ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Descoperiti aurul Sarmisegetusei

TIPĂREȘTE

Descoperiti aurul Sarmisegetusei

In week end-ul acesta torid de august, gasca mea de amici ai naturii isi da intalnire la Sighisoara la festivalul medieval si o porneste apoi spre Sarmisegetusa, o adevarata perla arheologica mondiala... care insa, de-a lungul intregii sosele Alba Iulia-Orastie-Sebes nu e indicata prin nici un panou sau macar cu o sageata desenata cu creta pe un gard. Asadar ajungem aproape in Deva unde aflam ca... vai, vai, nepriceputii de noi!... pe la Orastie trebuia sa ne oprim si sa intrebam pe cineva pe unde s-o luam.

Revenim in tromba, parcurgem cateva sate, ajungem la Costesti si de acolo strabatand norul de praf lasat de masinile dinaintea noastra, ajungem, dupa 17 km de drum de tzara (pe unde trec agale ale satului cirezi), la cetatea stra-strabunilor nostri. Suntem la 1050 de metri deasupra Marii Negre, in regatul traco-getilor, regat ce se intindea din Maramures pana la marea cea mare. In urma cu cateva zeci de ani, altitudinea oficiala a sitului era de 1071 m dar cautatorii de bratari dacice si kosoni au mai coborat nivelul interiorului cetatii cu cativa metri.

O liniste relaxanta te invaluie de peste tot. Ai sentimetul intoarcerii in timp, senzatia de "deja vu" sau "deja connu". Un izvor rece tempereaza canicula si setea celor 40-50 de turisti. Cateva altare patrate sau circulare ne reamintesc ca dacii isi incinerau aici mortii, luandu-si ramas bun de la ei si ei de la viatza, cu zambetul pe buze, convinsi fiind ca aceasta existenta este doar un mic popas in lunga lor calatorie prin marele Univers. Zarim si urmarile cuceririi romane... drumuri cu dale, o terma, conducte de canalizare. Cetatea avea cinci randuri circulare de ziduri de aparare. Dacii cunosteau prelucrarea fierului, argintului, aramei, aurului, olaritul, albinaritul, agricultura, vanatoarea si viticultura. Monedele grecesti, turcesti si romane descoperite atesta faptul ca faceau comert cu alte popoare. Strabon si Dio Cassius ii considera pe daci ca fiind aproape tot atat de dezvoltati ca si grecii iar ca razboinici... acestia erau cei mai drepti si viteji din marele neam al tracilor. O preumblare la Sarmisegetusa te reincarca spiritual si energetic. E un loc excelent pentru a face meditatii in aer liber.

La intoarcere, ca hainele intinse la uscat, in fata unei curti unde nu se afla nimeni, gasim cateva superbe reviste din "Dacia magazin", editate "loco" in Orastioara de Sus si fondate de dr. Napoleon Savescu. (www. dacia. org). Vanzarea era in sistem de autoservire, o cutiutza de lemn aflata alaturi te indemna sa strecori in ea 1, 5 lei pentru fiecare revista. Vanzare pe incredere... dar aici pe muntele sfant al inaintasilor nostri, nimeni nu cred ca indrazneste sa triseze... ai sentimentul ca Zamolxes sta deasupra tuturor si vegheaza...

Fiecare dintre noi, cred ca are datoria sa treaca macar odata, nu neaparat pe la Roma, pe la Columna lui Traian, ca badea Cartan, ca sa vada locul de unde a pornit un imparat manat de dorinta de a umple visteria unui imperiu ros de intrigi si decadere ci pe-aici, pe la Sarmisegetusa, a doua noastra casa, loc ce ne da senzatia de confort, impacare, liniste si demnitate, loc caruia simtim ca ii apartinem, loc din care, daca ar fi sa disparem instantaneu, nu ne-ar parea rau deloc, caci vom ajunge fara-ndoiala intr-un alt colt de cer plin de liniste si seninatate...

Dar…. ce credeti voi ca facea acum aproape 2 milenii Cezar?

Pe la anul 100 e. n. un tanar si ambitios imparat roman de origine daca, asadar in masura a cunoaste fabuloasele bogatii ale Daciei, avea mari insomnii si migrene teribile! Intreaga noapte facea ture prin interminabilul sau palat imperial, pe langa care Casa Poporului sau palatul lui Paduka din Brunei, pareau niste jucarii. Vistieria imperiului era aproape goalasi Senatul cerea solutii nu scuze! Deodata se lumina la fata si isi murmura in barba “Alea iacta est”si lua hotararea de a ataca cu toate legiunile sale, Dacia. Ideea sa nocturna nu fu deloc rea, pentru ca dupa doua razboaie sangeroase, Dacia fu cucerita si deveni provicie romana. Mandrul Decebal, prefera moartea captivitatii, nu inainte insa de a scunde in grotele de la Gradistea Muncelului imensa comoara a dacilor. La Roma, Traian se intoarse cu surle si trambite, triumf, pe langa care intoarcerea lui Armstrong de pe Luna fu o simpla bagatela. Urmara 123 de zile de "paine si circ". Vistieria imperiului se imbogatise cu 165 de tone de aur si 350 de tone de argint (dupa Dio Cassius) din cele 1000 de tone de aur si multe mii de argint pw care le detineau dacii, dar pe care Decebal ajunse sa le ascunda in locuri numai de el stiute, inaintea sfarsitului sau tragic.

