ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuit Gura Haitii - 12 Apostoli

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Poteca Tematică 12 Apostoli am auzit de ceva timp și profitând de timpul călduros de la începutul lui aprilie, ne-am hotărât să bifăm acest traseu al Munților Călimani.

Informându-ne în prealabil despre traseul care pornește din Gura Hăitii am decis să ne pornim în a doua sâmbătă din aprilie, cu noaptea-n cap să zic așa, pe la ora 5.30 din Cluj și să înoptăm în Vatra Dornei.

După un drum de aproape 4 ore din Cluj, pe ruta Cluj-Bistrița-Vatra Dornei-Gura Hăitii, pe la ora 9.30 am ajuns în Gura Hăitii. Drumul în stare foarte bună, inclusiv porțiunea de drum județean dintre Vatra Dornei și Gura Hăitii. De la drumul principal se intră pe un drum forestier la dreapta, din Gura Hăitii, care este semnalizat cu indicator spre Poteca Tematică 12 Apostoli. Noi am folosit Waze-ul, care ne-a dus până la punctul de început al traseului. Drumul forestier e de aproximativ 1 km în lungime, era destul de mare zăpadă pe el, dar e traversat din ce am observat de multe camioane cu lemne, deci mare grijă unde lăsați mașina să nu vă treziți cu ea atinsă de trailere.

La intrare pe potecă este o mică parcare precum și un panou informativ cu traseele care pornesc din acest punct, marcaje, durate și alte informații relevante despre Rezervația Naturală 12 Apostoli.

Intrarea pe traseu nu aveți cum să o ratați, se face printr-o poartă mare de lemn, pe care scrie mare “Poteca 12 Apostoli” . În această primă parte a circuitului, traseul este foarte bine marcat cu BA (bulina albastră), atât pe pietre cât și pe copaci. Noi am prins traseul în condiții de iarnă și nu am avut pe această parte nicio problemă de pierdere a marcajului.

Cum ziceam, chiar dacă este aproape jumătatea lui aprilie și termometrele arătau 7-8 grade, traseul a fost în condiții de iarnă. De la început ne-am pus ghiarele căci prima parte a traseului a fost acoperită de gheață. După trecerea prin poarta care marchează traseul, se merge printr-o mică porțiune de pădure, se trece un pârâu și apoi urmează o urcare printr-o zonă defrișată. Începem să dăm de zone îngrădite, probabil în timpul anului sunt țarcuri de animale. După aproximativ 45 de minute ajungem pe un drum forestier care ne duce pe lângă niște stâne care acum sunt părăsite, căci zăpada are încă vreo 30-40 cm în această zonă.

Aici facem o mică pauză, bem un ceai fierbinte din termos și profităm de soare și vizibilitatea bună, să admirăm Pietrosul Calimanilor care se vede falnic în față, acoperit cu zăpadă din belșug. Vremea e bună, chiar foarte cald mai ales când ești în bătaia soarelui, chiar dacă zăpada ne reamintește că iarna nu a plecat. Nivelul acesteia crește proporțional cu altitudinea la care urcăm. Aici suntem la aproximativ 1300 m, deci mai avem încă aproximativ 450 m de urcat.

O luăm din nou la pas, trecem printr-o mică porțiune de pădure mai ciudată, aici parcă toți copacii sunt uscați, unii scoși din rădăcini, cel mai probabil o pădure lovită de o furtună năprasnică. În zona asta găsim și un panou interactiv cu indicații despre animalele care strabat această zonă și cu urmele labelor. Aici ne dăm seama că mai mult ca sigur am găsit pe traseu niște urme în zăpadă destul de proaspete care erau de râs. Păcat ca nu am avut norocul să și surprindem acest animal atât de rar.

Intrăm apoi în padure pentru tot restul traseului, până la platou, străbatem aproximativ 2.5 km, zăpada crește tot mai mult, noroc că au urcat și alții înaintea noastră și e mai ușor să le luăm urma.

După aproape 2 ore părăsim pădurea și ieșim pe platou iar la vreo 500 de metri în fața noastră se văd impunătoarele stânci ale Rezervației 12 Apostoli, de aici mergem pe marcaj BR (bulina roșie), dar traseul e intuitiv. Aici zăpada e mare, ne dăm seama că depășește 1 m, dar avem noroc că e înghețată și nu ne afundăm în ea. Pe lângă priveliștea minunată spre cei 12 Apostoli, de jur împrejur vizibilitatea e perfectă și ne permite să vedem la zeci de kilometri în depărtare.

Înaintăm spre stânci, ne oprim la mici panouri informative care explică cum s-au format acestea, prin lava întărită a vulcanilor care a fost modelată de-a lungul milioanelor de ani in formele care se văd azi. Stancile au nume, prima care ne iese în cale e Mareșalul. Înaintăm să ajungem la următoarea, Moșul, pe care ne putem și cățăra, să ne putem bucura de priveliștea care se vede de jur împrejur. Aici atingem și altitudinea maximă a traseului de 1747 m.

La Nord, după Poaina Stampei, în departare se văd Munții Rodnei, impunători, un șir alb de vârfuri înalte. Mai aproape de noi, spre vest, vedem Bistriciorul și Străciorul, vârfuri pe care am urcat în toamnă, iar în continuarea lor și mai aproape, Pietrosul Călimanilor și tăieturile din cariera de sulf. Probabil cel mai impresionant a fost că înspre est, la mare depărtare și mic de tot se vedea Ceahlăul cu forma lui inconfundabilă.

