ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: TITAN
LUNA
OCT-2020
Familie
PREȚ 100 lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: REZONABIL
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
96.67%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în București?

“Twenty eight” - surpriza de la cafenea

TIPĂREȘTE

Era o cafenea mică, unde doi oameni au intrat și au comandat: "Cinci cafele, vă rog! Două pentru noi și trei în așteptare. " Au plătit, și-au luat cele două cafele și au plecat.

L-am întrebat pe chelner: "Cum adică trei cafele în așteptare? "

"Așteaptă și vei vedea! "

Au mai venit niște oameni. Două fete au cerut o cafea fiecare, au plătit și au plecat. Următoarea comandă a fost pentru șapte cafele și a fost făcută de trei femei - "trei pentru noi și patru cafele în așteptare, vă rog! "

Am rămas întrebându-mă... ce înseamnă cafelele în așteptare? Când aproape să ies, un bărbat îmbrăcat în haine sărăcăcioase, care părea a fi fără adăpost, ajunge la tejghea și întreabă: "Aveți cumva vreo cafea în așteptare? "

"Da, avem, domnule! "

Îl servește cu o cafea... iar eu mi-am primit răspunsul la întrebarea "cafea în așteptare". Oamenii plătesc în avans pentru o cafea care va fi servită celui care nu își permite o băutură caldă.

Când am citit acest text - o postare pe Facebook - știam de mult ce înseamnă „o cafea în așteptare” . Fusesem la Sheida Coffee & Stories, e drept, cu un concept ușor diferit, dar în esență același: să faci o faptă bună ajutându-i pe cei cărora viața nu le-a oferit prea multe bucurii. Alte subiecte și alte preocupări m-au determinat să tot amân scrierea și publicarea impresiilor mele despre acest inedit local. Inedit pentru mine. În București mai există încă alte localuri care practică nu doar “o cafea în așteptare” , ci și un sandwich sau un meniu complet “în așteptare” .

Se pare că - nu se știe când - acest concept a apărut la Napoli și s-a răspândit în scurt timp în mai toate marile orașe ale lumii.

De curând, dorind a face din nou o faptă bună, dar și tânjind după minunata “Ibrik Coffee Cardamom” - o cafea preparată la nisip și servită cu mare artă - precum și după prăjiturelele orientale și limonada cu ghimbir servite acolo, am revenit la Sheida Coffee & Stories. Dar, surpriză!

Sheida Coffee & Stories situată în centrul Bucureștiului, pe Strada Ion Câmpineanu, nr. 23, - “cafeneaua faptelor bune” , cum i se spunea - nu mai există.

Inițiativa Sheidei Enayati și a familiei sale, de fapt o invitație la a te implica și a face o faptă bună aducând un zâmbet pe buzele pacienților sociali și copiilor susținuți de Fundația Inovații Sociale Regina Maria, a pălit. Pentru cei care nu știu, menționez că Fundația Inovații Sociale Regina Maria, inițiativa familiei Enayati, nu are legătură cu Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

“Twenty eight” - localul pe care l-am găsit în locul celui pe care-l căutam, Sheida Coffee & Stories - păstrează amintirea vechiului local. Aceleași divane cu perne în stil oriental de la etaj, același citat înrămat din cugetările lui Bahá’u’Lláh, aceleași motive persane pictate pe pereți, aceeași scară spiralată - foarte frumoasă și foarte întortocheată - care duce la etaj, ba chiar și aceleași mese și scaune cu “Sheida Coffee & Stories” imprimat pe spătarele din pânză. Numai numele localului este altul - “Twenty eight” .

După această introducere poate prea lungă, să trecem la detalii!


despre SERVICII

Deși cafenea, la “Twenty eight” , în interior nu se fumează, dar sunt și câteva mese la exterior, preferate de mulți dintre cei obișnuiți să asocieze o cafea bună cu o țigară la fel de bună.

Când am solicitat “Ibrik Coffee Cardamom” - cafeaua la nisip pentru care veniserăm, foarte politicos, barmanul ne-a explicat că acest preparat nu se mai servește pentru că cel care o prepara nu mai lucrează acolo. Când am întrebat ce s-a întâmplat cu “Sheida Coffee & Stories” , răspunsul a fost că fiind închis în primăvară, după atâtea luni de restricție, vechii proprietari nu au mai deschis. Actualii proprietari au preluat localul de curând și l-au redeschis doar cu 10 zile înainte de a ajunge noi acolo.

Personalul - de fapt doi tineri, unul servind la bar, iar altul la mese - este prietenos și foarte atent cu clienții. Nu lipsea echipamentul specific perioadei - masca de protecție și mănușile. De asemenea, foarte important de menționat este faptul că de îndată ce se elibera o masă, aceasta era nu doar debarasată, ci și dezinfectată.

Poate că trebuia să precizez că înainte de a ajunge acolo, am telefonat la numărul pe care-l știam de la Sheida Coffee & Stories întrebând dacă trebuie să facem o rezervare în prealabil. Răspunsul a fost că nu este nevoie de rezervare, clienții găsind oricând o masă liberă.

Nu știu dacă au WiFi și cum funcționează acesta pentru că nu ne-a interesat. Am preferat o discuție liberă, între noi, decât a sta cu telefoanele în față, neavând a ne spune nimic, așa… ca doi străini. Plata consumației se poate face atât cash, cât și cu cardul.

