ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
    DIN: Pantelimon [IF]
    ÎNSCRIS: 10.02.16
    STATUS: PARTENER
    TIMP CITIRE: 17 MIN

    Retrospectiva speo

    TIPĂREȘTE

    Articol cu dedicatie – Doamnei!

    “Și te invidiez puțin pentru că l-ai cunoscut pe descoperitorul peșterii Movile despre care am citit mult, terestra din mine își dorește o poveste mai amplă despre acest fapt și poate cândva ne scrii despre ea, măcar așa să o pătrundem și noi. ”

    “Subscriu întru totul celor consemnate mai sus de @elviramio! Consimt că o părere pertinentă despre ceea ce ai scris se poate exprima numai după o lectură repetată a textului. Dar chiar și așa, rămân multe semne de întrebare, multe nedumeriri, multe idei fără finalitate în ce te privește. ”

    Nu aveam intentia sa scriu despre asta sau, in orice caz, nu aici.

    Este un site de turism iar eu l-am cunoscut pe descoperitorul pesterii Movile intr-un context de turism specializat si nu de masa.

    Insa am primit solicitari – Respectele mele, Doamnelor – si ma gandesc – poate nu afectez bunastarea psihica a cititorului daca las in spatiul virtual niste povesti despre speologi.

    Si pe de alta parte nu ma lasa inima sa las solicitari neonorate mai ales cand e vorba de lucruri asa dragi mie.

    Voi respecta politica site-ului si referintele la nume le voi face doar prin initiale (doar la nume, nu si la prenume;) …) desi mi-e destul de greu sa fac asta dar… in fine...

    Sa scriu despre Cristi L. imi este imposibil daca il scot din context. Pentru mine Cristi L. inseamna speologie, expeditii, cabane, trasee montane si evenimente de profil.

    Recunosc, vacantele mele sunt cam incarcate, atunci cand sunt. Si nu este doar Criatian L., este o intreaga comunitate ce evolueaza.

    Din timp in timp ne mai intalnim si ne mai minunam de ce am mai facut.

    Pentru ca Cristi L. este persoana publica, poate fi intalnit si cunoscut la evenimentele de profil, multe din acestea se intampla chiar in Bucuresti.

    Ca sa fie mai de folos informatia, in zilele noastre poate fi intalnit la serile Fotogeografica - un concurs foto deja consacrat. Domnia sa face parte din juriu.

    Asa cum se vede pe pagina evenimentului, fotogeografica.ro/regulament-concurs, publicul larg va avea ce sa faca in cadrul evenimentului fara sa se plictiseasca incepand cu data de 25 mai (pana pe 11 iunie) cand se vor oferi diverse activitati specifice desi lucrarile au inceput mult mai devreme.

    Oricine doreste sa comunice cu domnia sa o poate face, prin atitudine este modest si sociabil (am vazut asta de multe ori).

    Recent, in perioada 29 aprilie – 1 mai 2017 Domnia sa s-a aflat la Jupanesti intr-un SPEO STORY :D : “Atunci când mergi într-o experiență speologică găzduită de Cristian L. alegi să iei parte la un mini speo story pus la cale de Discovery… Nu intrii pur și simplu într-o grota sub pământ. Pășești într-o poveste cu cap și coadă în care naratorul îți explică ce vezi, cum au ajuns să fie lucrurile din jurul tău și care sunt detaliile deosebite la care merită să fii mai atent. ” sursa: wild-thing.ro/evenimente/speo-story

    Dar ca sa renunt putin la stilul foarte oficial care pe mine ma dispera mai bine imi amintesc ce inseamna pentru mine speologia.

    Cu hobby-ul asta al meu am avut parte de nenumarate povesti, intamplari si evenimete haioase, amuzate, delicioase care mie imi satisfac nevoia de bizar si ma ung pe suflet.

    Intotdeaua nebunii astia de speologi erau ciudati si faceau lucruri lipsite de sens, neverosimile, in loc sa se duca sa stea si ei la cabana, sa se imbete ca p…. otarnichile (sau ce sa spun ca sa cenzurez?), sa petreaca si sa se distreze, umbla aiurea pe coclauri, scotocesc toate fisurile din stanci, fac tarashuri, se tavalesc prin noroaie in pesterile cu apa, se uda, cara tone de echipament in spinare, dorm prin case parasite prin creierii muntilor, prin refugii, prin scoala satului prin cine stie ce catune si tot felu’ de alte lucruri asemanatoare.

    Dar ce frumos era… Doamne, mi-e dor de vremurile alea.

    Cand mergeam cu autobuzele locale, RATA cum erau atunci, prin locuri unde nici Dumnezeu Sfantu’ nu auzise de turisti, ii spuneam soferului sa opreasca si sa ne lase sa coboram in mijlocul campului si nime’ nu intelegea ce puteam face noi acolo, cand faceam tabara de corturi pe langa un satuc si dupa vreo saptamana coboram in sat sa ne uitam la film la crasma si toti drankerii din crasma ne dadeau de baut susotind pe ascuns ca am venit sa cautam aur.

    Erau vremuri minunate.

    Cu Cristi L. mi-amintesc o intamplare amuzanta petrecuta chiar la un hypermarket de la marginea Bucurestiului, in 2015, prin vara. Era pe la ora 19:00, dupa job, imi luasem copii de la gradinita. La casa de marcat, cine vine in spatele meu si incepe sa isi aseze produsele pe rulanta? Cristi L. Ca sa vezi coincidenta.

    Era verosimil pentru ca Bulevardul Pantelimon unde se intampla asta iese din Bucuresti spre Belciugatele unde Cristi s-a stabilit de cativa ani, indepartandu-se de nebuloasa Bucurestiului. L-am mai vazut si alta data prin zona.

    Desigur, el nu ma stie, cum ar putea starul de pe scena sa stie toate persoanele din pulic? Dar mi-a trecut prin cap o ghidusie ca ma apuca uneori, cand sunt in toane bune. Ii spun fiului meu de 6 ani:

    - Il vezi pe omul ala?

