Impresiile “de calatorie” – complet delimitate de cele de tip “de cazare”

Dupa cum stiti deja, articolele publicate pe AmFostAcolo sunt “categorisite” (automat, de program) in impresii “de cazare” (predominant dedicate detaliilor utile referitoare la diverse unitati de cazare – servicii, calitatea camerelor, a restaurantului, dotarile adiacente, a cadrului natural sau a plajei etc) si impresii “de calatorie” – recomandari despre locurile si obiectivele ce merita a fi vizitate in zona descrisa; detalii despre cum se poate ajunge acolo; posibilitati de petrecere a timpului liber; alte sfaturi si recomandari potential utile cititorilor interesati in aceasta destinatie (articolele cu recomandari despre restaurante din zona sunt incluse deasemenea in aceasta ultima categorie).

Fiecare din aceste doua tipuri de articole sunt grupate in rubrici , la randul lor bineinteles clasificate in “de cazare” (dedicate unei vile/pensiuni, hotel, camping etc – in general orice unitate care are – ori careia i se poate atribui – o clasificare oficiala, cf criteriilor de acordare a stelelor/margaretelor din tara respectiva), respectiv “de calatorie” (mai general vorbind, cele “non-cazare” — sunt afisate cu rosu in lista destinatiilor din fiecare sectiune geografica a saitului)

Am recomandat dintotdeauna sa nu se amestece aceste doua tipuri de informatie – in cadrul aceluiasi articol – din motive cred eu evidente:

 • includerea in cadrul articolelor de cazare (incarcate in rubrici dedicate cazarilor) a unor descrieri consistente despre zona, locurile de vizitat din apropiere, excursiile facute etc are dezavantajul ca respectivele informatii (deseori deosebit de utile) vor fi citite, cel mai probabil, doar de utilizatorii interesati in respectiva unitate de cazare.  Un cititor care cauta informatii referitoare la zona ar trebui sa citeasca toate impresiile de cazare de la toate unitatile de cazare din acea zona.
  ALTERNATIVA PROPUSA: mentionarea in articolul de cazare a unor referiri succinte la zona si posibilitatile de distractie in articolul de cazare, urmata de scrierea unui articol distinct, in rubrica de calatorii din acea zona – de obicei denumita “Descopera zona X”, “Vacanta in X”, “Excursii in zona X” etc.  Are avantajul ca grupeaza toate aceste informati intr-o  unica rubrica (sau in orice caz, mult mai putine decat cele de cazare din zona), iar regasirea acestui tip de informatii (“de calatorie”)  se face *mult* mai usor, prin parcurgerea tuturor articolelor incluse in aceasta rubrica.
 • cazul cel’lalt, intalnit mai ales in cazul utilizatorilor noi: la o rubrica de calatorie – de exemplu “Vacanta in Corfu” – se povesteste, foarte frumos de multe ori, firul vacantei proprii in aceasta destinatie, incluzandu-se insa aici si detalii – extrem de utile, cateodata – despre cazarea la hotelul X ori vila Y. Nu, e bineinteles, nimic rau sau condamnabil in aceasta, insa informatiile despre cazare ar fi mult mai bine folosite daca ar fii ncluse intr-un articol separat, incarcat in rubrica de cazare respectiva. Procedand astfel, autorul are ocazia sa evalueze criteriile specifice de cazare (camere, amabilitatea personalului etc – prin note acordate fiecarui capitol in parte), iar calificativele proprii vor intra in calculul mediei satisfactiei unitatii de cazare respective, un indicator sintetic foarte important in evaluarea unitatii de cazare in cauza.
  Asta ca sa nu mai amintesc ca sunt destule cazuri in care se intampla ca sejurul a avut loc in conditii de cazare nemultumitoare, desi zona in sine este superba (iar autorii incantati de distractia/relaxarea de acolo), iar incercarea de includere in notare a conditiilor de cazare scade nejustificat media acelei zone . Bineinteles, exista si varianta inversa, cand cazarea este perfect multumitoare iar zona dezamagitoare. In ambele cazuri, notele acordate NU mai sunt reprezentative sau relevante pentru destinatia “de calatorie” respectiva.
  ALTERNATIVA PROPUSA: mentionarea pe scurt a cazarii in articolul de calatorie respectiv, urmata de incarcarea unui articol nou, cu detalii si recomandari despre cazarea respectiva, in rubrica hotelului sau pensiunii respecive.

