mobile WEB  #  MASIVUL PIATRA MARE [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Canionul 'Şapte Scări' [Dâmbu Morii]

Revenire în Canionul 7 Scări

a fost acolo: tata123
 • DIN: București
 • în SEP-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  După trei ani trecute fix am revenit într-o formulă extinsă în masivul Piatra Mare pentru a revedea o minunată lucrare a Naturii. Între timp au mai apărut mici schimbări, dar și un aflux mare de turiști. Promovarea intensă în toate mediile, audio-vizuale și Internet, au condus la o explozie de vizitatori pe acest traseu, mai ales în perioada concediilor de vară și în weekenduri.

  Istoria documentară a acestor chei depășește 100 de ani. Știrile scrise despre acest monument natural au apărut la începutul secolului al XX-lea, primele amenajări sumare fiind realizate în 1910-1912. La fiecare circa 15 ani se schimbau buștenii și scările de lemn care facilitau traversarea canionului. În anii ′70 muncitorii întreprinderilor din Brașov realizează scările de metal pe care le cunosc montaniarzii mai în vârstă. Ele au rezistat până în 2011-2012 când au fost deteriorate de viituri puternice. Prin intermediul unui proiect derulat în 2013, sistemul de scări și podețe a fost refăcut din metal zincat.

  Info utile. Traseul spre Canionul 7 Scări e bine marcat cu bandă galbenă, este considerat un traseu ușor, abordabil pentru multe categorii de vizitatori. Timpul de parcurs este undeva între o oră și o oră și jumătate, în funcție de disponibilitățile fiecăruia și de pasiunea pentru fotografie. Programul de funcționare este zilnic între orele 10.00-18.00, orar care depinde întrutotul de starea vremii. Tarifele de acces în defileu sunt cuprinse între 10 lei/adult și 5 lei/copii, elevi și studenți.

  De-a lungul traseului sunt amenajate câteva locuri de popas prevăzute cu mese și bănci solide de lemn. Ele poartă denumiri înscrise pe panouri mari: Valea Șipoaia, Cascada cu apă vie, Luminișul însorit și Canionul 7 Scări. Ultimul popas este de fapt un foișor mare, suspendat deasupra albiei râului, adăpost excelent în fața intemperiilor vremii.

  Update 2018. Față de acum trei ani am observat mici schimbări pe traseul spre canionul natural:

  * Prelungirea tirolienei până pe pajiștea de la începutul traseului, astfel că cel mai lung sistem de tiroliene din România a ajuns la o lungime de 3568 m (36 de segmente/platforme). Momentan sistemul este închis, deoarece nu are autorizație de la ISCIR.

  * Apariția unei rulote lângă bariera de acces care comercializează arhicunoscuții mititei și băuturi – este un loc improvizat, nu prea mi-a inspirat încredere.

  * După barieră, aproape de malul apei, era parcată o mașinuță amenajată drept o „cafenea” mobilă. Se înghesuia lumea la o cafea bună, la un cappucino, ceai sau alte sortimente de băuturi de acest fel fierbinți – prețuri de la 6-7-9 lei per porție.

  * Curățenie exemplară pe traseu, saci de gunoi agățați de mesele din locurile de popas. Nu am văzut decât 2-3 peturi aruncate pe jos, de altfel a fost sâmbăta dedicată proiectului „Let′s Do It, România! ”.

  * Poteca este bine bătătorită și s-a lărgit datorită numărului mare de turiști; unul din podețele care traversează apa spre un loc de popas a fost acoperit de aluviuni.

  * Au apărut corturi pe pajiștea de la începutul traseului, dar și nelipsitele grătare de weekend.

  Recomandări.

  - Atenție când virați pe strada Piatra Mare în Timișu de Jos, unghiul e destul de strâns și se intră direct pe un pod, panoul indicator spre chei apare destul de brusc în fața șoferului. Parcați autoturismul ori imediat după pod pe dreapta unde e o parcare mai largă, ori în următorii 2-300 m deoarece spațiile de parcare pe marginea străzii sunt puține și aglomerația de autovehicule mare.

  - Informați-vă asupra condițiilor meteorologice. Administratorii locului anunță pe o rețea de socializare dacă canionul va fi închis datorită stării vremii. Ploaia strică socotelile, de obicei; terenul devine alunecos, la fel pietrele și rădăcinile copacilor (care brăzdează din abundență anumite porțiuni de potecă).

