ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Satu Mare
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2021
DURATA: 2 nopți
Prieteni
4 AD. + 4 COPII -- v: 5-12
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Casa moroșenilor Breb

TIPĂREȘTE

Unde poți să mergi într-un week-end la relaxare dacă te-ai trezit târziu, iar iarna, cu câteva zile înainte toate locurile disponibile din locațiile unde se poate schia sunt de mult ocupate: mda, bună ziua, o cameră liberă pentru acest week-end aveți cumva? Hahhhhhaaaaaa haha! Poate în martie domnule!

Vă spun eu: la Breb. Adică de ce nu? Am auzit foarte multe lucruri bune despre acest sat cu tradiții încă bine conservate. E și destul de aproape de pârtia de la Cavnic la o adică. Da, dar, e iarnă, ce să faci la Breb? … minunat, ne plimbăm prin împrejurimi, ne dăm cu sania, găsim noi ceva de făcut. O, dar nu e strop de zăpadă… nu-i problema, avem în schimb noroi! Ha-ha, mda, lasă că tot o sa ne putem plimba încoace-încolo, important e să ieșim afară… dar va ploua cu bulbuci! Si uite-așa am ajuns la Breb, adevărul este ca suntem foarte rezilienți când e vorba de mers undeva, nu ne împiedică nimic.

Am urmat o recomandare primită cu drag și am ajuns la Casa Moroșenilor. Am vorbit, ne-am scris pe Whatsapp, am rezervat, am plătit un avans: totul în regulă. Răspunsuri prompte, așa cum ai nevoie. Înainte de a porni am mai discutat despre micul dejun și despre ora la care ajungem, să ne aștepte cineva cu cheia. Minunat.

În curte sunt doua case, Casa lui Ștefan, cea în care am stat noi și Casa lui Piștău. Amândouă sunt case vechi, aduse din alte sate din zonă și puse la punct. Aici e de fapt punctul forte al locației. Nu am văzut până acum nicăieri o îmbinare mai potrivită între tradițional și modern, o grijă atât de mare de a păstra ce e vechi oferind pe de cealaltă parte tot confortul modern turiștilor. Pe dinafară totul e aranjat și pus la punct însă e greu de bănuit ce minunății așteaptă înăuntru.

Casele au fost modificate astfel încât în pod s-a amenajat o mansardă. Casa lui Ștefan are jos un hol, o baie și o bucătărie măricică sau un living micuț, cum vă vine mai la îndemâna. Sus sunt două camere de dormit cu câte doua paturi. Aș zice suficiente pentru două familii cu copii mici. Casa are centrală electrică, nu trebuie să-și bați capul cu încălzirea sau cu apa caldă, totul e automat.

Marele farmec constă în detalii, am aflat ulterior, proprietarul s-a ocupat personal de finisări și de mobilier. Nici nu mi-aș fi imaginat altcumva, e foarte greu, la limită cu imposibilul să transpui asemenea idei în practică într-un fel industrial sau apelând la meșteri. Zugrăveala dinăuntru e din cea de pe vremuri, cu modele făcute cu rola, exact cum erau făcute în casă la bunicul. De altfel întregul sejur a fost fel de madlenă pentru mine, am fost foarte plăcut impresionat. Mobila e din cea veche, renovată și vopsită tot în stilul tradițional.

Masterpiece-ul îmbinării între nou și vechi e fără îndoială mobilierul de bucătărie: o plită cu inducție cu două ochiuri, rafturi cu de toate cele necesare pentru o masă ușoară, toate integrate într-o mobilă rustică, cu sertare de toată frumusețea. Televizorul din bucătărie e integrat într-o ramă acoperită cu capac, cu capacul închis nici nu-ți dai seama ce e acolo, sau crezi că e un raft unde mătușa își pune acele și ațele de cusut. Și toate-s funcționale: de exemplu geamurile se închid cu cârlig și agățătoare, așa cum era pe vremuri și chiar se închid.

Minunată combinația și în baie: vasul chiuvetei stă pe o masă de mașină de cusut. Și, lucru rar, în baie este și o cutie cu materiale de prim ajutor, astea-s moderne, cu siguranță.

Lângă curtea cu casele moroșenilor e restaurantul Casa lu’ Dochia, aparține din câte am înțeles de același proprietar. Însă în perioada în care am fost noi acolo nu era deschis, a trebuit să ne aranjăm mesele singuri. Minunat: micul dejun l-am primit de la proprietari, așa am stabilit înainte. Toate produse locale și minunate: ouă, lapte proaspăt muls, slănină, ceapă, cârnați, unt, dulceață de prune, pentru toate am plătit ceva de genul 100 de lei, a fost suficient pentru ambele familii, ba am și dus acasă din ele. Foarte tare. Și exact la asta mă aștept de la o astfel de locație – să fie cât mai integrată în comunitate și să ducă la dezvoltare în toată zona.

