mobile WEB  #  FUERTEVENTURA [SPANIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
La pas prin insula Fuertaventura

Cum se scoate sare din Marea cea Mare?

a fost acolo: doinafil
 • DIN: Bucuresti
 • în JAN-2019
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  Spre rușinea mea, chiar nu știam cum se scoate sarea din apa mărilor sau oceanelor. O idee vagă despre cum se face aveam, dar nu credeam că ea se realizează în etape și pe suprafețe atât de mari. Am văzut pentru prima dată acest lucru în luna ianuarie a acestui an, când am fost într-o mini vacanță de șapte zile, în insula Canariană Fuerteventura, iar apa din care se scotea sarea era cea a valurilor oceanului Atlantic.

  Împreună cu grupul nostru de prieteni am hotărât să mergem, chiar de a doua zi după instalare, la cel mai apropiat obiectiv care merită să fie vizitat de pe insulă și care, spre bucuria noastră, nici nu era prea departe de hotelul la care eram, cu toții, instalați. Acesta se numește Salinas de El Carmen, situată pe coasta de est a insulei, și foarte importantă pentru economia ei, pentru că aici, din apa oceanului, se extrage cea mai bună și curată sare. Locul se află la jumătatea distanței dintre nordul și sudul insulei, la doar câțiva kilometri de aeroport și la patru km sud, față de hotelul „Barcello”, la care eram cazați. Ne-am gândit că de acolo ne putem întoarce pe jos, cu pasul, sau făcând jogging, cum au ales să se întoarcă tinerii grupului nostru.

  Ca să ajungem la Salinas de El Carmen, cea care a dat și numele micului sat, și la Museo del Sal din incintă, am făcut, prin recepția hotelului, comandă la un taxi cu șase locuri. După numai două sau trei minute acesta a venit și am ajuns imediat la locul dorit.

  Chiar la coborârea din taxi privirea ne-a fost atrasă de scheletul unei balene, de vreo 20 m lungime, care era montat la țărmul oceanului pe un cadru solid, confecționat din niște stâlpi înalți, bine conceput ca să susțină o greutate așa de mare, chiar dacă balena este, acum, numai oase. Pe toată insula sunt șase schelete de balenă astfel expuse, balene ce au eșuat pe plajele insulei. Tot imediat am văzut și multele bazinele de evaporare a apei oceanului, în urma căreia se obține sarea. Ca să aflăm cum se realizează captarea apei oceanului și obținerea, în final, a sării, hai să intrăm în

  Museo del Sal. Acesta este amplasat chiar în „curtea” salinei, în apropierea bazinelor de evaporare a apei, orarul de vizitare este de marți până sâmbătă între orele 10,00 – 18,00, iar prețul de vizitare este de 6 euro/pers.

  Prin exponatele sale vechi – obiecte și unelte ce amintesc de atmosfera începutului de secol trecut - combinate cu filme documentare actuale, prezentate modern prin mijloace audio - video, ne facem o părere despre modul tradiționalal scoaterii sării, care s-a păstrat până azi.

  Din ce-am văzut și auzit am aflat că îndeletnicirea scoaterii sării de aici, de la țărmul oceanului, a început de pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, însă nu a durat mult, fiind abandonată. Bazele noi ale ei le-a pus Don Manuel Velasquez Cabrera în 1910, care a păstrat metoda tradițională de extragere a sării, modernizând numai ce era vechi și extinzând spațiile de evaporare a sării. Sarea obținută aici era furnizată, în special, fabricii de pește din Puerto del Rosario, pentru procesul de conservare a sardinelor. După ce fabrica de pește a încetat să funcționeze, pe la sfârșitul anilor ´80 ai secolului trecut, „Salinas del Carmen” nu mai avea un cumpărător constant de sare, iar producerea ei a încetat să mai funcționeze, salina fiind abandonată. La începutul acestui secol, doar cu câțiva ani în urmă, Salina a fost restaurată, a început să producă sare și, o parte din suprafața ei a fost transformată în „Museo del Sal”, care poate fi vizitat atât în exterior, cât și în interiorul micii clădiri, unde ne aflăm noi acum.