    - Da.

    - Du-te si spue-i: “Buna seara, Domnule Cristian L. ”

    Asta mic al meu, nici el n–are mai multa minte ca mine. Eu i-am zis, el chiar s-a dus.

    - Buna seara, Domnule Cristian L.

    - Aaaaaaaaaa, bbbbb, aaaa, buna seara, dar, de unde??? Cum???

    Cu sigurata, era surprins, brusc, asa, intrerupt din treaba lui. Surprins placut insa totusi, surprins. Privea in jur. Eu priveam zambind.

    Ii spun:

    - De la speo. Fac speologie de douazeci si cinci de ani.

    - Aaaaaaaaaa, da da da da… … … …

    Si incepe sa imi povesteasca o multime de lucruri. Se uita la fiul meu si zice:

    - Tu mergi pe munte?

    - Nu

    - Pai cam ai varsta la care ai putea sa incepi. Uite, am o cabana in Apuseni, intr-o zona complet salbatica…

    Credeam ca vorbeste de Ic Ponor ca stiam ca ii place mult locul acela dar mi-a spus ca nu, alt loc, nici eu nu il stiam.

    Si uite asa ne-am lungit cu povestile jumatate de ora.

    Tot atunci mi-a spus ca locuieste in Comuna Belciugatele dar satul se numeste altfel, mi-a spus cum, nu-mi mai amintesc, de ma uit pe harta insa m-as putea orienta, cred, mi-a explicat si cum se ajunge acolo dar daca nu stiu zona, n-am mai fost, nu am de ce alte informatii lega ce mi-a spus el. S-a retras intr-o zona mai salbaticuta, dupa preferinte :)

    Casiera terminase de trecut produsele prin aparatul ei si privea zambind la noi, cred ca ii placeau si ei povestile, s-a ales cu o prelegere ah-hoc marca Cristi L. Si oricine il cunoaste stie ca asta are darul de a fascina.

    A fost frumos…

    Juniorul meu batea din picioare de nervi ca se plictisea. Doamne, ce poate sa insemne evolutia umana… Cum??? Eu vorbesc cu Cristian L. si tu te plictisesti??? Eh, desigur, petru el nu avea nici un fel de rezonanta. Numai bunul Dumnezeu stie cine vor fi liderii si idolii la vremea lui.

    In 2008 aveam job la o agentie de turism, pe Calea Victoriei. De acolo obisnuia sa isi cumpere biletele de avion pentru expeditiile sale.

    Biroul meu era langa caserie, dupa un fel de paravan din jumatate de perete. De multe ori l-am auzit ca venea sa plateasca la caserie. Intr-una din zile, trecand pe langa caserie in timp ce el platea, la fel, am avut un moment de ghidusie spunandu-i amplu, cu emfaza:

    - Aaa, buna ziua, Domnule Cristi L.

    - Aa, buna ziua…

    - Ce mai faceti? (cu un ton jovial, apasat)

    - A, bine, uite… si incepe sa imi povesteasca la fel ca in ultima vreme nu mai apare atat de mult ca s-a retras intr-un satuc de pe langa Bucuresti (eu stiu cand el s-a mutat la Belciugatele) si ca prefera mult mai mult viata mai simpla si mai putina agitatie si mai putina implicare in tumultul cotidian.

    Vorbea, ma privea in ochi si pupilele ochilor sai se miscau usor staga dreapta, eu fiind convinsa ca in mintea lui era – cine Dumnezeu Sfantu’ o fi asta ca de unde il stiu cu siguranta banuia, orice persoana publica se poate astepta la asta :D

    Invers cronologic, l-am intalnit la un revelion la cabana Negoiu, pe creasta Fagarasului (asta fara sa pun la socoteala evenimentele sau congresele speo la care s-a nimerit sa particip si unde era si el insa nu ne-am intersectat ca sincer, nu aveam ce-i spune, nu am participat la aceleasi lucrari stiintifice si nici nu s-a nimerit sa facem expeditii in acelasi loc, eu nefacand scufundari subterane ci doar subteran).

    La Cabana Negoiu a venit pe 1 ianuarie ca revelioul il facuse la locul lui din Apuseni (parca) pe care stiu ca il prefera.

    Atuci am avut la cabana o camera de 12 paturi - speologii din Bucuresti si a stat cu noi in camera o napte sau doua, nu mai tin minte desi noi eram de la clubul de speologie al Politehnicii si oficial era o oarecare rivalitate nespusa intre ingineri si geologi care, specialisti de profil fiind, se credeau singurii indreptatiti sa-si dea cu parerea despre munti, doar ei fiind competenti, ei considerand speologia o stiinta si nu un sport cum credeau ca abordeaza ceilalti. Noi astia, inginerii eram mai buni la TSA – tehnici speo alpine si eram mai putin interesati de partea stiintifica.

    Pentru Cristi asta nu a contat.

    Ne-a povestit o multime de lucruri despre felul in care face poze.

    Pe 1 ianuarie, noaptea spre 2, a instalat trepiedul afara si a lasat camera cu obiectivul deschis cateva ore. Ne-a explicat tehnica asta ca stelele pe cer se misca in cursul noptii si traseaza un arc de cerc frumos si asta impresioneaza pelicula in mod senzatioal rezultand pe poza cerul cu puzderie de stele, in milioane de arcuri de cerc, sincron. Sublim…

    Tot atunci era la cabana un grup de nemti, alpinisti profesioisti ce veneau la Cabana Negoiu deja de 8 ani si inca au continuat sa vina multi ani dupa. Eu insa nu am mai fost acolo de atunci. Le placeau muntii nostri salbatici, nu prea afectati de civilizatie.

    In fiecare am Cristi avea prezentari despre activitatile sale, de obicei in Preoteasa, Casa de Cultura a Studentilor, Bucuresti.

    In 2016 – prin vara – a avut prezentare cu subiectul “Pestera Movile” si am participat. Accesul la prezentare a fost gratuit.

    Am aflat multe lucruri pe care nu le stiam, printre altele cum a fost descoperita aceasta pestera. E mai banal decat si-ar putea imagina idealistii.

