mobile WEB  #  SĂRATA MONTEORU [BZ] [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
O zi în Pietroasele

La Pietroasele, pe urmele tezaurului ”Cloșca cu puii de aur”

a fost acolo: Floryn81
 • DIN: Râmnicu Sărat
 • în JUL-2016
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  La sfârșitul săptămânii trecute am vizitat o zonă din județul Buzău unde nu mai ajunsesem anterior. Este vorba despre localitatea Pietroasele, aflată la o distanță de aproximativ 23 de kilometri de municipiul Buzău. Ce ne-a făcut să mergem acolo? De mai multă vreme eram interesați să vedem și noi locul unde a fost descoperit tezaurul de la Pietroasele, a cărui denumire populară este ”Cloșca cu puii de aur”. Am căutat unele informații pe internet și pe la ora 10.00 am pornit la drum.

  Pentru a ajunge la Pietroasele, noi am ales următorul traseu: din municipiul Buzău am intrat pe DN 1B în direcția Ploiești și am ajuns la Popasul Merei. Am virat dreapta pe DJ 203G către localitatea Merei, unde am găsit un indicator spre stânga (mai aveam de parcurs 10 kilometri până la Pietroasele din acel loc). DJ 205 ne-a condus printre renumitele podgorii din zonă către centrul localității Pietroasele, unde aveam să întâlnim un prim obiectiv.

  Cu aproximativ 200 de metri înainte de a ajunge în centrul localității, am văzut o plăcuță informativă pe care era scris ”Therme romane”. Aici am făcut primul popas, unul destul de scurt deoarece prea multe nu ar fi de văzut acolo. Sub un pod și împrejurul acestuia sunt niște ruine, însă situl arheologic nu este deloc întreținut, zona fiind năpădită de buruieni. În partea dreaptă este construită casa unui localnic, însă dacă e să judecăm după cum arată, s-ar încadra foarte bine printre ruinele din vecinătate. Noi am studiat situl arheologic doar de pe pod, întrucât cărarea pe care se putea ajunge până la ruinele thermelor era plină de buruieni mai mari decât noi. Probabil că vă întrebați deja ce este cu aceste therme romane declarate ”monument istoric”?

  ”Thermele romane de la Pietroasele fac parte dintr-un castru roman despre care se crede că a fost construit de împăratul Constantin cel Mare în timpul campaniei din anul 332 împotriva goților de la nord de Dunăre. Cu prilejul acestei campanii armata bizantină, care era condusă de Constantin al II-lea (fiul împăratului), îi învinge pe goți și astfel ținuturile de la nord de Dunăre reintră pentru o perioadă sub stăpânire romană. În castrul ridicat la Pietroasele se instalează Legiunea a XI-a Claudia venită de la Durostorum. ” (Noroc cu wikipedia și cu internetul în general, pentru că la fața locului nu sunt afișate informații și nici nu ai pe cine întreba)

  Am plecat de la ”Thermele romane” și am oprit la intersecția din centru. Aici se află un monument care aduce un omagiu oștenilor din Pietroasele ce și-au pierdut viața în luptele din timpul Primului Război Mondial. Pe soclu sunt enumerați vitejii, iar în vârful monumentului este amplasată o cruce.

  Am observat în apropiere un indicator care ne-a arătat că până în locul unde a fost descoperit tezaurul ”Cloșca cu puii de aur” mai aveam de parcurs doi kilometri. Am avansat către dreapta pe un drum inițial asfaltat și apoi pietruit și am urcat pe alocuri destul de abrupt, ajungând în satul Pietroasa Mică. Un alt indicator l-am întâlnit cu jumătate de kilometru înainte de obiectiv, moment în care am decis să continuăm drumul pe jos. Am parcat mașina la umbra unui pom de pe marginea drumului, apoi am intrat pe o uliță spre stânga și am observat lângă gardul unei locuințe numeroase sculpturi în piatră. Pe stâlpul porții era scris ”Muzeul țăranului cioplitor al pietrii”.

