ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

După Craiul și haiducii din legendă, pe marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului

TIPĂREȘTE

” Foicica Bobului

Sus la plaiul muntelui

La culmea Drăganului

Sub cetina bradului

Urcă Stanciu Bratului

Cu Ion al Geantului

Marina al Șelarului

Dobre al Ploscarului

Cu Liță și Comăniță

De loc după Dâmboviță…”

Sus la plaiul muntelui am plecat și noi intr-o zi frumoasă de iulie, pe urmele haiducilor și a Craiului.

Legenda spune că pe locurile unde se află in prezent Munții Piatra Craiului și satele invecinate, trăia pe vremuri un crai iubit și respectat care se numea Măritul. Dar timpul nu iartă pe nimeni, nu ierta nici in trecut, nici chiar pe craii iubiți. Așa se face că Măritul imbătrânise și incepuse se gândească la momentul in care va părăsi această lume și poporul pe care il iubea. Pentru că nu avea urmași și pentru că dorea să lase poporul lui iubit pe mâini vrednice, a dat sfoară in țară că organizează un concurs cu probe fizice dar și de ințelepciune, pentru ocuparea postului de Crai.

Vestea concursului a ajuns și la o stână din munți unde trăia un cioban tânăr și vrednic, pe nume Brăduț.

Modest din fire, Brăduț nu a vrut inițial să iși incerce norocul, dar, convins de prietenii lui, a plecat la curtea Măritului și s-a inscris la concurs.

In primele zile au avut loc probele de vitejie in luptă, pe care Brăduț le-a câștigat cu ușurință.

A urmat apoi proba de rezistență și viteză. Măritul le-a arătat concurenților Piatra cea mare care se zărea in apropierea curții sale, și le-a spus că va câștiga proba cel care va ajunge primul in vârf.

Toți concurenții erau obosiți după probele de vitejie in luptă, și și-au spus că vor pleca să cucerească Piatra cea Mare in următoarea zi, după ce se vor odihni. Dar Brăduț nu a mai zăbovit ci a plecat pe vârf chiar in zorii zilei următoare. Când au ajuns ceilalți contracandidați, Brăduț ajunsese de mult și trăsese deja un pui bun de somn, la umbra unui brad, in aerul puternic de munte.

După probele fizice urma proba cea mai importantă, cea de ințelepciune. Un supus bogat și harnic din regatul Măritului murise și lăsase moștenire celor trei fii trei lăzi: prima cu aur, cea de a doua cu oase de animale iar cea de a treia cu pământ. Cele trei lăzi trebuiau impărțite la cei trei fii, astfel incât fiecare să fie mulțumit de moștenirea primită. Soluția cea mai bună a dat-o tot Brăduț. Primului fiu i-a dat lada cu aur, spunându-i că erau banii adunați de tatăl lor pe timpul vieții. Celui de al doilea fiu i-a dat lada cu oase, spunându-i că tatăl i-a lăsat toate animalele pe care le deținea, iar celui de al treilea fiu i-a dat lada cu pământ, ceea ce insemna că moștenise toate pământurile tatălui.

Măritul a fost foarte mulțumit de soluția lui Brăduț și, la finalul concursului l-a declarat câștigător și l-a numit urmașul lui, devenind noul Crai. De atunci, Piatra cea mare pe care a urcat Brăduț s-a numit Piatra Craiului, in cinstea ciobanului care datorită ințelepciunii și vitejiei sale a devenit Crai.

Pe” Piatra cea mare” am plecat și noi, pe un traseu care incepe de la Centrala Hidroelectrică Clăbucet, aflată dincolo de Săticul de Sus. Până aici am ajuns cu mașinile, pe un drum proaspăt asfaltat care pornește din DN 73 si trece prin Sătic și pe lângă lacul de acumulare Sătic. Mașinile pot fi parcate chiar unde incepe traseul spre Cabana Garofița Pietrei Craiului, marcat cu cruce galbenă. Până la cabană treseul este foarte ușor, un drum forestier de-a lungul Văii Dragoslovenilor. Pe marginea drumului erau floricele vizitate de bondari uriași sau fluturi colorați, dar și frăguțe parfumate, motiv de opriri repetate.

