ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mausoleul de la Soveja, un obiectiv interesant pe meleaguri vrâncene

TIPĂREȘTE

Într-o zi de sâmbătă cu vreme frumoasă am plecat într-o plimbare de câteva ore spre Soveja. Destinația nu este una deosebită întrucât fosta stațiune reprezintă astăzi o ruină, însă natura a fost generoasă cu acele meleaguri și, în plus, există câteva obiective interesante de vizitat. Prima oprire din ziua respectivă am făcut-o în satul Mărăști, prilej cu care am vizitat mausoleul de la Mărăști vezi impresii. După aceea, am continuat plimbarea noastră pe valea Șușiței, ajungând la Soveja în jurul prânzului. Ne-am învârtit preț de câteva minute prin localitate, apoi ne-am gândit să vizităm mausoleul de la Soveja, sperând că obiectivul va fi deschis pentru public. Mai fusesem acolo în urmă cu ceva ani și aveau loc unele lucrări de consolidare, astfel că atunci am admirat construcția doar din exterior.

 

Mausoleul de la Soveja a fost ridicat pentru a fi adus un omagiu eroilor care și-au dat viața în luptele de pe acele meleaguri din timpul Primului Război Mondial. Acest lucru este evidențiat cu ajutorul inscripției realizate deasupra intrării: Aici odihnesc ostași căzuți pe aceste plaiuri în războiul 1916 - 1919.

În vara anului 1917, Soveja s-a aflat pe una dintre laturile” triunghiului de foc” din sudul Moldovei, areal format între Mărăști, Mărășești și Oituz. La scurtă vreme după bătăliile de la Mărășești și Oituz, linia frontului s-a stabilit pe valea Șușiței. La finalul lunii august, armata germană a atacat diviziile rusești din zonă, dar intervenția fermă a soldaților români a oprit înaintarea inamicilor în zona Varnița. Deși germanii au sperat să recucerească pozițiile pierdute, au intrat apoi în defensivă, făcând față cu greu asalturilor trupelor române. După ceva vreme, armata germană și-a încheiat operațiunile de atac pe frontul din sudul Moldovei.

Inițiativa ridicării mausoleului de la Soveja a aparținut Comitetului Central al Societății” Mormintele Eroilor căzuți în război” , iar construcția propriu-zisă s-a realizat în perioada 1923 - 1928.

 

Ajunși în dreptul mausoleului, am parcat pe cealaltă parte a străzii și apoi ne-am îndreptat agale către treptele din curtea monumentului. Spre norocul nostru, mausoleul era deschis! Am admirat băncile masive de beton și cele două tunuri așezate lângă aleea principală, apoi ne-am apropiat de intrare. Privit din exterior, mausoleul de la Soveja seamănă cu o cetate de piatră, fiind construit sub coordonarea arhitectului George Cristinel (același arhitect care a coordonat realizarea mausoleului de la Mărășești).

Pe ușa de la intrare este afișat programul de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 08.00 - 16.00; luni și marți - închis. În ceea ce privește tarifele, am plătit 4 lei / adult și 2 lei / copil.

Când am intrat noi, doamna muzeograf oferea explicații celor câțiva vizitatori din mausoleu. Am reținut faptul că acolo se află osemintele a circa 3000 de eroi căzuți în luptele desfășurate în jurul localității Soveja. Ca particularitate de construcție, mausoleul de la Soveja se distinge prin faptul că osuarul eroilor necunoscuți este realizat sub forma unei cripte comune deschise, singura de acest fel din țară. Am ajuns și noi în dreptul acelei deschizături, iar grămada de oase și de cranii așezate acolo arată din plin ororile războiului. Mii de tineri care au luptat unii contra celorlalți, pierzându-și viața înainte de a se bucura de ea cu adevărat... :(

Pe celelalte laturi ale monumentului sunt fixate plăci pe care sunt menționate câteva sute de nume ale soldaților cu identitatea cunoscută. În dreptul fiecărui nume sunt realizate nișe în perete, în acele spații aflându-se casetele cu osemintele ostașilor.

Am făcut fotografii, am aprins lumânări în memoria celor căzuți și am ieșit din mausoleu. Citisem că în spate ar fi amenajat un mic muzeu, dar doamna muzeograf nu a pomenit nimic despre asta.

