35512 
nu sunteţi logat. - LOGIN
'Scrie românește pe net'

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.10.2012
DE
DATE SEJUR
OCT-2012

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
N/A

   

NOTĂ: SECȚIUNE OFFTOPIC [INIȚIATIVE AFA]

Textul de mai jos face parte din categoria discuții libere, off-topic sau "de interes turistic TEMPORAR ori restrâns" - eventualele voturi sunt simbolice (+1/-1 PMA)

Scrie româneşte pe AmFostAcolo

[Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele]

 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Limba noastra - versuri de Alexei Mateevici

E sâmbătă şi cuptorul cu microundele virtuale unde se coc iniţiativele AmFostAcolo îmi dă de ştire, cu un clinchet vesel, aproape bucuros, că o nouă astfel de iniţiativă este gata pregătită pentru a vă fi pusă pe masă. Nu ştiu dacă o să vă placă - oricum, se ştie, gusturile şi preferinţele nu se discută sau impun, aici, pe AFA - şi nu doar cele turistice, evident. Este, de data asta şi una mult mai mare (de-abia a încăput în cuptorul nostru virtual, proiectat oricum cu mare ambiţie, încă de la începuturi), are şi o componentă naţională, ce excede domeniul turistic - vezi finalul articolului.

În mod evident, absolut la fel ca în toate celelalte cazuri (celelalte iniţiative), nu o bag pe gâtul nimănui -- alinierea la iniţiativele AFA este, bineînţeles, opţională. Şi, aş observa, dictată mai mult de suflet, pentru că acesta este "atributul" lor cel mai important -- în opinia şi percepţia mea, bineînţeles.

Înainte de a citi mai departe, rog luaţi notă de o PRECIZARE IMPORTANTĂ (inserată ulterior, în urma sesizării unor interpretări eronate ale sensului şi scopului mini-articolelor):
Toate cele de mai jos sunt recomandări, sugestii, sfaturi - şi nu reguli sau norme impuse peste noapte pe AFA :). Alinerea la această invitaţie este opţională, iar cei care, din diverse motive, nu se vor ralia iniţiativei nu sunt şi nu vor fi blamaţi, atacaţi (?!!), aici pe AFA. Mai multe detalii în ecoul meu de aici

Este vorba despre îndemnul de a scrie româneşte pe AmFostAcolo, ca primă componentă a unei campanii mai largi - vezi finalul articolului.

A scrie româneşte este o formă de respect, pentru tine, în primul rând, pentru cititorii tăi. În paranteză fie spus, a poci cuvintele în stilul mirc (am eu un dinte MARE împotriva acestor apucături), ori a greşi frecvent şi intenţionat ortografia unor cuvinte înseamnă, în opinia mea, indolenţă, superficialitate, lipsă de civilitate şi este un semn / semnal al unui posibil caracter deficitar.

Pot însă să înţeleg, fără nicio problemă, opţiunile celor care vor continua să scrie corect bine româneşte şi fără a folosi diacritice. Nici eu nu le-am folosit, vreme lungă. Vezi mai jos, la finalul articolului, de ce şi - mai ales - cum de "le pot" folosi acum.

A scrie corect româneşte... implică multe aspecte. Două dintre ele vor fi tratate aici, în ordinea aleasă de mine ca prioritate (a acestei iniţiative): scrierea cu diacritice româneşti şi folosirea corectă a termenilor cei mai potriviţi limbii române.

În cele ce urmează, colegii mei Dragos (Dragoş, în lumea reală) şi krondia (Diana) vor încerca să vă convingă cât de importanţi sunt aceşti doi factori în modul dumneavoastră de manifestare în scris. Pentru cei convinşi (deja, anterior, sau ulterior celor citite), Costi (Constantin) vă va prezenta un scurt îndrumar despre cum vă puteţi seta diacriticele româneşti pe calculatorul vostru - le veţi putea folosi, ulterior, la orice, nu doar aici pe AFA. La final voi reveni eu, Admin (Cornel), cu alte câteva precizări practice referitoare la această campanie.

***

Dacă sunteţi la a doua (etc) recitire şi vreţi să săriţi direct la unul dintre mini-articole:


Ce e diacriticele şi ce vrea ele?!?
(sau cum e distrusă limba română de tehnologia modernă)

Începând din anii '80 ai secolului trecut, odată cu apariţia tehnicii de calcul (vă mai amintiţi de calculatoarele FELIX, Independent, Coral, sau, mai aproape de prezent, Felix PC, Junior XT, Spectrum şi clonele sale, Amiga sau Comodore?) şi răspândirea acesteia tot mai mare, utilizatorii din România s-au lovit de o mare dilemă: cum să scrie ROMÂNEŞTE cu aceste 'unelte'?!?