După aproximativ o oră am ajuns la Cabana Garofița Pietrei Craiului unde am făcut un scurt popas in foișorul din fața cabanei. Aici există și un izvor, de unde se poate lua apă, popas obligatoriu aș spune eu, mai ales că in continuare pe traseu nu mai există surse de apă.

De la cabană am privit in sus, spre crestele Pietrei Craiului și spre marele Grohotiș. Se vedea de jos o urmă subțire pe la mijlocul grohotișului, cărarea pe care urma să pășim peste aproximativ două ore. De jos pare cam infricoșător drumul, dar nu este deloc așa, veți vedea că este destul de ușor.

De la garofița Pietrei Craiului am pornit pe marcajul bulină galbenă spre Poiana Tămășel. Aceasta a fost cea mai solicitantă parte a traseului, un urcuș susținut de aproximativ o oră. Cărarea urcă prin pădure, in serpentine destul de inclinate pe alocuri.

Efortul ne-a fost răsplătit insă când am ajuns in Poiana Tămășel, un de se află și o stână abandonată. O mulțime de flori și de insecte colorate umpleau poiana iar cimbrișorul și florile de sânziene parfumau aerul

Aici am văzut și am incercat să fotografiez fluturași de toate culorile, printre care și cel numit” Ochi de păun” , un fluturaș frumos colorat pe care il puteți vedea in fotografiile atașate. Poteca merge mai departe, și după ce ne-am intersectat cu traseul care merge la Plaiul Foii (triunghi roșu), am pornit mai departe pe marcajul bandă roșie. Urcam in continuare, dar mult mai domol, pe o pantă de nivel. Alte flori minunate am intâlnit, printre care Garofița Pietrei Craiului, floare endemică Masivului Piatra Craiului, care poate fi intâlnită doar aici. Și despre garofiță există o legendă, de care am amintit intr-un review de anul trecut (vezi impresii).

La un moment dat intrăm in zona de grohotiș, zonă care pornește de la Umerii Pietrei Craiului, la 1720 m, formațiuni stâncoase impresionante.

De aici incepe impărăția piscurilor stâncoase și a grohotișului. Poteca merge pe curbă de nivel având de o parte colții stâncoși iar de cealaltă parte o frumoasă priveliște asupra Poienii Tămășel și mai departe, spre Munții Iezer-Păpușa și Făgăraș. Mergeam acum pe marcajul triunghi albastru și, după scurt timp, am ajuns la o mare de grohotiș, numit, cum altfel, decât Marele Grohotiș. Nu este greu să traversezi Marele Grohotiș, trebuie doar atenție pe unde calci. Peisajul este insă unul de neuitat, aproape extraterestru - o intindere mare de pietre albe, de toate mărimile.

După ce am trecut de Marele Grohotiș am ajuns la un alt loc celebru datorită frumuseței lui dar și legendelor apărute de-a lungul timpului in legătură cu acest loc.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, in regiunea Rucăr-Bran, o ceată de haiduci se răfuia cu bogătașii timpului venind astfel in ajutorul țăranilor săraci și oropsiți. Ceata de haiduci condusă de Stanciu Bratu sau Stanciu al Bratului se ascundea in peștera aflată imediat după Marele Grohotiș, peșteră care de atunci poartă numele de Peștera Stanciului. Intreaga zonă este legată de existența haiducilor din acea perioadă. Lângă Peștera Stanciului se află Cerdacul Stanciului, un alt loc de ascunzătoare al haiducilor iar puțin mai departe se află locul cunoscut sub numele de” La Prepeleac” , locul de santinelă al haiducilor, unde cel care făcea de pază se urca in vârful unui brad uscat de unde putea inconjura cu privirea intreaga vale.

