ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 14.04.12
STATUS: PREMIUM
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lacrimi pentru Rigopiano - Paradisul devenit infern si sicriu inghetat

TIPĂREȘTE

Nu stiu daca acest review isi are locul aici, insa simt nevoia sa va impartasesc ceea ce am in minte legat de acest subiect, pe care cu siguranta o parte din voi il cunoasteti.

Hotel-Spa Rigopiano - Italia, regiunea Abruzzo.

Am cunoscut existenta sa numai DUPA tragedie. Dar cu siguranta era un loc in care mi-as fi dorit sa ajung, daca l-as fi vazut inainte. Si probabil, multi dintre voi la fel. Sau poate unii dintre voi ati si ajuns acolo, dar nu ati scris despre asta.

Pentru cei care nu cunosc, hotelul Rigopiano a fost o oaza de vis, un hotel de 4 stele in regiunea Abruzzo din Italia, renovat si extins de 10 ani, din fotografii arata superb, se tineau diverse evenimente la hotel, era decorat frumos, avea un spa cu o piscina incalzita comunicand cu exteriorul in care puteai sa stai in miezul iernii, iar oaspetii aveau numai cuvinte de lauda despre hotel, proprietar si despre personal (si cei trei caini prietenosi de acolo si puiutii lor).

In dupa-amiaza zilei de 18 ianuarie 2017, in urma caderii masive de zapada din zilele anterioare, dar probabil si a celor 4 cutremure ce au lovit regiunea, a avut loc o avalansa de o forta incredibila, care a ras padurea de deasupra, si a lovit hotelul cu forta a 4000 de tiruri, amplificata si de copacii smulsi in cale, mutandu-l 10 metri mai incolo.

In urma acestei avalanse, 2 persoane au scapat initial, aflandu-se in afara hotelului, alte 9 au fost recuperate (intre care cei 4 copii aflati in hotel) in urmatoarele 2-3 zile, apoi au urmat zile de cautari fara folos, gasite fiind doar cadavre, dupa o saptamana fiind gasiti puiutii cainilor, in viata (3 la numar, in varsta de o luna - parintii lor scapasera, al treilea caine adult a fost gasit mort), ceea ce a dat noi sperante salvatorilor... insa totul s-a terminat dupa alte 2-3 zile, cand s-a gasit si ultimul disparut, un alt corp fara viata: bilant total 29 de morti. Si cea mai tragica avalansa intamplata vreodata. In urma autopsiilor s-a constatat ca majoritatea celor care au murit, au murit fie instantaneu, fie la scurt timp dupa impact. Anumite persoane au fost gasite in pozitia de atunci: baiatul de la bar cu cafetiera in mana, altii cu telefoanele in mana. Se pare ca nimeni nu a murit doar de hipotermie. Din fericire, persoanele salvate sunt sanatoase si au fost doar in stare de soc, fara daune fizice permanente.

Numai la tragedia de la Colectiv am mai avut aceleasi senzatii. De tristete, durere si absurd. E atat de nelalocul lui. Cand vad poze cu 1 zi inainte, sau o saptamana, sau o luna, sau demult, pe facebook, pe net, pe site-uri de rezervari. Si cand ma gandesc ca locul ala minunat NU mai e. Nu va mai fi niciodata. A disparut intr-o clipa, luand 30 de vieti cu el. Oameni veniti sa sa relaxeze, sa se bucure, majoritatea foarte tineri, si intr-o clipa totul transformat in moarte. Si ce e mai trist e ca toata aceasta tragedie putea fi evitata (probabil, mai putin distrugerea hotelului, dar macar putea fi gol). Dincolo de discutiile daca hotelul trebuia sa fie acolo sau nu (pentru ca se vorbea de faptul ca era o zona cu risc crescut de avalanse, altii insa zic ca acolo era un refugiu inainte si ca nu s-au mai intamplat asemenea caderi de zapada niciodata si nici avalanse similare), oamenii nu trebuiau sa fie acolo.

