Schimbări — 1. facelift sait și 2. schimbarea limitelor “max foto încărcate” per review

  1. Da, știu — era nevoie de demult. Ca și AFA să ajungă  în “anii 2000”, din punct de vedere design. Am intenţionat, mult timp,  să angajez o firmă specializată — eu sunt cam “prea de la țară” (și) la grafică :) .
    Mi-am dat seama, într-un final (și am acceptat cu greu) că sunt mult prea optimist. Nu-mi permit,  financiar.

Până la urmă am început “prin noi înșine”, „noi” fiind în acest caz, precum Lodovic al XIV-lea, eu, lol. Încet, ardelenește (evident), cu mult efort și mai ales TIMP, am “operat estetic” câteva template-uri – vedeți câte un exemplu mai jos

Sunt în “rodaj”, mai pot apărea “sincope” – scrieți-mi dacă le descoperiți.
Orice sugestii sau propuneri de îmbunătățire sunt de asemenea bineprimite.

Vor urma evident altele – procesul e continuu – dar lent;  estimez că îmi va lua întreg anul 2017 să ajung măcar la un 80% din sait “facelift-at“. Pagina întâi va fi ultima care va fi schimbată.

===========================================

2. Am tot reflectat și am decis să limităm numărul de poze încărcate la un review (precum și cel al pozelor neatașate la vreun articol/review).

Câteva clarificări. Știu că mulți dintre voi își doresc să poată încărca “cât mai multe poze”, din dorința și străduința ABSOLUT LĂUDABILE de “a acoperi” cât mai bine subiectele tratate.  Evident, și eu îmi doresc asta, dar vine la pachet cu un dezavantaj PRACTIC.

În practică, foarte mulți consultă rubricile de genul “Poze din destinația X”; acolo sunt afişate câte 21 poze / pagină (în viitor, având în vedere tranziția spre “mobile oriented” vor fi 9, maxim 15 / pagină).

Hai să luăm un exemplu concret – se uită la pagina “poze din Roma“.  Sunt fix 7874  bucăți, afișate pagină cu pagină.

Ei bine, un user “mediu” poate ajunge ușor la frustrare văzând “pagini după pagini” din pozele ACELUIAȘI AUTOR. La un moment dat poate zice “mai lasă-mă, bre X, am văzut destule de la tine – vreau să văd și de la alt  autor, eventual din altă perioadă“. 

Dar nu poate – nu știe a câta pagină mai încolo se termină pozele lui “X” și încep altele, de la “alți autori, din alte perioade“. Trebuie să tooot dea scroll, să tooot treacă la altă pagină, sperând că va găsi acel „altceva” pe care eventual și-l doreşte.

Idem la orice articol de cazare – se poate întâmpla același lucru.

Mă doare sufletul, mă credeți? să limitez numărul de poze care se pot încărca per articol. La urma urmei, orice  sait își dorește cât mai mult conținut și pare absurd să încerci să-l limitezi, când oamenii sunt atât de entuziaști să-l încarce… :(

Dar trebuie.  Limitele actuale – 60 poze / articol „de cazare” şi 99 de poze per articol „de călătorie” – vor fi reduse, începând cu 1 martie. 

Eu cred că se poate încerca „acoperire optimă” (cu poze) și cu max 30/40 de poze/ „cazare” și  maxim 50/60 de poze / „călătorie”.

La urma urmei, dacă articolul “iese” foarte complex (și ar necesita, deci, mai multe poze) – recomand, ca de obicei (și la fel de ferm ) să-l împărţiţi în 2, 3 sau chiar mai multe “episoade”! (să ne înțelegem, JUSTIFICAT!). Astfel veți putea mări limita la 2x, 3x etc. “maxim poze”.

În plus – și IMPORTANT DE REŢINUT –  de acum înainte puteți solicita, punctual, mărirea acestor limite, la nivel de articol (review) – printr-o simplă sesizare. 

  Să presupunem că la un articol „de cazare”, oricât de mult v-ați străduit să faceți o selecție “drastică”, nu puteți nicicum renunța la niciuna dintre cele 45 de poze păstrate în urma selecției. Inițiați o sesizare la acel review și solicitați mărirea limitei, de la 30/40 (în acel caz) la 45.

Vă asigur că în general aceste solicitări vor fi aprobate (ușor;  din pdv tehnic orice moderator „on line la acea oră” poate aproba).

Evident, dacă sunt justificate (de exemplu, de o consistență mai mare a articolului și de preferința / opțiunea de a nu-l fragmenta)

Nu vor fi aprobate, însă – la fel de evident  – “88 de poze” la un articol de 3-4 paragrafe.

2b. Încărcarea de poze “neatașate niciunui review”.
Aceste poze au utilitatea (mult) redusă.