Un amănunt poate important pentru unii. Toaletele sunt curate, dotate cu tot ceea ce este necesar (inclusiv cu dezinfectant pentru mâini), dar au un aspect învechit. Nu doar gresia și faianța sunt cele de pe vremuri, ci și chiuveta și oglinda. Spațiul este destul de îngust, așa încât nu știu cum s-ar descurca acolo persoanele cu deficiențe de mobilitate sau copiii, mai ales că - atât pe ușa cabinei pentru femei, cât și pe ușa cabinei pentru bărbați - scrie: “Maxim 1 persoană” .


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Despre decorul oriental am menționat câte ceva în rândurile de mai sus. Oferta nu este foarte variată - a se vedea pozele atașate! - dar produsele din meniu sunt foarte bune. Cel puțin cele pe care le-am testat noi.

Ce am comandat? Bineînțeles, cafea pentru că acesta a fost motivul venirii noastre la cafenea. Amintindu-mi de cafeaua irlandeză pe care am degustat-o în Irlanda, la The Red Fox Inn, am recomandat soțului meu Irish Coffee - un espresso cu whisky, frișcă și zahăr brun. El a ales pentru mine un Ristretto - o cafeluță mică, de numai 20 ml, dar foarte tare. Pe lângă Meringata (Sărutul dulce al copilăriei - bezea și mascarpone îmbinată cu ciocolată cu alune) și Cocobount (Un răsfăț dulce cu cremă de cocos, napolitană crocantă, învelit în ciocolată cu lapte), am adăugat un Red Passion (Smoothie răcoritor cu căpșuni, zmeură, mango și suc de mere natural presat la rece) și un Yellow Sunrise (Smoothie răcoritor cu ananas, piersici, mango și suc de mere natural presat la rece).

Trebuie menționat că la fiecere tip de desert, în afara ingredientelor folosite, se specifică și alergenii pe care-i conține. Asta pentru cei cu anumite restricții alimentare.

Prețuri? Acestea pot fi văzute în imaginile atașate articolului, totuși le voi menționa pe cele ale produselor comandate de noi: Irish Coffee - 21 lei/250 ml, Ristretto - 8 lei/20 ml, Meringata - 15 lei/100 g, Cocobount - 15 lei/110 g, Red Passion - 15 lei/380 ml, Yellow Sunrise - 15 lei/380 ml.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

“Twenty eight” este situat în centrul capitalei, foarte aproape de Biserica Krețulescu, de Sala Palatului și de Hotel Novotel, pe Strada Ion Câmpineanu, nr. 23. În apropiere sunt mai multe clădiri istorice, cu arhitectură deosebită, așa încât, într-o plimbare prin oraș, puteți poposi pentru o cafea sau pentru un desert bun la “Twenty eight” .

Programul de funcționare este: Luni - Vineri între orele 08.00 - 22.00 și Sâmbătă - Duminică între orele 09.00 - 22.00.


---
Trimis de iulianic in 04.10.20 09:19:28
Validat / Publicat: 04.10.20 10:37:58
VIZUALIZĂRI: 184INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [04.10.20 10:36:59] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în București?, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi [04.10.20 10:48:10] »

@iulianic:  Nu ştiam de cafeneaua faptelor bune, nici nu e de mirare dat fiind faptul că nu le frecventez. Aceeaşi treabă s-a întâmplat cu Quatro Stagionni unde copiii au vrut să reţin o masă. La numărul de tel. afişat a răspuns altcineva, un restaurant ll Locale,cu preţuri astronomice. Am testat întrebând cât costă un somon la grătar? 85, mi-a răspuns în timp ce la alte rest. e între 40-50 lei. Ne-am răcorit şi am mers la Diesel la marginea lacului Floreasca...

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.10.20 11:09:44] »

@Michi:  Da, se întâmplă lucruri de astea, în lumea noastră în veșnică schimbare. Că n-am mai găsit Sheida Coffee & Stories în locul ei fiind alt local, oarecum apropiat ca profil, e una, dar ce ziceți că mergând la un coafor, am găsit acolo o cofetărie? Frecventam acel coafor fiind aproape de locuința mea, dar nu mică mi-a fost mirarea când, intrând, am dat de galantare cu prăjituri.

Povestea cu Sheida Coffee & Stories parcă e de înțeles. După atâtea luni de restricție, când restaurantele au fost închise, câte au mai rezistat? Și în centrul vechi al capitalei am văzut multe locații de acest gen amorțite, închise, poate chiar moarte. Cine știe ce ne mai rezervă viitorul?

Zoazore [28.10.20 09:59:34] »

@iulianic:  De apreciat ca "38" a pastrat vechea functie, cea de cafenea, dar conceptul de "cafea in asteptare l-au pstrat? Conceptul de "cafeneaua faptelor bune"?

Ce bine arata dulciurile si smoothiurile! ​

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.10.20 11:04:47] »

@Zoazore:  Da, cafeneaua mai există, dar conceptul de “cafea în așteptare” nu mi s-a părut. Cred că numai de fapte bune nu le mai arde oamenilor în perioada aceasta de pandemie (localul inițial a fost închis ca oricare altele, apoi reinventat, redeschis și având de înfruntat toată suma de restricții). Prețurile sunt, oricum, mărișoare, iar vizitatorii nu sunt prea numeroși. Nu cred că s-ar mai fi găsit mulți amatori de a face fapte bune în aceste condiții și pe această cale. Am auzit prin diverse medii (și nu cred că sunt singura) spunându-se că formula aceasta este de fapt în beneficiul patronilor. Nu știu. Eu când am de dat, dau. Și nu neapărat în formula aceasta.

Dulciurile și smoothie-urile, dar și cafelele, sunt într-adevăr bune.

Și nu e "38", ci "28".

Numai bine și o îmbrățișare de la distanță!​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.123291015625 sec
ecranul dvs: 1 x 1