  Ne-am oprit să admirăm toate acele creații în piatră și din curte ne-a observat proprietarul, care ne-a invitat să vedem întreaga colecție. Bătrânelul acesta simpatic s-a recomandat a fi Ion Moacă, ”unul dintre puținii pietrari adevărați care se mai află în zonă”, după cum avea să ne precizeze imediat. Ne-a spus că muncește la această colecție de aproape 60 de ani și că cele peste 300 de exponate din curte și de pe lângă gard nu sunt de vânzare. Ne-a mai precizat de la început că nu cere bani nimănui pentru vizitarea colecției lui, ci este mulțumit că vizitatorii îi pot admira creațiile.

  Toate statuetele sunt realizate manual, cu dalta și cu ciocanul; am văzut reprezentări ale unor animale, păsări, soldați, personalități istorice (Regele Mihai), scriitori (Ion Creangă), Moș Crăciun sau chiar personaje mondene (i-am recunoscut pe Gigi Becali sau pe Nicolae Guță). În fiecare ungher al curții sunt așezate diferite sculpturi despre care care Ion Moacă ne-a vorbit cu mândrie, dar și cu oarecare mâhnire în glas deoarece niciunul dintre copiii săi nu i-a moștenit acest talent.

  Pietrarul Ion Moacă și-a exersat abilitățile și pe lemn, câteva sculpturi în lemn fiind așezate lângă peretele unei magazii.

  Și asta nu a fost tot... nea Ion ne mai rezervase o surpriză! Ne-a spus că, pe lângă șlefuirea pietrei (marea sa pasiune), lui îi place să cânte la diverse instrumente și a vrut să ne facă o mică demonstrație. Și ne-a cântat la acordeon, în timp ce ținea ritmul cu o tobă improvizată dintr-un butoi, pe care o acționa cu piciorul. Ne-a arătat că se pricepe să cânte și la fluier și am constatat că omul chiar este talentat! Îl puteți admira și voi cântând, există un mic videoclip postat pe internet.

  I-am mulțumit lui nea Ion pentru amabilitatea cu care ne prezentase munca lui de-o viață și am ieșit în uliță, continuându-ne plimbarea către locul descoperirii celebrului tezaur.

  Am trecut repede pe lângă ultimele case din sat și am continuat să mergem pe drumul înțelenit; peste câteva minute am văzut la marginea drumului o piatră pe care este notată următoarea informație: ”Zona tezaurului cloșca cu pui”. Și așa era, pe un platou mic de la baza dealului se zărea monumentul ridicat pe locul unde în anul 1837 a fost descoperit tezaurul.

  Am ajuns la acest monument simplu realizat din piatră și ne-am așezat pe iarbă în apropiere, unde am rămas pentru aproximativ 15 minute. Pe una dintre laturi este notat anul 1979 (anul în care sătenii din Pietroasele au realizat acest monument), iar în partea centrală este fixată o placă de marmură cu următoarea precizare: ”În acest loc în 1837 a fost descoperit tezaurul Cloșca cu puii de aur de la Pietroasele de noi pietrarii Ion Lemnaru și Stan Avram. Tezaurul este compus din 22 de piese și cântărește 19 kg”.

  Informațiile prezentate aici sunt doar parțial corecte. Spun asta deoarece din tezaur există în prezent 12 piese, acestea cântărind de fapt 19 kilograme.

  Istoria descoperirii tezaurului de la Pietroasele este una zbuciumată. În primăvara anului 1837, pietrarul Stan Avram și ginerele său Ion Lemnaru scoteau piatră din cariera de la marginea satului și au descoperit importanta comoară. Ei nu au realizat adevărata valoare a comorii, dar au ascuns inițial piesele descoperite, pe care ulterior le-au vândut unui antreprenor albanez pe nume Anastase Verussi; cei doi pietrari au primit câteva cadouri mărunte, precum și echivalentul în bani a unei perechi de boi, adică o nimica toată față de valoarea reală a tezaurului. Verussi a mutilat multe dintre piesele din tezaur considerând că astfel nu vor atrage prea mult atenția și că le va putea valorifica mai ușor. De exemplu, platoul de aproape 8 kilograme care a fost recuperat fusese tăiat cu toporul în patru bucăți de către Verussi.