Peștera Stanciului este in conservare, nu se vizitează, am ințeles că este o colonie de lilieci in interior, specie protejată.

Cerdacul Stanciului este o arcadă impresionantă din calcar, formată prin prăbușirea pereților unei peșteri. Frumoasa arcadă a fost declarată monument al naturii, iar imaginea ei este nelipsită din orice ghid al Munților Piatra Craiului.

In dreptul Cerdacului am făcut o pauză mai lungă, ne-am refăcut forțele și am plecat mai departe până in zona” La Prepeleac” , despre care am pomenit puțin mai inainte.

De aici poteca merge mai sus, până pe Șaua Funduri, dar noi am părăsit marcajul triunghi albastru care mergea in șa și am inceput o coborâre accentuată pe marcajul cruce roșie spre locul numit Crucea Grănicerului. Poteca coboară printr-o pădure ciudată, fantomatică, cu brazi inalți și golași până sus, aproape de vârf, unde au câteva ramuri verzi.

După o oră și o coborâre de aproximativ 300 de metri diferență de nivel, am ajuns la Crucea Grănicerului, o cruce mare, metalică, ridicată in memoria unui soldat căzut in acești munți prin anul 1913.

De la Crucea Grănicerului am continuat coborârea, care a devenit mai ușoară, pe marcajul triunghi roșu. Am mai trecut printr-o poiană frumoasă, ne-am uitat in urmă penru o ultimă fotografie a crestelor Craiului, și, după aproximativ o oră am ajuns la mașini.

A fost o zi frumoasă, cu peisaje de vis, poienițe cu multe flori și fluturași colorați, colți stâncoși și grohotiș.

Traseul este unul ușor spre mediu, fără pasaje tehnice. Trebuie doar puțină condiție fizică, mai ales pe porțiunea de urcare accentuată de la Cabana Garofița până in Poiana Tămășel și pe prrima parte de coborâre. Dacă mergeți pe acest traseu nu uitați să vă aprovizionați cu apă, deoarece nu sunt surse de-a lungul lui.

Dacă totuși nu puteți să mergeți, vă invit la un traseu virtual, insoțiți de legende și fotografiile atașate.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Piatra Craiului sunt unii din cei mai frumoși munți de la noi, după părerea mea. Intreaga zonă face parte din Rezervația Pietrei Craiului, cu specii rare de plante și insecte. In această perioadă este o explozie de flori de toate culorile.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O zi pe cărările de munte- relaxare completă.


[fb]
---
Trimis de Mika in 22.07.20 18:48:05
Validat / Publicat: 22.07.20 20:18:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1141 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Umerii Pietrei Craiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[22.07.20 20:31:28]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinnaPHONE
[22.07.20 21:20:08]
»

@Mika:  Frumoase legende, sterp Maritul, urât și periculos grohotișul ăla, excepțional Cerdacul, fluturii sunt superbi, florile delicate, dar... pantalonii se pot coase? Sau trebuie să cumperi alții noi? Ai căzut sau i-ai agățat? ​​

​​Excelent articol, ca toate ale tale! ​​

Felicitări!

Dana2008PHONE
[22.07.20 21:30:42]
»

@Mika:  Felicitări pentru drumeție, articolul și fotografiile minunate!

Îmi plac fluturașii, florile și munții.​

Avem și noi in plan să ajungem la Cerdacul Stanciului, doar că ne cam sperie Marele Grohotiș... seamănă un pic cu Peleaga și Păpușa? ... căci acolo am fost.

Copii ai văzut urcând pe acolo?

Spor la drumeții!

Te admir! Ai pornit în forță.

Numai bine! Te pup! ????

mihaelavoicu
[22.07.20 22:59:13]
»

Fluturele „Ochi de păun” este cel mai mare exemplar din Europa și detul de rar în șara noastră. Întâmplarea a făcut să găsesc unul în curtea de la țară. Estre un flutur de noapte. Avea niște culori în nuanțe de bej-maron, degrade și o anvergură de 10-15 cm. L-am înțepat să-l duc la muzeu, dar deșteptul de bărbatul meu, l-a eliberat.