In cinstea victoriei sale Traian hotari sa ridica o columna, langa Forumul Imperial, pe care se mai disting si azi, ca pe o banda desenata sculptata in granit, scene din victoria sa impotriva dacilor. Ghidul italian va va face un scurt rezumat in engleza asupra acestei afaceri latine si va va indica chiar si un barbat vioinic si barbos care este fara doar si poate, Decebal in persoana.

Aurul dacic urma sa “spnsorizeze” inca multe alte expeditii militare romane si sa aduca la zi soldele restante ale sutelor de legiuni romane. Eheeei, dar grosul aurului lui Decebal, Burebista si Scorillo, n-a fost gasit niciodata…La Gradistea Muncelului inca se mai sapa, mai ales noaptea, cand asa zisii "turisti pasionati de istorie", dar dotati cu detectoare de metale, lasa in urma lor gropi imense.

Controlul e prea lax.

Dupa anul 1800, sansa a scos la lumina o parte din aceasta comoara. Numeroase ulcele pline cu kosoni (moneda de aur ce poarta numele unui rege dac, Kosson) au iesit la iveala, fiind gasite de taranii din zona in timp ce arau pamantul. In anul 1996, i n haosul legislativ ce a urmat, laga Sarmisegetusa s-au deschis asa zisele "santiere arheologice", ce cautau de fapt aur. Vile si masini de lux incepura sa apara in Gradistea Muncelului La Bursa londoneza, pretul kosonului a scazut, semn ca erau deja prea multe monede pe piata. Pe Internet a aparut chiar si un site (www. globaldiscovery. com) care, pentru suma de 3600 USD, oferea 2 saptamani de vacanta la Sarmisegetusa pentru a descoperi…comori! .

Dupa anul 2000 nu s-a mai pomenit nimic de comoara dacilor, dispersata si greu de gasit ci de una concreta, observata si din satelit, cea de la Rosia Montana.

Un sfat de amic, acum la final... daca totusi, acum in plina criza, patronul va va face vant, nu disperati, ascundeti in buzunar un detector de metale si porniti spre Sarmisegetusa. Daca aparatul va face un minabil "Bip”, atunci n-o sa va alegeti dacat, poate, cu un Ferrari second hand dar daca aparatul va ţipa ca nebunul, ei... atunci ati devenit cel mai bogat om din tara si miliardarii din "Top 10", va vor saluta cu respect. Daca aparatul va ramane insa mut si nu veti gasi nimic, veti ramane macar cu amintirea unuia dintre cele mai frumoase, intersante si salbatice colturi de natura din Europa.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.07.10 09:51:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTEȘTI [HD]. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3495 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 un sanctuar superb,un fel de "sala de sedinte" a capeteniilor dacilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Costi
[03.07.10 13:54:41]
»

Frumos povestit şi asta îmi dă un nou imbold să ajung pe-acolo.

Pentru cei care însă ar putea lua în serios "sfatul de amic" din finalul review-ului, trebuie subliniat faptul că legea română, ca de altfel din oricare altă ţară, consideră bogăţiile subsolului drept proprietate de stat, aşa că, oricât de mult ar "ţipa" detectorul de metale, oricum nu vei deveni mai bogat. Nu mai vorbesc de faptul că ar putea fi vorba doar de o conservă aruncată de cei care au trecut anterior pe-acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[03.07.10 16:00:07]
»

"sfatul de amic", e bine-nteles o gluma...ceea ce nu l-a impiedicat insa, pe un pseudo-profesor basarabean, Matei Vartic, in 1996, sa deschida langa Sarmisegetusa un santier arheologic. Febra aurului nu trece nici cu comprese nici cu aspirine, Vartic si intimii lui afirmara ca nu gasira decat cioburi de oala sparta dar nu trecu mult timp si cateva Jeep-uri si BMW-uri aparura in sat, earu ale profesorului basarabean ai ale acolitilor acestuia. Penrtru a plasa aurul sau artefactele de valoare, acesta le plasa mafiei din Ukraina, Ungaria,Serbia.Dar blestemul aurul se adeveri...Vartic muri subit de tanar iar marele Imperiu roman, in pofida meritelor sale de necontestat, n-o duse nici el prea bine, destramandu-se dupa doua secole.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[04.07.10 12:37:50]
»

mutat la rubrica 'Sarmisegetusa [Muntii Orastiei]'

abbilbal*
[16.09.10 18:15:46]
»

Stimate dorgo iertată fie-mi îndrăzneala de aţi spune că pe ruta Alba Iulia-Orăştie-Sebeş nu aveai cum ajunge la Deva, ci la Sibiu. Apoi la cetatea dacică Sarmizegetusa se ajunge prin Haţeg, şi până la ruinele cetăţii drumul este asfaltat, iar la Sarmizegetusa nu este niciun izvor. Din Orăştie se ajunge la alte cetăţi dacice.

abbilbal*
[16.09.10 18:45:52]
»

Precizare:

Documentându-mă am găsit şi misterul. Domnul dorgo s-a referit la Sarmizegetusa Regia (comuna Orăştioara de Sus) iar eu la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, Costi, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061806917190552 sec
    ecranul dvs: 1 x 1