ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 3 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ponoarele – secvențe turistice

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne aflăm în Podișul Mehedinți, mai exact în culoarul depresionar Baia de Aramă, la poalele Dealurilor Izvernei. Vom descoperi în zonă văi largi, surse de apă și un relief carstic inedit, sate adunate în vale de-a lungul râurilor, peisaje uimitoare.

În localitatea Ponoarele am ajuns ușor, din orășelul Baia de Aramă sunt doar vreo 5 km de parcurs pe o șosea bună, străbatem o pădure și prindem altitudine astfel că la Ponoarele ajungem la peste 330 m altitudine într-o zonă de podiș submontană. Față de priveliștile plane pe care le avem până la Baia de Aramă, cu munții pe fundal, din Ponoarele relieful se schimbă radical, șoseaua devine șerpuitoare, urcă și coboară, se strecoară când pe talvegul văii, când pe înălțimi.

În zilele petrecute la Ponoarele având drept bază pensiunea Conacu Boierului (vezi impresii) am colindat puțin prin împrejurimi chiar dacă norii au fost nărăvași uneori și au vărsat picături dese peste Mehedinți. Vă voi prezenta succint în rândurile de mai jos câteva din obiectivele turistice care pot fi admirate într-un spațiu restrâns și fără un efort prea mare.

Podul lui Dumnezeu. Cel mai cunoscut punct de atracție de la Ponoarele este acest fenomen natural căruia localnicii i-au dat însușiri miraculoase, divinitatea fiind implicată în legendele perpetuate de generații. Arcul natural format din calcare masive e traversat de șoseaua județeană, e interesant să stai pe iarbă sus pe coastă și să privești autovehiculele care trec nestingherite peste acest „pod” .

Natura ne-a oferit cu dărnicie lucruri deosebite și acestea se văd cu prisosință la Ponoarele. Cine dorește poate coborî în valea pe unde curgea odată apa Zătonului (un șir de trepte facilitează accesul) și poate admira arcada de piatră care te copleșește prin monumentalitate. Câțiva pași mai încolo se cască gura întunecată a Peșterii de la Ponoare, galerii săpate de apă care făceau legătura între cele două depresiuni – a Zătonului și a Ponoarelor. Curajoșii pot intra în peșteră pe o oarecare distanță, dar atenție la echipament și sursele de iluminat.

Câmpurile de lapiezuri. Urcând costișa de lângă Podul lui Dumnezeu, deal pe care au apărut literele uriașe ce compun numele comunei, și coborând câteva zeci de metri spre valea Zătonului întâlnim lapiezurile, acele dantelării în piatră (vezi impresii) care poartă numele unor femei cunoscute pentru frumusețea lor: Cleopatra și Afrodita. Ne captivează sistemul de șanțuri și canale săpate de apă în calcar, formele uneori perfect rotunde par incredibile, întreaga suprafață a „câmpurilor” arată bine pe lentila aparatului foto. În vale zărim meandrele apei, precum și matca secată a lacului-fantomă: Lacul Zătonul Mare. Am fost de două ori la Ponoarele, nu l-am găsit acolo niciodată, existența lui depinde de abundența precipitațiilor care cad în zonă.

Valea Morilor

Din centrul localității pornește un drumeag pietruit, pe malul râului Ponorii, spre vechea vatră a satului medieval. Așezarea de altădată era adăpostită de Steiul Ponorii, versantul de stâncă învăluit de pădure pe care îl avem permanent sub ochi în timpul plimbării. Atracțiile turistice spre care ne îndreptăm sub picurii unei ploi necontenite sunt marcate la intrarea pe traseu de un indicator turistic.

Printre arborii de pe celălalt mal al râului zărim o mică construcție din lemn, este moara cu ciutură numită Moara Crăcucenilor. Prezența râului cu un debit permanent în tot cursul anului i-au îndemnat pe țărani să ridice mai multe mori de-a lungul apei, de unde și denumirea de Valea Morilor. Edificate cu precădere în secolul al XIX-lea morile de apă purtau numele familiilor sau grupurilor umane ce le utilizau la comun. Moara Crăcucenilor, singura supraviețuitoare din cele 8 existente la un moment dat, era moara folosită de locuitorii din satul Cracu Muntelui. Din păcate „obiectivul” nu este „împachetat” într-o hârtie lucioasă pentru a atrage clienții (turiștii). O restaurare începută prin 2014, cel puțin pe hârtie, nu este încheiată nici azi; mica clădire de lemn cu o singură încăpere a fost reparată, dar în interior nu mai există nici urmă de instalație de măcinat: angrenaj cu roată, pietrele de moară etc. Pur și simplu după ce sari pe pietre pentru ajunge pe celălalt mal (deci e necesară apariția unei punți/unui podeț), te cocoți pe prispa de lemn și nu găsești decât o încăpere goală și câteva grinzi de lemn seculare. Păcat! Un filmuleț exemplificativ de pe vremurile când exista instalația de măcinat puteți viziona aici: youtube.