  - Echipamentul adecvat traseelor montane este recomandat, mai ales în ceea ce privește încălțămintea. O jachetă e recomandată pe timpul verii, în canion temperatura scade simțitor de mult.

  - Nu cărați obiecte ori bagaje de mână, puneți tot ce doriți într-un rucsac; asigurați-vă că aveți mâinile libere.

  - Pe anumite porțiuni de potecă puteți urma drumul de ATV, direct pe malul apei, pentru a evita porțiunile de urcuș – au fost construite punți înguste peste râu acolo unde era nevoie.

  - La cabana unde se eliberează biletele de acces găsiți câte ceva de ronțăit și apă/băuturi răcoritoare.

  - Copiii trebuie să fie însoțiți de adulți și supravegheați permanent în sectorul cheilor; unele porțiuni pot fi alunecoase datorită umezelii.

  - În defileu nu există semnal gsm.

  - Atenție la coborâre pe traseul scurt (marcaj punct roșu); timp de circa 15 minute coborârea va fi susținută și poteca destul de alunecoasă.

  Concluzii. Recomand tuturor iubitorilor de Natură o incursiune în defileul săpat în calcar de firul de apă, mii și mii de ani la rând. Susurul râului te va însoți în permanență, pereții de stâncă se vor apropia atât de mult încât cerul va deveni doar o pată sus-sus, scările îți vor aduce emoție și adrenalină, iar la final sentimentul de reușită îți va inunda mintea și corpul. Într-o zi cu vreme frumoasă alocați circa 4 ore pentru această excursie la Canionul 7 Scări.

  După ce traversați cheile puteți continua incursiunea montană spre Cabana Piatra Mare și Vârful Piatra Mare (1844 m) ori spre obiectivele naturale: Peștera cu Gheață, Șirul Stâncilor, Prăpastia Urșilor.

  Respectați Muntele!

  Articol încărcat de tata123 in [16.09.2018 / 18:12:29]

  [validat & publicat in 16.09.18 / 18:58:16]

 • VIZUALIZĂRI: 1234
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 21 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    37800 PMA (din 42 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "tata123"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 13 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  Dan&Ema » mesaj pers
  [16.09.18 - 20:23:48]

     @tata123:

     Paul,

     Multe multumiri pentru acest articol update cu... 6 zile inainte sa mergem si noi la 7 Scari! 😃

     O bafta asemanatoare am avut la ultima tura de Bucegi cand @Dragos a scris detalii proaspete utile.

     M-ai starnit si mai mult si abia astept sa drumetim.

     Si faca sunt si alti amatori in afara celor ce au confirmat deja, sunt de gasit...

     Bravo! Foarte bine punctate povetele si sfaturile!

     Numai de bine! 😁

     Sa iubim natura si sa o respectam! 🌲


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  Michi » mesaj pers
  [16.09.18 - 20:34:26]

     Şi când te gândeşti că amfostacolo cred că acum vreo 65 de ani. Scările erau de lemn, ude şi putrezite dar n-a fost problemă să le urcăm. Mi-a făcut plăcere să-ţi citesc reviewul.


  Dan&Ema » mesaj pers
  [16.09.18 - 20:39:11]

     @Michi:

     Admiratie pentru montaniarda noastra venerabila, mama Micji! 👏👏👏

     Am fost si eu in canion de mai multe ori pe vremea fostelor scari metalice pe care mai de demult le-am prins intr-o stare buna, niste ani mai tarziu le-am gasit cu lipsuri, inclusiv pasarelele cu lipsuri.

     Acum arata foarte bine amenajarile din ce relatea a ultimii dtumeti.

     Numai de bine! 🌲


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  doinafil » mesaj pers
  [16.09.18 - 20:42:13]

     @tata123:

     Este foarte frumos și interesant acest canion, cu scările și platformele lui metalice ce te plimbă pe un traseu întortocheat!

     Citindu-ți review-ul, am învățat un cuvânt nou: „talveg”, pe care nu-l știam!

     Mulțumesc pentru asta, dar și pentru articol!

