mobile WEB  #  AIUD & TEIUȘ [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Descoperă zona Aiud-Teiuș

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), M-tii Trascaului

a fost acolo: Dana2008
 • DIN: Tîrgu Mureş
 • în FEB-2019
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  După ce ne-am cazat la Castelul Templul Cavalerilor vezi impresii, am întrebat-o pe domnișoara administratoare Cami, pe unde trebuie să urcăm ca să vedem Castelul Templul Cavalerilor de sus, minunat poziționat în Cheile Vălișoarei, ca în fotografiile de pe net.

  Răspunsul ei a fost că trebuie să urmăm poteca turistică prin pădure, marcată cu punct roșu. Traseul pornește chiar de lângă terasa Castelului.

  Durata urcării este de o jumătate de oră, cu opriri dese pentru fotografii și admirarea peisajului minunat al Cheilor Vălișoarei.

  Traseul este unul ușor, de aceea vrem să ne reîntoarcem și cu copilul nostru, ca să se bucure și el de frumusețea acestor Chei ale Vălișoarei.

  Pe traseul menționat anterior se ajunge în Vârful Bogza Mică, cu o înălțime de 647m. Am înțeles că mai este un traseu ușor de creastă, mai lung, cam de 2 ore și jumătate, până la vârful Bogza Mare care are o înălțime de 814 m.

  Cheile Vălișoarei, sunt situate în partea estică a Munților Trascaului, în comuna Livezile, județul Alba.

  Cheile Vălișoarei de origine calcaroasă, se întind pe o lungime de 2 km, ele fiind străbătute de șoseaua DJ 107C, care este în stare bună. Ele se află la o distanță de 14 km de Aiud si la 35 km de Turda.

  Cheile Vălișoarei sunt o rezervație naturală geomorfică și botanică. Acestea sunt străbătute de pârâul Aiudului, de aceea sunt cunoscute și sub denumirea de Cheile Aiudului.

  Acestea au o înălțime de 100 - 150 m și o lățime de 25 - 150 m. Pereții calcaroși ai Cheilor prezintă diverse formațiuni carstice: peșteri, bolți, arcade și lapiezuri.

  Piscurile Cheilor sunt: pe partea dreaptă Vârful Bogza 814 m, iar pe partea stângă sunt vârfurile Rachis 775 m și Pleasa Cornilor 860 m.

  Noi am parcurs traseul prin pădure iarna și am fost impresionați de frumusețea Cheilor Vălișoarei, dar vara când se mai adaugă și verdele poienilor cred că nu sunt cuvinte pentru a exprima frumusețea acestora, împodobite cu culorile arbuștilor și florilor. Abia aștept să văd iarăși Cheile, după ce se mai încălzește vremea.

  De la Castelul Templul Cavalerilor, am fost conduși pe poteca până la Vârful Bogza Mică, de Rex, un câine foarte prietenos din rasa Ciobănesc German, de 11 ani, câinele Castelului. Era foarte fericit că vine la plimbare cu noi... el mergea înainte.

  Când am fost aproape de vârful Bogza Mică, a ieșit soarele și a luminat peretele opus al Cheilor, pe care îl tot admiram și fotografiam. Nu se compară imaginea pereților stâncoși, albi în bătaia soarelui, argintii chiar, cu griul dinaintea apariției soarelui. Peisajul era fascinant, nu ne puteam opri din fotografiat și excamat: "ce frumos e! ", "minunat! ".

  În concluzie, urcați pe acest traseu în prima parte a zilei, cand soarele bate pe peretii Cheilor, ca să vă puteți bucura sufletul de peisaje unice, deosebit de frumoase.

  Din Vârful Bogza Mică, strada care străbate Cheile Vălișoarei se observă ca o dungă subțire, iar mașinile care o parurg sunt niște puncte colorate care se mișcă încet. E asemeni unui joc. Castelul Tempul Cavalerilor era atât de micuț de acolo. Fotografiile atasate reviw-ului vă vor convinge mai mult decât cuvintele mele, urmăriți-le.

  Nu este sursă de apă pe traseu, deci ar fi bine să luați cu voi apă atunci când urcați.

  Am citit pe indicatoare mai multe trasee turistice care se pot face în zona Cheilor Vălișoarei.

  - Traseu circuit Cheile Aiudului (7-8 h), marcaj punct roșu

  -Traseu circiut Cheile Aiudului, Platou Bedeleu, Peștera Huda lui Papara (5 h), marcaj bandă galbenă

  - Poarta Zmeilor, Salciua, Gavane, Poiana (7-8 h), marcaj cruce albastră.

  Citesc de asemenea cu interes ce animale sălbatice sunt în zonă, de fiecare dată când merg in drumeții și intru în păduri. Aici, conform panoului turistic, sunt: urși, lupi, rași, parși, pisica sălbatică, vidre, lilieci, vipere, șopârle, multe feluri de broaște, vulturi, șoim, ciocănitoare, bufnita, etc.

  Recomandarea

  Cheile Vălișoarei sunt superbe, admirați-le atunci când sunt scăldate de lumina soarelui. Nu vă mulțumiți doar cu imaginea lor văzută din mașină, urcați o jumătate de oră pe poteca marcata cu punct roșu și vă veți adăuga alte amintiri memorabile. Merită din plin drumeția, de aceea ne vom întoarce acolo cu siguranță.

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de Dana2008 in [05.03.2019 / 21:49:25]

  [validat & publicat in 05.03.19 / 23:23:17]

 • VIZUALIZĂRI: 527
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 31 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    33300 PMA (din 37 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Dana2008"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmaster » mesaj pers
  [06.03.19 - 08:34:53]

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.


  Dana2008 » mesaj pers
  [06.03.19 - 08:43:30]

     @webmaster: Mulțumesc frumos!


  2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0279450416565 sec