Mai parcurgem câteva sute de metri, urcăm puțin și la poale de pădure pe un tăpșan se înalță o bisericuță modestă: Biserica de sub Stei. Pe de o parte lăcașul este dovada instabilității politice a vremurilor prin care a trecut (apropierea de graniță și raidurile turcilor de exemplu) și de sărăcia locuitorilor din zonă, pe de altă parte perseverența religioasă și dorința țăranilor de a avea un loc de credință oricât de smerită ar fi ea.

Așezarea bisericii e pitorească, pădurea se prelinge până în apropierea pereților vechi, stâncile ocrotesc corabia spirituală, iar turla simplă expune crucea ce veghează asupra oamenilor. Hramul lăcașului de cult este reprezentat de harul ocrotitor al Sf. Ierarh Nicolae și al Sf. Mucenic Pantelimon. Dacă nu ar fi avut turla construcția părea o casă cu pridvor și ferestre mici. Noi am găsit biserica în plin proces de restaurare, deja se turnase o platformă de beton pe care a fost ridicat scheletul din stinghii de lemn, curățat de lut. Edificiul religios vechi de cel puțin 200 de ani e gol-goluț; fotografii de acum câțiva ani (exterior și interior) găsiți pe Wikipedia (ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... n_din_Ponoarele).

Dacă vremea e frumoasă și pământul e uscat puteți porni în căutarea Peșterii Șoimului, ascunsă undeva la baza Steiului Ponorii, sau pe urmele comorilor haiducești din peștera lui Ilie Hoțu′.

„Obiectivele” de pe Valea Morilor vor fi atractive turistic după încheierea completă a restaurărilor și punerea în valoare așa cum trebuie, dar plimbarea de circa 1 km e relaxantă din toate punctele de vedere. Dacă într-una din zile nu doriți să vă îndepărtați prea mult de pensiune deplasarea ușoară la pas pe Valea Morilor și explorarea satului sunt o soluție la îndemână.

Alte „chestii” . Dacă poposiți primăvara la Ponoarele aveți șansa să găsiți liliacul înflorit, simbol al comunei. Așa-numita rezervație naturală „Pădurea de Liliac” e situată la doar 1-2 km distanță, accesibilă auto.

Incursiuni perpedes puteți efectua și spre biserica nouă cu hramul „Sf. Nicodim de la Tismana” , colina pe care e amplasată oferind imagini rurale deosebite. Plus că trecem pe lângă valea destul de adâncă unde uneori se forma lacul Zătonul Mic.

În concluzie, zona Ponoarele-Isverna este deosebit de ofertantă din punct de vedere a peisajelor naturale și traseelor turistice montane și submontane. Toamna imaginile parcă sunt și mai frumoase, dar fiecare anotimp aduce peisajelor farmecul propriu. Recomand câteva zile de relaxare în acest areal geografic, veți fi surprinși de frumusețea locurilor.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.11.20 20:51:49
Validat / Publicat: 07.11.20 08:25:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA de ARAMĂ.

VIZUALIZĂRI: 1317 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Lapiezuri la Ponoarele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu [07.11.20 10:53:43] »

@tata123:  Frumoasă zona și așa cum spui și tu în articol foarte ofertantă, mi-a plăcut cum arată și toamna!

​Am fost acolo tot cu mai mulți ani când am fost la Herculane, vroiam să văd Podul lui Dumnezeu și Câmpul cu Lapiezuri dar nu am stat acolo, acum am văzut că sunt multe de vizitat... cine știe poate voi reveni!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [07.11.20 19:29:58] »

@mprofeanu:  E superb toamna la Ponoarele! Și nu am terminat de povestit despre interesantele obiective naturale din această zonă a Podișului și Munților Mehedinți. Ne-am plimbat prin natură, prin ploaie, răvășind covoare de frunze ruginii și respirând un aer curat.

În zona Ponoarele-Isverna au apărut câteva pensiuni, drumurile sunt bune, chiar s-au mai asfaltat câteva porțiuni cu rol turistic.

Mulțumesc, numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Baia de Aramă și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063806056976318 sec
    ecranul dvs: 1 x 1