În bucătărie găsești tot ce trebuie: vase, tacâmuri, tigaie, sare, ulei și alte chestii necesare pentru un mic dejun. Chiar și tirbușon pentru marele dejun ????. Pentru prânz și cină am primit o recomandare de la gazde, ne-am descurcat de minune, o să vă povestesc într-un alt articol. Ce să vă mai spun despre casă: gardul e din nuiele împletite, arată foarte bine, la intrare e o poartă mare, din lemn, veche, adusă și aceasta din altă parte. Prin curte e pietriș cu iarbă, ține destul de bine și nu s-a făcut noroi cât am stat pe acolo, deși cum vă spuneam mai devreme am avut parte de o vreme excelentă pentru agricultură.

Ei, n-a fost chiar așa, n-a plouat din greu tot timpul, din când în când ploaia masivă se oprea ca sa facă locul altei ploi, mult mai bogate ????. Glumesc oleacă, mai mult ca sigur că vara găsești lucruri mai faine și interesante de făcut prin împrejurimi însă tot am reușit să ne bucuram de câteva plimbări prin sat, un pic încolo, un pic încoace, am fost chiar și la casa unui meșter popular (ploaia tăindu-ne de pe listă și schi-ul de la Cavnic). Ar putea fi mai multe de vizitat în sat și toate ar avea succes. Dar noi, credeți că am avut de suferit mult de tot pentru faptul că am stat o sâmbătă întreagă locului? Nici poveste! Am stat, am mâncat, am băut, am povestit, ne-am jucat, am dormitat, iar când s-a terminat sejurul acul bateriei era pe verde, vă recomand cu drag metoda.

Satul are drumurile destul de bine puse la punct, în sensul că toate punctele sunt accesibile fără probleme cu mașina, sunt case frumoase, mai mare dragul, sunt și dărăpănături, sunt locuri unde oameni au tot soiul de întreprinderi, știu eu, taie lemne, alții se ocupa de turism. Până și prințul Charles are aici câteva case, așa am auzit. Și că vara, în sezon, abia găsești locuri pe aici, atât de populară e destinația. Sunt și foarte mulți străini care aleg să vina aici în vacanțe.

Bineînțeles, așa plin de idei cum sunt, m-am și gândit, dom ‘le daca ăsta e un segment de succes în turismul românesc, de ce să nu fie promovat și susținut așa cum trebuie? Adică, eu știu doar de Viscri și Breb, unde formula sat vechi destul de bine păstrat + prințul Charles + mâncăruri tradiționale și curățenie = plin de turiști funcționează. Sunt convins că mai sunt și alte sate, poate unele și mai spectaculoase.

Când mă refer la susținere ca politică de turism nu mă gândesc doar la o siglă sau la un slogan cum că haidaț’ și vizitați că o sa fie bine, ci un plan pe 30 de ani, analizat serios, ce le trebuie turiștilor, aeroport nu știu unde, tren, autostradă sau drum expres care să lege cutare și cutare zonă, canalizare și apă, planuri de conservare a ceea ce există plus ceva alternativ pe lângă. Adică merge turismul tradițional, dar poate vrea americanul după câteva zile să-și înmoaie oasele în apă termală, ok, punem bazele unei stațiuni cu ape termale, din aia cum trebuie, apă termala avem doar. Și avem și modele… Cum ziceam idei am destule, noroc că nu-s ministru de turism, că m-ar și promova ăștia în funcția de prim-ministru sau mai știi, chiar în cea de prezidente maximo.

Revenind la Breb, ce nu mi-a plăcut e faptul ca în pârâul repejor ce trece prin sat am dat de eternele gunoaie, plastice, peturi și altele. Nu, nu doar de la turiști – am văzut vase, obiecte gospodărești de plastic, înseamnă că e cineva din sat care se îndeletnicește cu așa ceva. Destul de rău, și cred că aici mai e de lucru. Desigur, pârâul din sat n-are de-a face cu Casa moroșenilor, însă tot aș recomanda celor ce au întreprinderi turistice în zonă să se alieze cumva și să acționeze, să stea pe capul autorităților până se rezolvă problema, până e râul curat. Așa încât să ajungă de mare rușine în sat unul care arunca un pet în râu. Vă pot confirma, nu-i bine să ajungi sa fii mestecat de gura lumii în sat. Depinde doar pentru ce, despre ce fel de valori e vorba acolo. Adică pe lângă: auzi Mărie, cutare s-o îmbătat azi noapte și-o cântat jumătate satu’ numai cântece cu prostii, sau he he, auzi mă Ioane, cutare n-o fo’ grijuliu și-o spart o damigeană cu pălincă! să fie și din alea de gen: auzi, l-o prins pe ăla care o aruncat covata în pârâu, l-o pus să adune toate gunoaiele în loc de amendă…, ar fi ceva nu? Vom ajunge și acolo însă e nevoie de toleranță 0 din partea tuturor pentru tema asta și de oarece spirit civic.

