ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Trezoreria si Teatrul Cuvilliés

TIPĂREȘTE URM de aici

Cand auzim vorbindu-se despre comori gandul ne zboara (poate) la filmele cu pirati in care vedeam comorile adunate in lazi, comori ce atrageau in egala masura atat piratii dar si bogatii de la care furau. Despre cine de la cine fura chiar si in zilele noastre, asta este o alta poveste, iar de regula hotul striga: Hotii!

Dar pentru ca suntem oameni, suntem si noi atrasi de ce reprezinta de fapt comorile, asa ca dupa ce am vizitat Resedinta Regala vezi impresii am mers catre Trezorerie si vreau sa mentionez dn nou ca biletul de intrare include si aceste doua vizite.

Trezoreria a fost fondata in 19 martie 1565 cu 17 obiecte de valoare declarate de Ducele Albrect al V-lea ca apartinand Casei de Wittelsbach, la care li s-au adaugat inca 10 obiecte. De altfel in testamentul sau, ducele Albrecht al V-lea prevedea ca “bijuteriile ereditare si dinastice” deosebit de valoroase, sa fie unite pentru a forma o comoara de nevazut.

Colectia a fost marita de succesorul sau, Wilhelm al V-lea si mai apoi de nepotul acestuia Printul Elector Maximilian I care a marit colectia cu 71 piese.

Ultimul Wittelsbach, Maximilian Joseph al III-lea, decedat in 1777 a marit colectia cu 600 piese.

Trezoreria a rezistat celor doua Razboaie Mondiale, si incepand cu 1958 o regasim intr-o noua locatie insa in aceeasi zona.

Aceste comori pastrate atat de bine aici (toate masurile de precautie luate iti sunt un indiciu bun asupra valorii) sunt dispuse in mai multe camere in functie de cum sunt catalogate. Si avem 7 camere in care se gasesc piese din arta veche medievala, piese din secolele XV-XIX, piese care au apartinut bisericii, lucrari din Germania, Franta, Flandra, Italia, obiecte care au apartinut intemeietorilor acestui muzeu, coroane regale si sceptre, roci si obiecte din cristal si cuart si intr-una dintre camera se poate vedea o miniatura a coloanei lui Traian, achizitionata de Printul Elector Karl Theodor in 1783 la Roma.

In secolul XIX sunt adaugate si insemnele regale ale nou creatului Regat Bavaria, dar si opera de arta dobandite in urma confircarii proprietatii bisericii in 1803.

Obiectele sunt minunate, insa cel mai bine o sa le vedeti in poze.

De aici am mers spre Teatrul Cuvilliés numit asa dupa arhitectul François Cuvilliés cel Batran si care se afla foarte aproape de resedinta regala unde intri mai intai in “Curtea Fantanii” numita asa dupa fantana care domina centrul acestei curti interioare. Aceasta curte amenajata in timpul Ducelui Maximilian se numeste asa dupa fantana aflata in centru unde se afla statuia din bronz a Ducelui Otto I, primul duce de Bavaria din familia Wittelsbach. In secolul XVII curtea era folosita pentru diferite evenimente, insa numai persoanele de vaza aveau voie sa intre cu calestile aici.

Teatrul Cuvilliés a fost construit sub Maximilian Joseph al III-lea in perioada 1751-1755 si initial a fost dedicata numai membrilor curtii avand in vedere apropierea de palat. Multe opere au fost montate aici, printre care si prima reprezentatie a piesei lui Mozart Idomeneo in 1781.

Decorul in rosu si auriu era unul spectaculos potrivit secolului XVIII si vietii la curte, odata cu permiterea accesului general in secolul XIX, tot acest fast nu a fost neaparat unul agreat fiind privit ca apartinand unei epoci trecute si in plus incendiile care au deteriorat teatrul au facut ca locuitorii din Munchen sa ceara demolarea lui.

Arhitectul Leo von Klenze care a fost unul dintre arhitectii ce au influentat peisajul urban al orasului Munchen in secolul XIX a fost unul dintre cei care au dorit demolarea acestui loc si chiar a distrus documente originale pentru a impiedica renovarea. Si totusi, chiar si pentru o vreme, teatrul este pastrat, scopul lui fiind de depozitare.

Teatrului ii este redata gloria de Maximilian al II-lea si ulterior de fiul lui, regele Ludwig al II-lea. Teatrul este renovat, stralucirea lui fiind parca si mai frumoasa, dar loja regala este prevazuta cu draperii pentru a asigura o discretie oaspetilor speciali. Si a venit si secolul XX, cele doua Razboaie Mondiale, dar si un nou teatru construit in oras.