Pentru că ele au venit la noi în ţară pe două căi (lăsând la o parte timidele încercări autohtone de a fabrica maşini originale - bune de altfel, dar fără mare succes de piaţă) şi anume: filiera franceză, respectiv cea americană. Ambele alfabete având atât un set de caractere (latine) comun cu limba română, dar ambelor lipsindu-le cu desăvârşire semnele diacritice specifice limbii române:

Ă Â Î Ş Ţ...

Aşa au început să apară diverse invenţii şi inovaţii: pentru vocale, erau disponibile nişte semne destul de asemănătoare lui ă,â şi î in aşa-zisul set de caractere extins (dedicat limbilor latine cu vocale accentuate) - mai ţine cineva minte combinaţiile ALT + 226/227/238 ? ehei... ce vremuri... Sau struţocămilele sh, tz...

Dar asta o făceau prea puţini - majoritatea a ales calea comodă: ignorăm diacriticele! Ce-a ieşit? Iată doar câteva exemple:

Fără diacritice

Cu diacritice

eu am supt de la tata, de aceea sunt foarte inteligent

eu am supt de la ţâţă, de aceea sunt foarte inteligent

nu am niciun fir de par

nu am niciun fir de păr

am fost cu tancul la doctor

am fost cu ţâncul la doctor

comand 20 de paturi

comand 20 de pături

...

Dacă la primele 3 exemple poate am reuşit să vă fac să zâmbiţi, al patrulea... ei, ăsta ar putea avea chiar şi efecte juridice, dacă aţi comandat pături, dar aţi scris paturi de la un depozit en-gros, iar după primirea... paturilor refuzaţi să le achitaţi.

Nu vreau să insist prea mult, spre a nu deveni plictisitor, dar există o lege care obligă toate instituţiile publice din România ca documentele emise de acestea să fie redactate folosind limba română cu diacritice... Că există (din păcate) excepţii chiar şi aici, e deja altă poveste.

Eu aşa am fost crescut şi educat - să-mi respect interlocutorii / cititorii vorbind sau scriind clar, corect şi fără echivoc. E chiar aşa greu? Nu.

Din păcate, dacă din partea calculatoarelor s-ar fi putut spera la o corectare a situaţiei (vezi versiunile actuale ale tuturor sistemelor de operare larg răspândite), cu câţiva ani înainte de secolul XXI, România a fost invadată de "ciuma" telefoanelor mobile... Iar astea aveau ceva care a condus la dinamitarea limbii române pe scară FOARTE largă! - puteau trimite mesaje text (SMS), care costau mult mai puţin decât un apel standard (mai ales dacă era spre altă reţea), limitate însă la 160 de caractere! Iar caracterele, la fel cu primele calculatoare, erau cele ale limbii engleze! (plus ceva litere cu diverse accente, dar care nu se potriveau cu ale noastre). Asta a provocat, la o întreagă generaţie de tineri - cei mai receptivi când vine vorba de tehnologie nouă - o gravă deformare asupra percepţiei necesităţii de a se exprima clar în limba maternă. Ca să nu mai spun că, o rezolvare ulterioară a problemei a condus de fapt la adâncirea acesteia; introducerea setului extins de caractere (inclusiv diacriticele din română), măreşte numărul de biţi necesar transmiterii unui singur caracter (literă), determinând scăderea numărului maxim de caractere (cu diacritice) per mesaj la... 70!!! Păi cui îi convine să plătească dublu, doar ca să scrie corect?!?

Asta de fapt e o discuţie oarecum aparte, care face deja obiectul unor sesizări la UE şi CE.

De ce NU se scrie cu diacritice? Exceptând cazul anterior (SMS-urile), ar putea fi următoarele cauze:

• lenea / comoditatea / ignoranţa;

• lipsa de respect / indiferenţa faţă de cititori;

• lipsa unei tastaturi adecvate;

• lipsa suportului tehnic (calculator / s.o. vechi);

• etc.

Dacă pentru primele două nu prea e leac, pentru celelalte se pot lua măsuri de îndreptare, doar voinţă să fie!

