ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Kazanlâk si mirosul trandafirilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe “planul meu de bataie” adica pe planificarea mea ???? era mentionata o oprire la monumentul de la Shipka (nu stiu insa daca imi propusesem sa urc si treptele), putin prin zona si cate ceva de vazut, insa mai mult de atat stiam ca vreau sa opresc in Kazanlâk.

Drumul prin pasul Shipka, asa cum il povestesc toti, cu serpentine multe, cu o diferenta de nivel ce nu putea fi ignorata, insa asa cum am mai mentionat, era vremea la care salcamii si socul era in floare, peisaj de vis, chiar am oprit putin si p drum si am filmat peisajul din zona.

Am ajuns si la monumentul de la Shipka si cum s-ar spune, am facut cale intoarsa ????, nu as fi urcat acele trepte (atunci) pentru nimic in lume, asa ca, o poza de la distanta si hai la drum in continuare.

Ajunsi in Kazanlâk stiam perfect unde vreau sa merg, si anume, la Muzeul Trandafirilor. Am lasat masina langa parcul unde se afla muzeul, am mai facut cateva poze prin si am intrat in muzeu. Biletele de intrare au costat 16 leva (2 pensionari si un adult) dupa care liber la vizitare. Muzeul se parcurge circular si toate panourile sunt in bulgara si engleza, asa incat a putut sa intelegem si noi cate ceva.

In tot muzeul se gasesc o multime de panouri informative de unde afli toata istoria legata de trandafiri, soiuri, producerea si comercializarea uleiului, etc. Aici aflam ca primele informatii despre uleiul de trandafiri s-au regasit in Iliada si Odesea, mai apoi citim ca aceasta calitate a uleiului este data de o combinatie unica de clima, sol si culturi prioritare in functie de tipurile de trandafiri.

Dar vestiul ulei se obtine in principal din trandafirul de Damasc, adus in Bulgaria in urma cu 350 de ani. Trandafirii sunt recoltati dimineata de la 4 la 9 astfel incat pe petalele lor sa ramana cat mai multa roua ce ajuta la stoarcerea unei cantitati mai mari de ulei.

Pentru fabricarea unui kilogram de uleui de trandafiri se folosesc circa 3000-3500 kg petale trandafir din soiul Rosa Damascena si 5000 kg petale din soiul Rosa Alba. Uleiul produs este masurat la final in “muskali” (o masura specifica uleiului de trandafiri).

Am vazut vase in care se producea uleiul sau apa de trandafiri, vase mai mici sau mai mari in care se vindea, Comertul cu uleiul de trandafiri este mentionat prin secolul XVI-XVII si prima casa de comert cu ulei de trandafiri este cea a lui Dimitar Papazoli (Dimitro Pappazoglou) fondata la 1858. Compania avea birouri la Edirne, Istanbul, Londra, Paris si New York.

Erau expuse si tot felul de registre privind tranzactiile cu ulei, titluri si actiuni ale companiei, diferite tipare de marcare a sticlelor, cutiilor, etc,

Urmasii lui Papazoli au dus traditia mai departe (chiar daca pe cai separate), iar ca rezultat uleiurile au fost recunoscute international castigand diverse titluri la concursurile de specialitate, nu numai cu uleiurile de trandafiri din Kazanlâk, dar si din regiunile inconjuratoare.

Este prezentata toata aceasta industrie pana in zilele noastre, dar si modurile in care se comercializau uleiurile in trecut, dar si in prezent.

Nu pot insa sa nu mentionez “Festivalul trandafirilor, frumusetii si bunatatii” din Kazanlâk si care se desfasoara la final de mai-inceput de iunie, noi desi am fost la final de mai, cred ca in urmatoarea saptamana avea sa se desfasoare, altfel am fi vazut mai multa animatie prin oras.

Insa pozele afisate de la festivaluri anterioare ne-au aratat cat de frumos ar fi fost. Cine stie, poate data viitoare?

Am iesit si in curtea interioara unde in centru erau expuse niste vase de fabricatie, si unde doua doamne confectionau niste trandafiri din material textil, iar un pici incerca sa faca petale de trandafir din plastelina. Am admirat tradafirii de aici, i-am mirosit si i-am pozat, apoi am parasit acest muzeu pentru a ne mai plimba putin prin parc.

