mobile WEB  #  SUCEVIȚA [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Mănăstirea Sucevița

Sucevita... pe-un picior de plai, pe-o gura de rai.

Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Gheorghe Zamfir - Unchained Melody
a fost acolo: zambarescu
 • DIN: Branesti Ilfov
 • în AUG-2011
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  In sufletul fiecarui om, exista locuri, pe care le considera cele mai frumoase pe care le-a vazut in viata lui, in sufletul meu, drumul pana la Manastirea Sucevita, cat si manastirea in sine, reprezinta un asemenea loc.

  Situata pe drumul ce leaga Gura Humorului si Putna, pe varianta prin Vatra Moldovitei, reprezinta una din cele 8 minuni ale Bucovinei, inscrise pe lista monumentelor UNESCO.

  Situata in mijlocul unui cadru natural de poveste atat Vara cat si Iarna, ca sa simti adevarata valoare a manastirii aceasta trebuie pusa in contextul drumului care te duce la ea, calea de acces pe care o recomand, mai ales pentru optimizarea timpului si distantelor parcurse, intr-un eventual tur al manastiriolor Bucovinene, este cea dinspre manastirea Putna.

  Un traseu optim in opinia mea, cu plecare din Gura Humorului, cel mai potrivit loc de cazare pentru a sprijinii un tur al manastirilor, ar fi urmatorul: Gura Humorului, Cacica (unde ajunsi, nu evitati mina de sare, considerata Mica Venetie), Solca (locul cu cea mai mare concentratie de ozon, din toata Romania), Manastirea Arbore 9 pentru care trebuie sa faceti dreapta din Solca circa 7-8 Km), Magura, dupa care prin Vicovul de jos ajungeti la Putna. De la Putna va intoarceti in Magura, unde in loc sa continuati spre Solca, faceti dreapta si mergeti catre Sucevita, dupa care ajungeti la Moldovita si continuind drumul inapoi la Gura Humorului. Intreg circuitul, cu tot cu timpul alocat vizitarilor obiectivelor de care v-am spus il puteti parcurge in 12 ore.

  Revenind la Sucevita, la intoarcerea de la Putna, ca de obicei, am luat-o pe traseul binestiut catre manastire. Intreg drumul se parcurge printre munti iar piesa de rezistenta o constituie portiunea intre Sucevita si Moldovita, o adevarata feerie a naturii, un drum care i-ti taie respiratia prin frumusetea si pitorescul locurilor prin care treci, urcand si coborand crestele muntilor.

  Ajunsi la Sucevita, am parcat masina si ne-am indreptat catre intrare, acelasi sentiment ca te aflii in fata unei fortarete, pe care il ai atat la Putna cat si la Voronet, trecuti insa de poarta de la intrare, si scapati de agasantii cersetori aflati la acea ora acolo, impresia de fortareata se naruie cu totul... Biserica manastirii, fiind incadrata pe latura din stanga de chiliile maicutelor, la ferestrele si pridvoarele carora stau expuse ca intr-o veritabila gradina botanica, o multime de flori, de toate culorile curcubeului. Pe latura de Vest a manastirii, se gasesc deasemeni o multitudine de specii de plante si flori, alcatuind parca un colt de rai.

  Biserica, manastirii poarta hramul Invierea Domnului, la interior, În camera mormintelor îşi dorm somnul de veci fraţii voievozi Ieremia şi Simion Movilă ale căror lespezi funerare din marmură de Ruşchiţa sunt, în tradiţia inaugurată de Ştefan cel Mare, valoroase obiecte de artă medievală românească.

  Ce ma impresionat in mod deosebit, este iconostasul Mănăstirii care conform explicatiilor primite de la maicuta care ne-a insotit drept ghid, a fost sculptat în lemn de tisa, în stil baroc-rococo şi datează din anul 1800.

  La exterior, fresca manastirii reprezinta diverse scene biblice, de la nasterea Domnului, pana la Inviere.

  Legenda Sucevitei

  Conform legendei pe locul in care astazi se afla Manastirea la inceputul secolului al XVI, se gaseau o biserică din lemn şi o schivnicie. Mai târziu, pentru răscumpărarea unur păcate, o femeie din partea locului, a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcţii.

  Plecam de la Sucevita, coborand printre minunatele privelisti, catre urmatoarea destinatie Modovita... in gand i-mi vin versurile poemului nascut din folclorul popular moldovenesc... Pe-un picior de plai, Pe-o gura de rai, Iata vin in cale, Se cobor la vale...

  Articol încărcat de zambarescu in [31.03.2012 / 15:33:06]

  [validat & publicat in 31.03.12 / 18:08:40]

 • VIZUALIZĂRI: 2304

 • EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    2700 PMA (din 5 voturi) show/hide

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "zambarescu"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • Nu s-a scris, până acum, niciun ECOU la acest articol

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0253469944 sec