ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.11.09
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 5 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O vacanță activă în Apuseni

TIPĂREȘTE

Salutare!

Voi începe prin a vă descrie cum am ales destinația pentru acest concediu. Tot ce știam clar era că vrem la munte. Practic eram cu harta în față și căutam un loc frumos care să ne ofere câte ceva de făcut sau de vizitat în fiecare zi. Pe acest criteriu am ales până la urmă Apusenii pe care îi vizitasem o singură dată până acum, în copilărie.

Am ales Valea Arieșului, o zonă bogată în obiective turistice. Mă gândeam la Roșia Montană, Cetățile Ponorului, Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Urșilor... N-am ajuns la toate acestea, dar am ajuns în schimb la altele despre existența cărora nu știam. Ghețarul și Peștera Urșilor erau neapărat de vizitat, așa că în funcție de ele am ales destinația finală. Am oscilat între Albac, Gârda și Arieșeni. Albacul și Arieșeniul oferă cele mai multe posibilități de cazare, Gârda e mai modestă din punctul ăsta de vedere. Am optat pentru Arieșeni din cauză că era cel mai aproape de Peștera Urșilor, fără să fie prea departe de Ghețarul de la Scărișoara. Odată aleasă destinația am început să caut cazare. Studiul ”pieței” mi-a luat vreo două zile, dar până la urmă am ales foarte bine. Criteriile noastre au fost: preț moderat (70-80 lei/noapte camera dublă), baie în cameră, liniște (adică să nu fie la șosea) și confort. Alegerea finală a fost Pensiunea Arieș din sat Bubești, comuna Arieșeni.

1. Cazarea

Impresia bună pe care mi-a făcut-o din pozele de pe site a fost depășită de ceea ce am găsit la fața locului. Totul nou (pensiunea a fost inaugurată pe 3 ianuarie 2009), miros plăcut de lemn, curățenie lună. Camerele sunt cu adevărat spațioase (20 mp), băile la fel. Mobila este arhisuficientă: pat (matrimonial sau două paturi single), noptiere, șifonier dublu, cuier cu oglindă, comodă TV, masă și două scaune. Pe jos este parchet, pereții sunt vopsiți în alb luminos. În baie erau cabină de duș, prosoape și calorifer pentru prosoape. Pe toată ușa de la baie era oglindă, pe ambele părți.

Televizorul era un LCD LG wide de 48 de cm, HD ready. Se prindeau vreo 25 de posturi TV, aduse prin cablu de la RCS. Am folosit TV-ul și pe post de monitor extern pentru netbook-ul care ne-a însoțit în călătorie. Cablul video pentru legătura dintre netbook și monitor l-am avut eu, luat de acasă. Camera noastră avea o singură fereastră, dublă, suficient de mare ca să lase lumină înăuntru și să nu avem nevoie de becuri decât noaptea.

Pensiunea este la distanță de drum (vreo 30 de metri), rar s-a auzit câte un camion încărcat cu lemne gâfâind la deal. Șoseaua este relativ slab circulată, așa că dacă deschideam geamul se auzeau păsările, cocoșii de prin gospodării, talangele văcuțelor și Arieșul care curgea prin curtea pensiunii.

Apa curentă provenea de un izvor captat, deci de băut direct de la robinet. Apa caldă și încălzirea erau asigurate de centrala proprie a pensiunii și nu ne-au lipsit. În cameră se găsea și o priză pentru internet.

Tariful a fost de 80 de lei/noapte, iar gazda... un om atât de amabil și drag! Nene Ghiță, o să vă ținem minte toată viața! Cinste dumneavoastră!

2. Mâncarea

Pentru mic dejun și ronțăit între mese am avut cumpărături făcute de acasă. Am mai cumpărat cele necesare de la mini-magazinele din zonă. Pentru masa principală ne-am bazat pe oferta locală. Pensiunea noastră nu avea restaurant, doar bucătărie utilată cu de toate (literalmente de toate). Masa se putea servi în cameră, în bucătărie, în livingul de la parter sau în foișorul închis de lângă pensiune unde se află și un grătar. Alte pensiuni din apropiere au și restaurant. Noi am mâncat în fiecare zi în comuna Gârda de Sus, la ”Mama Uța”. Chiar dacă trebuia să mergem cu mașina 12 km până acolo, merita. Localul e vestit în toată Valea Arieșului și probabil orice gazdă din zonă o să vă recomande să mâncați acolo cel puțin o dată. Preț mediu al consumației pentru două persoane: 60 de lei.

