ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 2 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mal d'Afrique

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei - “Dacă tu crezi că ești prea mic să schimbi ceva, nu ai petrecut o noapte lângă un țânțar. ” - proverb african. 

Mal d Afrique sau în traducere liberă bolnav după Africa sau mai bine zis îndrăgostit de Africa!

După cum vă spuneam în articolul anterior starea mea de sănătate nu era foarte bună (vezi impresii). Totuși după un mic dejun gustos și după un nou somn de dimineață am reușit să mă întremez un pic. Nici nu aveam de ales pentru că trebuia să eliberez camera. Au urmat discuțiile aprinse cu cei de la recepție care vroiau nejustificativ 40 usd pentru servicii medicale inexistente. Evident că nu am plătit nimic. Am chemat un Uber și m-am dus să fac joncțiunea cu partenerii mei de călătorie. Ei vizitaseră o catedrală și acum erau la Musee de Civilisations din Abidjian. Acesta este un muzeu de stat din capitala economică a țării, Abidjian. Aici găsim diferite piese etnografice, arheologice și iconografice din diverse regiuni ale țării.

În anul 1940 guvernatorul țării Hubert Descamps a decis să facă aici un centru artisanal, iar până în 1942 s-au stability aici diverși meșteri populari. În 1944, guvernatorul Jean-Luc Tournier, responsabil cu gestionarea centrului, l-a redenumit „Centrifan. Centrifanul devine de fapt un loc pentru colectarea și conservarea pieselor autentice. În același an, clădirea principală a devenit sală de expoziții. Meșterii au ocupat clădirea rezervată în prezent administrației. În 1947, conducerea Centrifan a fost încredințată etnologului Bohumil Holas, care a păstrat-o până la moartea sa în 1979. Centrifan a luat numele de Centru pentru Științe Umane în 1961, apoi Muzeul Național din Abidjan în 1972.

În cele din urmă, în 1994, instituția și-a primit numele actual, Muzeul Civilizațiilor din Côte d'Ivoire, sugerat de profesorul Georges Niangoran-Bouah.

În mai 2006, Silvie Memel-Kassi, director al muzeului de artă contemporană Cocody timp de 13 ani, îi urmează lui Hortense Awalé Zagbayou în funcția de director al muzeului civilizațiilor.

Criza ivoriană din 2010-2011 și luptele care au avut loc la Abidjan în aprilie 2011va duce la jefuirea muzeului şi furtul a aproximativ o sută de obiecte tradiţionale.

Muzeul Civilizațiilor are o colecție muzeografică bogată și variată estimată la 15.210 de piese autentice, din toate regiunile Côte d'Ivoire.

 Colecțiile muzeului sunt alcătuite din diverse categorii de obiecte: statui, măști, instrumente muzicale, piese arheologice, atribute ale puterii, greutăți pentru cântărirea aurului, obiecte de zi cu zi, ornamente, fotografii, cătușe de sclavi, sculpturi, uși, obiecte ceramice, textile cam astea se găsesc în acest muzeu.

După vizita la acest muzeu am pornit spre următoarea noastră destinație atât de așteptată de mine și anume plaja din Grand Bassam. Drumul nostru nu a fost direct. Am mai avut o oprire într-un mare târg cu obiecte artizanale africane, de unde am făcut o mulțime de cumpărături pentru cei dragi de acasă.

Într-un final am ajuns la plajă de care nu m-am mai dezlipit până a doua zi seara, când am plecat spre aeroport. Colegii mei au mai vizitat câte ceva prin Grand Bassam, dar eu am rămas singur pe plajă.

A doua zi seara am plecat spre casă. Nici în avion nu m-am simțit foarte bine. Acasă mi-am mai revenit până pe 15 decembrie când am căzut la pat. Precizez că m-am întors pe 5 decembrie din Coasta de Fildeș. Simptome aveam de gripă, așa că m-am tratat acasă. Am chemat de trei ori salvarea, dar nu am vrut neam la spital. Abia pe 23 decembrie am fost dus pe brațe la spitalul Victor Babeș. De abia atunci m-am gândit că aș putea avea vreo boală din Africa și am cerut expres să mă ducă la acest spital, singurul de la noi din țară specializat în boli tropicale. Aici am avut mare noroc, am avut un personal medical excepțional, care a avut mare grijă de mine, în frunte cu doamna doctor Simion. Aici cred că-i pot face reclamă. 