Începând cu versiunile de Window$ dinaintea lui 95 (WfW 3.11), cu anumite 'artificii' se putea scrie cu diacriticele româneşti; de la Win XP suportul e integrat, iar de la Vista şi 7 există fonturi corecte pentru toate aplicaţiile. LINUX-ul a avut suport multilingual încă de la începuturile sale - ANDROID-ul nefăcând excepţie, iar un caz aparte ar fi produsele APPLE, care au în marea lor majoritate de asemeni suport (şi) pentru limba română, mai ales cele de ultimă generaţie. Dar mai multe detalii tehnice, de la colegii Costi şi Cornel.

Cu deosebită stimă şi respect pentru cititori,

Diacriticul


„Spune-mi cum vorbeşti (cum scrii) / ca să-ţi spun cine eşti"

Fie că ne dăm seama sau nu, felul în care vorbim şi scriem în limba română contribuie în mod semnificativ la crearea propriei noastre imagini. Limba maternă ne poate fi prietenă, dacă exprimarea este îngrijită, sau, dimpotrivă, ne poate pune în situaţii mai puţin plăcute, chiar ridicole, atunci când utilizăm incorect termeni sau construcţii lingvistice. Este important să ştim când şi cum trebuie folosite anumite cuvinte sau structuri gramaticale, să evităm neologismele care deformează înţelesul exprimării şi prescurtările exagerate. O persoană care se exprimă corect şi îngrijit se remarcă mai uşor în societate, inspiră încredere şi este mult mai apreciată comparativ cu cea care nu acordă atenţie acestui aspect. Înfăţişarea, modul de comportare, limbajul vorbit sau scris, toate acestea contribuie la formarea imaginii personale, un motiv în plus pentru a fi exigenţi cu exprimarea, indiferent de mediul în care aceasta are loc.

Câteva dintre greşelile frecvente care ne-au atras atenţia se referă la:

 • Utilizarea greşită a pronumelui relativ „care

  „Cartea care am citit-o” în loc de „Cartea pe care am citit-o” – aici pronumele relativ “care" are funcţia de complement direct şi trebuie însoţit de prepoziţia „pe”

 • Expresia „nu se merită” în loc de „nu merită
  - ambele verbe nu sunt reflexive (nu sunt însoţite de pronumele reflexiv „se”)
  Nu mă risc pentru că nu se merită"
  – corect: „Nu risc pentru că nu merită"
 • Confuzia termenilor „datorită/ din cauza”:

  - „datorită” se foloseşte atunci când efectul cauzei exprimate este pozitiv, fiind sinonim cu „mulţumită
  Datorită voinţei şi perseverenţei a reuşit".

  -„din cauza” se foloseşte când efectul cauzei exprimate este negativ:
  Nu se vede nimic din cauza ceţii".

 • Utilizarea greşită a adverbului „decât
  Am decât 10 lei” în loc de „Nu am decât 10 lei / Am numai 10 lei
  - „decât” este adverb restrictiv, se foloseşte în propoziţii negative

Atragem totodată atenţia asupra tendinţei tot mai accentuate privind împrumutul termenilor din limba engleză în mod special, fie în forma lor originală, fie încercându-se o adaptare a lor în limbajul obişnuit: a sharui, look, cool, fresh, t-shirt, outfit, make-up, challenge, sound, feature etc. Cei care preferă aceşti termeni sunt în general tineri, care, din dorinţa de a se face remarcaţi şi de a da impresia că stăpânesc respectiva limba străină imită fraze sau expresii folosite de persoane din lumea mondenă, fără să îşi dea seama că efectul poate să fie exact contrar. Aceştia pot fi percepuţi ca având un vocabular sărac în limba română care nu le permite o exprimare nuanţată, pe înţelesul tuturor sau, pur şi simplu, pot să nu fie înţeleşi sau să fie greşit înţeleşi.

O altă tendinţă care se face tot mai mult simţită în comunicarea scrisă este cauzată de influenţa negativă a internetului şi a diverselor canale de comunicare, prin utilizarea aşa-numitului limbaj de tip “chat” în care predomină prescurtările, de cele mai multe ori imposibil de descifrat de către o persoană nefamiliarizată cu acestea. Această exprimare extrem de simplificată, adoptată în primul rând de tineri, nu este acceptată în alte medii, denotând superficialitate, un nivel redus de cultură sau chiar o atitudine ireverenţioasă faţă de interlocutorii neobişnuiţi cu acest tip de limbaj.

