ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Misterele Cotrocenilor (I)

TIPĂREȘTE

Toamna e un anotimp propice plimbărilor romantice sau doar de relaxare, soarele nu mai arde, chiar și ploaia are farmecul ei. Cartierul Cotroceni este un loc propice pentru aceste plimbări, mai ales în această perioadă când culorile autumnale învăluie natura. Arhitectura vilelor amplifică pitorescul acestui cvartal de locuințe întins între Grădina Botanică, râul Dâmbovița, șoseaua Panduri și strada Dr. Staicovici. Zilele trecute am hoinărit fără o țintă anume pe o parte din străzile care în mare parte poartă nume de medici celebri care prin descoperirile științifice realizate au îmbunătățit metodele de tratament și alinare a suferințelor pacienților și au contribuit la progresul medicinei mondiale.

Putem spune că misterele Cotrocenilor pornesc chiar de la numele acestui cartier! O fi vorba de „cotroceala” (ascunderea) celor certați cu legea în codrii de pe această terasă înaltă a Dâmboviței sau chiar „cotroceala” în pădure a lui Șerban Cantacuzino timp de o lună (domnul amorez fugea din calea urmăritorilor tocmiți de Gheorghe Duca Vodă, încornorat de nevastă; Șerban Cantacuzino scapă și drept mulțumire ridică o mănăstire). Sau o fi vorba de un „moș” stăpânitor al locului în vechime care purta numele de Cotroc ori Cotrocea, după cum afirmă Hașdeu? Mister...

Cu sute de ani în urmă zona Cotrocenilor era acoperită de păduri prin care mergeai și trei zile până ieșeai la lumină, iar Dâmbovița făcea meandre și crea mlaștini întinse. Abia după ridicarea Mănăstirii Cotroceni și mai cu seamă de pe la începutul anilor 1800 terenul se curăță treptat și Bucureștiul se întinde spre vest și nord-vest. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea începe să se cristalizeze cartierul actual, pornind de la două nuclee: în jurul bisericii Sf. Elefterie Vechi și în preajma Mănăstirii Cotroceni și terenul de azi al Facultății de Medicină. Cea mai efervescentă perioadă de construire și edificare urbanistică a cvartalului are loc în perioada interbelică, rețeaua stradală căpătând conturul pe care îl găsim și astăzi.

Prin Cotroceni te poți pierde pe străduțe mai largi ori mai înguste, îți poți suci gâtul uitându-te după detaliile ornamentale ale vilelor interbelice sau poți admira grădinile pline cu flori. Fie că mergi fără țintă, fie că urmărești un loc anume plimbarea va fi relaxantă. În rândurile de mai jos vă voi prezenta câteva puncte speciale ale cartierului Cotroceni, „obiective” pe care poate le cunoașteți, poate nu.

Fântâna Costache Negri

Situată într-un rond terminal al Intrării Costache Negri (google.com/maps/place/Fan ... 72!4d26.0778157) acest element decorativ și casele care alcătuiesc această „fundătură” , cum precizau vechile hărți și documente reprezintă un spațiu viu de locuire, dar care își păstrează intimitatea față de zgomotul străzii principale. Micul ansamblu de case a fost construit începând cu anul 1899, casele nefiind identice, doar simetric așezate față de aleea trasată. La intrare sunt două clădiri simetrice prevăzute cu câte un turn (Vila Ecaterina și Vila Eugenia), iar în capăt se află rondoul cu fântâna decorativă, pe fundal ridicându-se casa Francois Rignault (un general francez atașat militar al Franței pe lângă Regele Carol I), proprietarul terenului. În total sunt 11 case care aparțin acestei „fundături” , clădiri cu etaj, deosebit ornamentate mai ales în jurul ferestrelor.

Am mers să văd fântâna într-o zi caldă de vară atunci când firele de apă țâșneau zglobiu din gurile leilor. Micuța fântână arteziană e realizată din fontă, are un pilon central și două „farfurii” de dimensiuni diferite care adună apa, spre bază pilonul fiind împodobit cu patru capete de lei din gura cărora ies țevi de apă. E un loc pitoresc al cartierului Cotroceni, liniștit, departe de vuietul orașului.

„Faunul” din Cotroceni

De mulți ani trecând pe Bulevardul Eroilor am observat din mersul autobuzului pe frontonul unei case de lângă Parcul Eroilor o statuie, dar niciodată nu am reușit să disting ce reprezenta. Acum am ajuns la adresa Bulevardul Eroilor Sanitari nr. 37 (google.com/maps/@44.43394 ... m/data=!3m1!1e3) și am reușit să fac câteva fotografii acestui ansamblu statuar deosebit. Ce reprezintă această statuie? Un mister...

Ce am văzut: un bărbat atletic, gol, într-o postură meditativă, alături de un fel de om-țap (are copite, blană, urechi lungi și coarne) care ține în mâini un nai. Ce am citit despre statuie: ar fi vorba de un faun, jumătate om-jumătate animal, de fapt zeul Pan care în mitologia grecească îi ocrotea pe păstori și turmele lor (ro.wikipedia.org/wiki/Pan_(mitologie)). Acest zeu ar fi inventat naiul de azi, transformând o nimfă într-un tub de trestie, apoi învățând pe păstori meșteșugul cântării la acest instrument.