In ambele ALTERNATIVE descrise mai sus, daca rubrica in care ar trebui incarcat al doilea articol nu exista inca pe site:  aceasta se poate crea foarte usor, in maximum 1 minut, folosind linkul “Adauga hotel/pensiune sau calatorie”, afisat la finalul listei cu destinatii din sectiunea geografica respectiva – vezi, de exemplu, cazul SANTORINI aici: http://amfostacolo.ro/grecia-pareri,7/santorini,124,123/

Pentru a face si mai clara/evidenta aceasta separare (intre articolele ‘de calatorie’ si cele de tip ‘de cazare’), incepand de astazi sectiunea ULTIMELE IMPRESII (cele mai recent-incarcate pe site), afisata pe coloana din dreapta a pagini principale si a paginilor destinatiilor si sub-destinatiilor a fost impartita in doua – o sectiune cu cele mai recente impresii “de calatorie” si una cu cele mai recente recomandari de tip cazare.

In acest mod, cititorii interesati *predominant* in reveiws-urile |de calatorie” se pot concentra mai usor pe articolele din genul preferat; idem si in cazul celor interesati mai ales de noile recomandari despre unitatile de cazare.

La final, profit de ocazie pentru a face cateva recomandari utilizatorilor nou-inscrisi sau a celor cu statutul de CHIBIT samd:

 • Incercati sa  NU va scrieti impresiile ca o simpla “dare de seama” a modului cum s-a desfasurat vacanta voastra – de genul  ‘am fost in locurile X, Y si Z – mi-a placut, recomand’
 • pe cat posibil, incercati sa le organizati intr-o forma si un continut (cu detalii cat mai multe) care sa fie cat mai utile *altor cititori*; ganditi-va ca dvs ati fi incautarea unor informatii relevante despre zona sau unitatea de cazare respectiva – ce ati dori sa aflati de la cineva care AFostAcolo?
 • includeti informatii cat mai detaliate despre *cat mai multe capitole* din vacanta dvs. Nu va limitati sa scrieti, de exemplu, doar despre resturantul mizerabil ori doar despre amabilitatea proprietarilor, care v-a convins sa mai reveniti in viitor acolo; incercati sa atingeti cat mai multe alte  aspecte care pot fi relevante – camere, servicii, bucatarie si masa, posibilitati de distractie sau relaxare la hotel sau in zona, cadrul natural, calitatea piscinelor sau a plajei  etc.
 • Nu initiati un articol nou atunci cand textul care va fi incarcat este prea ‘subtire’ pentru a justifica publicarea lui ca review distinct. Merita, bineineteles, sa incarcati un articol nou pentru ca astfel puteti contribui, prin notele exprimate, la media generala a acelesi destinatii (fiecare experienta individuala este importanta), insa daca nu reusiti sa depasiti nivelul minim de informatii utile necesar publicarii ca articol distinct, textul dvs nu va fi publicat pe site (ca articol distinct). In acest cazuri, e mai bine poate sa publicati recomandarile ca  ECOU la un alt articol, anterior incarcat in aceeasi destinatie.
 • NU recomandam formule de genul ‘pentru alte informatii va stau la dispozitie pe mail/mesaj privat etc’ (dealtfel publicarea mailului, telefonului sau altor asemena informatii personale NU este ingaduita pe site — aceste informatii se pot transmite doar prin mesageria privata AFA). Ganditi-va ca e posibil ca 100 sau chiar mai mult oameni sa va ceara aceste detalii; nu e mai bine sa le includeti in cadrul articolului / ecoului respectiv decat se le toooot scrieti apoi, de 100 de ori, in 100 de mesaje diferite, catre 100 de destinatari (adrese de mail diferite)?