Atenție mare la șopârle, insecte și alte lighioane, pe munte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONE
[22.07.20 23:18:49]
»

@Mika:  Citesc  cu mare  placere  tot ce scrii tu  despre  munte. Noi am făcut  Piatra Craiului într-o perioadă cuprinsă între acum 60-65   de  ani. De cabana Garofita nu auzisem  ptca am dormit numai la Curmatura, Plaiul Foii si trefugiul  Grind. Stiu ca am trecut  pe Marele  Grohotis pe o poteca stramta cu zapada si am ajuns  la Om. Da e superba Piatra  Craiului dar si Fagarasii

După trei sferturi de secol e posibil sa mai confund denumiri  dar emoția si starea de grație nu se sterge ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert
[23.07.20 07:33:44]
»

Frumoase sunt poveștile astea despre munte. Munții Piatra Craiului sunt cei mai spectaculosi și frumoși munți de la noi din țară, după părerea mea. De câte ori am stat în anii 90 în Plaiul Foii, la cort și de-acolo faceam ascensiuni de -o zi pe Crai.

Frumoase si pozele tale. Ai grijă că cuscra mea are niste ochi, de soacră. A văzut ea pantalonii rupți. Poate așa era modelul sau poate vroiai să-i faci scurti! ​

Oricum sincere felicitări! ​

MikaAUTOR REVIEW
[23.07.20 09:33:12]
»

@webmaster:  Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[23.07.20 09:36:00]
»

@krisstinna pantalonii sunt cu aerisire, au un fermoar in acest scop. Este o idee bună, pentru că de multe ori nu pot să merg in pantaloni scurți din cauză de urzici și alte plante sau insecte. Mulțumesc pentru aprecieri!

MikaAUTOR REVIEW
[23.07.20 09:42:17]
»

@Dana2008:  Marele Grohotiș nu este atât de inspăimântător pe cât pare, mai ales dacă doar il traversezi, ca noi. Cu siguranță poți să il faci cu copilul tău, și ar fi bine să alegi să cobori pe același traseu pe care am fost eu, pentru că nu e grohotiș. Și, mai ales, să nu mergeți pe ploaie. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[23.07.20 09:46:17]
»

@mihaelavoicu:  Posibil să fie și unii mai mari, dar cel văzut cu mine era” Ochi de Păun” . de altfel, la Cabana Garofița PC era un panou informativ cu insecte și flori din rezervația PC, iar acest fluture era prezent. Sunt atentă cât pot la toate aceste viețuitoare, insectele mă cam atacă. Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[23.07.20 09:50:38]
»

@Michi:  Vă aduceți aminte foarte bine, se  poate ajunge pe Vîrful la Om trecând de Marele Grohotiș. Imi plac mult munții Piatra Craiului, au multe porțiuni in care iți cam pui la incercare capacitățile de cățărător sau iți tesdtezi răul de inălțime. Fpgprașii in schimb au un farmec aparte, au cam de toate. E greu să spun care dintre ei imi place mai mult. Mulțumesc de aprecieri!

MikaAUTOR REVIEW
[23.07.20 09:53:25]
»

@robert:  Nici un ochi nu e mai vigilent decât ochiul unei soacre . Nu sunt rupți, sunt cu aerisire, când  mă iau căldurile.

Daisy Petal
[29.07.20 11:00:36]
»

Cât de frumos sunt descrise trasee, peisaje etc. și cât de minunat este spectacolul oferit de natură! Din imagini mi-e greu sâ aleg care dintre ele îmi place mai mult, fiindcă îmi plac toate. Iată încă un articol pe care l-am citit cu mare plăcere și pe care l-am votat cu mult drag.

MikaAUTOR REVIEW
[29.07.20 11:03:05]
»

@Daisy Petal:  Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, Michi, mihaelavoicu, Mika, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69833111763 sec
    ecranul dvs: 1 x 1