  Autoritățile au aflat despre această descoperire și au fost făcute mai multe arestări printre cei implicați în ascunderea tezaurului; de altfel, în urma torturilor și a condițiilor grele de detenție, cei doi pietrari care descoperiseră comoara au murit în arest înainte de a se pronunța sentința în procesul care îi viza. Au fost recuperate 12 piese care au fost expuse prin diferite muzee ale lumii, fiind apreciate de toți cei care le-au putut admira. În restaurarea pieselor și în cercetarea originii acestora o contribuție importantă a avut Alexandru Odobescu, cel care ulterior avea să publice monografia ”Le tresor de Petrossa”.

  În ceea ce privește originea tezaurului, specialiștii nu au ajuns încă la un numitor comun. O primă ipoteză îl atribuie regelui vizigot Athanaric; acesta ar fi îngropat comoara între anii 376 și 380, când vizigoții conduși de Athanaric s-au refugiat în imperiul roman din cauza apropierii hunilor. Într-o altă ipoteză, tezaurul ar fi aparținut ostrogoților din prima jumătate a secolului al V-lea.

  Despre originile tezaurului și despre momentele zbuciumate de după descoperirea acestuia s-au spus de-a lungul anilor mult mai multe lucruri. Cei interesați pot lectura informații mai amănunțite aici, aici, aici sau aici. Mai adaug faptul că piesele recuperate din acest tezaur pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României; la articolele scrise de @Michi sau de @elviramvio sunt atașate fotografii cu piesele din acest tezaur.

  Am plecat de la Pietroasele înapoi către Merei, de unde ne-am îndreptat spre Sărata-Monteoru. După câteva ore petrecute la ștrandul cu apă sărată din stațiune, am plecat spre casă urmând drumul realizat recent care face legătura între Sărata-Monteoru și satul Leiculești, aflat în apropierea mănăstirii Ciolanu și a Taberei de sculptură de la Măgura. Deși poate că pe unele hărți acest drum (DJ 203 G) apare ca fiind închis, el este terminat și este o plăcere să conduci prin pădure și să abordezi numeroasele serpentine care testează din plin abilitățile șoferilor.

  Pentru că articolul este despre localitatea Pietroasele, vreau să mai adaug faptul că cei care vizitează această zonă și aleg să rămână acolo peste noapte pot opta pentru o cazare inedită; este vorba despre pensiunea ”La Butoaie”, locație care se bucură de aprecierea membrilor AFA, din ceea ce am lecturat pe site. Noi nu ne-am cazat acolo până în prezent, însă ne-ar tenta ca în viitor să petrecem o noapte într-un butoi, poate și cu o degustare înainte a renumitelor vinuri din zonă! :P

  Călătorii plăcute tuturor!

  Articol încărcat de Floryn81 in [28.07.2016 / 18:15:48]

  [validat & publicat in 28.07.16 / 19:47:17]

 • VIZUALIZĂRI: 3669
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 40 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    34200 PMA (din 39 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Floryn81"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 13 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  mishu » mesaj pers
  [28.07.16 - 21:10:42]

     Am citit articolul cu placere dupa care m-am delectat cu pozele tesand o alta poveste. Pai la cum arata "thermele romane" mi-as fi imaginat ca este zidul lasat in paragina al unei curti. Nu stim si nu vrem sa facem turism.

     Despre lucrarile lui Ion Moaca sunt niste lucrari simple, cam pe langa realitate insa atat de frumoase. Este de admirat daruirea acestui om fata de arta pe care o slujeste sincer, fara nici un interes. Si aceasta dragoste a lui e cu atat mai trista cu cat nu are cui sa o transmita mai departe.

     Iar locul in care a fost descoperita closca pare a fi pus la pastrare, sau la clocit 😊 Poate mai apare ceva.