    Un trust de constructii avea intentia sa construiasca in zona si a facut prospectiuni prealabile. Pentru asta a format o echipa de specialisti printre care a invitat si un reprezentant al Institutului de Speologie Bucuresti.

    Cu modestie, Cristi ne spune ca a fost desemnat sa faca parte din acea echipa de specialisti.

    S-au efectuat patru foraje in zone diferite, apropiate. Abia la al treilea a putut observa ceva neobisnuit, primele doua neprezentand nimic nefiresc.

    Meritul sau a fost ca a stiut sa “citeasca” carotele.

    Tot atunci am aflat multe lucruri din culisele evolutiei explorarilor, inclusiv picanterii.

    Imi amintesc, cu mai multi ani in urma, inainte sa vina National Geografics in Romania tot Cristi ne povestea, tot in Preoteasa o intamplare din Statele Unite. El calatorea mult in State inca de pe vremea cand era greu sa primesti viza. Avea colaborari profesionale si primea invitatii.

    Astfel a fost invitat la sediul din Statele Unite al National Geografics ca sa participle ca si spectator la procedura de alegere a fotografiei ce va aparea pe coperta revistei.

    Pe un panou erau afisate mai multe fotografii selectionate din care trebuiau sa aleaga una.

    Din instinct, Cristi s-a dus la panou, a pus degetul pe o poza si a zis:

    - Asta e!

    Insotitorul sau i-a atras atentia ca a facut o gafa deoarece era o intreaga procedura de selectie si niste etape ce trebuiau respectate si traversate.

    Jenat, Cristi s-a retras insa in final tot poza indicata de el a ajuns pe coperta.

    Dar cum am ajuns eu sa fac speologie?

    Eram in clasa doispe’ la un renumit liceu din Suceava cand profesorul de geografie ne-a facut o proiectie de diapozitive din pesteri, de-alea cu stalactite, stalagmite, noh, de-astea, dantelarii. Am lesinat. VREAU!

    A zis ca ne duce dupa bac in expeditie in pestera. Aiurea, nu ne-a dus. Da nici eu nu am uitat cat am salivat.

    Am fost o adolescenta singuratica. Nu aveam prieteni, nu mergeam niciunde. N-am fost nicicand in vacanta cu familia. In vacante ma imbolnaveam de plictiseala. Priveam in zare si tanjeam.

    Am vazut marea prima data la 18 ani, vara aia. Am plecat asa aiurea, nu stiam nici eu unde. Am dat examen la faculta si-am plecat. Am stat doua saptamani la Neptun. Nu stiam ce e cu scoala.

    Cand m-am intors am trecut prin Bucuresti prin Poli’ sa ma uit pe lista. Am intrat.

    Am coborat la metrou sa merg la fratele meu si cum stateam asa pe scaun se tot uita lumea la mine ca tot izbucneam in ras. Mintea mea se adapta la statutul de student (sau ‘ta).

    Celalalt frate, din Suceava, cu cinci ani mai mare tat mergea pe munte cu clubul de speologie din Suceava. Tat ma rugam de el sa ma ia si pe mine. Bla - bla, bla – bla, nu m-a luat. Spre sfarsitul verii, satul de insistentele mele imi zice:

    - Vrei sa mergi? Du-te! Ce, tre’ sa te duc eu? Iti spun unde e si te duci.

    Si-mi da adresa. M-am dus.

    Sediul clubului era intr-o casa cu curte. Cand am ajuns gasca era in curte. Am trecut de poarta si m-am oprit privind la ei.

    Catalin – un tip uscativ - m-a vazut. Zice:

    - Hai, vino!

    Ma duc la ei si zic:

    - Am auzit ca mergeti sambata pe munte.

    Si Catalin:

    - Hopaaaa! Avem spioni printre noi!

    - Pai – zic- sunt sora lui Dani.

    - Aha! Deci asa se explica.

    Clubul de Speologie Bucovina Suceava – singurul din Moldova, Bucovina, Vrancea, zona se nord (si est) – ca in Ardeal, Banat, Crisana si Maramures sunt multe – la fel ca si celelalte cluburi de speologie din tara, are sedinta de club o data pe saptamana. In Suceava si in multe alte orase sedinta asta e joi. Unele au si in alte zile dar mai rar.

    Deci se stie, e stabilit, joi seara ne vedem la club. Se discuta tura trecuta, se da raportul care pe unde a fost si ce a facut si se planifica turele viitoare si evenimentele nationale.

    Fiecare club are patrimoiul sau de echipament colectiv, pe langa cel individual ce-l are fiecare.

    Eu am inceput in ’90. La vremea aia nu aveam Petzl, Poignee. Faceam rapel cu optu’, uneori artizanal, blocatoare cu ce se nimerea, cine-si batea capul cu certificarile UIAA (theuiaa.org)? Corzile erau cum erau, nu facea nimeni testarile periodice.

    Dar eram fericiti.

    Imi aduc aminte ca prima mea salopeta am cumparat-o in Vitan, in targu’ de masini, era o salopeta BMW, smechera, cu multe aplicatii auto pe ea, cu fermoar in fata pe diagonala. Faceam senzatie cand o foloseam. Imi pare rau ca am dat-o.

    Castile erau de miner, iluminatul la fel. Cand au aparut castile echipate electric m-am dezumflat total. Lumina era mult mai slaba si focalizata, vedeai mai nimic pe cand acetilena oferea imagine surround si ilumina mult mai puternic, basca echipamentul de firma este exorbitant de scump.

    Deci prima mea sedinta speo, joi. Era inceput de septembrie.

    Intru cu gasca in sala si ma asez. Adi, presedintele clubului, vine si-mi pune o hartie in fata – formularul de inscriere.

    Zic eu:

    - Nu ma inscriu ca peste o saptamana plec. Dar vin in vacante.

    Zice:

    -Unde pleci?

    - La facultate,

    - Unde?

    - La Bucuresti.