7 thoughts on “Impresiile “de calatorie” – complet delimitate de cele de tip “de cazare”

 1. Totul e OK cu impartirea in doua sectiuni separate dar spatiul rezervat “notelor de calatorie” s-a redus mult, avem doar 10 posibilitati de postare pe monitor, numarul de vizualizari “per review” a scazut, nu depaseste 60-120 vizualizari si numarul de PMA a scazut deasemenea, e logic, review-ul are “viata scurta pe monitor”, de cateva ore sau maximum o zi, nu apuci sa-l mai vezi…a doua sectiune “hoteluri, terase, restaurante, etc”, e mai bine reprezentata, are 30 de spatii de postare, in consecinta remanenta mai mare pe monitor, vizualizare mai mare, punctaj?…asta e in functie de interesul cititotului si valoarea review-ului…as propune o impartire mai echitabila a spatiilor de postare, nu 10-30 ci poate 15-25, nu stiu, poate ar conta si parerile altora…

 2. Intentia-mi a fost sa despart cele 30 de pozitii rezervate ‘celor mai recente impresii’ in doua – 10 ptr recomandarile de calatorie, 20 ptr cele de tip ‘cazare’. (Raportul a fost stabilit pentru a fi cat mai echitabil, avand in edere ca se scriu minim 2 impresii ‘de cazare’ la 1 ‘de calatorie’).
  Aveam insa un bug in program, pe care nu l-am observat pana acum, si care inducea afisarea a ultimelor 30 de impresii de ‘cazare’. L-am corectat, acum se afiseaza doar ultimele 20.
  In alta ordine de idei, nu inceteaza sa ma mire insistenta/pesistenta dorintei ca un review sa ‘stea’ cat mai mult timp in prima pagina. In opinia mea, regasirea *ulterioara* a informatiei de calitate este la fel de importanta (poate mai corect “mult mai importanta”) decat *gasirea* ei in pagina intai. Si asta e important, desigur – sa vezi cine si ce a mai scris ‘nou’. Dar nu poti sa multumesti, simultan, pe toata lumea – un compromis trebuie asumat.
  O rezolvare partiala a doleantelor particulare va fi oferita odata cu finalizarea functiei ‘Urmareste acest autor’, prin care va puteti abona la instiintari atunci cand acel autor incarca un articol nou.

 3. Am încercat să-mi exprim oarecum părerea visavis de conţinutul articolelor şi împărţirea lor pe categoriile respective, ca ecou la un post de impresii. Şi rău am făcut. Din cauza opiniei diferite am creat revoltă şi zâzanie, lucru pentru care , în afară de cazul în care a fost benefic traficului, îmi cer sincer scuze.
  Însă, subiectul rămâne departe de-a fi fost epuizat sau lămurit. Aşa că vin aci, cu jalba-n băţ. Aş vrea să mă lumineze cineva, de preferat imparţial, dacă socotesc greşit că un articol, fie el şi din rubrica de impresii de călătorie, ar trebui să fie cât mai uşor de citit, cât mai bogat în informaţii UTILE şi, dacă se poate, lipsit de consideraţii personale. Precizez că subiectiv este, prin definiţie, orice emitem izvorât din propria noastră experienţă, iar personal începe să devină când adăugăm detalii intime.
  Aşadar, îşi au locul aici jurnalele de călătorie pline de detalii năucitoare de genul „ am plecat într-o joi pe la prânz, după ce ne-am întâlnit cu finii şi cu vecinii nostri de la et 3, care ne sunt şi cumetri şi ne-am oprit să bem cafea la benzinăria x…. am ajuns, am dormit puţin de după-amiază, apoi ne-am tolănit pe şezlonguri că ne era lene să mergem la plajă/drumeţie…. a doua zi m-a cam durut capul şi n-am vizitat nimic, mai ales că mă enervase ăla micu’…” etcetera, etcetera ? Fireşte exagerez, dar vreau să subliniez genul de amănunte care sunt complet nerelevante pentru un cititor care ar vrea să ştie cum e zona în discuţie şi care vrea-nu vrea trebuie să citească tot pomelnicul ca să se aleagă cu adresa obiectivelor istorice, cu un detaliu despre drum sau informaţii despre locurile de luat masa. O altă variantă greu de digerat a postărilor cu impresii sunt compunerile literare, afişate cu emfază drept poveşti cu suflet şi simţire. C’mon! Nu suntem la cenaclu literar!
  Îmi dau seama totodată că nu se poate cenzura aşa ceva. Să respingi e prea radical, să intervii în text e barbar, mult de muncă şi inutil. Şi-apoi e greu de departajat.
  Ce ne rămâne de făcut? Să ne vedem de treabă liniştiţi, probabil. Şi iată cum mi-am dat singură răspunsurile.
  Aştept totuşi o opinie oficială, ca să zic aşa. Dacă nu e acceptabil pt politica site-ului, mă mulţumesc cu ea şi în PM. Oricum, dar să ştiu şi eu pe cine-am omorât! Glumesc. Nu cred că e nimic grav, nu sunt câtuşi de puţin mânată de vreo intenţie războinică. Pur şi simplu îmi place să despic firele în paişpe.
  Mulţumesc.