După o mulțime de analize au descoperit că am malarie, cu o parazitologie extrem de ridicată, 25. Am stat în spital trei săptămâni, am petrecut acolo Crăciunul, Revelionul. dar și Sfântul Ion. A fost o perioadă foarte grea, pe care nu o doresc nici dușmanilor mei. 

Dar de ce v-am povestit asta? Pentru a fi mult mai responsabili decât mine când vizitați țări exotice! Eu sunt vaccinat de febră galbenă, dar vaccin pentru malaria încă nu există unul eficient. Există pastile preventive Malarone, pe care le aveam la mine dar nu le-am luat.Se spune că au multe efecte adverse și afectează ficatul. Nu mai fac vreodată greșeala asta. Apropo malaria se ia doar de la țânțari, iar eu nu-mi aduc aminte să mă fi mușcat vreunul. Se pare că sunt un alt tip de țânțari. Musai și sprayuri contra acestor insecte. Închei cu precizarea că în momentul când au apărut cazurile de malarie prezentate la televizor, eu eram deja vindecat. Mă ocupam de recuperare care a fost foarte lungă. Gata închei aici acest subiect. Deci nu tribul malefic (vezi impresii) a fost cauza de m-am simțit foarte rău, cel puțin în privința mea. 

Și totuși Mal d Afrique cum am denumit eu acest articol, nu se referă la boala mea cu toate că s-a sincronizat foarte bine. Vă povestesc mai pe îndelete imediat!

De ce Africa? Asta mă întreabă toți cunoscuții mei când mă întorc iar acasă de pe acest continent atât de puțin cunoscut. Mizerie, boli tropicale fără număr, drumuri rupte, cele mai nașpa condiții de cazare întâlnite și totuși m-am îmbolnăvit de Mal d’Afrique! Mal d’Afrique se referă la sentimentul de nostalgie al celor ce s-au îndrăgostit de acest continent și vor să se întoarcă iar și iar! În Africa mai exact în zonele rurale izolate simți ca te întorci cumva la originea omenirii. Oameni simpli, oameni autentici, oameni cu o mare bucurie de viață, cu o strălucire a ochilor pe care nu o mai întâlnești prin alte locuri. Bucuria asta a vieții vine din nimic, au tot felul de lipsuri ori de neajunsuri. Este o bucurie pură, ca a unui copil în primii ani de viață.

Mal d’Afrique este unul dintre acele lucruri care este dificil de exprimat în cuvinte, așa cum trebuie simțit pentru a fi înțeles. Odată simțit, este un sentiment pe care nu-l uiți niciodată, o dorință profundă de a te întoarce înapoi în Africa, adesea menționată ca o dorință profundă de a te întoarce înapoi la sursa vieții. Indiferent de locul în care te-ai născut, Africa se numește „acasă” . Oamenii autentici, pământul roșu al Africii, natura în cea mai pură formă a sa, toate astea la un loc și nu numai, te fac să fii atins de Mal d’Afrique. E un sentiment greu de explicat celui ce nu a fost acolo și nu a fost atins de acest virus. Ei bine tocmai din dragostea pentru acest continent, m-am alăturat cu mare bucurie lui Mihaela Si Mihai Brasov, niște oameni tare inimoși care prin fundația pe care o conduc inimifarafrontiere.ro s-au implicat în ajutorarea comunităților sărace de acolo. Aportul meu a fost doar o picătură de apă într-un ocean, dar mă bucur tare mult că am putut contribui și eu cu familia mea la acest lucru.

La sfârșitul acestui articol vă voi mai răspunde la o întrebare care mi-a fost tare des pusă — te mai duci în Africa? Evident, am fost deja în martie anul acesta, dar asta-i deja o altă poveste.

 


[fb]
---
Trimis de robert in 14.05.24 08:47:52
Validat / Publicat: 14.05.24 09:09:16
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Dubai, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 349 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 ultima zi la plajă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.05.24 09:08:57]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Abidjan, ABIDJAN" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Coasta de Fildeș]

AZE
[14.05.24 09:58:37]
»

Salutare. Mă bucur că ești bine acum și faci noi călătorii. Există acest risc în țările tropicale și ai făcut bine că ai povestit aici. Mulțumim pentru toate relatările despre Africa.

Călătorii faine

robertAUTOR REVIEW
[14.05.24 10:24:43]
»

@AZE: mulțumesc pentru urare și deasemenea mulțumesc pentru că mi-ai urmărit aventurile!

micutzuPHONE
[14.05.24 10:26:10]
»

Salut.