Din respect pentru noi înşine şi cei din jurul nostru, suntem datori să respectăm normele limbii române, inclusiv în mediul virtual unde tentaţia de a le neglija sunt mult mai mari. Protejaţi de un pseudonim, unii internauţi ignoră regulile elementare de exprimare şi semnele de punctuaţie. Chiar dacă mediul online este mai prietenos, preocuparea faţă de modul cum scriem trebuie să fie constantă. În acest context, o atenţie sporită ar trebui acordată scrierii cu diacritice, singura acceptată în limbajul profesional. Cu toate acestea, în mediul online diacriticele lipsesc în majoritatea cazurilor, chiar dacă absenţa lor poate duce la confuzii sau situaţii ambigue, cum ar fi de exemplu cuvintele “tipar” şi “ţipar” sau „peste" respectiv „peşte". Cu un minim efort, am putea evita aceste situaţii echivoce, dând astfel un plus de valoare textelor pe care le scriem şi îmbunătăţindu-ne totodată imaginea personală. Trebuie doar să încercăm să fim puţin mai atenţi la micile detalii care fac diferenţa.


Scrierea cu semne diacritice (pe "tastatura virtuală")

Foarte multe limbi folosesc în scriere anumite semne, numite semne diacritice dexonline.ro/definitie/diacritic. Nici limba română nu face excepţie şi acest fapt constituie subiectul discuţiei de aici.

Marea majoritate a utilizatorilor de PC de la noi utilizează sistemul de operare Windows, într-una din numeroasele sale versiuni. Cred că mai sunt foarte puţini cei rămaşi la o versiune anterioară deja clasicului XP, dar chiar şi acestora le sunt utile lucrurile despre care vă voi vorbi, pentru că încă de la versiunea Windows 3.1 East Europe, lansată de Microsoft în 1992, au fost introduse opţiunile regionale şi de limbă (Regional and Language Options).

Deci, să începem. Am să exemplific pentru versiunea Windows XP, care este încă pe larg folosită. Pentru versiunile ulterioare, Vista şi 7, lucrurile sunt asemănătoare.

Urmaţi următorii paşi:

- click pe Start apoi Control Panel. Se deschide o fereastră, ca cea de la Windows Explorer. Daţi click pe Regional and Language Options. Se deschide o nouă fereastră, cu trei meniuri: Regional Options, Languages şi Advanced.

- în meniul Regional Options, dacă în fereastra albă superioară este scris Romanian, e bine, lăsaţi aşa, dacă nu, daţi click pe săgeata în jos de la dreapta acestei ferestre şi alegeţi din listă opţiunea Romanian. Adoptând această setare, veţi constata, printre altele, că tabelele din Word nu vă vor mai transforma automat virgula zecimală în punct. Ca să vedeţi care este impactul acesti opţiuni, aveţi mai jos acele exemple (Samples), pe care le puteţi modifica dacă apăsaţi butonul Customize ...

- al doilea meniu, Languages, este cel care vă permite să setaţi tastatura românească. Apăsaţi butonul Details.... Se deschide o nouă fereastră, cu două meniuri, din care numai la primul, Settings, este necesar să umblaţi. În fereastra albă din acest meniu, dacă s-a făcut o instalare default a sistemului de operare, veţi găsi scrisă o singură limbă: EN English (United States), cu tastatura (keyboard) US. Puteţi să o lăsaţi aşa, sau, dacă credeţi că nu vă e de folos, puteţi să o înlăturaţi, apăsând butonul din dreapta, Remove. Apăsaţi apoi butonul Add. În fereastra ce s-a deschis, alegeţi Input languge: Romanian şi Keyboard layout: Romanian. Daţi OK şi, după închiderea ferestre veţi vedea că în fereastra anterioară, în zona albă veţi avea înscrisă limba română şi tastatura corespunzătoare. Puteţi adăuga astfel şi tastaturile pentru alte limbi, oricâte doriţi şi le găsţi în listă.

Mai aveţi de făcut câteva mici ajustări. Dacă aţi instalat mai multe limbi şi tastaturi, în fereastra mică, albă de sus, deasupra căreia scrie Select one of the installed input languages to use when you start your computer, alegeţi tastatura cu care se deschide Windows-ul. De preferat este să alegeţi Romanian, pentru că majoritatea textelor scrise sunt în româneşte. De altfel, o puteţi folosi şi pentru scrierea în engleză, cu mici modificări, ce depind de tastatura fizică de care dispuneţi. Cea mai des întâlnită este cea privind schimbarea între ele a locurilor pe tastatură a literelor y şi z.

