ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pastele la tara este unic

TIPĂREȘTE

Pt Webmaster – rog sa nu se puncteze acest rewiew, pt ca este un rewiew “de paste” si nu unul “turistic”.

Am citit astazi pe site, ca multi au fost de Paste prin diverse locuri (Bulgaria, Turcia, etc) si nu le-a placut, au luat “teapa”, nu s-au simtit ca de sarbatori, etc.

Eu am fost de Paste la tara, intr-un sat obisnuit, normal, la bunica mea. Si mi-a placut !

Dupa noaptea de inviere, cand se merge la biserica si se ia lumina, duminica dimineata, la ora 9, tot satul merge din nou la biserica, pt slujba din Duminica Pastelui – care aici este cea mai importanta.

De la 9 fara un sfert, pana pe la 9 si un sfert, ii vezi cum vin incet incet spre biserica, cu cosarca plina cu bunatatile de Paste, pentru a fi sfintite de catre preot.

Desi este la tara, “traditiile” vechi se “imbina” cu cele noi, in sensul, ca foarte multi vin la biserica cu masinile, chiar daca stau la 300 m de biserica. De – cosarca cu bunatati nu trebuie carata cu mana, mai ales daca ai masina frumoasa si ceilalti vecini merg cu masina, atunci nu ne lasam mai prejos, ca suntem doar romani.

Fiecare familie isi aseaza cosarca, una langa alta, in jurul bisericii, exact in ordinea numerelor la casa. Femeile si barbatii mai in varsta – in general – merg in biserica, la slujba. Cei tinerii – junii satului – stau afara si discuta, ingheta de frig, admira fetele imbracate frumos, colorat si subtire, care vin spre biserica. Copii stau si ei afara si alearga in jurul cosurilor cu bunatati, asteptand clipa cand se va da startul la ciocnitul oualelor.

Asa e de cand lumea de Paste, in satul asta, de cand eram si eu copil si veneam la bunici, tot asa era.

Dupa ce se termina slujba, preotul iese afara cu tot “alaiul” si sfinteste toate bunatatile aduse de sateni.

Odata sfintite “bucatele” si bautura, fiecare isi ia cosarca si pleaca acasa.

Cand am ajunsa casa, bunica – stapana casei – zice o rugaciune si apoi poftim la masa.

Regimul de masa de aici a fost un fel de “Rustic All Inclusive”. Include mesele principale (mai putin micul dejun Duminica) si nenumarate alte mese intre mesele principale.

Practic, mananci de cate ori iti este foame, sau este servit.

Ca si feluri de mancare, enumar cateva, in afara de traditionalele oua de Paste – rulada de carne cu verdeturi, ceapa si ou la cuptor, jambon de porc (afumat si fier, in prealabil), sunca, carnati, ceapa, usturoi, rosii, muraturi, pasca, branza de vaci, cas de vaci, cas cu ou, prajituri, cozonac cu mac si nuca, salam de biscuiti, etc.

In aceasta zona, nu se prea mananca carne de miel, pt ca aici taranii nu au avut si nici nu au acum oi, deci carnea de miel si de oaie este mai putin “prezenta”.

Ca si bauturi – sunt prezente doar bauturi alcoolice locale – adica palinca de prune si vin.

Palinca este productie proprie, de tipul “tare” sau “foarte tare”. Vinul este – la fel – productie proprie, in general este un fel de roze, aspru, foarte bun. Mai este si apa plata (de la fantana din curte) sau apa minerala (de la ABC).

Bauturi alcooloce de import nu sunt, pt ca nu este cazul.

Dupa ce am mancat (tot neamul – frati, surori, veri, nepoti, etc) la bunica, am plecat in vizita la o ruda, in satul invecinat. Acolo, acelasi “ritual” al mesei – adica se umple masa de bucate si bautura. Apoi - inapoi in primul sat - la urmatoarea matusa, la urmatorul unchi, etc, la fiecare se mananca si se bea.

La plecare, atat bunica cat si toate celelalte rude iti pun cate ceva in portbagaj - o branza, o sticla de lapte, un pui congelat, o palica, prajituri, etc. Asta ca sa tina Pastele cel putin inca 2 saptamani.

Ca si alte variante de cazare (in afara de la rude) – pensiuni, hoteluri, - nu sunt. Nu sunt nici restaurante, cluburi, piscine, mall-uri.

Cam asta a fost pe scurt Duminica de Paste la tara, cu traditii frumoase, specifice locului.

Locul unde am fost este o localitate din apropiere de Satu Mare, desi nu cred ca are vreo importanta.

Oriunde v-ati duce de Paste, in tara, in orice satuc, fie din Moldova, Oltenia, Ardeal, Delta, etc, veti “gasi” sau “regasi” (cazul meu) traditiile locului. Si nu veti lua teapa.

Pun si cateva poze imediat.