    - Pai, zice, mergi in Preoteasa si faci speologie cu CSER-ul (Clubul de Speologie Emil Racovita – Bucuresti ca mai e unul care se cheama la fel si la Cluj)

    Ca Ica, presedintele de la CSER B a fost coleg de facultate cu Adi – a fost atunci o generatie frumoasa ce a scos multi lideri.

    - Ok.

    Zis si facut.

    Dar pana atunci mai erau zece zile.

    Dupa doua zile, sambata, ei mergeau in grotele de fractura tectonica de pe Tomnatic – tura de o zi – prima mea tura speo. N-am vazut in viata mea asa gasca super. Brusc, viata mea s-a schimat.

    Tomaticul asta are o panta destul de abrupta, aproape 45 de grade, inierbata. La urcus ma tineau de maini doi vlajgani cat muntele, de-a stanga si de-a dreapta, unul imi facea conversatie ca sa uit dificultatea urcusului, altul il certa spunandu-i sa nu-mi mai voreasca ca sa nu-mi consum energia raspunzand.

    In pestera am intrat pe rand facand ramonaj ca altfel nu se putea. Stateam in opozitie cu spatele pe un perete si picioarele pe altul si faceam nu mai stiu ce masuratori. Nu se putea cobori ca in jos se ingusta mult.

    La coborare de pe Tomnatec am invatat tehnica de coborare cu fundu’n casca, asa ca pe derdelus sau prin rostogolire pe linia pantei, perpendicular pe curbele de nivel. N-avea nime’ chef sa coboare pe picioarele lui, era greu la gradul ala de inclinare.

    Seara, inapoi spre gara, pe sosea, mergeau toti sincron tinandu-se de brat si cantand: “before, behind and triten, stop” – apoi iar opt pasi si tot asa.

    In gara au gasit pepeni. Mancau fericiti, aerisiti, veseli, plini de viata si dadeau la toata lumea, inclusiv la mecanicul de tren, care, nus’ de ce, nu primea.

    Dupa o saptamana – Cupa Proteus, Hunedoara – Cioclovina cu apa, concurs national, trei sau patru zile, nu mai stiu, Simeria, Ohaba Ponor, tabara de corturi, foc de tabara, de astea.

    Cioclovina cu apa are vreo opt kilometri desfasurare, activ (zona cu apa), fosil (zona fara apa), tot asa.

    Era concurs.

    Eu am intrat dupa concurs, fara participare, facand echipa cu alti doi incepatori.

    Cioclovina asta cu apa are in zona de intrare – inca vezi lumina de afara – o saritoare argiloasa de vreo cinci metri pe care n–ai cum s-o treci daca nu-i echipata. Faci rapel la intrare si mergi in sensul de curgere al apei – care apare abia mai incolo - sau blocatoare la iesire sau cazi daca vrei musai sa intri fara coarda dar de iesit n–ai cum iesi fara coarda CLAAAAR ca aluneci pe oriunde ai incerca sa urci.

    Cand am intrat am coborat diferenta de nivel in rapel si organizatorii ne-au spus insistent sa nu ne intoarcem sa incercam sa iesim pe unde am intrat ca n-avem cum ca ei dezechipeaza si pleaca. Tabara era la opt kilometri mai incolo, la cealalta iesire, pe unde urma sa iesim noi.

    Eh, am dus-o noi trei ce am dus-o asa ca incepatorii pana am inceput sa obosim. Eu tot trageam in fata ca berbecu’, ei tot trageau in spate. Din cauza diferentei de stil am inceput sa ne certam. Vroiam sa ies si nu gaseam iesirea. Nus’ cum am gasit o galerie in bucla pe acolo si tot aveam senzatii de deja-vu:

    - Ma, da noi am mai trecut pe aici…

    Pana m-a apucat isteria. Nu stiu ce faceam si ce ziceam, imi amintesc doar ca ii spuneam unuia din ei:

    - Nu ai cum sa ma opresti!

    El zice calm:

    - Nu?

    Si in secunda doi am intepenit si s-a lasat brusc linistea. M-a oprit instantaneu, m-a si potolit. Simplu, a suflat in flacara si mi-a stins lumina.

    Lumina lui era stinsa demult. Celalalt facuse cale intoarsa pe galerii desi toate regulamentele spun sa nu faci niciodata asta, sa nu pleci niciodata singur basca fusese avertizat la intrare sa nu se intoarca.

    Am ramas in cea mai adanca bezna ce traisem vreodata.

    M-a lasat asa cateva minute si cand a vazut ca nu zic nici pas mi-a aprins lumina la loc.

    Si atunci am avut cea mai evidenta senzatie de Fata Morgana din viata mea si cred ca si singura.

    Stiam ca iesirea din pestera e aproape. Stiam ca tabara e la iesire. Stiam ca fac foc de tabara. Si in mintea mea era ca se aude zgomot de petrecere si rasete, auzeam clipocitul apei si tot spuneam:

    - Auzi? Se aud voci din tabara, zgomot de distractie ca ei fac petrecere acum!

    Eram convinsa.

    Si din toate zgomotele alea de erau in mintea mea se aude clar si limpede o voce de om care abia acum imi revelau cat de ireale erau vocile ce mi se parea mie ca le aud si care erau, de fapt, clipocitul apei. Era Scut care venea sa ne salveze.

    Eram la doar cativa metri de iesire si el nu putea intelege cum nu gaseam iesirea.

    In mintea mea era ca daca eram sub pamant si vreau sa ies inseama ca tre’ sa inaintez in sus. Nu era asa ca mergea pamantul in jos, nu trebuia sa merg eu in sus, trebuia sa merg simplu, pe firul apei si gaseam ditamai iesirea, cat trei hambare puse in piramida unul peste altul dar in obsesia mea tot apucam pe un horn argilos ce cobora iar in curba.

    Mai mare beleaua a fost ca Scut trebuia sa mearga dupa al treilea care deja parcursese aproape jumate de pestera in sens invers.

    Ne-a dus Scut cei cativa metri ca sa ne arate iesirea si el s-a dus spre mijlocul pesterii injurand si blestemand ca toata lumea petrece si el nu.

