mobile WEB  #  BUCUREȘTI [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Parcuri bucureştene

Parcul Verdi redivivus?

a fost acolo: Michi
 • DIN: Bucuresti
 • în JUN-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Nu aş fi deschis acest subiect dacă nu mi-ar fi căzut ochii pe o ştire proaspătă: Consiliul General al PMB a aprobat în 14 iunie cu unanimitate de voturi, demararea procedurii de cumpărare de la proprietari a şase parcele din parcul Verdi din cartierul Floreasca cu o suprafaţă totală de 3.3 ha. Ca persoană sceptică şi hârşâită de promisiuni neonorate nu pot spune că am sărit în sus de bucurie: stai să vedem preţul rezultat în urma negocierii, stai să vedem că se alocă fonduri pentru amenajare, stai să vedem ce matrapazlâcuri descoperă jurnaliştii, etc. Oricum, Doamne Ajută!

  Parcul Verdi a fost construit pe amplasamentul vechiului hipodrom. La începutul secolului trecut hipodromul a fost mutat la Băneasa pe o suprafaţă de 60 ha. Aici nu a avut viaţă lungă fiind dezafectat în 1962 şi transferat la Ploieşti. Parcul Verdi a fost înfiinţat în 1930 ca parc liber de construcţii şi loc de joacă pentru copii. La începutul anilor 1990 avea o suprafaţă de 17 ha şi era delimitat de străzile Verdi, Barbu Văcărescu, Gr. Ţiţeica şi Rahmaninov. În urma acţiunilor de retrocedare au fost restituite parcele vechilor proprietari. În deruta anilor ce au urmat, s-au obţinut autorizaţii de construcţii, ridicându-se blocuri şi vile în partea de nord- vest a parcului. Între 1996-2006 în baza unor sentinţe civile parcul a fost retrocedat pe parcele iar între 2001-2011 au fost emise autorizaţii de construcţie pentru mai mult de o treime din el. La momentul actual întregul parc este retrocedat. Zona verde rămasă neconstruită este de 5.5 ha. Din acestea, 3.3 ha fac obiectul negocierii dintre primărie şi proprietari. În ultimii ani s-a reglementat statutul terenului ca zonă verde şi acolo unde nu s-au obţinut încă autorizaţii nu se mai poate construi. Schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi este interzisă prin lege aşa că proprietarii n-au altă soluţie decât să scape de ele. Preţul terenului în zonă este în jur de 1000 eu/mp.

  Cu 15 ani în urmă ne plăcea foarte mult să mergem în parcul Verdi pe aleile pădurii sălbatice din plin Bucureşti. Era un parc imens cu arbori bătrâni şi câteva pajişti cu iarbă şi flori spontane, alei pavate cu piatră cubică, bănci şi multă suprafaţă liberă în care stăpânii îşi dresau câinii de diferite rase. Era o linişte străpunsă numai de ciripitul păsarelelor cum nu găseai în parcurile amenajate din restul Bucureştiului. La un moment dat au apărut plăcuţe pe care scria˝Proprietate privat㽺i la scurt timp macarale şi buldozere au început să muşte din parc. A urmat o perioadă în care parcul a ajuns o groapă de gunoi complet nefrecventabilă. Câteva poze luate de pe net arată dezastrul anilor de după 2000. O asociaţie formată din peste 1500 locuitori ai cartierului a organizat în 2016 proteste privind stoparea construcţiilor în parcurile din zona. Se avea în vedere Parcul Floreasca la marginea căruia pe locul atelierelor Ford se construiesc 5 megablocuri şi Parcul Verdi care a rămas cu mai puţin de 1/ 3 din suprafaţă neconstruită. Protestele lor n-au fost luate în seamă până ce noii proprietari au ofertat la vânzare aceste 3.3 ha.

