mobile WEB  #  TIRANA [ALBANIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Bylis Hotel
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Hotel Bylis Tirana Albania

a fost acolo: silvia tudoran
 • DIN: Bucuresti
 • în AUG-2017
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Pentru prima oară în Albania - în tranzit, nu ca destinație principală a concediului nostru.

  Spun de la început că am avut o senzație de nesiguranță, de teamă, de alertă permanentă încă de când am intrat pe teritoriul albanez. Și nu știu dacă și-au făcut efectul imaginile rămase în subconștient din filme, poveștile despre mafia albaneză sau reportajele / documentarele despre localnici... ori efectiv m-a indispus foarte tare de agresivitatea țiganilor și cerșetorilor de la semafoare.

  Am trecut granița din Muntenegru în Albania așteptând într-o coloană destul de mare. Nu ne-au fost controlate pașapoartele, au notat nr. mașinii și nr. de persoane. Înspre Tirana am întâmpinat probleme cu traficul aglomerat și cu felul agresiv, neatent de a conduce al localnicilor.

  Am ajuns spre după-amiază la Hotel Bylis - unde camerele erau rezervate pe un site specializat. După ce văzusem pe traseu, mă bucuram că hotelul se află în centrul capitalei. Da, in centru... pe o străduță lăturalnică, între blocuri cenușii de 4 etaje și case/garaje dărăpănate.

  Hotelul nu are loc pentru parcarea auto. Recepționerul ne-a îndrumat spre cea mai apropiată, cu plată, la 150 m de cazare. Am lăsat cu teamă mașinile acolo - deși am văzut că aveau camere de luat vederi (nu mă așteptam să și funcționeze). Am plătit 300 leke / auto / noapte, cu condiția să le luăm a doua zi, până în ora 10. (Le puteam lăsa în continuare, și după ora stabilită, pentru 100 leke/oră).

  Check-in - la recepție, la mezaninul hotelului (care avea 2 etaje). Am urcat câteva trepte din lateralul imobilului și am intrat. Afară foarte cald, în hotel - căldură și mai mare și miros închis. Erau pregătite camerele rezervate și totul a mers destul de simplu.

  Wi-fi mergea bine. (În Albania netul e mai ieftin decât în Serbia sau Muntenegru, 1 MB = 3,54 EURO).

  Pe interior hotelul arăta foarte bine, parcă în contradicție cu tot cartierul și cu toate imaginile pe care le văzusem până atunci prin capitală.

  La parter - un bar cu câteva mese în interior și două afară. La mezanin, unde era recepția, se servea și micul dejun. Camerele erau la etajul 1 și la etajul 2.

  Familia mea - 2+2 - a optat pentru o cameră mai mare - confort double room - unde am avut un pat matrimonial și o canapea extensibilă, balcon cochet cu vedere la... streașina vecinului și curtea înterioară plină de boscheți a acestuia.

  În cameră arăta mult mai bine decât ne așteptam, cearceafuri impecabile, curățenie, spațiu generos, masă cu scaune tapițate, albe, TV, comodă, șifonier, AC, telefon, baie cu cabină de duș, produse de igienă personală și prosoape imaculate. Chiar frumos!

  Seara și dimineața ne-am plimbat prin centru, pe lângă Piața Skendenberg. Erau polițiști în intersecții și în apropiere de trecerile de pietoni care dirijau circulația cu paleta. (Nu aveau nici pe departe eleganța și prestanța celor de la noi)

  Prețurile sunt ceva mai mici decât în România. Se poate plăti cu leke, cu euro și în magazinele/restaurantele mari cu cardul. Nu am întânit persoane cu care să putem vorbi în engleză.

  În Piața Skendenberg - pe una din laturi sunt numeroase restaurante, în mod special pescărești, grecești, o piață agroalimentară, baruri și terase, magazine de suveniruri. Pe celelalte laturi se găsesc instituții importante ale statului (Ministerul Infrastructurii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Banca Națională, Opera, etc) și Muzeul Național de Istorie.