     Felicitari, votat cu placere.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  Floryn81 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [29.07.16 - 00:17:51]

     @mishu - Cam așa este, nu vrem să facem turism. Dacă bolovanii aceia (care sunt de fapt ruinele thermelor romane) erau prin altă țară probabil că s-ar fi creat o mică industrie în jurul lor. Însă la Pietroasele nici nu am putut ajunge în situl arheologic, bălăriile din zona unde ar fi trebuit să se afle cărarea formau o mică junglă.

     În ceea ce îl privește pe Ion Moacă, jos pălăria în fața lui! Un om simplu care a știut ce vrea să facă în viață și de pe urma căruia va rămâne ceva; poate autoritățile locale se vor gândi să îl ajute într-un târziu și să îi pună la dispoziție un spațiu mai acătării pentru a-și expune colecția. Mă gândesc la o tabără de sculptură de genul celei de la Măgura, chiar dacă la o scară mai redusă.

     În ceea ce privește locul descoperirii tezaurului, noi am stat acolo jos pe iarbă preț de câteva minute, însă nu a mai apărut prin zonă niciun pui de la celebra cloșcă. :)

     Mulțumesc frumos pentru aprecieri!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 750 PMA (din 3 voturi)]
  tata123 🔱 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [29.07.16 - 10:15:49]

     @Crazy_Mouse - Ce coincidență! Acum vreo două luni pregătisem o vizită la Pietroasele, m-am documentat despre poziționarea obiectivelor expuse de tine în articol, am printat hartă, am citit diverse materiale. Văzusem și câteva fotografii cu termele romane - atunci arătau mai bine fiind imediat după săpături. Nu am reușit însă să ajung în zonă - acum mă mulțumesc cu fotografiile tale.

     Citisem și despre descoperirea unei cetăți dacice, la câteva sute de metri distanță de monumentul dedicat „Tezaurului de la Pietroasele”, în punctul Gruiu Dării, cetate dacică suprapusă peste o așezare neolitică. Din păcate starea de conservare este precară (ziarullumina.ro/cetate-da ... cata-54643.html).

     Din punct de vedere turistic nu prea s-au făcut deloc investiții. Ar fi necesare măcar câteva panouri explicative (text și imagini) și plăcuțe indicatoare, ca să nu vorbesc de alte amenajări. Prin fonduri europene au fost finalizate în zonă două proiecte: modernizarea Popasului Merei și modernizarea Complexului Pietroasa.

     L.E. - Legat de tezaurul de aur mi-am adus aminte și de ecoul postat la alt articol al lui @CrazyMouse dedicat Mănăstirii Cozia (vezi impresii). Acolo scriam despre cel care a furat tezaurul și care a fost închis la Mănăstirea Cozia.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1200 PMA (din 4 voturi)]
  Aurici » mesaj pers
  [29.07.16 - 11:24:40]

     @Crazy_Mouse - Drumul nou, prin pădure, dintre Leiculești și Sărata Monteoru mi-a plăcut și mie foarte mult în ianuarie, când ne întorceam de la revelion. Și eu îl recomand. Dacă atunci, iarna mi s-a părut atât de spectaculos, îmi închipui cum poate fi acum, cu pădurea înverzită. Este un drum făcut cu fonduri europene dat în folosință anul trecut cred și din păcate încă figurează ca un drum forestier.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Floryn81 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [29.07.16 - 13:53:45]

     @tata123 - Așa cum am spus și ceva mai devreme, în zonă pare că nu se dorește să se facă turism. Am citit și eu câte ceva despre cetatea dacică din punctul Gruiul Dării, însă la fața locului nu există nici măcar o mențiune referitoare la vechea fortificație. Iar dincolo de monumentul dedicat tezaurului ”Cloșca cu puii de aur” drumul acela înțelenit se înfundă în niște tufișuri dese și mai înalte decât un stat de om, fiindu-ne practic imposibil să mai înaintăm.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 150 PMA (din 1 voturi)]
  Floryn81 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [29.07.16 - 14:00:48]

     @Aurici - Drumul nou prin pădure dintre Sărata-Monteoru și Leiculești este unul într-adevăr spectaculos, însă deja pădurea are de suferit din cauza celor care fac grătare pe acolo sau, chiar mai rău, își ”uită” la final resturile pe jos. În toate locurile pe unde balustrada este întreruptă și permite accesul în pădure am văzut mașini înghesuite una lângă alta, așa că mi-e greu să cred că zona se va păstra curată.