Revenind la casa noastră, va mai pot spune că prețul a fost pentru o noapte a fost de 450 de lei pentru toată căsuța, mi se pare un preț bun. Ce ar mai fi de spus: e bine să vă aduceți cu voi apă plată. Dar nu și fier de călcat: îl găsiți în dulapul uneia din camere (mă întrebam, oare cine vine la Breb și vrea sa-și calce o cămașă… și m-am prins: a da, poate pentru ocaziile când vine prințul în vizită ????). În una din camerele de sus găsiți și o mini-bibliotecă în cazul în care uitați să vă aduceți ceva de citit. Ce nu-i așa de fain: în spatele casei era cam dezordine, dar mă gândesc ca era o chestie sezonieră.

Ce ar mai fi de zis: în curte nu se intră cu mașina, însă nici nu e nevoie, se poate parca în fața porții, gardul e puțin retras și se poate lăsa mașina așa cum trebuie, fără probleme. A! și bineînțeles, WiFi-ul a funcționat așa cum trebuie ????.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Trank in 28.05.21 14:39:15
Validat / Publicat: 28.05.21 15:12:31

VIZUALIZĂRI: 769 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Trank); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Casa lu' Stefan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX [28.05.21 15:06:52] »

Excelentă și această recomandare

Mutat în rubrica "Casa Moroșenilor [Breb], OCNA ȘUGATAG" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

k-lator [28.05.21 17:01:55] »

@Trank: Măi dragă Trank, te felicit din toată inima, știi de ce? Pentru că ai ales o cazare în care te-ai simțit bine, pentru că ne-ai spus și nouă despre ea, pentru că ai dat multe detalii foarte utile... dar mai ales pentu modul umoristic în care ne-ai prezentat toate cele.

Ești bestial, zău așa, când vine vorba de spiritul civic și de ideile pe care le-ai aplica - în locul autorităților locale ????????!! Îmi amintesc că nu e prima dată când le furnizezi gratis ????.

Și pentru că nu cu mult timp în urmă, cu ocazia unui ecou pe care l-am scris eu și recunoșteam că am remarcat articolele tale, cineva m-a întrebat în acel context ce am făcut eu personal ca să te ajut să răzbești (pe acest site, adică), eiii iată, acum am ocazia să-ți spun: ești unul dintre userii pe care îmi place tare mult să-i citesc; review-urile tale sunt excelente și aș vrea să îți faci timp să scrii mai mult pe aici pentru că este păcat să nu vedem mai des niște articole atât de bune și bine scrise!

În altă ordine de idei, zău că aș fi vrut să văd și eu baia aia cu chiuveta pe masa de cusut! Era Singer sau Ileana? ????

Despre fierul de călcat ca să te dichisești pentru prințul Charles - ca turist - speechless! (Era din ăla cu jăratec??)

webmaster [28.05.21 17:58:11] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinnascris / TELEFON [29.05.21 05:38:03] »

@Trank: Excelent povestit, excelenta recomandarea ta!

Am fost acolo, in Breb, nu cazată ci doar in vizita, l-am căutat pe meșterul popular și nu l-am găsit, nu i-am putut vizita ogradaTu l-ai găsit? Să nu îmi spui că da, că te invidiez maxim

Am admirat căsuțele, am văzut pârâul, eram după o ploaie scurtă și ne avantaserăm pe o uliță. La un moment dat, aveam pârâul pe partea dreaptă, soțul s-a hotărât să întoarcă mașina, drumul era cu noroi. A intrat cu rotile din spate intr-o mare de balegă, cu greu am scos-o de acolo. Nu, nu mi-am imaginat un astfel de ingrasamant pe malul apei, avea crustă și nu mi-am dat seama ca nu-i pământ ci... rahat

Frumos satul, pentru nepretențioși, pentru iubitorii de liniște, tradițional și leneveală.

Bravo, te felicit pentru alegere și pentru articol!

Toate cele bune să se adune in "ograda" ta!

Trank [02.06.21 14:48:25] »

@webmasterX: Pozitionarea pe harta e ok, multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Trank [02.06.21 15:14:35] »

@k-lator: Multumesc tare mult pentru aprecieri, sper ca textele scrise sa va fie in continuare de folos. Iar daca produc un zambet in plus, cu atat mai mare e castigul

Trank [02.06.21 15:20:15] »

@krisstinna: Multumesc mult am fost la mesterul popular, e cam departe, aproape de capatul satului (indicatoare puse strategic, de genul: "mester popular 300m", ca peste vreo jumatate de km sa scada doar 100 de metri din distanta), eram un grup mai mare si multi hotarati sa cumpere tot soiul de lucruri, insa acolo e doar atelier si muzeu. Iar despre "acostamentul"unde ati intrat cu rotile din spate: sa va aduca noroc . Toate cele bune!

krisstinnascris / TELEFON [02.06.21 16:21:03] »

@Trank: Păi știam că e muzeu, asta căutam să vizitez

Multumesc pentru răspuns!

Mioritikscris / TELEFON [01.07.21 15:13:14] »

SB de la mine ????

Sunt multe de văzut în Oaș.

Vreau să ajung la Casa Olarului când merg în zonă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Mioritik, Trank
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Moroșenilor [Breb]:
  • Apr.2023 Tihnă — scris în 05.05.23 de eli11 din MURES - RECOMANDĂ

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055766105651855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1