    Am aflat apoi ca dupa patru zile, la club, la raportul de tura, s-au distrat bine raportand toate peripetiile alea dar eu nu mai eram acolo. Eram deja-n Regie. Sau nu, eram in Preoteasa ca CSER-ul tot joi avea sedinta si eu ma inscriam la club, asa cum imi indicase Adi.

    Pen’ ca tura la Cioclovia a inceput de la Suceava si s-a terminat la Bucuresti.

    Dar pentru ca prima dragoste nu se uita niciodata, CSER-ul n–a fost nicicand ca Bucovina. Nici veselia, nici bucuria.

    Erau toti sobri, distanti, reci, in frunte cu Ica, presedintele.

    Am intrat in sala si am inghetat. Cand mi-a dat Ica hartia de inscriere, am intepenit. Ica imi zambea larg, cu gura pana la urechi, fortat. Nu va imaginati cum ingheata zambetul fortat al unui om sobru…

    Si, colac peste pupaza, in noiembrie cand am fost la Speosport la Izvorul Muresului mi-a zis Adi ca l-a intrebat Ica daca eu vin de la el ca am scris in formularul de inscriere ca vin din Suceava si am fost in Cioclovina ;) (cu apa) …

    Colegii din CSB S tat imi cantau:

    “Hai sa-ti arat Cioclovina noaptea!
    Din baldachin in baldachin,
    Hai ca sa vezi ce rece-i apa
    In luna lui april! ”

    Ca eu am venit la Speosport inscrisa in echipa CSER B dar am stat in camera cu CSB S desi nu m-am inscris niciodata la ei (pe hartie) au fost intotdeauna clubul meu si-or ramane in veci ca multe ne leaga, spre exemplu cum m-a cules Adi de pe drumuri la ora unspe’ noaptea cand nu stiam unde merg – nici asta n-oi uita in veci, cat oi trai, si dupa.

    Nici la Cupa Proteus nu am mai fost de atunci.

    In vacanta de Craciun – ma duc acasa. Da ma duc intai la club si apoi la mama ca asa faceam mereu cand mergem la Suceava.

    Dumi se uita in ochii mei si-mi zice:

    - Stii unde facem revelionul?

    - Nu.

    - La tine-acasa.

    - Ha?

    Comentez? Nu.

    Si au venit.

    Pe la ora 21:00, cum se vine de revelion.

    Fratele meu care stia treaba a pus-o pe mama intr-o camera cu televizorul, a strans mobilele din casa si a plecat. Nici in ziua de azi nu stiu unde a disparut vreo saptamana.

    Au venit speologii, au facut chef. Casa – cu susu’n jos.

    Vine dimineata, vine dupa-amiaza – speologii nu mai plecau. Mama turba da’ nu zicea nimic, numa’ fulgera din ochi si la fata – verde-albastra.

    Au vazut-o speologii – s-au simtit. Ce-o fi fost in capu’ lor, habar n-am da’ s-au apucat sa faca curat in casa.

    Eu ma uitam crucis – pe de-o parte mama, verde, roza, mov, albastra, pe de alta – speologii bateau covoare la mama in curte… Am trait s-o vad si pe asta… - ciudata-i viata de adult – abia ce-aveam optaspe’ ani…

    Speologii au stat trei zile. Eu habar n-aveam c-asa-i scenariul.

    Abia apoi am inteles eu ca ei au venit ca si cum ar merge la cabana – cu rucksacu’ de mancare, aveau ce manca, de dormit s-au descurcat ei, chefuiau, cadeau lati, iar chefuiau, iar cadeau lati – nu mai stiu cum a supravietuit mama.

    Eu am avut noroc ca s-a terminat vacanta si-am plecat in lumea mea.

    Beleaua a venit dupa trei luni jumate, de Paste. Iar vacanta, iar Suceava.

    Merg la mama si intru in camera fratelui meu sa-mi cos hamul ca sa imi arate el cum ca el stia, cu cusatura de mana, triplata in x. Toti aveam echipamente artizanale, ori le faceau altii si le cumparam, ori le faceam chiar noi.

    Mama, disperata! Nu mai stiu ce spunea da stiu ca a iesit circ mare.

    Zic:

    - Mama, nu stau sa ma cert cu tine, eu plec.

    Eh, mai mare belea, mai mare circ.

    Cum, necum, am plecat.

    Ma duc la sora mea care locuia chiar in oras, in Suceava, casa mamei fiind langa Suceava, intr-un sat, la doi kilometri.

    Am ajuns repede ca m-a luat un vecin de pe drum cu masina ca lumea din sat era omenoasa.

    Ajung la sora mea – cum, necum, mama fusese mai iute de picior – era deja aici.

    Zic – hait – iar belea, iar scandal…

    Ma furisez usor pe usa ca nici nu intrasem bine si plec si de aici.

    Se apropia de unspe’ noaptea…

    Zic, no, amu’ care-i scenariu’?

    Ca traiesc surprize, surprise cu premonitie…

    Fac o recapitulare rapida in minte – pe cine stiu eu in Suceava?

    La rude, nu, ca’s rude.

    La prieteni nu, ca n-am, doar colegi de club dar nu prieteni ca de nu sedeam prin oras, nu m-apropiasem de lume.

    Si-apuc sa merg asa pe strada, uimita, numa’ se miscau picioarele si eu nu stiam de ce.

    Si-n mintea mea:

    - Unde dorm eu noaptea asta???!!!... maxima uimire…

    Si cum umlu eu asa pe strada, fara directie si fara sens, cu uimirea’ cap, pe strada pustie si luminata, vad doi oameni venind din sens opus.

    Ok

    Da’ cand se apropie, cine era?

    Fix Adi, cu un coleg, nu de club, ceva de job de al lui, nu il stiam.

    Si nici salut, nici nimic, ma-ntreaba din prima, punct ochit, punct lovit:

    -Unde dormi noaptea asta?

    Eu incep sa ma balbai, de stiam, i-as fi spus.