Apoi, stabiliţi combinaţia de taste pentru a trece de la o tastatură la alta, prin apăsarea butonului Key Settings.... Alegeţi combinaţia care vă convine, sau lăsaţi setarea implicită, cu care veţi putea trece de la tastatură la alta cu combinaţia de taste Left Alt + Shift. În plus, veţi avea pe Taskbar o iconiţă în care este scris RO, EN, sau altă limbă selectată ca limbă implicită. Puteţi schimba şi de aici limba, dând click pe această iconiţă şi alegând ce doriţi.

Apăsaţi butonul OK în toate ferestrele rămase deschise. Asta e tot.

Atenţie: s-ar putea ca, pentru instalarea noii tastaturi, să fie necesar kitul de instalare. În acest caz, când programul vă cere, introduceţi CD/DVD-ul cu kitul de instalare în drive, restul îl face programul, sau, dacă kitul este pe hard-drive, daţi programului calea pentru a putea găsi kitul de instalare.

În Windows 7, secvența este asemănătoare: Start – Control Panel – Region and Language. La Format și Location se alege Romania, iar la Keyboards and Languages apăsați pe Change keyboards ... și apoi procedați ca mai sus, la meniul Languages.

Care sunt modificările apărute la tastatură la trecerea de la cea engleză la cea română şi cum le puteţi afla?

Foarte simplu, folosiţi funcţia On-Screen Keyboard.

Procedaţi astfel:

Start -> All Programs -> Accessories -> Accesibility -> On-Screen Keyboard

Pe ecran apare o imagine care reproduce aspectul tastaturii voastre. Dar atenţie, nu e o simplă imagine, este o tastatură virtuală, la care puteţi scrie cu mouse-ul.

Dacă daţi click pe Shift, sau pe Caps Lock, vedeţi caracterele ce se obţin cu aceste taste. Iar pentru caracterele "ascunse", apăsaţi Right Alt, sau combinaţia Ctrl+Alt. Astfel, veţi găsi şi caractere precum @ şi .

După câteva "antrenamente", vă veţi obişnui repede cu scrisul pe tastatura românească şi cu folosirea caracterelor diacritice. Şi, credeţi-mă, aşa este mai uşor de înţeles ceea ce scrieţi şi este şi o dovadă de respect faţă de limba română.

Dacă aveţi versiunea în limba română a Windows-ului, nu aveţi nevoie de cele prezentate, decât dacă vreţi să instalaţi alte tastaturi, pentru alte limbi.

* * *

Pentru utilizatorii de telefoane inteligente şi tablete, recomand instalarea aplicaţiei de aici.

Pentru aceasta trebuie să aveţi telefonul conectat la calculatorul pe care aţi deschis adresa de mai sus.

Apăsaţi butonul Instalaţi, din pagina aplicaţiei, stânga sus. Apoi mergeţi în meniul telefonului, la Limbă şi metodă de intrare (asta în Android, pentru iPhone, sau Samsung, căutaţi în meniu), şi activaţi Romanian Keyboard. Gata! Puteţi folosi tastatura românească pe telefonul dumneavoastră.

Atenţie! Tastatura instalată arată ca cea anterioară. Pentru a scrie cu diacritice, de exemplu pentru a scrie „ă”, apăsaţi litera „a” şi ţineţi apăsat o secundă-două. În loc de „a”, va apărea scris „ă”.

Succes!


AmFostAcolo oferă tastaturi româneşti celor interesaţi

Ştiţi ceva interesant? Eu, unul, am scris cu diacritice româneşti, ani la rând, pe diverse forumuri – înainte ca AFA să se nască. Îmi plăcea şi ţineam foarte mult la asta. Ei bine, după ce-am înfiinţat AFA nu am mai scris... Înainte de AFA, tastaturi româneşti se găseau uşor în aproape orice magazin. După o vreme, însă, au început să dispară. Cauzele sunt multiple şi nu le discut aici (în „iniţiativa extinsă” (vezi mai jos) – se schimbă însă povestea).

La modul cel mai sincer: fără ajutorul oferit de o tastatură „reală”, „hardware”, am fost prea comod pentru a mă folosi de cea virtuală (sunt IT-ist de-o viaţă şi cunosc foarte bine modul de utilizare exemplificat foarte bine de Costi mai sus). Aşa că... pe site-ul meu, chiar al meu, nu am mai scris româneşte... :(

Îi respect pe cei care nu sunt ca mine şi care s-au străduit şi obişnuit cu tastatura românească virtuală, în ciuda unor neajunsuri ale ei. Atât pe ei, însă, cât şi mai ales pe cei ca mine, pe care evident îi înţeleg, vreau să-i ajut oferindu-le tastaturi româneşti REALE, fizice, palpabile – tastabile :)