 4. 1) Nu-ti fa probleme pentru acel post, e normal sa existe opinii diferite si daca sunt expuse civilizat si decent (precum luarii tale de atitudine acolo), asemenea puncte de vedere diferite sunt binevenite.
  Nu a fost, in mod clar, momentul cel mai potrivit pentru initierea acestei discutii, insa in rest ma bucur ca ea a fost abordata – ajuta un pic la constientizarea (de catre cititori) a diversitatii de opinii si mai ales de preferinte – repet, FIRESTI si normale.
  2) Nu exista si nu pot exista criterii restrictive asupra FORMEI pe care o imbraca impresiile si recomandarile postate pe site. Absolut de acord cu tine in ce priveste faptul ca “ar trebui să fie cât mai uşor de citit, cât mai bogat[e] în informaţii UTILE”; deasemenea, programul impune o consistenta de minim 5-600 de caractere, pentru a evita ‘telegramele’ deranjante/frustrante; in rest, insa – cf si diversitatii preferintelor, subliniata mai sus – impresiile pot fi de oricare categorie (ca forma). Unii apreciaza impresiile succinte, tehnice, fara considerente personale; altii, dimpotriva, apreciaza mult mai mult compozitiile complexe, cu bogata componenta literara samd. TOATE tipurile (formele pe care le pot imbraca) sunt binevenite pe acest site, astfel incat fiecare sa poata gasi ceea ce apreciaza. Articolele care nu se potrivesc gusturilor si preferintelor individuale – pot fi foarte usor sarite. Nu e mai simplu asa? :)

 5. Eu citesc mai mult impresiile de calatorie care-mi completeaza locurile pe care le-am vizitat candva si la care nefiind membra afa,la data excursiei am fost destul de superficiala. Acum parcurg cu drag ce scriu altii dar si pe mine ma deranjeaza ca review-ul pleaca repede de pe pag.1 si in majoritatea cazurilor renunti sa-l mai cauti.Sunt foarte pretioase indicatiile de cazare sau de restaurant dar in aceeasi masura, dupa mine chiar mai mult, despre calatoria in sine. Inainte de a pleca la Budapesta sau in Croatia am citit tot ce s-a scris pe afa si nu am mai avut nevoie de ghid.Poate se gaseste o formula de a stationa mai mult in vizorul userului pe prima pagina,2 zile? tinand seama ca din cauza ocupatiei multi nu intra chiar zilnic pe site.

 6. Cei care intra mai rar au la dispozitie doua posibilitati pentru a fi tinuti la curent despre cele mai noi postari pe site (in afara de lista celor mai recente 10 articole publicate)
  1) se pot abona la destinatiile ce prezinta interes.
  Odata abonati, vor fi instiintati automat cand se publica un articol nou in repsectivele destinatii.
  Abonarea se poate face din sectiunea CONTUL MEU, tabul (sub-sectiunea) “Abonamente”
  2) Pe langa lista celor mai recente 10 articole incarcate pe site (afisata simplificat, doar ca titlu, direct in pagina intai), se poate consulta si Lista celor mai recente 100 articole :
  http://amfostacolo.ro/impresii-sejur.php

  Ambele modalitati sunt referite dealtfel explicit in pagina intai a site-ului, la inceputul sectiunii “IMPRESII DE CALATORIE” (pe fond galben).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.