    Nu ma lasa sa ma balbai mult si-mi zice:

    - Hai sa dormi la noi in sufragerie!

    Nici la asta n-am avut replica. Ce puteam sa spun? Aveam alternativa? Nu.

    Si-ncep sa merg alaturi de Adi si de colegul lui cu care si-a continuat linistit conversatia.

    Dupa putina vreme il vad pe Adi, cu coada ochiului, pufnind in ras.

    In mintea mea, zic:

    “no, ce-o avea? Chiar tata’ lumea tre’ sa fie ciudata’n noaptea asta…... ”

    Adi se uita la mine si zice:

    - Am uitat ca in sufragerie doarme Bazil cu prietena lui ca a zis ca vine in seara asta.

    Bazil e un om de la club, crescut in Gura Humorului si stabilit in Bucuresti care, la fel ca si mine merea la Buni de Pasti si cand facea tranzit prin Suceava dormea la Adi ca sa aiba timp sa puna tara la cale.

    Multe nu stiam eu atunci…

    Ii spun lui Adi:

    - O sa stau intr-un fotoliu, nu vreau sa deranjez…

    Zice Adi:

    - Lasa ca dormi cu Tatiana in dormitor.

    Sa mai comentez? Nu-s in situatia.

    Si intram in casa. Bazil sforaie de rupe peretii.

    Se duce Adi, isi ia fiica de langa mama ei, o duce in alt dormitor si ma trimite sa dorm.

    Am intepenit. Am dormit, ce puteam face?

    Dar in veci n-o sa pot uita cum m-a adunat Adi de pe drum la unspe’ noaptea fix cand nu stiam unde merg si m-a dus sa dorm la el acasa ca tot mergeam si ma intream obsesiv: “Unde dorm eu noaptea asta? ” si apare Adi de niciunde si ma-ntreaba din prima: “Unde dormi noaptea asta? ”

    Ca e Dumnezeu in cer si’n lume, in momente din astea se vede clar.

    Eu n–aveam povesti din astea la mine acasa, nu mai vazusem asa ceva – cum? Te ia omu’ de pe strada, te duce sa dormi cu sotia lui dupa ce ia copilu’ de langa ea si toata lumea fericita…

    Ei bine, da! Iata, se poate.

    Dimineata la dejun, toata lumea fericita numa’ eu maxim jenata. In scurt timp am disparut. Nici nu prea ii stiam bine atunci. Abia mai apoi am inteles, dupa ani de zile de expeditii, ture si sedinte de club cum stau lucrurile, ca de multe ori sedintele de club de tin la Adi acasa, tot acolo se aduna echipamentele inainte de plecare prin munti si tot acolo se aduna gasca la intoarcerea din munti, inainte sa se raspandeasca la casele lor, ca sa manance o ciorba pe care o face cineva din club inainte sa ajunga gasca, asa cat numa sa se raceasca putin pana ajung oamenii.

    Da, sunt oameni care traiesc asa, boemi idealisti, am invatat sa ii recunosc si sa ii onorez.

    La tabara din vara vorbeam cu Tatiana despre noaptea aia si cat m-a marcat, mi-a spus, fara sa dea mare importanta ca se vedea clar ca se intamplase ceva. Zambeau suav amandoi…

    Urmatoarele miracole din viata mea nu m-au mai prins nepregatita;) le-am putut primi mai usor, asa ca intr-un final am acceptat usor normalitatea miracolului cotidian pe care am inceput sa il cultiv.

    Speologia predispune;)

    O sa-mi mai amintesc doar intalnirea mea cu Podul Natural de la Ponoare unde ne-am dus sa cartam pestera Ponoare despre care noi stiam ca nu are harta, am plecat de la tabara de la Rapa Vanata, ne-a dus Adi pe scurtatura zi de vara pana sara pe poteci numa’ de el stiute pana la Pestera Ponoare si cand am ajuns acolo, am gasit sub podul natural o pancarda maaaaare, metalica, cu harta pesterii, detaliata, explicita, clara!

    Ce conta? Am mai facut si noi o data harta dar n-a iesit cine stie ce, cred ca nu am luat azimuturile bine.

    La iesirea din pestera era deja intuneric. Am facut bivuac in dolina de sub pod, in saci de dormit dar fara cort ca nu luasem din tabara ca sa nu caram prea mult.

    Partea cool a fost dimineata cand turistii veniti sa vada Podul Natural de la Ponoare l-au gasit echipat cu speologi ce dormeau sub cerul liber, sub puzderie de stele – ce s-au dus… ce stiau ei ce-i aia viata….

    Dumnezeule, ce vremuri…


    [fb]
    ---
    Trimis de danaeldreny* in 15.05.17 18:28:24
    Validat / Publicat: 15.05.17 21:11:28

    VIZUALIZĂRI: 1004 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Masivul Rarau, tura foto cu studentii lui Adi,
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30 PMA (din 30 voturi)

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [15.05.17 21:11:09]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

    Dan&Ema
    [15.05.17 21:28:23]
    »

    @danaeldreny:

    Eu am avut ca diriginte pe Serban S, camarad apropiat de speo cu Cristi L la Movile si nu numai.

    Datorita lor am vazut multe minuni ale naturii in diapozitive si fotografii la vremea aceea. Serban e acum in USA.

    Impreuna au initiat un curs de alpinism la scoala noastra si apoi cu 2-3 au continuat si catre speo si ai facut trasee, pesteri etc.

    Taberele cu Serban erau de nerefuzat!

    Respect Cristi L si Serban S!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [15.05.17 21:47:35]
    »

    @Dan&Ema:

    Nu il cunosc pe Serban, nu am referinte dar parca imi amintesc vag, in 2016 in Preoteasa, la prezentarea Movile, parca Cristi a amintit ceva de Serban din State si parca intr-o vreme a fost interesat de ceva proiect cu Movile.