Tastaturi cu layout românesc NU se găsesc, în acest moment în magazinele româneşti (cu câteva excepţii, 2-3 magazine, prea puţin la îndemâna a 99% din membrii şi vizitatorii AFA); cel puţin eu unul nu am găsit, deşi am căutat extensiv. Am comandat însă - din China! – un număr mare de astfel de tastaturi, care vor fi oferite gratuit membrilor AmFostAcolo, la solicitarea lor şi în următoarele condiţii (conform următoarei proceduri):

- orice membru AFA interesat în a primi o astfel de tastatură – personalizată cu sigla AFA :) - îmi poate trimite o solicitare pe adresa webmaster-(at)-amfostacolo.ro

- se poate solicita o singură tastatură per utilizator

- solicitările vor fi centralizate şi, la sosirea mărfii din China, vor fi înmânate utilizatorilor în ordinea descrescătoare a statutului în comunitate (SENATOR, PREMIUM, GOLD, SILVER etc.)

- dacă numărul solicitărilor va depăşi cantitatea iniţial alocată (aprox. 200; o altă „halcă” urmând a fi folosită de mine în campania naţională – vezi mai jos), voi suplimenta comanda, însă livrările ulterioare vor fi contra cost (preţul va depinde de statutul solicitantului, însă nu va depăşi un nivel maxim estimat la 30 de lei pentru utilizatorii nou-înscrişi sau CHIBIT)

Despre livrarea solicitărilor nu vă pot spune, din păcate, ceva cert . Tastaturile vin cu vaporul din China, aşa că o să dureze... Cel mai probabil vor ajunge odată cu - sau aduse de :) - Moş Crăciun.

NB: tastaturile pot fi conectate şi la laptop! (în momentul de faţă scriu de pe o astfel de "extensie" (fizică) a laptopului meu..

* **

În altă – şi ultimă – ordine de idei, am conceput această iniţiativă AFA ca parte a uneia mai mari, naţionale, prin care ne propunem să

• conştientizăm / sensibilizăm opinia publică despre importanţa scrierii în limba română, în toate domeniile (nu doar pe internet!)

• readucem tastaturile româneşti în magazine (formând / stimulând cererea pentru aceste produse)

• obligăm instituţiile statului (în primul rând Ministerul Învăţământului şi pe cel al Administraţiei) să finanţeze / sprijine înlocuirea tuturor tastaturilor din şcoli, licee, facultăţi, primării, alte entităţi administrative cu unele româneşti

• presăm / forţăm roTLD să accepte implementarea diacriticelor româneşti în numele de domeniu (.ro)

• etc.

Suportul mediatic de desfăşurare a campaniei va fi domeniul scrie.româneşte-pe.net, o pagină dedicată pe Facebook şi – cu voia dvs, ultima pe listă :) – AmFostAcolo.ro.

Campania va fi publicată în 19.11.2012, cu 12 zile (sic!) înaintea Zilei Naţionale a României.

La Mulţi Ani, România, încă de pe acum, cu drag din partea AFA

--

Notă: este posibil ca domeniul scrie.româneşte-pe.net să apară mai ciudat în browserul dvs – nu vă îngrijoraţi. El funcţionează fără nicio problemă, chiar şi aşa. Reprezentarea pe care o vedeţi în adresa din browser (în acele cazuri) este codificarea Puny a domeniilor ce conţin diacritice în nume. Ea se foloseşte de către anumite browsere în anumite situaţii (vezi mai jos) în locul celei „originale”, din motive de siguranţă, în primul rând.

Principalele „mulţumiri” pentru această stare de lucruri (afişarea domeniului într-o formă mai ciudată) trebuie să meargă către domnii de la roTLD. Din cauza lor nu am putut cumpăra un domeniu cu diacritice .ro şi a trebuit să cumpăr unul generic (.net).

Firefox şi Opera „convertesc” întotdeauna numele de domenii cu diacritice în cazul domeniilor generice (.com, .net etc); Internet Explorer si Chrome fac această conversie doar în cazul în care NU aveţi setată limba română ca limbă „de bază” pe internet (în browserul respectiv). Detalii (tehnice, plictisitoare) – într-un eventual ecou ulterior.

