Ultimul episod: Jonathan Legg – Despre dorințe și talismane

Urmare de aici

AFA: Care loc ți-a plăcut cel mai mult din călătoriile de până acum?

Jonathan: Îmi place cu adevărat Brazilia, pentru atitudinea oamenilor de acolo, pentru vibrația străzii, știi oamenii de acolo chiar trăiesc momentul. Nu-și fac prea multe griji despre trecut, nu se gândesc la viitor… și îmi place asta la ei. Chiar așa este… tot ceea ce avem sigur, cu adevărat, palpabil, este prezentul. În Brazilia chiar simți asta. Îmi place și muzica lor și fericirea oamenilor…

La capitolul mâncare locul preferat ar fi Italia… sau chiar Belgia

petting dog
Oriunde se duce, nu ezită să-și facă noi prieteni…

AFA: Unde anume ai fost în Italia?

Jonathan: Am fost în Roma de câteva ori, în sătucuri mici, am fost în Cinque Terre, în Veneția de câteva ori, Pisa, Bologna… dacă stau bine să mă gândesc, am fost cam peste tot în Italia centrală și de nord. În sud însă, nu am fost mai departe de Napoli. Deci sudul este încă necunoscut pentru mine.

Cea mai tare experiență a mea în Italia a fost în Roma unde am întâlnit câțiva italieni care studiaseră tehnicile de luptă ale gladiatorilor. Aveau și costume și se întâlneau undeva într-un parc și își exersau abilitățile și puneau în practică ce învățaseră. A fost uimitor să-i întâlnesc. Ba chiar m-au învățat și pe mine cum să mânuiesc unele dintre acele arme.

Roma e fabuloasă. Există un dicton care spune că “Pentru Roma nu-ți ajunge o viață-ntreagă.”. Așa este. Literalmente există atâta istorie și atâta informație acolo, încât nu-ți ajunge o viață pentru a descoperi totul. Și nici nu ar trebui să încerci.

AFA: Ce ți-ar plăcea ca și călător să poți face și acum nu ai cum?

Jonathan: (râde) Mi-ar plăcea să am o super putere. Aș vrea să mă pot face invizibil. Cred că pentru un călător acesta ar fi un adevărat dar. Gândiți-vă numai în câte locuri ai putea merge, locuri unde nu ai voie să intri în mod normal. De asemenea, ai putea să observi interacțiuni ale oamenilor, care nu ar fi tulburate de prezența ta. Spre exemplu doi oameni stau de vorbă despre o chestiune mai intimă. Ai putea să te duci să-i asculți și ei nu ar schimba subiectul, ci ar discuta în continuare nestingheriți. Ar fi atât de tare. Da, clar, invizibilitatea ar fi o super putere pentru mine.

AFA: Ai vreun talisman care îți poartă noroc?

Jonathan: Da, am. Îl am chiar în braț. Este un talisman norocos indonezian. Un vraci indonezian a făcut o mică incizie în braț și mi-a pus acolo o mică bucățică de aur. Se presupune că îmi aduce noroc și îmi dă putere.

AFA: E un talisman cu adevărat neobișnuit…

Jonathan: În general însă nu sunt adeptul suvenirurilor. Am observat că oamenii cu cât călătoresc mai mult, cu atât mai puține lucruri adună. Cele mai valoroase sunt amintirile pe care ți le creezi. Da, fă o poză sau două, încearcă să păstrezi momentul cât mai mult timp. Fă poze cu oameni că de ei îți vei aduce aminte “Ah, da l-am cunoscut pe tipul ăsta…”. Fă poze, dar nu face greșeala să-ți petreci întreaga călătorie în spatele aparatului de fotografiat sau a camerei de filmat. Ascultă-mă, când te vei întoarce nimeni nu va dori să urmărească filmulețul pe care l-ai făcut nu știu unde. Nici chiar tu nu vei avea chef să-l urmărești. Așa că sfatul meu este: trăiește momentul, nu-l fotografia!

IMG_2759
În Centrul Vechi al Bucureștiului împreună cu Paul, fixerul care a făcut posibilă realizarea acestui interviu.

La finalul acestui interviu acordat în exclusivitate pentru cititorii AmFostAcolo, Jonathan Legg, realizatorul și gazda emisiunii Road Less Traveled a transmis un mesaj membrilor AFA, mesaj pe care îl puteți viziona pe prima pagină a site-ului.

Întâlnirea cu el ne-a arătat, nouă cel puțin, un alt tip de turism, o “filosofie călătoristică” la îndemâna oricui. Urmând sfaturile lui, oricine poate fi un adevărat călător indiferent de resursele financiare de care dispune. Poate n-ar fi rău să încercăm să aplicăm cât mai multe din ideile lui Jonathan. Putem descoperi lucruri nebănuite…

Sfârșit

[shareB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.