     Din păcate, cred că doar cu niște sancțiuni dure și aplicate imediat s-ar putea schimba câte ceva din această realitate tristă.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Aurici » mesaj pers
  [29.07.16 - 15:08:00]

     @Crazy_Mouse - Asta este valabil pentru toată țărișoara asta, din păcate. Încă îi așteptăm pe cei care vor fi în stare să aplice sancțiuni dure. Mi-e teamă că o să-i așteptăm mult și bine.


  Dan&Ema » mesaj pers
  [30.07.16 - 16:31:36]

     De curand am revenit si eu pe meleaguri buzoiene, dar fara a vizita nimc de data asta. A fost o iesire la iarba verde in zona Manastirii Ciolanu pentru o aniversare de familie. Pajistile de acolo sunt intretinute curat si de obicei stiu ca savse plateste o taxa sa pui acolo de un picnic, dar de asta nu a venit nimeni dupa aceasta.


  Floryn81 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [30.07.16 - 23:47:00]

     @Dan&Ema - Știu că s-ar plăti o taxă, însă noi am fost acolo (în zona Haleș-Ciolanu) de vreo două ori la picnic și nu a venit nimeni să ne ceară bani. Niște prieteni au rămas în urmă cu vreo doi ani peste noapte cu cortul în acea zonă și au plătit 10 lei, din ceea ce îmi amintesc.

     Sper că aniversarea de familie a ieșit perfect pe meleagurile buzoiene! :)


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  liviu49 » mesaj pers
  [02.08.16 - 16:06:50]

     @Crazy_Mouse - Interesant si documentat articolul! Din cunostintele mele anterioare Pietroasele aveau doua tezaure : unul care nu mai este in zona (Closca cu puii de aur) si altul care inca mai exista, anume Tamaioasa de Pietroasele. Primul l-am vazut expus cu multi ani in urma intr-un muzeu din Bucuresti, pe al doilea l-am "cunoscut " acum doi ani ultima data. Cuvinte de lauda pentru ambele! Acum aflu alte noutati care ar merita vizitate si care din pacate nu sunt ingrijite. Sper ca ne va veni mintea cea de pe urma si, pana nu e prea tarziu, se va gandi cineva si la Pietroasele, nu numai de vinul din zona.

     Referindu-ma la lucrarile, de pietrarie le-as numi, sau arta naiva , aceasta dovedesc nu neaparat un talent deosebit, ci mai mult o daruire care nu se intalneste la multa lume. Estetii( mama ce cuvant pretentios mi-am adus aminte ! ), vor spune ca nu e arta, ca nu respecta niste regululi ale artei, ca nu transmit un mesaj artistic, etc. Dar exprima ceva care nu prea mai intalnim, anume perseverenta de a reda , cu mijloacele de care dispune omul respectiv, viata ,cu personajele ei, asa cum le vede autorul lucrarilor.

     In aceasi ordine de idei, cei care merg de la Bran spre Rucar, in Podul Dambovitei, intr-o curba la dreapta var gasi expuse in natura mai multe lucrari, de data aceasta realizate de o mana de artist. Gasiti un loc unde aveti voie sa parcati, coborati din masina si cateva minute admirati-le. Merita !

     Numai bine si calatorii placute!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  adri-nico » mesaj pers
  [25.08.16 - 08:14:55]

     Excelent review care, odata citit, ma face sa ma duc si eu acolo.


  buterfly » mesaj pers
  [25.08.16 - 08:58:02]

     Am trecut pe langa Pietroasele si nu am stiut ca as putea sa ma opresc... acum stiu!


  webmasterX » mesaj pers
  [16.06.20 - 13:14:11]

     Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Pietroasele» (nou-creată, între timp, pe sait)

  [Rubrica inițială: Periplu prin frumuseţile Buzăului]


  13 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0316841602325 sec