[fb]
---
Trimis de presario in 06.04.10 15:24:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Paste la tara 2010 - incepe lumea sa se adune in fata bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

lizuk
[06.04.10 15:33:11]
»

Presario, ce pofta si ce dor mi-ai facut... Sarbatori petrecute la tara... ce frumos era! Te invidiez. Dar nu te gandesti tu ca nu toata lumea (mai ) are bunici la tara? sa nu mai vii cu de astea :-)

biancuta
[06.04.10 15:33:23]
»

Presario, am si eu un review despre bucataria romaneasca si mi s-a reprosat ca despre ea stie toata lumea (vezi review-ul meu). Eu consider ca amintirea traditiilor este utila, cred ca trebuie sa se pastreze punctele std si ai de la mine un vot.

danaches2003
[06.04.10 15:36:09]
»

Mi-ati amintit de copilarie si de bunici. Felicitari pentru review, este cel mai "cerebral" din cate am citit astazi. Si cand te gandesti ca nu ne mai ducem la tara ca este o destinatie "expirata". Este votul pe care il acord cu cel mai mare drag pe ziua de azi. Si daca imi permiteti o "rautate": multumim ca ne mai dati peste nas cu astfel de impresii; ne fac sa reevaluam lucrurile!

MULTUMIM!

webmasterXY*
[06.04.10 15:39:57]
»

Cu regret, retrag punctele; dar mai pun câteva la loc, de la mine.

presarioAUTOR REVIEW
[06.04.10 15:55:27]
»

Multumesc mult !

Lizuk - chiar daca nu mai ai bunici, poate mai ai ceva rude mai apropiate sau mai indepartate pe la tara.

Du-te la anu' si o sa se bucure sa te revada.

Daca nu, este si varianta putin "mai moderna" de Paste la tara - adica pe la diverse pensiuni din zonele turistice rurale ( Sibiu, Maramures, etc ).

In rest - ce sa zic - si mie imi place vara in Turcia, iarna in Austria, imi place sa ma "vantur" prin Romania - pe la diverse "ruine" uitate, imi place sa fac turul lumii, etc, etc.

Dar de Paste merg la Buna-mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
georgiana
[06.04.10 18:52:48]
»

In primul rand sa-ti traiasca bunica si sa fie sanatoasa, ca sa mai ai si la anul unde sa mergi de sarbatori!

In al doilea rand, mi-a placut mult originalitatea cu care ai scris, ma gandesc ca ai scris review-ul asa, pe nerasuflate... cu sufletul plin de bucuria pe care ai trait-o acolo, de Paste! Pentru ca e evident ca ai trait acolo momente unice, pe care ai dorit cu draga inima sa ni le impartasesti si noua!

Poate imi facusem o idee gresita despre tine, prin faptul ca mi se parea ca vrei sa stai mai izolat, nu prea aveai intentii sa comunici cu noi, dar... dupa ce am citit acest review cald, in care cu mandrie si dragoste ne-ai povestit cum ai petrecut de Paste... am alte ganduri mai bune!

Este atat de frumos acolo! Nu am stiut de astfel de obiceiuri!

Felicitari si un vot, cu mult drag!

din Banat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
presarioAUTOR REVIEW
[06.04.10 19:02:22]
»

Giorgiana - multumesc mult.

Banatu' e fruncea !

Nu am intentia sa stau izolat, insa stau mai prost cu timpul .

cc_iordachescu
[06.04.10 19:57:40]
»

Părerea mea este că review-ul tău ar trebui multiplicat şi afişat, la loc de cinste, în toate agenţiile de turism din ţară!

Poate aşa vom înţelege că spiritul unei sărbători religioase nu poate fi simţit cu adevărat decât acolo unde te-ai născut, în ţara ta.

Felicitări pentru cele scrise şi pentru alegerea mai mult decât inspirată de aţi petrece Paştele!

laurentiucapac
[06.04.10 20:22:56]
»

Vroiam sa te votez pe muteste, dar nu ma pot abtine sa nu te Felicit si in scris , Bravo, un articol frumos scris.

Si eu subscriu la parerea ta @ cc iordachescu

Se pare ca incet, incet, lumea se cam satura de acele piscine care te fac sa te simti ca in rai prin Bulgaria sau pe la turci. Cred ca este primul articol despre Pastele romanesc, despre traditiile noastre si facut la... bunici.

Poate ca acele persoane intoarse de la piscinele de 5 stele unde sau simtit ca in rai si A. I. de Bulgaria in zilele de Paste, sa citeasca unde ai fost tu.

Felicitari!

Eu unul iti Multumesc ca nu vrei si tu un Paste de fitze la Bulgari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
magdalena
[06.04.10 21:07:48]
»

Bravo presario! Si eu am petrecut pastele la tara, dar am ales Ghighiu ca biserica, iar nu biserica din comuna.

Excelent aranjata masa, pe fete de masa traditionale.

Nimic nu se compara cu Pastele in familie!

sniga
[08.04.10 09:03:24]
»

Superb! Felicitari! Nicaieri Pastele nu-i mai frumos ca la sat. Mi-au dat lacrimile, mi-am amintit vacantele la bunici. Poate de aici mi se trage dorinta de-a avea o casuta la tara, ca sa ma retrag la pensie. M-au napadit amintirile, cum ma uitam printre uluci cand taiau oamenii porcii de Craciun. Unde auzeam un guitat de porc, fugeam repede sa ma uit. De Paste asemenea, cand se sacrificau miei. Nu mai vorbesc de toate pregatirile si traditiile satului. Multumesc ca mi-ai miscat sufletul cu povestioara ta si-mi promit mie insami ca voi petrece sarbatorile numai in tara, intr-o pensiune la sat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, danaches2003, georgiana, laurentiucapac, lizuk, magdalena, presario, sniga
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059262990951538 sec
    ecranul dvs: 1 x 1