3. Obiective turistice

Eh... astea ar fi multe, dar mă rezum la ce-am reușit noi să vizităm.

- Ghețarul de la Scărișoara. Se pleacă spre el din centrul comunei Gârda de Sus. Există atât potecă turistică cât și drum forestier pentru cine vrea neapărat să urce până acolo cu mașina. Distanța este de vreo 10 kilometri, respectiv 2 ore de mers pe jos. Drumul forestier e mai puțin abrupt decât poteca, dar mai ”sărac” în priveliști spectaculoase. Intrarea în ghețar se plătește, 7 lei de persoană, se primește bon. Să fiți pregătiți cu haine groase.

- Cascada Vârciorog. Traseul spre cascadă începe de la șoseaua principală (DN 75), semnalizat de un panou tipic pentru obiectivele turistice, chiar din comuna Arieșeni. Are 3, 5 km și durata de aproximativ o oră. Cascada constă într-o cădere de apă de 15 m (mie mi s-a părut mai mică) și drumul până acolo este drum forestier cam noroios dar foarte lejer.

- Peștera Poarta lui Ionele. Punct de plecare comun cu cel al traseului spre ghețar. Este de mers pe șosea un kilometru și jumătate. Poteca spre peșteră este foarte prost semnalizată, noi era să o ratăm. Se găsește la un moment dat o grotă în munte, pe partea stângă, amenajata pentru popas cu mese și bănci. La ea se ajunge traversând pârâul Gârda Seacă pe un podeț de lemn. Un pic mai sus de acest podeț mai este unul din beton a cărui balustradă servește ca apeduct. Pe el trebuie mers, traseul este destul de evident ulterior. Apeductul aduce apă dintr-un pârâu care izvorăște chiar din gura peșterii.

- Cheile Ordâncușii. Același drum care duce la Poarta lui Ionele se continuă printre pereți verticali, înalți și presărați cu vegetație. Noi l-am parcurs cu mașina, la viteză foarte mică căci eram singuri și am putut admira pe îndelete peisajul. Din loc în loc sunt amenajate parcări.

- Peștera Urșilor. Între Arieșeni si Chișcău sunt vreo 60 de kilometri, o oră și un pic de mers cu mașina. Peștera se vizitează cu ghid, e posibil să așteptați un pic până se formează un grup mai mare. Intrarea e 15 lei de persoană, fotografiatul si filmatul se taxează cu 15 lei per aparat. Vizita durează cam o jumătate de oră. Și la intrare și la ieșire o să fiți îmbiați cu suveniruri, băuturi, siropuri și alte produse locale.

- Biharia. E o coamă de munte, destul de lungă, la o altitudine de aproximativ 1800 m. Drumul până acolo nu este marcat, noi am primit indicații de la gazdă și am reușit, șovăind pe ici pe colo, să ajungem sus. Probabil există mai multe rute, cea aleasă de noi pornea chiar din curtea pensiunii. Ținta inițială era vârful Curcubăta Mare (oficial numit Vârful Bihor), dar nu ne-au mai ținut picioarele. Traseul, deși e în mare parte drum forestier, este foarte abrupt.

- Groapa Ruginoasă. Traseu semnalizat cu panou, pornește tot din DN 75 cum mergi dinspre Arieșeni spre Nucet, la 3 kilometri de pensiunea unde am stat. Traseul este scurt, doar 800 de metri. Numai că se face în 20 de minute, pentru ca începe cu un urcuș abrupt. Și o ține așa cam o treime, apoi se domolește din ce în ce. Groapa e de fapt un veritabil hău, atât adânc cât și întins, de ale cărui margini e mai bine să nu te apropii ca să nu pleci cu mal cu tot.

În apropierea Arieșeniului se află pârtia de la Vârtop. În Gârda se amenajează acum o pârtie, e posibil ca la iarnă să fie deja practicabilă, iar în Arieșeni s-a pregătit terenul pentru încă una. Pesiunea Arieș e la 2 kilometri de Vârtop.

