mobile WEB  #  SUCEVIȚA [ROMÂNIA]V9 vers. DESKTOP
[versiune pt dispozitive mobile]
Mănăstirea Sucevița

Manastirea Sucevita, o perla a siragului de manastiri

a fost acolo: ghemonica
 • DIN: ovidiu
 • în SEP-2010
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Legenda spune ca, prin secolul al XVI-lea, o femeie care se stia plina de pacate impovoratoare, a carat cu carul cu boi, timp de 30 de ani, piatra necesara construirii Manastirii Sucevita. Accesul spre manastire se face de pe DN17A dinspre Radauti, spre sud-vest, pana in localitatea Marginea, vestita pentru minunatele obiecte din ceramica neagra. La 5 km. distanta, rasare parca din povesti, minunea Dumnezeiasca numita Manastirea Sucevita. Imprejmuita de zidurile inalte de 6 m si groase de 3 m, prevazute cu metereze, con traforturi, drum de straja, 4 turnuri la colturi si unul cu paraclis peste intrare, manastirea isi duce traiul peste vesnicie, in siguranta, tacere si smerenie.

  Manastirea Sucevita este atestata documentar din anul 1586, in urma initiativei Mitropolitului Gheorghe Movila, in realitate fiind ctitoria fratilor Movilestilor, intre secolele XVI-XVII. Construita in stilul arhitecturii vechi moldovenesti, manastirea imbina arta bizantina cu cea gotica. Pridvorul inchis, specific epocii lui Stefan cel Mare, este pictat cu Judecata de Apoi. O multitudine de scene evoca viata Sf. Gheorghe, Sinoadele, Calendarul, viata Sf. Nicolae si multe alte picturi ce claseaza manastirea pe primul loc in tara, in ceea ce priveste numarul picturilor religioase. Pictorii, fratii Sofronie, au imbinat miile de nuante coloristice in stilul arhitecturii italiene, culoarea dominanta fiind verdele de smarald, combinate cu influentele arhitecturii rusesti, intre ferestrele gotice. Caracteristica principala a manastirii este Scara Sf. Ioan Climax, aceasta reprezentand cea mai pregnanta interpretare iconografica a credintei in prima judecata dupa moarte.

  Aici, Vamile vazduhului nu mai dau nici o sansa pacatosilor. Este redata lupta dintre bine si rau, incercarea omului de a pasi spre perfectiune pentru a-si redobandi chipul pierdut prin caderea in pacat. Peretele de vest nu are pictura - se spune ca zugravul, a cazut de pe schela Manastirii Sucevitei si a murit.

  Imi pare nespus de rau ca nu am avut la dispozitie decat doua zile in care am vizitat doar cateva manastiri, cele mai importante si de renume mondial, insa dintre acestea, am ramas profund impresionati de Manastirea Sucevita, incepand cu peisajul ce o-nconjoara si terminand cu cele mai mici detalii. Ne asteptam ca Manastirea Voronet sa fie perla manastirilor moldave, dar aceasta arata jalnic, de fapt, se lucra la restaurarea ei. Poate ca acum, la un an de la vizitarea noastra, lucrurile s-au mai asezat, dar noi tot la clasarea Manastirii Sucevita pe primul loc in topul manastirilor, ramanem. Trebuie vizitata negresit, este primitoare precum casa bunicilor de la tara, somptuoasa ca un castel, pazita ca o fortareata, zvelta ca o fata mare si neclintita precum portile Raiului.

  Articol încărcat de ghemonica in [03.12.2011 / 13:50:56]

  [validat & publicat in 04.12.11 / 13:00:39]

 • VIZUALIZĂRI: 2274
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 14 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std)    0 PMA (din 0 voturi)
 • NOTA: Acest review nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
 • VOTEAZĂ ŞI TU! - Apreciezi articolul?

  DANU

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "ghemonica"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 1 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmaster0 » mesaj pers
  [04.12.11 - 15:44:09]

     Doar că, abia după ce am publicat articolul, un coleg mi-a atras atenţia asupra izbitoarei asemănări dintre o bună parte a acestuia şi prezentarea sfintei Mânăstiri de pe site-ul CreştinOrtodox... Fără a fi o delimitare clară a părţilor preluate şi fără a prezenta sursa, aşa cum cere regulamentul nostru (repet - nimeni nu susţine că nu se pot prelua date din alte surse! e evident că unele date istorice, tehnice sau mai ştiu eu de ce natură nu pot proveni decât din citări. Dar regulamentul nostru cere ca acestea să fie cât mai reduse în raport cu restul textului, clar delimitate şi cu sursa dezvăluită).

     Fiind la prima eroare, retragem doar PMA, împreună cu voturile deja acordate. Cei ce au votat deja şi cred că autoarea merită aprecierea lor, vor putea s-o mai facă odată.


  1 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0257129669189 sec