Ma bucur ca a-ți reușit sa treceți cu bine peste problemele de sănătate. Acestea fac parte din riscurile călătoriilor în locuri mai puțin cunoscute. Sunt sigur ca dacă ai dori sa faci o noua călătorie în altă zona din Africa și vei ști ca o sa repeți aceasta boala neplăcută, instinctul și bucuria de a călători vor fi mai puternice decât teama de boala.

Ești un globetroter și sunt sigur ca o sa mai citim articole scrise de tine din frumoasa Africa. Sanatate multă și călătorii...

fără peripeții.

Stima

Michi
[14.05.24 10:33:33]
»

@robert: Multă, multă sănătate Robert, îţi urez şi din egoism pentru că avem nevoie de excepţionalele tale reviewuri. Fii totuşi mai prudent că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Iartă-mi mica dojeneală dar la vârsta mea îmi permit. Să fi fost măcar cu 20 de ani mai tânără şi alături de soţul meu, cine ştie unde aş mai fi ajuns? Aşa, mă mulţumesc cu excursii de o zi pe aproape şi cu autocar care trage la scară. Vizitează mult, cât poţi dar ia-ţi dinainte măsuri de siguranţă.

robertAUTOR REVIEW
[14.05.24 10:56:31]
»

@micutzu: mulțumesc mult pentru vizită și comentariu! Foarte bine ai remarcat, cred că ne putem tutui aici, nu mă împiedică pe mine așa ceva. De mic am fost învățat să-mi înfrunt fricile și temerile, nu să fug de ele. Îmi era frică de întuneric, mergeam cât mai mult pe întuneric, Îmi era frică de înălțimi m-am apucat de alpinism și tot așa.

Așa e sunt tipul acela de globetrotter. Mulți cred că eu călătoresc doar în Africa, doar că nu este deloc așa!

Evident acum sunt mult mai precaut și pe această parte a sănătății, atât cât se poate firește. am prieteni care au venit cu febra dengue din Maldive ori Bali ori cu altă boală din Africa de care nici nu am auzit,Chikungunya . Așa că prin multe locuri poate fi periculos!

robertAUTOR REVIEW
[14.05.24 12:55:14]
»

@Michi: mulțumesc mult mama Michi! Mă simt foarte onorat pentru aceste cuvinte venite de la dumneavoastră!

Evident că o să vă ascult sfaturile, nici nu se poate altfel. Voi fi mult mai atent, dar asta chiar uneori nu este de ajuns. Dar o viață avem, măcar să o trăim cum ne place!!!

Sunt convins că vă este tare dor de călătorii. De asta trag și io tare cu destinațiile astea mai îndepărtate, Europa o las mai la bătrânețe. Cel puțin așa intenționez, dar soarta uneori îți poate juca feste.

Multă sănătate vă doresc!

Michi
[14.05.24 13:30:59]
»

@robert: Noi am început să avem liber la circulaţie după 90, adică aproape la 60 de ani. Până în 70 de ani am fost în Egipt, China, Japonia, Tailanda, Mexic, USA, Maroc dar nu la gradul tău de aprofundare că ne mâna timpul din urmă cu boala soţului şi durerile mele de genunchi... După 70 de ani am bătut Europa la pas, unele ţări şi de două ori şi am mai completat ce n-am văzut din ţară. După ce am rămas singură acum 6 ani, am mai mers cu o prietenă în Sardinia dar intervenind şi o altă operaţie la şold mi-am restrans activitatea turistică la excursii scurte şi am aflat că mai sunt multe de văzut şi în ţară. Si pe 25 mai m-am înscris la o excursie de o zi la care voi merge cu o prietenă, să dea Dzeu să pot să o fac!

ANILUPHONE
[14.05.24 16:02:20]
»

Ești norocos, trebuie să recunoști!!! Te iubește cel de Sus dar trebuie să mai ai și tu grijă de tine...

Te văd în pozele din plimbările prin Africa cu picioarele goale în papuci... și tu te întrebi când te-a înțepat țânțarul... ai mare grijă dacă vrei să mai ajungi prin Africa! Sunt convinsă că mai ai de văzut și povestit!

Aștept povestea aventurii din martie, din altă țară africană...

În rest numai de bine!

robertAUTOR REVIEW
[14.05.24 17:22:40]
»

@ANILU: pot să zic ceva!? Asa e, recunosc spășit! Îți dai seama că o să am mai multă grijă, nu am de ales! Abia aștept să încep alt serial african, dar momentan am o scurtă escală prin Europa. Trebuie să le mai alternez și eu un pic și să le scriu în ordine cronologică!