Teatrul Cuvilliés este inchis din nou in 2004 pentru renovare si este deschis din nou in 2008 odata cu aniversarea de 850 de ani a orasului Munchen. In prezent aici au loc diverse evenimente dar este si muzeu.

Am prezentat mai ales istoria acestui teatru deoarece cum arata este greu de descris in cuvinte, istoria insa arata prin ce a trecut si ce vedem noi azi. Prima impresie poate sa fie usor apasatoare, insa trebuie sa incerci sa il descoperi bucata cu bucata. Intri in sala trecand pe langa doua statuete care ai impresia ca sustin sala, si dintr-o data te afli intro lume plina de lumini, rosu si auriu, si poate ca cel mai bine este sa te asezi pe un scaun, sa rasufli putin si sa incepi sa studiezi. Teatrul are parter, dar si loje pe inca trei nivele, totul este decorat cu ornamente florale dar si multe statuete mai mici sau mai mari. La fel, primul rand de loje ai impresia ca sunt sprijinite de statuete- personaje, si la fel ca si la intrare, sunt diferite unele de altele. Cat stai acolo chiar ai putea sa iti imaginezi ca esti la un spectacol, ca vezi in loje persoane importante (nu m-as vedea in loja ci mai degraba in sala).

Asadar, ai la indemana cateva ore pentru a cunoaste cate putin din viata unor regi care au crezut ca vor stapani lumea si istoria. Insa istoria este singura ce le-a ramas credincioasa si ii pomeneste pe mai departe. Si cum deja se cam facuse ora pranzului, am plecat mai departe spre restaurantul romanesc, insa despre asta in episodul urmator, pana atunci insa, alegeri inspirate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 05.08.20 10:31:34
Validat / Publicat: 05.08.20 11:40:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 272 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 Teatrul Cuvilliés - Una dintre statuile aflate de o parte si de alta a intrarii in sala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Mika
[05.08.20 15:29:09]
»

@mishu: Frumos tezaur,   mi-au plăcut mult coroanele și sala de teatru. Mi-ar pcăcea să asist la un spectacol acolo.   Pun pe listă muzeul pentru când voi mai merge in Munchen. Votat cu drag!

mishuAUTOR REVIEW
[05.08.20 15:50:37]
»

@Mika: Eu am pus foarte putine poze cu toate comorile pe care le gasesti acolo, nu puteam sa pun toate pozele cu coroanele pe care le poti vedea acolo, toate insemnele sau relicvele bisericesti, asa ca ai ce sa vezi.  

Cat despre sala de teatru, nu stiu daca in interior au loc spectacole, insa, poti sa te asezi pe scaune in sala (cum faceau de altfel majoritatea) si sa admiri ce te inconjoara, imaginandu-ti cum ar arata sala plina.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

Zoazore
[06.08.20 21:47:01]
»

@mishu:  Interesant Tezaurul, dar pe mine tot sala Teatrului Cuvillieres m-a impresionat.

Cred că era un standard coloritul roșu-auriu al sălilor de spectacole​. Dar bogăția ornamentelor și dispunerea lor pentru a obține o acustică bună le diferențiază.

Ca și în cazul amfiteatrelor, care au acceași formă, și aici diferă doar numărul de locuri și detaliile ornamentale! Sala asta mi se pare impunătoare, cu adevărat regală.

Bine că nu l-a ascultat nimeni pe ​​arhitectul Leo von Klenze și n-au dărâmat-o! Se pierdea ceva regal și măreț. Cred că și acustica este pe măsură!

mishuAUTOR REVIEW
[10.08.20 19:34:52]
»

@Zoazore:  Tezaurul este interesant sa il vezi, pozele nu sunt la fel de sugestive, teatrul insa este spectaculos. Cat despre coloritul standard, cred ca in primul rand auriul era la baza, iar rosu, o culoare care iese in evidenta. Si eu cred ca acustica este pa masura, avand in vedere ca nu exista toata tehnologia moderna in care si o soapta poti sa o faci sa semene cu tipete .

Si avand in vedere ca este in centrul orasului, toate cele povestite de mine in cele doua articole merita vizitate, pot fi incadrate la "Must see! "

Multumesc de vizita si aprecieri. ​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee în Munchen:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053247928619385 sec
    ecranul dvs: 1 x 1