mobile WEB  #  #EXCURSII și CĂLĂTORII [REP. MOLDOVA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Hai-hui prin Republica Moldova

Complexul Memorial Capul de pod Șerpeni 1944, Rep. Moldova

a fost acolo: Dana2008
 • DIN: Tîrgu Mureş
 • în OCT-2019
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  “Numele tău nu e cunoscut, fapta ta e de neuitat. ”
  “Noi n-am dispărut... Iarbă și grâu ne-am făcut. ”
  “Ei au căzut cu toții pîn la unul s-au stins în luptă... ”
  “Aici e foc, aici e moarte, / Dar n-am ce-i face că-i război. ”
  “Din marea bătălie / Ce-am câștigat-o noi, / S-au întors la vatră / O mână de eroi. ”
  “Nimeni nu-i uitat, / Nimic nu se uită. ”

  Acestea sunt doar o parte dintre inscripțiile de pe plăcile din granit negru așezate pe iarbă în incinta Cimitirului militar al Complexlui Memorial Capul de pod Șerpeni.

  Compexul memorial reprezintă recunoștința față de victimele răboiului pentru alungarea fascismului, în perioada aprilie- august 1944.

  Localizarea

  Satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, Republica Moldova.

  Programul de vizită este între orele 9-20.

  Intrarea este liberă.

  Lucrările pentru construirea Complexului memorial au început în anul 2003 iar deschierea oficială a avut loc la 22 august 2004.

  Chiar de la intrarea pe aleea principală obsevăm înaltul Arcul Gloriei cu un clopot mare.

  Mausoleul este conceput ca o construcție circulară care are amplasat în centru ei Flacăra Veșnică. Când am fost noi acolo nu ardea flacăra.

  Lângă aceasta sunt edificiile Capela Durerii și Mormântul soldatului necunoscut, înconjurate circular de aleile Tristeței și Victoriei.

  Capela Durerii este construită din marmură.

  Zidul Memoriei înconjoară Aleea Victoriei. Aici sunt multe plăci comemorative din granit maro inscripționate cu denumirile armatelor care au participat la război și ale căror ostași și-au pierdut viața.

  Pe plăcile comemorative sunt trecute denumirile în limba română ale armatelor din Rep. Moldova dar și multe alte denumiri cu alfabet chirilic ale armatelor din Ucraina, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Belarus care au luptat într-una dintre cele mai sângeroase lupte din al Doilea Război Mondial la Capul de pod Șerpeni.

  Urcând mai multe trepte, ajungeți pe Terasa panoramică de unde aveți o imagine de ansamblu asupra întregului Complex memorial.

  Multele alei care străbat parcul vă poartă pașii spre cele trei Parcuri Comemorative, frumos decorate cu flori, arbuști tunși frumos și bănci.

  Pe o alee ieșiți din parc pe malul Nistrului de unde aveți o imagine frumoasă asupra Fluviului care curge șerpuit spre Marea Neagră, având o lungime de 1362 km.

  Capul de pod Șerpeni prezenta o linie de front de aproximativ 8-15 kilometri și un spate al frontului de 5 km. și a fost creat de către unităție armatei a 5-a sovietice în perioada aprilie – mai 1944.

  Înălțimile din imediata apropiere a loclității Șerpeni erau controlate de către armata germană, care în luna iunie 1944 a încercat să distrugă Capul de pod Șerpeni, dar fără rezultat.

  Principalul scop al unităților sovietice dislocate la Șerpeni a fost acela de inducere în eroare a armatei germane, creând impresia generală că ofensiva operației Iași - Chișinău va începe din acest punct.

  Astfel, armata germană și-a concentrat forțele armate la Șepeni în așteptarea ofensivei armatei sovietice, dar aceasta a atacat de la Capul de pod Chițcani.

  Operațiunea militară de la Șerpeni a reprezentat una dintre cele mai sângeroase lupte desfășurate în operațiunea Iași-Chișinău. O sută de zile și nopți teritoriul de lângă satul Șerpeni a fost apărat cu vitejie. În zorii zilei de 23 august 1944 de pe Capul de pod Șerpeni armata sovietică a început ofensiva decisivă care s-a soldat cu eliberarea Chișinăului.

  Aici și-au pierdut viața 11.360 de ostași sovietici.

  Grădina boierească este un mormânt frățesc în care au fost înmormântați cca. 20.000 de oameni.

  Aleea Victoriei Capetele de pod de pe Nistru

  Acesta a fost creată în data de 7 mai 2014 în memoria militarilor Armatei Roșii care au participat la luptele împotriva fascismului de pe malurile Nistrului în primăvara și vara anului 1944.

  În temelia aleii au fost îngropate tuburi de obuze umplute cu pământ adunat de pe 20 de morminte comune ale ostașilor sovietici, căzuți în luptele pentru eliberarea Moscovei, de pe cele șapte capete de pod- Chițcani, Șerpeni, Răscăieți, Cioburci, Varnița, Purcari și Palanca.

  Recomandarea

  Tristețea te cuprinde imediat, un moment de reculegere, o aducere aminte, recunoștință celor care s-au jertfit, sunt sentimente care se degajă automat la intrarea în acest mausoleu. Suntem datori să ne cunoaștem istoria și să evităm conflictele și războaiele.

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de Dana2008 in [30.10.2019 / 13:45:04]

  [validat & publicat in 30.10.19 / 14:56:51]

 • VIZUALIZĂRI: 348
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 25 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    35550 PMA (din 40 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Dana2008"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmasterX » mesaj pers
  [30.10.19 - 14:03:12]

      Mutat, la reorganizare, în rubrica "Hai-hui prin Republica Moldova, #EXCURSII și CĂLĂTORII - MOLDOVA DE PESTE PRUT" (deja existentă pe sait)

  [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]


  Dana2008 » mesaj pers
  [30.10.19 - 14:43:15]

     @webmasterX: mulțumesc frumos!


  2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0202050209045 sec