Faptul că nu știu când m-a mușcat țânțăroaica este pentru că nu îi vezi și simți ca la noi vara. Sunt cu totul alt tip. De asta nici nu m-am ferit până acum, am mers pe principiul dacă nu te mușcă nu ai cum să te îmbolnăvești! Sunt dovada vie că am greșit!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

BristenaBradPHONE
[15.05.24 15:15:39]
»

Cu malaria nu este de joaca si nu oricine are efecte adverse de la medicamente. Poate ca intr-o viata anterioara ati fost african (daca„„„credeti in reincarnare) si de aceea v-ati simtit acasa pe acest continent.

Multa sanatate si calatorii reusite!

doinafil
[15.05.24 18:46:25]
»

Poate c-o să mă înjure multă lume când voi spune că arta africană nu-mi place absolut deloc! Nici dansurile lor, nici măștile! Mi se par hidoase, ca și cele văzute de tine în muzeul civilizației, pe care l-ai pozat și atașat aici!

adso
[15.05.24 19:12:51]
»

@doinafil: Ceaușescu, Bush și Gorbaciov se salvează cu parașutele dintr-un avion care se prăbușește în mijlocul pădurii ecuatoriale, undeva prin Africa. Prima lor grijă, după ce își dau seama că sunt singurii supraviețuitori, e să meargă să găsească ceva de mâncare. Pleacă fiecare în altă direcție.

După câteva ore de cautare zadarnică, Ceaușescu se întoarce cu mâna goală la locul de întâlnire, unde îl găsește pe Bush frigând o bucată de carne. Gândindu-se că e momentul potrivit pentru a se pune bine cu el, Ceaușescu se apropie prietenos:

-Măi, George, măi, deloc nu-mi place Gorbaciov ăsta...

-Nicule, nu-ți place, nu mănânci.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[15.05.24 19:22:49]
»

@BristenaBrad: tot ce se poate! ; -)

robertPHONEAUTOR REVIEW
[15.05.24 19:24:11]
»

@doinafil: nu-ti place, nu consumi cum foarte bine a subliniat colegul adso intr-un mod glumeț! :-)

robertPHONEAUTOR REVIEW
[15.05.24 19:25:42]
»

@adso:

elenaadinaPHONE
[16.05.24 11:00:36]
»

Felicitări Robert, ești un învingător!

Și asta cred că e foarte important!

Ai avut multe obstacole în călătoriile tale, dar ai continuat și ai reușit să-ți continui drumul indiferent unde te-a purtat!

Da, nu știi niciodată cum va fi și peste ce dai!

Eu, cred că din aeroport din Paris, la întoarcerea din Patagonia, am luat ceva, am stat multe zile la pat, o răceală care s-a plimbat prin tot corpul.

M-a ținut aproape 3 săptămâni, când am plecat intr-o nouă destinație, unde ai fost și tu anul trecut și despre care ai afirmat că e frumos ca în Rai...

Acum mă aflu în acea destinație, am plecat fiind in convalescență, acum mă simt mai bine, dar vremea e nașpa, plouă torențial de 2 zile, iar apa e roșie că pe vremea lui Moise, e înfricoșătoare, am să pun poze când voi publica articolul.

Chiar mă bucur că am prins așa ceva, am văzut până acum doar poze cu peisaje superbe, dar nimeni nu a arătat și cealaltă față a insulelor exotice atât de mult lăudate!

E bine așa, contrastele condimentează viața și te îmbogățesc cu noi spații de cunoaștere!

Încă o dată, Bravo pentru toate reușitele tale!

robertAUTOR REVIEW
[16.05.24 12:01:00]
»

@elenaadina: mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase! N-aș zice un învingător, ci mai degrabă un supraviețuitor. Cel puțin așa mă văd eu în oglindă!

Nașpa că ai fost bolnavă. Când se petrece acest lucru departe de casă este de multe ori mai greu! Mă bucur că acum ești bine.

Deasemeena mă bucur și pentru sejurul tău din Seychelles, chiar dacă ai parte și de zile mai urâte sunt convins că te poți bucura te frumusețea zonei și deasemenea treci cu nonșalanță peste lucrurile mai urâte! Trebuie să știi să te detașezi. mulți nu reușesc și rămân doar cu neajunsurile.

Abia aștept să ne povestești depre aventurile tale. Toate bune!

P. S. E bine așa, contrastele condimentează viața și te îmbogățesc cu noi spații de cunoaștere! - mi-a plăcut asta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, BristenaBrad, doinafil, elenaadina, Michi, micutzu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061561822891235 sec
    ecranul dvs: 1 x 1