4. Drumul

Din fața blocului (București, cartier Militari, zona Apusului) până în fața pensiunii am făcut 485 km. Drumul durează în medie 8 ore. Ruta a fost București - Pitești - Râmnicu Vâlcea - Sibiu - Alba Iulia - Abrud - Câmpeni - Arieșeni. Drumul până la Peștera Urșilor ne-a purtat prin Ștei, iar la întoarcerea de la peșteră ne-am abătut până la Beiuș ca să alimentăm de la o benzinărie Petrom. În afară de aceea și de un Rompetrol în Ștei, de la Alba Iulia nu se mai găsește nicio benzinărie cunoscută, numai din acelea mici, particulare, în care eu personal nu am încredere. Așa că alimentați în Alba Iulia pentru liniștea voastră, acolo găsiți cel puțin câte una din benzinăriile importante.

Trăgând linie la final, am parcurs un total de 1270 km (dus, întors și toate drumurile până la obiective și restaurant) cu 52 de litri de benzină. Mașinuța noastră este un Tico:)

Călătorie plăcută!


[fb]
---
Trimis de catalinux in 01.07.10 11:22:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ARIEȘENI [AB]. A mai fost în/la: Valea Prahovei, Moieciu-Bran, Cheia
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3640 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catalinux); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pensiunea Aries, vazuta din apropierea soselei unde se afla parcarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7400 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

17 ecouri scrise, până acum

Admin
[01.07.10 11:24:59]
»

Excelente recomandari, felicitari.

O observatie - meritau despartite in doua - un review al pensiunii si un set de reomandari gen 'Descopera Muntii Apuseni'.

Dar sunt binevenite si asa.

catalinuxAUTOR REVIEW
[01.07.10 11:37:20]
»

Va multumesc. M-am gandit si eu la asta, dar pana la urma locul de cazare e strans legat de ceea ce ofera zona. Cine e interesat doar de pensiune se poate opri din citit dupa primele doua capitole.

mariana
[01.07.10 11:39:35]
»

frumoasa zona si oameni deosebiti. Nu mai zic de mancarea la mama uta

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.07.10 11:43:32]
»

Cine e interesat doar de pensiune se poate opri din citit dupa primele doua capitole.

corect. da' cine e interesat de zona, cum poate gasi aceste informatii atat de utile? ca saitul nu prevede (inca) si o cautare in continutul (corpul/titlul) impresiilor, ci doar in locatii?

catalinuxAUTOR REVIEW
[01.07.10 11:48:19]
»

O sa caut atunci o modalitate muta sau copia informatiile undeva astfel incat sa fie la dispozitia celor ce cauta obiective in zona, nu review-ul unei locatii. Sau, poate ma ajuta unul din webmasteri cu treaba asta. Aveti acordul meu.

Eu n-am facut asta de la bun inceput pentru ca nu consider textul o trecere in revista a Muntilor Apuseni. Apusenii ofera mult mai mult decat ce am reusit noi sa vizitam.

presario
[01.07.10 12:01:16]
»

Foarte buna descrierea, felicitari !

Am mancat si eu de mai multe ori la Mama Uta si intradevar mancarea este foarte buna. Restaurantul este "celebru" pe toata Valea Ariesului si nu numai.

ascent
[01.07.10 12:15:57]
»

Citind acest review mi-am adus aminte de vacanta mea de anul trecut. De fapt, am si eu un review despre pensiunea Gianina, Arieseni. Acolo am pus si cateva (mai multe) poze. Pacat ca nu ai ajuns si la muzeul din satul Chiscau - foarte aproape de Pestera Ursilor. Felicitari pentru descrierea traseelor facute. Eu am pus doar poze, cu explicatii, dar fara sa descriu traseeele asa cum ai facut tu in review.

catalinuxAUTOR REVIEW
[01.07.10 12:17:03]
»

@presario: V-am citit si eu impresiile din zona si ecourile la impresiile altora inainte de a pleca in concediu si ma bucur ca am acum ocazia sa va multumesc - mi-au confirmat ca merita sa ne facem concediul pe Valea Ariesului.

@ascent: Am vazut pozele dumeavoastra. Am obervat din strada muzeul din Chiscau dar n-am oprit. Eram inca sub impresia celor vazute in Pestera Ursilor. Ramane pe alta data, avem de gand sa revenim in Apuseni.