Am coborât după aceea în parcare și am pornit către poiana Punga. O mulțime de copii și adulți se bucurau de un derdeluș care se topea văzând cu ochii. Ne-am plimbat puțin până la marginea pădurii și apoi am plecat spre casă. Petrecusem câteva ore interesante pe meleaguri vrâncene și ne-am propus să revenim la vară, pentru a străbate vreun traseu prin munții din jur.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

La final de articol, recomand vizitarea mausoleului de la Soveja tuturor celor care ajung acolo! Din păcate, multe alte lucruri nu ar mai fi de făcut în zonă!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 16.02.21 13:03:50
Validat / Publicat: 16.02.21 13:52:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVEJA.

VIZUALIZĂRI: 1807 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 În față se observă deschiderea către cripta comună.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52600 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.02.21 13:56:54]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

micutzuPHONE
[16.02.21 15:07:50]
»

Salut. In ultimele doua reviewuri ne-ai predat o scurta și utila lecție de istorie. Daca despre Mărăști, Mărășești și Oituz știam din manualul de istorie, despre Soveja nu prea știam nimic. Am fost la mausoleul de la Mărășești și nu știu dacă trebuie sa ma mandresc cu asta, dar aici a fost locul unde am devenit pionier. Am notat mausoleul de la Soveja si cu prima ocazie când ajung în zona cu siguranță îl voi vizita. Toate cele bune.

Floryn81AUTOR REVIEW
[16.02.21 16:42:43]
»

@micutzu:  La mausoleul de la Mărășești am fost și noi în repetate rânduri, iar pe acelea de la Mărăști și Soveja le-am vizitat în interior pentru prima oară, în prima lună a acestui an. Pe lângă Mărășești, Mărăști și Soveja, în județul Vrancea există un al patrulea mausoleu, la intrarea în municipiul Focșani. Chiar dacă este cel mai apropiat de noi, pe acesta nu l-am vizitat încă în interior. Îmi plac astfel de obiective și le vizităm mai ales iarna, pentru că atunci când vine primăvara suntem atrași mai mult de diverse drumeții.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!

liviu49
[16.02.21 19:35:45]
»

Pana la urma m-ai corupt sa scriu un ecou la acest articol!

Si cum sa nu scriu, daca de Soveja ma leaga doua concedii de vis in 1988 si 1989, ultimul fiind, poate, cel mai frumos concediu din viata mea (as excepta aici concediile in Bucovina).

In acel concediu am raspuns invitatiei unor prieteni din Focsani si din Tifesti si un microbuz cu turisti (9 persoane majore si 8 minori) au petrecut 12 zile in Soveja. Cazarea la 2 vile si trei mese pe zi la Hotelul Zboina au costat fabuloasa suma (pe atunci) de 3200 lei. As adauga faptul ca toti eram bolnavi de silicoza si ne-am chinuit mult sa putem manca tot ce ne puneau in farfurii.

Si cum la 40 de ani nu-ti vine sa stai pe loc in fiecare zi eram in drumetii in statiune.

Mausoleul l-am vizitat si noi si ne-a placut, asa cum am vizitat si pe cel de la Marasti, casa lui Mos Ion Roata din Campuri, Cimitirul soldatilor germani din Soveja,manastirea Soveja. Si pentru ca Soveja fara natura nu se putea am mers de mai multe pe valea paraului Chiua, pana la prepeleacul unde vanatorul nr 1 a impuscat cel mai mare urs din Europa.

​Din curtea vilei in care am locuit noi intram in Poiana Punga unde faceam plaja, sau leneveam la umbra unui brad.

In poiana Punga, in 1989, am gasit niste sculpturi mari in lemn de stejar plantate acolo de niste studenti de la Institutul de Arte plastice Bucuresti. Tot in poiana Punga la intrarea dinspre strada cu acelasi nume se afla un loc de campare cu tot echipamentul necesar.

Din Soveja,traversand poiana Punga, pe o poteca marcata atunci cu banda rosie (deci poteca de culme) se putea ajunge la cabana Zboina Neagra si la varful Zboina

Neagra (1348m, sper ca nu ma insala memoria). Pe acest drum am mers zilnic in ultimele 3 zile de concediu pentru ca niste localnici ne-au recomandat o balta pe marginea drumului forestier spre Zboina Neagra, unde ne-am trata cu namol la incheiturile care ne mai suparau. Ne continuam drumul spre Sezatoarea Lupilor, de unde admiram muntii Vrancei, iar la intoarcere ne spalam cu apa din balta de noroiul care se uscase. De atunci si pana azi nimeni nu s-a mai plans de durere.

