mobile WEB  #  MĂRGINIMEA SIBIULUI [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Descoperă Mărginimea Sibiului

Schitul Înălțarea Domnului

a fost acolo: AZE
 • DIN: Sibiu
 • în DEC-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Ne apropiem încet de finalul anului 2018. Firmele își calculează cifrele, afaiștii își numără articolele. Și calculează, cât de bun a fost anul 2018 din punct de vedere turistic. Voi încerca să finalizez anul cu 80 de articole și tocmai am trecut si de 300 AT. La mine anul 2018 nu a fost cel mai bun din punct de vedere turistic dar am încercat în schimb să promovez România în acest an centenar cât am putut cu 183 articole până acum.

  În articolul următor ceva mai modest voi încerca să promovez din nou un obiectiv din județul natal, este vorba despre Schitul Veștem aflat la 14 km de Sibiu.

  Accesul la Schitul Veștem

  Complexul monahal se observă din drumul național/european DN1/E81 pe porțiunea dintre localitățile Veștem și sensul giratoriu unde seintersectează cu DN7. Dinspre Sibiu undeva la 12 km de municipiu și în dreptul localității Veștem trebuie să încetinim și vom observa un indicator maro turistic cu inscripția Spre Schitul Înălțarea Domnului. Virând observăm o troiță acoperită împreună cu macheta unei mânăstiri, model ce am văzut și la alte obiective de acest gen. Drumul care urcă spre mănăstire este de pământ și are o lungime de aproximativ 1,5-2 km.

  De când există această mânăstire?

  Istoria locului începe cu o știre din presa locală din data de 18 mai 2007:

  Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza a pus, ieri, piatra de temelie a manastirii de maici "Inaltarea Domnului", care se va construi pe un deal din Vestem. Cele patru maicute au primit o donatie in valoare de 50.000 de lei de la primarul comunei Selimbar. Satul Vestem, cunoscut mai mult din cauza accidentele de circulatie de pe DN 1, va fi cautat de credinciosi, in curind, pentru prima manastire ridicata in zona, manastirea de maici „Inaltarea Domnului". Aproape o suta de sibieni au participat, aseara, la o slujba deosebita, oficiata de un sobor preotesc condus chiar de mitropolitul Ardealului.

  Copiii, imbracati in port popular, au asistat la slujba de sfintire a locului unde se va construi manastirea. Alegerea locatiei a fost facuta la insistentele purtatorului de cuvint al Mitropoliei, preotul Catalin Dumitrean. El a reusit sa il convinga pe mitropolit ca noua manastire sa se cladeasca la Vestem, locul de unde provin stramosii sai.

  Pentru inceput, aici se vor ruga patru maici, a anuntat maica stareta, Epiharia. Lacasul de cult se va zidi cu sprijinul Bisericii Ortodoxe, al localnicilor, care au cedat terenurile de pe deal, dar si cu sprijinul financiar al primarului Selimbarului, Daniel Maricuta, care ofera materiale de constructii in valoare de 50.000 de lei.

  "La Vestem exista o biserica, insa acum ne bucuram sa avem si aceasta manastire de maici", a motivat, chiar la sfintire, edilul comunei. Noua manastire se va construi pe culmea unui deal, la adapostul unei paduri. Drumul de acces la manastire este deja batatorit de satenii din Vestem.

  În prezent atât biserica cât și academia monahală este aproape finalizată și își așteaptă vizitatorii, cu gânduri creștine bineînțeles. Dar locul amplasării în apropierea unei păduri este frumos și din punct de vedere turistic de acolo se vede tot lanțul muntos Făgăraș, și împrejurimile cu satul Veștem în prim plan.

  Vizita mea în a doua zi de crăciun

  În 26 decembrie eram în drum pentru aduce pe cineva dintr-un sat din Mărginime până în Sibiu. Mi-am zis acum este momentul să urc până acolo, doream acest lucru de mai mult timp. După ce am ajuns și coborât din mașină m-au înconjurat niște câini ostili la prima vedere dar prietenoși după ce și-au dat seama că nu îi bag în seamă. La prima vedere complexul încă nu este finalizat. Biserica este finalizată la exterior dar academia monahală sau clădirea mânăstirii este doar parțial terminată. Între biserică și anexă se observă o capelă superbă octogonală cu câte o fereastră mare în formă de treflă pe fiecare latură. Se numește altar de vară. Peisajul care se observă de aici este superbă, munții Făgăraș și Cindrel plus împrejurimile satului Veștem se văd de aici. Despre satul Veștem am scris acum un an aici:vezi impresii

  Încercând să intru în biserică am observat că este încuiată dar era un număr de telefon afișat. Am sunat iar o măicuță forte prietenoasă a venit să deschidă asta chiar în condițiile în care i-am zis că stau maxim 10 minute. La plecare am primit și două poze cu icoane de pus în mașină -spunea măicuța. Interiorul bisericii este aproape finalizată adică pereți nefinisați dar altarul și mobilierul este la locul lui. Fiind și perioada sărbătorilor la stânga de altar am mai observat un pom de crăciun împodobit precum și multe plante de interior, cactuși de exemplu.

  De vizitat în zonă

  Satul Veștem

  Pentru cei care încă nu au fost recomand vizita satului Veștem. De văzut aici sînt biserica monument Sfânta Paraschiva, Monumentul Eroilor și ștrandul în cazul în care se vizitează vara.

  Lacurile Tocile

  De la mânăstire în direcția Sibiu există o vale se numește Valea Plăngerii, se spune că aici a avut loc una din bătăliile lui Mihai Viteazul din 1599. Pentru pescarul anului 2018 locul devine valea plăngerii doar dacă n-a prins nimic. Pentru acces undeva tot la km 12 de Sibiu în dreptul localității Veștem se face un drum forestier spre dreapta iar după aproximativ 3-4 km se ajunge la cele 5 lacuri artificiale alimentate din pârâul Tocile. De pe site-ul lor http://www.lapesti.ro/prezentare-lac-1 am aflat informații interesante. De exemplu în cele 5 lacuri care sînt prezentate separat se pot pescui somn, șalău, crap, caras, novac iar tariful de o zi/persoană pe 2018 a fost 50 de lei. La pachetele de mai multe zile tariful este mai avantajos (de ex. 120 lei la 3 zile) Există și o cabană cu închirire integrală (10 camere la 800 lei/noapte) dar la mai multe zile prețul scade simțitor. Personal am fost în trecut și pescuit acolo. Nu îmi aduc aminte de o cabană așa mare. Peisajele sînt frumoase. Tot în această zonă am petrecut nenumărate duminici la grătar sau ieșiri somple picnic fără grătar la liziera pădurii. Câțiva km mai încolo spre Sibiu picnicul nu își mai are farmecul, s-au construit numeroase firme, specializate predominant pe logistică, adică depozite.

  Aici închei articolul și poate și anul, ne vedem la întâlnirea AFA 2019.

  La mulți ani

  Articol încărcat de AZE in [28.12.2018 / 23:30:16]

  [validat & publicat in 29.12.18 / 05:37:48]

 • VIZUALIZĂRI: 502
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 14 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    23400 PMA (din 27 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "AZE"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • Nu s-a scris, până acum, niciun ECOU la acest articol

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.025141954422 sec