Este un loc unde merita sa va opriti daca va plac florile sau doar pentru relaxare. Ne-am incarcat bateriile cu frumos, dar cum se facuse oarecum ora pranzului, am intrebat-o pe domnisoara de la bilete unde ne recomanda sa mancam. Cum i-am pus tableta cu harta descarcata in fata, i-a fost destul de simplu sa ne marcheze un loc bun de luat masa. Cat despre aventurile noastre cu masa… ei bine, in episodul urmator, pana atunci va las in compania pozelor si sa ne auzim de bine.

Webmaser te rog sa atasezi acest filmulet pe care va rog sa il luati ca o invitatie la festival. youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 18.06.22 17:45:31
Validat / Publicat: 18.06.22 20:05:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1223 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Kazanlâk - Muzeul trandafirilor, si trandafiri peste tot. Desi la intrare scrie ca se percep 5 leva de foto si 20 leva pentru filmare, am intrebat si mi s-a spus ca nu trebuie sa platesc pentru poze.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX [18.06.22 20:05:30] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore [18.06.22 20:22:18] »

@mishu: Mmmm... Ce articol parfumat! Dar si interesant! N-am stiut ca trandafirii se culeg asa de dimineata si ce multe petale trebuie pentru un litru de ulei.

Voi ati cumparat ceva ulei de acolo? Calitatea lui cred ca este mai buna decat ce se comercializeaza frecvent.

Trandafirul va ramane mereu regele florilor si... Sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii.

Superb si articolul si parfumul degajat din articol!

mishu [18.06.22 21:29:36] »

@webmasterX: Multumesc frumos!

mishu [18.06.22 21:35:04] »

@Zoazore: Trandafirii pot spune ca sunt cam pe locul 1 la egalitate cu crizantemele, asta pentru ca fiecare imi transmite cate ceva, asa incat m-am bucurat din plin de acest loc, ca de altfel de toata aceasta vacanta unde am avut trandafiri mai prin toate locurile.

Cat despre

Voi ati cumparat ceva ulei de acolo? Calitatea lui cred ca este mai buna decat ce se comercializeaza frecvent.

, am sa te dezamagesc, mirosul concentrat este mult prea puernic pentru mine, asa incat am ramas doar la nivel de admiratie.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, te imbratisez cu drag.

crismisscris / TELEFON [19.06.22 08:34:48] »

@mishu: Am vizitat și noi acest muzeu acum câțiva ani; am și scris despre el, dar cred că "la grămadă" cu parada de la Festivalul Trandafirilor (care a fost absolut fabuloasă, păcat că n-ați nimerit-o!) și cu ceva mormânt trac pe care l-am mai vizitat prin zonă. Am și poze (cu mine; rara avis! ????) în grădina aceea circulară a muzeului, iar pe o terasă la etaj, mai puțin populată, am luat o gustare cumpărată în prealabil de la Lidl (lucru care nu ne stă în obicei, să dăm noi cârciumile pe gustări, dar aveam multe de văzut și de umblat în ziua aia și am zis să mai salvăm ceva timp).

Zona e plină de câmpuri cultivate cu trandafiri, cu siguranță le-ați remarcat și voi. De asemenea, sunt o grămadă de obiective turistice dedicate acestei flori deosebite. Cu ocazia ultimei noastre vizite, am mai descoperit un astfel de loc, despre care abia aștept să povestesc (când i-o veni rândul).

(M-am asigurat că votez și după aia trăncănesc; și iar am nimerit SB-ul!)

neimportantscris / TELEFON [19.06.22 08:52:31] »

@mishu: așa cum prin parcurile noastre, fie ele tematice, fie generaliste, găsim busturi cu poeți, (Eminescu e de departe cel mai întâlnit), bulgarii se mândresc cu cel mai mare poet al lor, Hristo Botev, al cărui bust l-ați surprins în foto-ghicitoare nr. 8.