     Felicitări, am votat cu drag!


  tata123 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [16.09.18 - 20:44:26]

     @Dan&Ema: E bine să beneficiezi de informații de actualitate despre traseul pe care dorești să îl urmezi în zona montană. Tu ai avut noroc de informații proaspete la ultimele ture. :)

     Ar fi bine să ajungeți la 8.30-9.00 în Timișul de Jos, astfel încât la 10.00-10.30 să fiți prezenți în fața canionului. Vremea se anunță bună și încă e aglomerație la munte. În această sâmbătă le ora 9.00 erau destule persoane care mărșăluiau spre canion. La ora 12.30 era coadă de câteva zeci de persoane la intrare în canion, multe grupuri de elevi.

     Mulțumesc și dacă mai ai nevoie de detalii, nu ezita.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  Dan&Ema » mesaj pers
  [16.09.18 - 20:47:49]

     @tata123:

     👍


  DOINITA » mesaj pers
  [16.09.18 - 22:46:29]

     Devine din ce in ce mai interesant si "incearca sa patrunda pe locurile fruntase " ale listei noastre de prioritati;)

     Cu asemenea informatii si cu cele ce urmeaza sa le furnizeze Dan, sper sa ne descurcam, cand va veni vremea. Noi nu mai suntem de varsta voastra=))

     

     Multumim pentru informatii!


  Dan&Ema » mesaj pers
  [17.09.18 - 06:37:53]

     @DOINITA:

     Nu facem concurs.

     Este important ca vreti si puteti sa luati o gura de aer curat si ozonat.

     🌲🌲🌲

     Daca ai vazut in grupul meu a participat de cateva ori si cineva din categoria de varsta 70+.

     Asa ca esti junioare Doinita, pe langa tata. 😁

     Si e tot din Botseni😃.

     Vreme buna pe poteci si sa ne vedem cu bine. ! 😃🌲


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  DOINITA » mesaj pers
  [17.09.18 - 07:59:48]

     @Dan&Ema: "Concursul, " e doar pe lista mea de destinatii, de plimbari in aer liber.

     Despre statutul de" junioara", nu pot decat sa ma bucur ca am acest statut la ceva, chiar daca la varsta nu se mai poate=))

     Stiu ca "tata", ca si tine, aveti origini botosanene si asta chiar ma bucura sa fac si eu parte din asemenea grup.

     Eu tot mai astept si impresiile tale, la cald, despre canion=))

     Drumuri bune si vacante frumoase, Dan si Ema si juniorul!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  tata123 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [17.09.18 - 12:04:53]

     @Michi: Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Sper că episodul de gripă a „zburat” ușor-ușor - sănătate! . Probabil că defileul arăta și mai sălbatic cu 65 de ani în urmă, amenajările fiind la nivel bazic. Mă bucur că v-am adus în prim plan amintiri frumoase.

     @doinafil: Canionul 7 Scări a devenit un obiectiv foarte vizitat după reamenajarea din anul 2013. Vestea frumuseții acestui monument natural s-a răspândit de la an la an, iar accesibilitatea traseului a adus în Masivul Piatra Mare mii de turiști, mai ales în perioada de vară.

     Termenul talveg se utilizează cu precădere în legătură cu un curs de apă, dar poate semnifica și baza unei văi uscate.

     Mulțumesc pentru aprecieri.

     @DOINITA: Canionul 7 Scări este un loc natural care își merită cu prisosință locul pe o listă de „must see” în jurul stațiunilor montane de pe Valea Prahovei. Nu îl ocoliți în cadrul vacanțelor montane viitoare din această parte a țării, traseul e accesibil pentru multe categorii de vârstă. Mulțumesc.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1200 PMA (din 4 voturi)]
  Zoazore » mesaj pers
  [17.09.18 - 13:13:52]

     @tata123: Cata frumusete si maretie! Prin 2003-2004, cand inca puteam merge, le-am facut si eu! Sunt 14-15 ani! Atunci mi-a fost usor! Acum nu m-as mai incumeta!


  Dana2008 » mesaj pers
  [18.09.18 - 13:35:51]

     @tata123: La tanc a picat articolul, sambata vreau sa ajung si eu la canion!

     Felicitari pentru articol!

     Calatorii placute!


  roth » mesaj pers
  [19.09.18 - 22:08:54]

     @tata123, un articol bine documentat si accesorizat cu poze, ce pot sa spun... poate la anul, ca sa fie vreo 25 de cand am trecut pe acolo ultima data...

     Cat mai multe drumetii!


  13 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0288999080658 sec