  Cum se captează apa din ocean? :-?? Aici, la Salinas del El Carmen, sistemul natural și tradițional este acela numit saltadero, adică prin forța vântului care sparge valurile mari de stâncile de la țărm și prin umplerea unor bazine colectoare cu stropii de apă, - a spumei, deci - rezultați în urma acestor valuri sparte. Bazinele astea sunt la o cotă ceva mai înaltă decât restul platformei salinei. După ce apa ajunge aici este dirijată, în mod gravitațional, prin niște canale special construite, spre bazinele de decantare a nisipului antrenat de valuri. Sunt trei bazine mari colectoare care alimentează cele aprox. 2000 mp „mobilate” cu câteva zeci de iazuri construite special, pentru decantarea și evaporarea apei. Iazurile comunică între ele prin niște preaplinuri sau prin clapete din lemn acționate manual. Pe măsură ce decantarea nisipului este terminată și – prin evaporarea apei – se formează pojghițe de sare la suprafața ei, lucrătorii salineri o adună cu grijă, cu mișcări line și cu unelte speciale și o depun în grămăjoare mici la marginea iazului de pe care s-a făcut recoltarea. După scurgerea apei din grămăjoare, ele toate se adună și se întind pe o platformă din apropiere, pentru continuarea procesului de uscare. Când uscarea totală s-a terminat, sarea este depozitată într-un spațiu special amenajat, acoperit, și apoi încărcată în containere. Nave speciale de transport care ajung până la salină, o încarcă și o duc până la locul de ambalare și distribuție. Cam asta am văzut și înțeles despre obținerea sării din apa oceanului.

  Muzeul sării găzduiește și expoziții temporare, cu lucrări de pictură sau sculptură ale artiștilor spanioli, din insulă sau de pe continent. Noi am avut prilejul să vedem lucrări ale artistei spaniole Nuria del Pino, iar tematica lucrărilor ei s-a numit „Entre silencios”, lucrări care aveau ca „vedetă” pe nimeni alta decât - Capra.

  Am avut parte de o vreme caldă, chiar dacă la noi acasă era toiul iernii. După ce-am făcut pozele de rigoare, ne-am luat „la revedere” de la „Salinas de El Carmen”, fiecare întorcându-se, spre hotel, în mod diferit: tinerii din grup făcând jogging, matúrii rămânând să bea o cafea, iar noi luând-o la pas cale de vreo doi Km, cât m-au ținut picioarele. :( Noroc că ajunseserăm în dreptul unui hotel de la care am chemat telefonic, prin recepția lui, un taxi, care ne-a dus la „Barcello”, casa noastră pentru șapte zile.

  A fost o „lecție” frumoasă și interesantă, m-am bucurat că am aflat lucruri noi despre care vin acum, cu acest review, să vi le împărtășesc și vouă.

  Articol încărcat de doinafil in [01.03.2019 / 12:24:51]

  [validat & publicat in 01.03.19 / 13:08:41]

 • VIZUALIZĂRI: 987
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 33 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    26550 PMA (din 30 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "doinafil"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa [email protected]
 • 2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  adrianbogdan » mesaj pers
  [02.03.19 - 12:37:54]

     Buna! Am vazut ceva asemanator in Bulgaria la Promorie. Foarte interesant.


  doinafil » mesaj pers
  [03.03.19 - 08:56:59]

     @adrianbogdan:

     Și mie mi s-a părut interesant, Roxana, mai ales modul natural de captare, fără pompare!

     Valurile sparte de stânci la țărm erau un adevărat spectacol! M-am uitat minute în șir și le-am admirat!

     Îți mulțumesc frumos pentru ecou și vot! :*:*:*


  2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte particulare pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0276849269867 sec