  • programul nu poate recunoaște, automat,  “data sejurului”, așa că nu afișează nimic acolo. Unii utilizatori pot crede că sunt “din luna încărcării” (această info se afișează), deși ele pot fi, în realitate, luate cu  5-7 ani înainte.
    Dacă nici autorul nu scrie niciun text explicativ (sunt destule cazuri), e chiar aiurea.
  • Spre deosebire de cele atașate unui articol (review), care sunt direct accesibile din pagina review-ului, cele neatașate sunt accesate mai rar / mai greu.
    Iar când cineva scrie vreun ecou la un articol “vezi că am încărcat și eu 5 poze de acolo” – găsirea acelor poze de către un cititor mai puțin experiementat / mai puțin familiarizat cu saitul poate fi chiar “o aventură”, uneori  “o aventură imposibilă”.

Din 1 martie 2017, nr de poze care pot fi încărcate fără să fie atașate la un articol va fi limitat – cel mai probabil – la 10.

În plus, programul nu va mai accepta poze neatașate (la niciun review) care nu au text explicativ

Recomand autorilor predispuși să încarce „doar poze” să-și ia inima în dinți și să scrie “ceva”, oricât de mult ar crede că „nu au talent” etc șamd / oricâte posibile „temeri” ar avea.
Promit înțelegere și  protejarea de „atacuri” din partea „cârcotașilor de serviciu” :).

[shareB]

11 thoughts on “Schimbări — 1. facelift sait și 2. schimbarea limitelor “max foto încărcate” per review

  1. Buna,
    eu spre exemplu nu vad rostul pozelor “personale” in care apar figurile participantilor la sejurul respectiv … cand caut informatii despre o destinatie vreau sa vad strict: peisaje, cladiri, plaje, monumente, portii de mancare etc. Consider ca pentru incarcarea pozelor ce contin figurile noastre, ale familiei, prietenilor etc exista retele de socializare, bloguri etc.

  2. Ce frumos!!! Arata super! Esential este continutul aticolelor, nu neaparat designul in care este prezentat. Dar oricum, arata foate bine!! Felicitari!!!

  3. Poate se impune si o regula ca in cazul pozelor de cazare, sa se aprobe doar cele ce-mi arata camera/apartamentul asa cum l-am gasit la venire, nu cu un talmes-balmes de lucruri personale, paturi nefacute sau consumabile proprii. In fond, asta ne intereseaza, cum arata o camera cand intri prima data acolo.

  4. Care e numărul maxim de poze ce se pot ataşa la un articol despre un restaurant?

  5. Un set de impresii/recomandări despre un local de alimentaţie publică (restaurant, tavernă, mehana etc) este de tip “de călătorie”.
    Limita *actuală* este deci max 99 poze/review. Din 1 martie limita va fi “maxim 50/60 poze / review”.
    Cel mai probabil voi rămâne pe limita de sus = 60 la revs “de călătorie” şi 40 la revs de tip “de cazare”

  6. @elviramvio: îmi însuşesc propunerea, va fi inclusă, cel mai probabil, în Regulament. Ca RECOMANDARE, însă, şi într-o formă mai generală / generalizată.

  7. Buna..de ce nu mai pot vedea poze din toata Romania…era sectiunea aia in care puteai sa dai si sa vezi cele mai recente poze din toata Romania…astept raspuns!

  8. Cred ca chestia asta cu “poza care face cat o suta de cuvinte” (cand pe “google photos” gasesti azi “un milion” de poze pe aceeasi tema), e tocmai invers… poate e mai bine sa folosim dictonul “o poza poate fi ilustrata prin 100 de cuvinte bine alese”. Am scris si eu odata, demult, vreo 10 articole ilustrate cu mai multe poze, in reviste de calatorii franceze si belgiene. Au fost publicate doar 4 : “Satul scufundat ” (Bezid), “Scoica” (filozofie) “Unchiul meu” (eseu despre Paris) si “Prunul din curte” (tema ecologica), redactia a ales ca fiecare articol sa fie ilustrat doar de cate… o singura fotografie. Pozele, chiar daca incanta adeseori ochiul, sunt creatia unui aparat fara viata si simtiri, sunt zamislite intr-o secunda, si, in zilele insorite, reusesc mai mereu, un text bun insa, e bucuria sufletul si apare foarte rar, cere multa munca si momente de trairi profunde si inspiratie. Daca o poza buna poate sa apara si dintr-o greseala, un text bun, poate sa nu apara niciodata…

  9. „Pozele (…) sunt creatia unui aparat fara viata si simtiri”
    Nu chiar – la fel cum se spune că nu armele omoară oameni, ci oamenii omoară oameni, la fel se spune și despre un aparat foto: nu acesta face poza, ci omul care stă în spatele aparatului. El alege unghiul, momentul, și dacă e mai profi chiar și alte detalii (diafragmă, timp de expunere, filtre etc.) ca să iasă o poză cât de cât reușită. Poză care ulterior este prelucrată, editată etc. până ajunge la forma finală.
    „Daca o poza buna poate sa apara si dintr-o greseala, un text bun, poate sa nu apara niciodata…”
    Cică dacă s-ar pune o maimuță să bată în continuu la o mașină de scris, e totuși posibil ca pe ici, pe colo să nimerească cuvinte sau chiar propoziții simple. Asta nu înseamnă că maimuța ar ști să scrie, totuși. La fel e și cu pozele „reușite din eroare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.