  Curioasă, m-am dus zilele astea să-l văd cum mai arată. La marginea dinspre str. Rahmaninov două blocuri foarte înalte erau aproape de finisare. Câteva vile răsăriseră în perioada în care n-am mai fost pe acolo. Intrarea cu trepte dinspre strada Verdi era stricată. Parcul era curăţat de gunoaie ca să facă impresie bună la vânzare Pe aleea principală umbrită de arbori bătrâni n-am văzut decât un bătrân care se odihnea pe o bancă păzit de câinele său. În adâncimea parcului se zbenguia un cuplu de adolescenţi. Spre str. Barbu Văcărescu locul de joacă era pustiu. În schimb paznicul parcului citea ziarul aşezat pe un scaun în faţa gheretei. Străbătându-l, mi-au venit în minte versurile lui Mircea Rusu:˝ Iarba verde de acasă/ Să mă rătăcesc prin lume nu mă lasă/ Numai Dumnezeu mă ştie/ Cât am colindat/ Las´să treacă de la mine/ Câte-am îndurat ˝

  Dacă vreţi reîntoarcere la natură cum spunea J.J. Rousseau, într-o zi caniculară de vară urcaţi-vă în maşină şi luaţi o gură de aer proaspăt în parcul Verdi ( asta până se finalizează vânzarea şi încă mai e curat). Dacă n-aveţi maşină luaţi linia navetă 605 Băneasa- Pţa Sf. Gheorghe sau autobuzele 182, 282 staţia Rahmaninov.

  Sper din tot sufletul ca tranzacţia să fie finalizată cu beneficii pentru bucureşteni, să mai recuperăm ceva din ce a fost distrus fără milă şi să mai apuc să păşesc pe aleile umbrite ale noului parc Verdi din zona Floreasca. Oare?

  .

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de Michi in [18.06.2018 / 19:21:26]

  [validat & publicat in 18.06.18 / 20:20:23]

 • VIZUALIZĂRI: 665
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 18 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    25200 PMA (din 30 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Michi"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  mishu » mesaj pers
  [18.06.18 - 20:35:58]

     @Michi: Cum am facut liceul in zona normal ca imi este draga, si mi-ar placea sa o vad verde si frumoasa. Atunci cand mai lipseam si noi de la cate o ora (ce bine ca baietii mei nu citesc pe aici =)) ) cotrobaiam cu colegii zona si ne bucuram de liniste si relaxare.

     Ani frumosi care imi lipsesc asa incat ma bucur de amintiri prin acest articol.

     Felicitari, votat cu mare drag.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 750 PMA (din 3 voturi)]
  Carmen Ion » mesaj pers
  [18.06.18 - 21:28:07]

     @Michi: Cum am urmat cursurile aceluiași liceu ca Mishu, deși cu câțiva ani buni înaintea ei, cunosc foarte bine și acest parc. Era un loc semisalbatic, tocmai bun de "ascuns" în clasa a 12-a, când chiuleam de la orele care nu ne interesau pentru a învăța pentru admiterea la facultate.

     Pe bune, am petrecut mult timp pe iarba din parc parcurgând literatura franceză pentru examen și schimbând păreri cu colegele, căci ne era frică să mergem singure în parc...

     E adevărat că intre timp mai fumam si câte o țigară!

     Mulțumesc pentru aducere aminte, dragă Michi!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  doinafil » mesaj pers
  [18.06.18 - 22:28:05]

     @Michi: Din păcate, pentru mine, nu cunosc deloc zona! Am locuit în sect. 6 de când mă știu, iar serviciul a fost în sect. 5. Foarte rar am ajuns pe acolo, și doar cu treburi necesare și urgente.

     Dacă se va ivi ocazia, n-am să ocolesc parcul Verdi, despre care observ - cu bucurie - cât suflet ai pus în ce ai scris, mamă Michi!

     Felicitări, am votat cu drag!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Dragos CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [18.06.18 - 23:05:34]

     Alt parc pe unde mi-am petrecut copilăria, adolescența și tinerețea... E locul unde iarna ne dădeam cu săniile, apoi vara trăgeam câte o miuță.

     Din păcate, cu fetele de la Rosetti nu am avut de-a face... bafta lor! :p

     E bine că a mai rămas ceva din el... Acum ceva vreme am trecut pe străduțele ce-l înconjurau pe partea de nord și vest - nimic n-am mai recunoscut!

     Mai regret și pierderea ștrandului Cutezătorii, de peste drum de acest părculeț - acum fieful marelui tenisman Pescariu, alt „inginer imobiliar” care a lipsit tinerii din zonă (și chiar de mai departe) de un ștrand unde aveau acces gratuit. Felicitări și veșnică recunoștință!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]

  4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0224530696869 sec