Ce caută acest ansamblu sculptural pe casa din cartierul Cotroceni ridicată probabil în perioada interbelică încă nu se știe. La baza statuii se zărește producătorul: „Turnătoria G. Dănilă” , iar ceva mai sus se mai zăresc câteva litere, probabil numele sculptorului – ceva care începe cu „S” – oare să fie vorba despre Oscar Spaethe, despre care se știe că a abordat teme mitologice. Misterul plutește în aer!

O sculptură având un subiect asemănător (faunul si nimfa) se găsește în Constanța, autor fiind sculptorul Constantin Baraschi (ro.wikipedia.org/wiki/Gru ... _Constan%C8%9Ba) – autor al mai multor statuete de mai mici dimensiuni cu tema „faunului” .

Scara colorată

Printre zonele fermecătoare urbane se numără de obicei străzile în trepte, mai ales dacă sunt și pictate cum se întâmplă în ultimele decenii. Bucureștiul datorită amplasării geografice nu are prea multe asemenea elemente pitorești; cea mai cunoscută e strada Xenofon care face legătura între Parcul Carol I și altă „fundătură” : Aleea Suter.

O astfel de alee în trepte există în Cotroceni, unind str. Alexandru Vitzu cu str. Dr. Grigore Romniceanu (google.com/maps/place/Sc% ... 83!4d26.0719856). Legătura dintre Șoseaua Panduri și noul cartier Cotroceni s-a realizat în perioada interbelică, treptele fiind confecționate din piatră iar o bară metalică de sprijin a fost amplasată central. Ne aflăm pe Colina Cotroceni (cota 87 m) aici fiind de fapt marginile văii formate de râul Dâmbovița - diferența de nivel între străzi este de circa 10-11 m. La baza scărilor se află o frumoasă clădire interbelică care găzduiește acum Ceainăria Infinitea.

Aleea în trepte a fost refăcută la început de vară și pictată în culorile curcubeului; de asemenea, pe mijloc a fost montată o nouă „mână curentă” ornamentată. Astăzi această trecere colorată a devenit un loc căutat de fotografi de tot felul pentru ședințe foto ad-hoc.

P. S. În capătul dinspre Academia Militară al străzii Dr. Grigore Romniceanu se află o altă scară grandioasă care urcă ruptura de mal și, probabil, gazdă altădată a unei fântâni decorative. Vis-a-vis de această scară se află vila „Mimi & Titi” sau „Casa cu lei” – o superbă clădire în stil neoromânesc, bogat ornamentată. Unii spun că ar fi opera primei femei arhitect din România: Virginia Andreescu Haret. Mistere de Cotroceni!

Concluzii. Mă opresc aici cu prima parte a prezentării locurilor inedite din Cotroceni, deja articolul e prea lung. Bineînțeles că fragmentul de cartier situat în dreapta Bulevardului Eroilor e plin de vile care mai de care mai frumoase și mă refer aici mai ales la cele vechi, interbelice – ancadramente de uși și ferestre, basoreliefuri, garduri art-deco, balcoane neoromânești etc. Un alt obiectiv interesant este biserica Sf. Elefterie Vechi (1744), pitoresc așezată „în mijlocul străzii” și recent restaurată.

Cartiere deosebite arhitectural și cu vechime mai sunt în București, primăvara și toamna e plăcut să te plimbi pe străzile lor și să îți lași imaginația să zboare. Mistere se află peste tot...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.10.20 20:08:48
Validat / Publicat: 19.10.20 20:55:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Aleea-scară privită din vale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Daisy Petal
[03.11.20 11:32:07]
»

Pe unele dintre străzi m-au dus pașii, cu diverse treburi, dar nu bănuiam că în spatele lor se află atât de multe și frumoase povești. Așa că, înarmată cu informațiile din articol, îmi voi face timp să strabat și alte străduțe din cartier. Votat cu mare drag!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.11.20 12:40:21]
»

@Daisy Petal:  Mulțumesc frumos! Și mie îmi plac poveștile Bucureștiului de altădată; chiar zilele trecute am căutat un obiectiv urban inedit pe lângă Foișorul de Foc. Am mers mult pe jos prin Capitală, am descoperit colțuri cu parfum de epocă, clădiri fabuloase, indicii ale unor epoci încheiate. Prin Cotroceni m-am plimbat de multe ori, la fel și prin alte cartiere bucureștene.

Din păcate e din ce în ce mai greu să admiri ori să faci o fotografie unei clădiri/obiectiv - oamenii sunt foarte suspicioși și bănuitori. În multe locuri îți este interzis a pătrunde ori a face fotografii.

În Cotroceni s-au desfășurat​ ​permanent ture ghidate, multe asociații nonguvernamentale organizând astfel de acțiuni cu scopul de a promova patrimoniul urban din București. Bravo lor!

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08073902130127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1