    A dat parca si ceva detalii cu traseul lui Serban, intentii si realizari - ce-a vrut si ce-a facut dar nu-mi mai amintesc detalii...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    abancor
    [15.05.17 23:09:58]
    »

    Oau! Ce povestești tu aici eu doar am citit prin cărți! Și văzut la prezentările lui Cristi L din Preoteasa, sau filmele care i se mai dădeau cîndva la TVR. E (sau era) bună la ceva și televiziunea publică.

    Printr-o carte chiar îi lăuda pe ingineri, căci din combinația profesiune - pasiune s-a născut tehnica de azi. Speologii știau ce au nevoie, și fiind și ingineri, puteau pune în operă, folosind zestrea uzinelor socialiste și în acest scop. Așa au apărut corzi performante, blocatoare și alte sisteme adecvate nevoilor speo etc.

    Cred că asemenea persoane publice pot fi pomenite cu tot numele, dar dacă s-a început așa, mă conformez.

    Mă bag prin văgăuni cu mare pasiune, dar din păcate numai la nivel amator, maxim tîrîșuri. Fără cățărare, fără tehnică, și citesc de cînd mă știu tot ce găsesc despre peșteri și speologie (românească în principal), așa că mi se pare foarte mișto să fi bătut munții alături de legende ca Ică G.

    Apropo, și Ică combate încă pe toate planurile, dragostea de munte nu trece așa ușor. Are un site unde strînge informații despre toate zonele unde poți face plimbări, speologie, curiozități geologice etc. Nu știu dacă îl știi, e bun pentru idei de plimbări și pentru informații inedite (publică și documente vechi ale clubului, explorări, cartări, scanate după pagini dactilografiate, poate apari și tu pe undeva) sites.google.com/site/romanianatura1

    Uite o povestire mai aparte, nu știu ce să cred despre ce zice acolo sites.google.com/site/rom ... tii-fagarasului

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 00:02:02]
    »

    @abancor:

    Ica imi bombardeaza fb ul de cat posteaza zilnic ca pune pe toate grupurile aceeasi postare si-mi apare de peste tot

    CSER nu mai exista demult.

    Ica a scos o vreme revista Muntii Carpati, dupa ce s-a terminat CSER si cand s-a terminat si Muntii Carpati s-a apucat de alte lucruri.

    Inca imi amintesc ce noapte de pomina de frig am indurat in Muntii Sebes cand ne-am dus cu nu's ce treaba, am iesit din pestera pe la doua noaptea si am facut bivuac in padure, tot fara cort ca sa a vrut Ica.

    Era prin mai...

    Eram eu, Ica, Mircea V. si inca cineva, parca Gigi C.

    Alta data, tot prin Sebes, am urcat pe o vale, am dormit intr-o ruina de casa sus pe munte - tot asa, abandonata, era doar o camera, un adapost si vedeai stelele printre ulucii acoperisului spart si apoi am coborat pe alta vale.

    Eram doar eu cu Ica atunci.

    Era ciudat sa mergi pe munte cu Ica. Mergeai si taceai. Ca un fel de re-editare: mananc si plag, mananc...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 00:12:03]
    »

    @abancor: Eu am fost inginer doar un an de zile ca in anul doi m-am transferat la geologie, am intors armele cu 360 de grade ))) ... am trecut de partea ailalta a baricadei...

    Am stat trei ani in geologie si cand se apropia absolvirea am inteles ca n-am ce manca si din ce trai ca pe baieti ii luau arabii la petrol pe mii de euro sau mergeau la mina si fetele mergeau pe la te miri ce institut pe trei surcele de nu le-ajungea nici de scarpinat asa ca m-am mai mutat o data si am trecut in ase ca sa am din ce trai si speologia a redevenit hobby

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 00:30:13]
    »

    @abancor: E greu sa apar si eu undeva in poze vechi, am avut mereu o fobie, m-am ferit de poze dar pot recunoaste personaje cu drag...

    Erau trei cluburi de speologie in Bucuresti - CSER ce a disparut, Labirint, un club mai obscur al Institutului de Speologie ce isi tinea sedintele in Facultatea de Geologie din Traia Vuia unde eram si eu studenta atunci - si acest club a disparut - si mai era Clubul de Speologie Focul Viu ce isi tinea sedintele la unul din sediile Institutului de Speologie, pe strada Frumoasa la numarul 31. Institutul mai are un sediu tot pe Frumoasa, la numarul 11.

    Era atunci un obicei de circ - isi tot furau cluburile membrii de la unul la altul.

    Pe mine m-a racolat Clubul Labirint in anul intai, la scoala de cartare de la Closani, in aprilie, nu am apucat nici un an cu inginerii, apoi in vara am fost cu Labirintul in tabara la Pades, Cetatile Ponorului, Stana de Vale unde am facut entorsa in Zapodia ca am facut o greseala si s-a dus programul pe restul verii.

    Dupa cativa ani cand a disparut Labirint am mai umblat o vreme cu Focul Viu, cu ei am fost in Garda la Casa Speo a lui Viorel L. si am gasit acolo Clubul Sfinx al lui Ciubo mare - doctoru din Garda care are si el o poveste de viata fabuloasa si a lu' Bebe, frac'so, Ciubo mic.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 00:49:59]
    »

    @abancor:

    Focul Viu mai exista si in zilele noastre, eu am inceput sa merg la ei prin 2003, atunci era presedinte Tudor M. care este aproape necunoscut pulicului insa este mult cunoscut printre speologi.

    Tudor are si el o poveste de viata fascinanta, prin 2004 sau 2005 a renuntat la presedentia Clubului Focul viu, in locul lui a venit Radu D. iar Tudor s-a apucat de facut expeditii in Laos cu un grup de francezi, merge in fiecare an cate o luna, vara, sau mai mult, nu mai stiu exact,

    Face acolo scufundari subterane adica si sub pamant si sub apa ca este membru la GESS - Grupul de Explorari Speo Subacvatice (asa ceva) unde este membru si Cristi L.

    Acum ceva ani - 2 sau 3 - Tudor cerea bani la lume pe net - sponsorizari - ca sa monteze un film cu inregistrarile lui din Laos si sa popularizeze (ca numa TVR ne-a dat ...)