---
Impresii încărcate de Admin in 20.10.2012 09:23:29

Validat / Publicat: 20.10.12 14:44:43

VIZUALIZĂRI: 10713

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 3 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Admin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 0 PMA (std) nota1  &  2043 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

Cele mai recente 6 ecouri scrise la acest articol [pagina 3, ecourile 61 - 66]
pentru ecouri mai vechi, folosiți PAG.URM, PAG. PREC (vezi mai jos)
Pentru ÎNTREGUL ȘIR de ecouri, în ordine cronologică, începeți cu PAGINA 1
SAU puteți consulta forma MONOBLOC (nepaginată) a ecourilor click aici
.
- cosminp
[03.12.12 15:32:30]
» mesaj pers

   @Admin: Cornel, ma surprinde replica ta.

   nu am dorit sa scot in evidenta niciun pai si mai ales, nu am dorit sa ma apar.

   sa ma apar de cine sau de ce? nu m-am considerat atacat de nimeni si de nimic, dar aici se ajunge intotdeauna cand exista pareri divergente. de cele mai multe ori se considera atacuri la persoana.

   timpul, da, este foarte pretios si presant pentru mine si este foarte putin, adica este atat de multa munca si am atatea de facut la serviciu si acasa, incat nu-mi permit sa irosesc timpul.

   nu am cautat sa-mi impun punctul de vedere, ci doar l-am exprimat. de regula, imi exprim punctul de vedere chiar daca este contrar sau nu convine celorlati.

   nu stiu unde ai vazut tu ca nu am purtat o discutie decenta, dar daca exprimarea libera a ceea ce gandesc reprezinta contraatac, atunci regret ca m-am exprimat prin ecouri.

   de fapt, nu am avut nici cea mai mica intentie de a (contra) ataca nici direct si nici indirect pe nimeni, asa ca daca cineva s-a simtit atacat, imi cer public scuze.

   p. s. : nici macar ironic nu mi-am dorit sa fiu si uite ce-a iesit.

   eu inchei aici si pe viitor ma voi arata in fata AFA doar pentru impresii si comentarii turistice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- cosminp
[03.12.12 15:48:40]
» mesaj pers

   @Admin: tu vorbeai de atac la persoana?

   am afirmat ca prioritatea mea este sa scriu corect in intelesul corect al cuvintelor si nu cu diacritice. nu inteleg de ce te-ai ofuscat.

   asta nu este perceptie incorecta sau gresita si nici intentionat deformata.

   cat priveste perceptia mea, nu o consider deplasata, asa cum nici pe a ta nu o consider deplasata.

   suntem doar doi oameni pe aceasta planeta cu prioritati diferite. nu poti accepta acest lucru?

   in concluzie, eu prefer sa muncesc mai mult, sa aflu sensul corect al cuvintelor atunci cand nu-l cunosc decat sa scriu tampenii, dar cu diacritice.

   am spus-o si o repet: laud initiativa si am priceput care este scopul si mai ales, ca se poate realiza foarte usor "pentru *oricine*, indiferent de nivelul ori profilul socio-cultural! ". corect, dar eu prefer calea mai grea, care este pentru ceilalti.

   vad ca discutia noastra s-a dus deja pe o panta delicata si din acest motiv inchei fara a mai interveni.

   sper sa nu stergi postarile, pentru ca ele sa poata fi citite de oricine si sa le poata analiza fiecare dupa mintea lui.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Admin
[03.12.12 16:01:04]
» mesaj pers

   @cosminp: nu șterg postările, fii fără grijă. Poți să mai "închei" de câte ori vrei :)

   Ce să zic, în final? Preferi, din "motivele" tale, "calea mai grea" - mult succes din partea mea (sincer).

   Te rog nu încerca însă să o impui drept "care este pentru ceilalti" :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- vulpea_roz
[09.04.13 16:51:19]
» mesaj pers

   Pe computerul meu se intamplă un fenomen straniu. Am setat limba/tastatura, am pus language bar pe desktop ca să pot jongla cu EN si RO dar, când setez RO, pur si simplu nu vrea. Daaaaar, cum intru pe AFA, pe language bar apare... RO. Şi, după cum puteţi vedea, am scris cu diacritice. O să-mi ia ceva timp până mă obişnuiesc dar intenţia există. Asta ca să nu mă duc la doctor cu... tancul :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dabator
[17.08.13 00:02:15]
» mesaj pers

   Inițiativa "Scrie românețte pe AmFostAcolo" este cel puțin la fel de lăudabilă ca AmFostAcolo în sine. Cred că greșeala numărul unu pe site este expresia "se merită". Dacă am putea reduce frecvența acesteia măcar la jumătate, site-ul ar fi peste majoritatea (și nu marea majoritate) site-urilor românești.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Sobsy
[23.08.13 15:04:11]
» mesaj pers

