ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 2 MIN

Remember – Mărășești: 100 de ani

TIPĂREȘTE

Au trecut 100 de ani de la crâncenele lupte din zona Vrancei în urma cărora armatele germane și austro-ungară au fost oprite de ostașii români însuflețiți de celebra deviză Pe aci nu se trece! , lansată de generalul Eremia Grigorescu (historia.ro/sectiune/gene ... nde-nu-se-trece).

Aseară, la Mausoleul de la Mărășești (vezi impresii), a fost comemorat un secol de la sângeroasele bătălii de pe frontul Moldovei. O ceremonie impresionantă, urmată de un spectacol tematic, a adus din nou în fața oamenilor nume cunoscute și necunoscute de eroi. Televiziunea națională a transmis integral acest eveniment (stiri.tvr.ro/ceremonia-de ... video.html#view).

Patriotism? Naționalism? Glie strămoșească? Pentru ce și de ce au luptat cu piepturile goale țăranii și intelectualii României de atunci? Mai există vreun sentiment legat de termenii de mai sus astăzi? Greu de răspuns... Fiecare are propriul răspuns în suflet...

Declarația generalului Von Mackensen în 1939: Domnule, după ce am luptat cu românii în 1916, am crezut că a dispărut armata română, că ea nu există în 1917 când trebuia să fac un nou efort şi să cuceresc şi restul României. Dar când a început bătălia de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, mi s-a spus că în faţa mea este armata română despre care eu aveam convingerea că dispãruse. Dar armata română înviase din cenuşa ei ca pasărea Phoenix. Rapoartele de front veneau năpraznice: „Nu sunt români, sunt negri ca dracii şi viteji! N-au nici o haină pe ei! Sunt şi în pielea goală! Sau în cămăşi. Şi la baionetă nu putem să rezistăm! ” (sursa: pe FB).

Vremurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat, politicienii la fel... Dar, la momente ca acestea trebuie să ne aducem aminte de vitejia armatei române, de năpraznicele lupte de pe pământul nostru, de jertfa miilor de oșteni. Nume cunoscute, întâmplări eroice adevărate, fapte de arme incredibile se împletesc în Cartea de Aur a Neamului Românesc.

Țara și întreg neamul românesc se găsesc la o cotitură periculoasă în drumul vieții lor și scăparea nu o poate aștepta decât de la spiritul de sacrificiu și abnegație a acelora chemați să apere țara, spunea generalul Eremia Grigorescu înainte de momentul Mărășești-Mărăști-Oituz. Și poporul și-a dovedit abnegația... ATUNCI.

Acum...

Să nu uităm...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.08.17 11:10:59
Validat / Publicat: 07.08.17 12:25:12

VIZUALIZĂRI: 843 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Mausoleul de la Mărășești - gen. Eremia Grigorescu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45 PMA (din 45 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepi
[07.08.17 12:27:49]
»

Nu avem voie sa uitam!

sunflower
[07.08.17 12:50:26]
»

Pentru suflet si minte! Multumim!

Mihai18
[07.08.17 14:37:34]
»

Un review scris la momentul potrivit. Se simte din conținutul său un sentiment de preamărire a românilor adevărați de acum 100 de ani, dar și o umbră de tristețe a ta.

Preiau un fragment din review. Scria ulterior gen. Von Mackensen „Sunt negrii ca dracii și viteji. N-au din haine pe ei, sunt în pielea goală” Dacă gen. Von Mackensen ar mai fi în viață, ar trebui să ceară scuze. Românii de atunci aveau haine pe ei, au avut dintotdeauna, ar confirma-o și armatele romane și în plus aveau înrădăcinată dragostea de glia strămoșescă și un suflet mare. Atunci, premergător alarmei de luptă, o partea din ostași se spălau cum puteau și pe unde apucau, într-un rîu, lac (nu aveau zacuzi). La darea alarmei de luptă nu au mai avut vreme să se îmbrace în uniformă, așa goi cum erau au pus mîna pe arme și le-au arătat ce înseamnă suflet de român, dragostea de glia strîmoșească, care a depășit tehnica și tactica avansată a năvălitorilor. Atunci, ce căutau pe pământ românesc armatele germane si austro-ungare? Le-au dat românii nostrii o bătaie „ca la carte” O meritau.

Încă o vorbă și tac pentru că simt că încep să fierb.

Ai pus întrebarea „Astăzi mai există vreun sentiment de patriotism, dragostea de glia strămoșescă”

Dragă coleg, nu mă provoca, că dacă scriu acum ce simt, Admin mă dă afară de pe AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
msnd
[07.08.17 21:03:52]
»

Mai ține minte cineva Scrisoarea a III-a a lui Eminescu? Eu o începusem în urmă cu câteva zile în un articol despre un restaurant. Din nefericire, se pare că finalul ei este pe undeva prin zona asta. Și nu mă refer numai la ultimele versuri.

Da, asemenea fapte nu trebuiesc uitate, dar acest lucru iese din sfera preocupărilor a multora dintre noi.

O seară excelentă tuturor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Mihai18
[08.08.17 09:30:51]
»

@msnd:

Da. Eu mai țin minte poezia Scrisoarea III-a, este monumentală și nu poate fi uitată.

Poezia am ascultat-o la radio, interpretată de regretatul actor George Cozorici, cu o voce inconfundabilă, magistrală.

Dialogul dintre Baiazid și Mircea cel Bătrân scoate în evidență demintatea domnitorului Mircea cel Bătrân în antiteză cu Baiazid, arogant și infatuat (voi, iubitori ai Turciei, acum nu săriți pe mine).

Această poezie este o lecție de patriotism.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mishu
[16.08.17 20:26:43]
»

@tata123: Un articol scris din suflet si cu niste ecouri scrise cu aceleasi sentimente. Votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18, mishu, msnd, ovidiuyepi, sunflower
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05107307434082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1