Nu ne-am grăbit, am stat și am admirat totul de jur împrejur, toată această priveliște minunată. Într-adevăr, și rezervația cu stâncile e impresionantă, dar parcă a fost eclipsată de vremea bună și vizibilitatea perfectă care ne-a luat ochii.

Dorind să fie un circuit, să profităm de acest traseu, întoarcerea am zis să o facem conform hărții, pe traseul BR până la Poiana Pietrele Roșii apoi să o luăm pe traseul CA (cruce albastră) până la mașină. Chiar dacă e mai lung cu 2-3 km, măcar vedem alt peisaj decât cel de la urcare.

Prima parte a traseului, pe marcaj BR, a fost printr-o pădure mai rară, porțiuni mici de coborâre, urcare și plat, zăpada destul de măricică, vreo 30-40 cm, dar am avut noroc că înaintea noastră cu vreo oră să coboare pe acest traseu alte două persoane. Marcajul mi s-a părut destul de rar întâlnit, probabil și din cauza zăpezii mai mari care acoperea truchiurile de copac, dar am mers pe urmele celor dinaintea noastră.

După aproximativ o oră și 15 minute, am ajuns în Poiana Pietrele Roșii, unde este un indicator pe care scrie “Camping” și alt indicator care ne îndrumă spre un izvor, cel mai probabil înghețat. Știam că în zona aceasta ar trebui să fie intersecția cu traseul marcaj CA pe care ar trebui să o luăm. Nu am văzut marcajul, dar am luat-o pe urmele celor dinaintea noastră, căci știam că și ei și-au lăsat mașina în apropiere de a noastră și tot acolo s-ar îndrepta. Am părăsit poiana, urmele lor am văzut că părăsesc și ele marcajul BR, probabil și ei erau în situația noastră, căutau traseul dar nu îl găseam.

Atunci am zis că iau harta în mână, ne întoarcem la poiană și o luăm spre direcția indicată de hartă și busola ceasului căci marcajul nu l-am mai găsit. Direcția a fost destul de intuitivă, în prima parte a fost un pic mai dificil căci panta de coborâre era destul de mare, dar zăpada atenua coborârea. Am observat la scurt timp un drum forestier care șerpuia spre zona în care doream să ajungem. Așa că am luat-o pe urmele drumului, și după vreo oră și ceva, atenți la hartă și busolă am ajuns spre mașină, cu marcajul CA întâlnindu-se doar spre finalul traseului.

Per total a fost un traseu foarte frumos, cu o vreme extrem de bună, cu priveliști minunate, într-unul din cele mai tinere masive, ca și vârstă geologică a Carpaților. Chiar dacă am pierdut marcajul, se dovedește că o hartă și o busolă la îndemână te pot scoate dintr-o situație mai dificilă.

Ca și date tehnice, distanța a fost de 15.17 km, o diferență de nivel de 748m, traseu parcurs în 6 ore, din care o oră și ceva timp de poze și pauze.


[fb]
---
Trimis de cata2106 in 16.04.21 18:30:17
Validat / Publicat: 16.04.21 20:29:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții CĂLIMANI.

VIZUALIZĂRI: 3421 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Vedere spre Pietrosul Calimanilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[16.04.21 21:14:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mika
[17.04.21 13:09:58]
»

@cata2106: Frumoase locuri, incă nu am ajuns, dar le trec pe listă. Am așteptat toată iarna să merg pe zăpadă la munte și uite că a venit zăpada de martie-aprilie!   Bine că ați avut ceva potecă bătută și nu v-ați afundat in zăpadă.   

mprofeanu
[17.04.21 13:41:15]
»

@cata2106:  Superbe poze, frumos traseu!  

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[17.04.21 14:31:15]
»

@Mika:  și încă cred ca o sa mai dureze ceva zăpada asta. Oricum, în lunile astea poți într-o drumeție sa prinzi toate cele patru anotimpuri  

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[17.04.21 14:33:22]
»

@mprofeanu:  Mulțumesc mult!  

Dana2008PHONE
[20.04.21 08:20:45]
»

@cata2106:  Felicitări! Minunat traseu.

Mie mi-a plăcut foarte mult acest obiectiv pe care l-am parcurs bucurandu-ne de​ peisajele frumoase, dar și de gustul delicios al afinelor... muntele are farmecul lui în orice anotimp.

Fotografiile sunt foarte frumoase, felicitări!

Vom mai trece pe acolo, obligatoriu și cu juniorul, ​ pentru că este prea frumos traseul iar stâncile sunt spectaculoase și vreau să îl vadă și el.

Călătorii plăcute! Numai bine! ​

​​

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[27.04.21 04:21:55]
»

@Dana2008:  Mulțumesc mult!

Da, asa e, muntele e frumos în orice anotimp!

​ E un traseu care clar o sa fie refăcut și de noi pe timp de vara. Oricum, zona e tare atractiva din punct de vedere al traseelor, cred ca Pietrosul Calimanilor o sa fie următorul pe lista. Am văzut ca tu l-ai bifat deja  

Dana2008PHONE
[27.04.21 10:36:07]
»

@cata2106:  Bună Cată!

Vârful Pietrosul Călimanilor are un​ traseu superb cu de toate, abrupt și lin, stâncărie, hăuri... iar dacă mergi în perioada în care am fost și noi vei mânca  afine și vei admira crini înfloriți.

Drumuri bune și vreme frumoasă!

Numai bine! Sănătate! ​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, Mika, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Parcul Național Călimani:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075227022171021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1