Tot in poiana Punga spre drumul forestier care mergea spre Zboina se amenajase un teleschi, care banuiesc ca in perioada de iarna era folosit.

As mai aminti ca Soveja, in afara de faptul ca avea (sper ca mai are si acum) cel mai ozonat aer, este totodata locul de nastere al celei ma frumoase balade romanesti, Miorita. Aceasta a fost culeasa, sub forma unui colind de Alecu Russo, la Soveja, in anul 1846 (cel putin asa imi amintesc eu)

Si te-as contrazice si cu osuarul din Mausoleu, care din ce stiu eu nu este unicul in tara.

Am mai intalnit un asemenea osuar la Monumentul Eroilor de la Siriu, aflat la circa 2 km de barajul de la Siriu.

Dar iar m-am intins la vorba ca un neam de traista ce sunt!

Numai bine si calatorii placute!

PS. Am scris aceste rannduri in mare viteza si fara a incerca sa le corectez. Daca mana (de fapt tastatura) sau neuronul mi-au mai jucat feste, fiti intelegatori cu mine.

Floryn81AUTOR REVIEW
[16.02.21 19:56:38]
»

@liviu49:  După 1989 am petrecut și eu împreună cu părinții câteva sejururi la Soveja. Îmi amintesc faptul că ne-am cazat o dată la o vilă destul de cochetă (nu mai țin minte care era), iar de vreo două ori am stat cu cortul chiar în poiana Punga. Erau vremuri când multă lume venea cu cortul acolo, mai ales la final de săptămână. Ziua jucam fotbal în poiană, căutam zmeură, adunam lemne pentru grătar, dar și pentru focul de tabără pe care îl făceam pe înserat. Au fost vremuri frumoase, mi-ar plăcea ca Soveja să redevină măcar ceea ce era cândva, dar slabe speranțe în acest sens...

În ceea ce privește osuarul deschis al mausoleului, eu am prezentat ceea ce ne-a spus doamna muzeograf.   Așa că orice completare este binevenită!

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine! ​​​

liviu49
[16.02.21 20:11:21]
»

@Crazy_Mouse:  Si eu mi-as dori revenirea la ce-a fost Soveja. Insa nu cred ca mai apuc asa ceva. Turismul s-a mutat pe valea Putnei, la Lepsa, unde mai marii locurilor au interes in dezvoltarea zonei. Nu intamplator DN2D pana la Lepsa a fost modernizat, largit, consolidat, asfaltat cum trebuie si pana la Ojdula. Si poate nu intamplator drumul DN2L dintre Soveja si Lepsa nu se mai reface.  

Imi pare rau pentru ca la  Soveja nu cred ca e balamucul de la Lepsa, Moieciu sau Ranca, unde s-a construit in toate felurile, in toate locurile, fara a respecta nimic. Ce s-a construit pentru turism in Soveja pana in 1989​, vezi hanul Soveja sau hotelul Zboina au legatura cu arhitectura zonei, in timp ce am vazut eu construit dupa 1990 numai a arhitectura specifica zonei montane nu seamana.

Daisy Petal
[17.02.21 10:13:43]
»

La fel ca și articolul despre Mausoleul de la Mărăști, și acesta este o lecție din istoria neamului, lecții despre care prea puțin s-a vorbit la orele de istorie. Din punctul meu de vedere, ele sunt binevenite, în special pentru generațiile tinere, care nu au apucat să citească și să știe mai multe despre luptele eroilor noștri. În copilărie am vizitat Mausoleul de la Mărășești și țin minte că și acolo era, parcă. o criptă deschisă ce conținea craniile eroilor. La vizita mea de acum doi ani, Mausoleul de la Mărășești era total schimbat, în bine, și am putut să vizionez și să străbat în liniște culoarele mausoleului, iar după aceasta am vizitat și muzeul aflat în curte. De asemenea, ne-am plimbat și pe aleile cu busturile ce străjuiau aleile spre mausoleu, aducându-ne aminte de cei care au luptat cu eroism pentru țară.

Pentru cei care au devenit pionieri la mausoleu sunt bucuroasă. Au avut ocazia să fie în preajma eroilor. Eu, în schimb, am devenit pionieră la” celebra” Doftana

Am votat cu mare plăcere articolul și, dacă ați fost și la Mărășești, mi-ar plăcea să citesc și despre asta. Vă doresc toate cele bune” ​​

webmaster
[17.02.21 18:45:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, liviu49, micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Soveja:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69414305686951 sec
    ecranul dvs: 1 x 1