Marcat pentru ștergere

    vivi2002scris / TELEFON [12.06.21 11:58:50] »

    @webmasterX: ok. Am să pun textul.

    webmasterX [12.06.21 13:22:06] »

    Wow — e CU TOTUL altceva!

    Foarte bun review de debut, merită remarcat

    Odată cu primul review încărcat, @vivi2002: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

    Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

    vivi2002 [12.06.21 13:23:36] »

    @webmasterX: cum postez clipul de pe youtube?

    webmasterX [12.06.21 13:26:59] »

    @vivi2002: ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

    Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".

    Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

    cum postez clipul de pe youtube?

    Am inserat linkul către videoclipul tău în review -- cine dorește îl poate accesa de acolo (videoclipul menționează agenții - e contrar Regulamentului)

    webmaster [12.06.21 15:16:49] »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ a descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Rodel [06.08.21 21:05:26] »

    Un review foarte bun! Pentru că mă interesează acest hotel, aș vrea să știu cum este amplasat față de centrul stațiunii, dacă este izolat sau nu. Despre stațiune ce-mi puteți spune?

    nicole33 [07.08.21 00:06:14] »

    @Rodel:

    Pentru că mă interesează acest hotel, aș vrea să știu cum este amplasat față de centrul stațiunii, dacă este izolat sau nu.

    Hotelul nu este izolat, ci foarte izolat, practic este departe de orice.

    Am remarcat acest hotel în urmă cu trei ani când l-am vizitat de vreo patru ori, pe timpul transferului de la şi la aeroport sau când autocarul culegea turişti pentru excursiile opţionale.

    Mi-a plăcut mult arhitectura deosebită a acestuia, la fel ca şi poziţionarea într-un golf frumos.

    Nu mi-a plăcut faptul că este totuşi mult prea izolat. De la poarta resortului până la recepţie mănânci o pâine şi nu exagerez deloc.

    Teoretic, ţine de staţiunea Sahl Hashhesh, o staţiune mai nouă şi mai exclusivistă, dar intrarea în staţiune este ceva mai departe. Distanţa este mare, aproximativ 20 kilometri, şi faţă de Hurghada şi eu nu văd altă posibilitate de deplasare în afara taxiului dacă nu oferă ei shuttle spre Hurghada.

    Rodel [09.08.21 22:05:46] »

    @nicole33: Mulțumesc pentru informații! Mă gândesc la un alt hotel din Sahl Hashees, Tropitel. Știi ceva despre el? Iar mă refer la distanța față centrul stațiunii, dacă este sau nu izolat.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Rodel, vivi2002
    Alte impresii din această RUBRICĂAlbatros Citadel Resort (ex Citadel Azur) :

    INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056576013565063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1