    Eu am vazut parte din aceste inregistrari tot in 2016, tot in Preoteasa, cam la o saptamana dupa prezentarea cu Movile a lui Cristi.

    Sunt multi care fac expeditii - si nici eu nu ii stiu - recent am aflat de nus' cine, s-a dus in Nepal la catarare si cat a stat la aclimatizare a construit o scoala pentru un sat din zona.

    Se amesteca cu populatia si se intorc marcati, impactati, transformati...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 01:16:00]
    »

    @abancor: romanianatura1 - oh, recunosc atat de bine stilul lui Ica - atat de plin de tehnica si atat de gol de suflet - sper sa nu se supere...

    Si Podisul Meledic amintit recent aici pe site a fost zona de lucru a lui Ica si intors pe toate partile si rascolit in toate felurile de n-a ramas bolovan nebifat...

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [16.05.17 01:39:49]
    »

    @abancor:

    https://sites. google.com/site/romanianatura35/carpatii-meridionali/fagarasului/straniu-in-muntii-fagarasului

    mai multe aspecte aici

    Pe Gabi S. il stiu bine - am fost in ture impreuna. A fost profesor de chimie la o scoala generala din Rahova, peste an selecta adolestenti din scoala lui ceva mai rasariti si vara ii ducea in tabara in Fagaras.

    Lumea ii spunea Iepurasul dar nici colegii mai noi din club nu stiau ca nu le spunea nimeni - la CSER nu se distra nimeni niciodata.

    Iepurasul era un tip amuzant si simpatic dar nu avea loc de desfasurare la CSER.

    A fost coleg de facultate si cu Ica si cu Adi din Suceava

    Eu stiu de la Adi ca lumea ii spunea Iepurasul pentru aspectul amuzant si simpatic al fetei sale si ca ii aduceau varza la club.

    In prezenta lui Adi se comporta altfel pentru ca si Adi este amuzant si distractiv.

    Nu dau detaliile astea de pomana.

    Deci - Iepurasul - Gabi S. NU era inginer.

    Zona de la Piscu Negru era deasemenea zona de lucru a lui Ica deci intens explorata de acesta.

    Cluburile isi imparteau zonele de lucru si nu intrau unul in zona altuia.

    Povestea asta cu uite pestera, nu e pestera are prea putine conotatii speo.

    Explicatii exista insa din zona spirituala si nu din zona speo, eu le vad aceste explicatii tocmai din cauza plimbarilor mele in zona asta spirituala insa nu le pot da mai departe pentru ca nu am reprezentare, nu am cum explica.

    Pentru mine nu-i senzatie, e banal, au mai patit-o si altii prin Bucegi, unii se mira, altii nu, dupa priceperea fiecaruia...

    Se intampla.

    Pentru apropierea de intelegerea lucrurilor recomand studierea mitului Shambalei.

    Da' ce ma amuza chiar de-a dreptul este ca a patit-o Ica Asta chiar nu am stiut

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    abancor
    [17.05.17 22:38:20]
    »

    Carevasăzică, Ică a avut șansa să purceadă spre Shambala și a ratat-o! Zici că au mai văzut și alții fenomene din astea, e vreunul care a și dispărut în vreo văgăună suspectă?

    Viorel L., dpdv al publicului larg, e cel mai activ, are în permanență în derulare proiecte de amenajare pentru turiști a peșterilor din Bihor, și rezultatele se văd, aproape toate cele mai frumos amenajate peșteri din țară sînt acolo. Cică vrea să facă un traseu turistic și în Vîntului, asta e următoarea pe listă.

    Îi știu pe GESS, au sediul de vară la Mangalia, de mai multe ori cînd am fost la mare am dat de ei la peștera Limanu și am intrat și eu cu ei la făcut curățenie, așa că am putut vedea mai multe sute de metri din labirintul ăla.

    Îmi plac poveștile cu speologi, cînd mai ai chef, poți să mai scrii.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [17.05.17 22:56:25]
    »

    @abancor:

    )))))) Nu-l vad pe Ica aterizand in Shambala ca nu stie sa se descurce pe acolo ))))

    Doar i s-au dat teme pe cercetare, l-a pus un pic pe jar sa incerce sa mai faca o usoara schimbare de stil si sa mai agite un pic spiritele pe net.

    O avea creatorul simtul umorului da nici chiar asa! Nu e sadic!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [17.05.17 23:09:40]
    »

    @abancor:

    Sa se apuce sa sistematizeze si sa carteze Shamala? Nu, nu, nu! Nu e permis!

    elviramvio
    [07.06.17 07:53:22]
    »

    @danaeldreny:

    Ce pot sa spun? M-ai lasat fara cuvinte si la poze inca nici n-am ajuns. Si scuze ca nu am citit pana acum acest articol pentru aparitia caruia am o mica vina. Cand eram pe la jumatatea lecturii, ma gandeam ce ghid bun puteam sa am in ultima pestera vizitata, Postojna.

    Eu sunt fascinata de pesteri dar sunt asemeni celui ce merge la muzeu si priveste picturile celebre. Imi place sa le vizitez dar doar ca un simplu profan. O vreme, in tinerete, aveam o teama de a intra in ele, acum nu dar intelegi ca merg doar ca turist obisnuit.

    Ai avut o tinerete interesanta de care poti fi mandra. Ai cunscut oameni deosebiti despre care se vorbeste mai mult in afara decat aici - Cristi e un exemplu.

    Poate cand revenim la sezonul rece si stai un pic prin casa, ne mai povestesti despre pesteri. S-ar putea, nu stiu, sa fii singura pe acest site care sa scrie documentat despre ele, sa ne ofere sfaturi, tu stii mai bine. Amatori de trecut prin pesteri sunt destui, este altceva cand ai si ceva informatii de valoare.

    Multumesc pentru acest articol deosebit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [07.06.17 14:19:05]
    »

    @elviramvio: Sarumâna, doamnă scumpă! Cu mult drag!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, danaeldreny*, elviramvio
    Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097682952880859 sec
    ecranul dvs: 1 x 1