Încântătoare flori...

mishu [19.06.22 08:55:14] »

@crismis: Atunci cand am facut rezervarea am "cercetat" putin si evenimentele si locurile inconjuratoare, insa nu as fi avut cum sa modific datele problemei sub nici o forma, era singura perioada disponibila pentru mine, insa cine stie, poate ca am sa imi programez macar un weekend in perioada festivalului.

Cat despre zona de etaj, nu stiu daca se putea accesa, nu am vazut pe nimeni la etaj si indicatiile domnisoarei de la care am cumparat biletele au aratat doar zona de parter.

M-am uitat si eu spre etaj si ma intrebam ce o fi pe acolo, mai ales ca sesizasem si acel pomisor care apare pe la final de poze.

Cat despre ceea ce se poate vedea in zona, am fost limitati oarecum de oboseala mea, ultimele zile de serviciu au fost deosebit de epuizante psihic (ambitii date de gandirea limitata a unei colege) dar si faptul ca eram impreuna cu mama si incercam sa fie usor si placut si pentru ea. Eu imi notasem mai multe de vazut, si chiar au fost unele locuri unde am mers singura, insa atata vreme cat va mai putea merge cu noi o sa o luam pentru ca ii plac deplasarile, daca si-ar putea pune aripi la picioare ar fi excelent.

De abia astept sa citesc povestile tale, sunt convinsa ca ne vei uimi ca de obicei, pana atunci iti multumesc pentru vizita si ecou si pentru SB. ????

mishu [19.06.22 09:09:49] »

@zapacitu: Multumesc foarte frumos pentru completare, cred ca daca maream poza, reuseam sa citesc. Cred ca este frumos ca macar asa sa ne amintim personalitatile tarii noastre.

Insa printre personalitatile ramase in amintirea bulgarilor se afla si un general rus, Stoletov, si am remarcat asta prin numele strazii nde am avut noi cazarea (si de obicei in astfel de cazuri incerc sa vad ce a facut cel ce a dat numele unei strazi) si am vazut ca exista nenumarate strazi in Bulgaria care poarta numele generalului Stoletov, dar am vazut si in cateva locuri bustul generalului Stoletov. Stoletov a fost implicat in eliberarea Bulgariei, luptele din pasul Shipka intre armata rusa si cea otomana la 1877.

La fel in Tirol (am avut norocul sa stau acolo aproape 4 ani), Andreas Hofer, conducatorul unei rascoale antinapoleoniene din anul 1809 este considerat eroul luptei de eliberare a Tirolului.

Ca sa revenim insa la zona vizitata, si eu iti multumesc pentru vizita si aprecieri, o zi minunata.

CATAAS [20.06.22 08:56:22] »

Uleiul de trandafir, alături de cel de melisă este unul dintre cele mai scumpe din lume, datorită cantității mari de petale necesare pentru a fi fabricat. Știam că Bulgaria este renumită pentru cultivarea acestei plante, dar nu știam că există un astfel de muzeu! Felicitări pentru review, m-a relexat de luni dimineață!

mishu [20.06.22 09:17:35] »

@CATAAS: Ma bucur ca ti-ai inceput frumos saptamana. Cred ca acest mic orasel merita mai mult decat cateva ore cate i-am acordat noi insa oricand putem repeta experienta si de ce nu, poate cu ocazia festivalului, cum se vede si din filmulet, atmosfera de acest an a aratat ca lucrurile revin la normal... sparam sa si ramana asa.

Sunt locuri frumoase, este si o perioada frumoasa in care natura parca a explodat.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, iti doresc sa ajungi pe acolo.

elenaadinascris / TELEFON [23.06.22 09:38:07] »

Excelent articol, felicitari, votat cu mare drag! ????

maryka [23.06.22 20:46:45] »

Foarte frumos loc, ce bine că ați reușit să ajungeți acolo, iar frumoșii trandafiri, numai buni de admirat și mai ales de mirosit! O splendoare într-adevăr! Felicitări! ????????????

mishu [24.06.22 10:12:16] »

@elenaadina: Multumesc pentru vizita si aprecieri, o zi frumoasa!

mishu [24.06.22 10:14:39] »

@maryka: A fost minunat intradevar, multumesc pentru vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elenaadina, maryka, mishu, neimportant, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kazanlak şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10189390182495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1