   “Scrie românește pe AFA” m-a trimis într-o călătorie în timp, pe vremea când era musai să scriu cu diacritice dar eram prea comodă ca să folosesc combinația Alt+șiruri de trei cifre... Îmi amintesc că datorită unui prieten mai priceput, am învățat să modific fonturi folosind un progrămel care rula sub un O. S. -nu-știu-ce-versiune (asta în Era Apple, pe un McIntosh LC-475, ce vremuri...). Fontographer se numea programul și cu ajutorul lui adăugam “căciulițe” la „ă”, „â” și „î”, respectiv sedile la „ș” și „ț”. Sacrificând, evident, câteva litere ale respectivului font pe care le consideram inutile pentru mine. Asta doar la fonturile care erau deosebite și pe care le foloseam, de regulă, la titluri. Pentru că lucram pe atunci într-o tipografie. Nu pot să uit tastaturile colegilor mei care aveau lipite, pe anumite taste, bucățele de hârtie albă pe care erau scrise cu pixul litera și combinația de taste aferentă... Erau alte vremuri, cum spuneam.

   Dar, astăzi și aici, pe AmFostAcolo.ro, este atât de frumos argumentată necesitatea folosirii diacriticelor, încât e cu atât mai greu de înțeles de ce mulți dintre utilizatori continuă să fie refractari – ca să spun așa – la ceea ce ar trebui să fie de fapt, cartea lor de vizită, și anume, scrierea în limba română. Ca să nu mai spun de scrierea și folosirea corectă a limbii române, asta e cu totul altă poveste... Și din păcate, nu e doar poveste.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
.

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[6] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01x Clic pe detalii / details pentru a putea adăuga o nouă limbă / tastatură -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 20.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av378961">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv378961"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=378961">Şterge vot</a></div><span id="v9378961" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(378961)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f378961Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e378961MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01x Clic pe detalii / details pentru a putea adăuga o nouă limbă / tastatură
foto Dragos [20.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P02x Clic pe Add... pentru a adăuga un nou layout sau o nouă tastatură. -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 20.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av378962">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv378962"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=378962">Şterge vot</a></div><span id="v9378962" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(378962)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f378962Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e378962MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02x Clic pe Add... pentru a adăuga un nou layout sau o nouă tastatură.
foto Dragos [20.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P01x În Windows 7, secvența este asemănătoare: Start – Control Panel – Region and Language. La Format și Location se alege Romania -- foto by <b>Nasshu</b> [uploaded 20.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av378997">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv378997"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=378997">Şterge vot</a></div><span id="v9378997" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(378997)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f378997Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e378997MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01x În Windows 7, secvența este asemănătoare: Start – Control Panel – Region and Language. La Format și Location se alege Romania
foto Nasshu [20.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]P02x În Windows 7, secvența este asemănătoare: Start – Control Panel – Region and Language. La Keyboards and Languages apăsați pe Change keyboards... -- foto by <b>Nasshu</b> [uploaded 20.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av378998">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv378998"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=378998">Şterge vot</a></div><span id="v9378998" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(378998)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f378998Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e378998MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02x În Windows 7, secvența este asemănătoare: Start – Control Panel – Region and Language. La Keyboards and Languages apăsați pe Change keyboards...
foto Nasshu [20.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P03x În Windows 7, stabiliţi combinaţia de taste pentru a trece de la o tastatură la alta, prin apăsarea butonului Advanced Key Settings. Urmând cei trei pași indicați. -- foto by <b>Nasshu</b> [uploaded 20.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av378999">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv378999"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=378999">Şterge vot</a></div><span id="v9378999" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(378999)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f378999Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e378999MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03x În Windows 7, stabiliţi combinaţia de taste pentru a trece de la o tastatură la alta, prin apăsarea butonului Advanced Key Settings. Urmând cei trei pași indicați.
foto Nasshu [20.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P04x În plus, veţi avea pe Taskbar o iconiţă în care este scris RO, EN, sau altă limbă selectată ca limbă implicită. Puteţi schimba şi de aici limba, dând click pe această iconiţă şi alegând ce doriţi. -- foto by <b>Nasshu</b> [uploaded 20.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av379000">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv379000"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=379000">Şterge vot</a></div><span id="v9379000" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(379000)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f379000Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e379000MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04x În plus, veţi avea pe Taskbar o iconiţă în care este scris RO, EN, sau altă limbă selectată ca limbă implicită. Puteţi schimba şi de aici limba, dând click pe această iconiţă şi alegând ce doriţi.
foto Nasshu [20.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

[6] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0956099033356 sec