Alina Morar
[01.07.10 12:38:21]
»

Cei care mergeti pe Valea Ariesului, urcati si la Stana de Vale, la care se merge din Beius. Este foarte frumos. Mai ales drumul care duce la Cascada Iadolina.

Pestera Meziad, care se viziteaza numai cu ghid, este interesanta, intrarea este ca si cea de la Poarta Lui Ionele, cu sala acea imensa.

Muntele Gaina si targul, care este acum in iulie, nu stiu exact cand, am auzit ca e frumos. Nici eu nu am fost aici.

Se mai poate face o plimbare, urcand din Albac spre Poiana Horii, este superba privelistea.

Si inca ceva. Daca aveti ocazia, mancati placinte pe lespede de piatra. Sunt foarte bune, nu sunt prajite in ulei.

zangela69
[01.07.10 12:49:56]
»

mi-ai amintit de concediul meu din apuseni. si mi-ai starnit un dor de duca... am stat atunci printre alte locuri si la Mama Uta doua nopti.

Nu e de stat mai mult acolo pentru ca mancarea e atat de buna si de ieftina incat nu poti sa nu mananci non stop. Sigur se pleaca de acolo cu ceva kg in plus. Singura locatie de tip motel unde gazda, "mama Uta" venea la fiecare client la masa, ii ura pofta buna, intra in discutie cu acestia sa afle impresiile lor despre pensiune sau restaurant. Este intr-adevar celebru in zona pentru preturile f f mici, mancarea ffffffffff buna si ofertele promo pe care le au pentru perioade mai lungi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirelab
[01.07.10 12:55:43]
»

Alina spunea mai sus

Muntele Gaina si targul, care este acum in iulie, nu stiu exact cand, am auzit ca e frumos.

cautand pe net am gasit:

In fiecare an, pe Muntele Gaina se organizeaza, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie, cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber “Targul de fete“.

deci, prin deductie, Tragul de Fete de pe muntele Gaina va avea loc in 18 iulie 2010.

Trebuie sa fie tare interesant sa vezi traditia pastrata din generatie in generatie, folclor autentic romanesc si, nu in ultimul rand, parada de porturi populare.

Alina Morar
[01.07.10 13:05:53]
»

Si nu in ultimul rand, data viitoare nu ratati PADISUL. Este o zona unica.

Cetatea Radesei, Cetatile Ponorului, Focul Viu si multe alte obiective foarte importante, cu care ne putem mandri.

Daca va tin picioarele, bineinteles. Daca nu, macar o plimbare cu masina pana la Cabana Padis sau La grajduri, punctul de plecare spre obiective.

Este o zona superba, care nu iese in evidenta cu munti cu altitudini mari, ci prin frumusetea lor si prin multitudinea de obiective turistice si trasee, unele chiar periculoase.

mariana
[01.07.10 13:14:13]
»

Este frumos la targ, pacat ca drumul este destul de rau. Se poate merge cu cortul cu o zi innainte pentru-ca vine foarte multa lume si in ziua targului drumul este foarte aglomerat. Fete nu se mai vand dar sunt spectacole, se mananca, se bea si sa nu uitam ca vin sa vanda toti mestesugarii din zona cu mere, palinca, nuci, cosuri, palarii...

alinutzza140*
[01.07.10 15:09:37]
»

Nu pot sa ma abtin si iti dau votul cu numarul 10. Adik nota 10 pentru acest review si pentru autorul(autoarea) lui.

Mirunda
[28.07.10 19:51:45]
»

Se pare ca intre timp se poate si manca la Pensiunea Aries. Am rezervat acolo, o sa va povestesc la intoarcere.

catalinuxAUTOR REVIEW
[29.07.10 16:32:28]
»

Sigur! Cand l-am intrebat despre mancare, nenea Ghita ne-a spus ca daca sotia dansului ar fi fost acolo ne-ar fi putut gati. Doamna urma sa i se alature la scurt timp dupa plecarea noastra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy
[17.08.10 20:02:27]
»

Inca mai sunt sub impresia concediului petrecut in Muntii Apuseni. cu toate ca te-am citit mai tarziu ai si punctele de la mine ca adevar graiesti. Noi am ratat-o pe mama Uta, dar trebuie musai sa mai ajung pe acolo ca prea o laudati.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, ascent, catalinux, kmy, mariana, Mirunda, zangela69
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Arieș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049620151519775 sec
    ecranul dvs: 1 x 1