  Această piață este, de fapt, un platou imens, bombat (probabil pentru a se scurge apa în părți). Moscheea, turnul cu ceas, statuia imensă - reprezentându-l pe eroul național Gjergj Kastrioti Skënderbeu... toate acestea contrastează cu blocurile cenușii, comuniste și cu mizeria de pe străzile lăturalnice. Ce mi-a plăcut mie personal este faptul că spațiul verde care înconjura piața era unul tematic- cu plante medicinale, cu arbuști și pomi fructiferi. O plimbare pe aceste alei cu miresme de lavandă, busuioc, mentă, rozmarin, sovârv m-a încărcat cu energie pozitivă.

  Revenind la detalii despre Hotelul Bylis, ar trebui să spun că este un hotel care merită, totuși, având în vedere raportul calitate/preț. Personalul este foarte amabil, cu zâmbetul pe buze, gata să vină în întâmpinarea nevoilor noastre.

  Micul dejun a fost inclus în prețul camerei, tip bufet, constând în: șuncă presată feliată, cașcaval, brânză, oua fierte, produse de patiserie, unt, dulceață, cafea, suc, apă și fructe. Clasic. Curat. Destul.

  Am plecat din Tirana cu puțin înainte de prânz, către Macedonia- unde ne opream mai întâi la Lacul Ohrid. La marginea capitalei albaneze am văzut câteva cartiere luxoase - White Houses, Rolling Hills, Long Hill - în apropiere de WAT (World Academy of Tirana).

  Dacă mergeți pe acest traseu, spre Elhasan, ar trebui să știți că autostrada nu este finalizată și google maps/waze nu erau la curent cu toate lucrările - așa că ne-am luat după indicatoarele lor. Pentru alte detalii vă aștept în mesaj privat.

  Sper să vă fie utile experiențele noastre împărtășite aici și vă doresc

  vacanțe frumoase tuturor!

  Articol încărcat de silvia tudoran in [22.08.2017 / 08:28:38]

  [validat & publicat in 22.08.17 / 09:48:40]

 • VIZUALIZĂRI: 1439
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 27 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    13000 PMA (din 10 voturi) show/hide

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo, la Bylis Hotel? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "silvia tudoran"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmasterX » mesaj pers
  [22.08.17 - 09:44:14]

     Mutat în rubrica "Bylis Hotel, TIRANA" (nou-creată pe sait)

     --

     Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

  Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)


  silvia tudoran » mesaj pers
  [22.08.17 - 10:37:47]

     @webmasterX: da, da, e f bine!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  webmaster » mesaj pers
  [22.08.17 - 11:22:38]

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

      — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)


  Costi » mesaj pers
  [22.08.17 - 13:11:52]

     @silvia tudoran:

     Aceeași senzație de insecuritate a avut-o și soția mea, dar s-a adaptat repede, pentru că multe lucruri ne aduceau aminte de cum e pe la noi. Și la noi sunt destule hoteluri sau pensiuni foarte drăguțe și curate, totul până la poartă, că dincolo de gard e plin de gunoaie și praf sau noroi, după anotimp.

     Din păcate nu am apucat să scriu un review despre Tirana, am scris doar despre Hotelul Baron, unde am stat și unde ne-a plăcut foarte mult.

     Oricum, Albania este o experiență ce merită trăită din plin. Sunt convins că nu regreți că ai trecut pe-acolo, dimpotrivă, stând și gândindu-te mai mult, parcă regreți că nu ai stat mai mult. Nu-i așa?

     În rest, aș avea câteva precizări de făcut:

     - moscheea din poza P20 este cea mai importantă moschee din Albania, declarată „monument cultural istoric”. Se numește Xhamia e Et'hem Beut, adică „geamia beiului Ethem”. Ethem era strănepotul lui Soliman Pașa. Interesant este faptul că a scăpat de la distrugere în timpul comunismului, când a fost închisă. Am vizitat-o și în interior, are niște fresce interesante. Așa cum ai făcut poza, aveai Turnul cu ceas, din poza anterioară, în stânga.

     - Clădirea din poza P21, situată tot în marea piață Sheshi Skënderbej, ca și moscheea, este Muzeul Național de Istorie. Fresca datează din epoca comunistă.

     Ai văzut piramida lui Enver Hodja? Sau, mai pe românește, Enver Hogea, așa cum scriu și frații noștri aromâni pe wikipedia în dialectul macedoromân (aromân): roa-rup.wikipedia.org/wiki/Enver_Hogea.

     Călătorii frumoase să ai mereu! :)


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]

  4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0219280719757 sec