Pentru ca toti erau deja speriati de cutremure si aveau bagajul facut, fiind pe picior de plecare si dorind chiar sa innopteze prin masini. Proprietarul hotelului deja ceruse ajutor, pentru ca nu mai aveau nici curent de la retea din cauza ninsorii si functionau pe generatorul propriu. Problema a fost ca soseaua era impracticabila (peste 2 m de zapada), iar masina de deszapezire nu mai ajugea. Asa incat nu s-a putut pleca. Nu era suficienta o masina de deszapezire simpla, ci una mai puternica. In regiune existau doar doua de acel tip, dintre care una stricata. Masina de deszapezire urma sa ajunga la ora 15. Apoi a fost amanata pentru 19. Inainte de 17 s-a intamplat... si in cateva minute s-a ales praful de tot. O alta neglijenta a fost ca alarma de avalansa urcase de la 2 la 4 din 5 cu o zi inainte. In mod normal in aceasta situatie trebuia emis ordinul de evacuare. In dimineata respectiva, alarma a urcat la 4 spre 5 din maxim 5. Deci era aproape imposibil sa nu se intample. Dar cineva nu a vazut si nu a dat ordinul. Era singura varianta sa fie salvata toata lumea. Pentru ca in lipsa alarmei, daca se deszapezea conform planului initial, la ora 15, oricum probabil plecau doar oaspetii, angajatii si proprietarul ar fi ramas (11 sau 12 la numar din total 40 persoane prezente la hotel la momentul respectiv).

Simteam nevoia sa impartasesc cuiva ceea ce simt. Probabil voi, pasionatii de calatorii si locuri frumoase, intelegeti cel mai bine. O vacanta ce trebuia sa fie un vis a devenit cosmar (pentru cei "norocosi" care au scapat cu bine) sau destinatie finala. Un loc de vis si relaxare a devenit in cateva minute un munte de resturi care au adus numai moarte. Si, in mod ironic, cu doar o zi inainte, in 17 ianuarie, hotelul postase pe pagina proprie de facebook poze cu zapada, cainele, cu mentiunea, in italiana "o alta zi de marti de vis la Rigopiano, zapada ne daruieste peisaje spectaculoase". Aceasi zapada care, o zi mai tarziu, a adus distrugere, moarte, lacrimi si durere...

Trist este ca aceasta tragedie putea fi evitata. Daca distrugerea hotelului nu (poate intr-adevar pozitionarea nu era cea mai potrivita), dar macar 29 de vieti umane (si un caine) puteau fi salvate. In conditiile existentei unor persoane competente in functii de raspundere. Care sa fie in stare sa dea o alarma si un ordin de evacuare in timp util. De dimineata pana la ora 17 au fost cel putin 7 ore, timp in care toti puteau fi evacuati. Incompetenta si prostia au ucis. La fel ca la Colectiv.

Pun cateva poze preluate de pe net. Inainte si dupa.


[fb]
---
Trimis de plummy in 10.03.17 23:11:54
Validat / Publicat: 11.03.17 10:38:24

VIZUALIZĂRI: 751 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 imagine de ansamblu - vara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27 PMA (din 27 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.03.17 06:56:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări de suflet (mai puţin turistice), DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

elviramvio
[11.03.17 16:32:48]
»

@plummy:

Din pacate exista un cuvant, "soarta"! Sa nu crezi ca sunt fatalista convinsa de felul meu dar am aflat si eu la varsta maturitatii, tarziu, ca sunt momente in viata fiecaruia cand, oricat de responsabil ai fi, oricat te-ai feri de probleme, de oameni nepregatiti, de eventuale furii ale naturii sau altor fiinte, ce ti-e dat sa intampini se va infaptui si nu vei afla nicicand de ce tocmai tu ai primit partea urata a vietii sau poate alternativa ei. E trist dar este unul din misterele vietii noastre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
diacrys*
[12.03.17 09:15:45]
»

@plummy: Împărtășesc întru totul tristețea și opiniile exprimate în articol cu privire la posibilitatea de a preveni această tragedie. Din păcate, tragediile adesea se întâmplă ca urmare a evaluării insuficiente a riscurilor și a faptului că cei care ar putea să ia toate măsurile nu vor să se deranjeze. Din păcate, lecțiile care ar trebui învățate (inclusiv în România, vezi cazul Colectiv și cutremure) sunt, la latini, asimilate extrem de superficial. Învățarea ar însemna ca fiecare, în sfera lui de responsabilitate, să se preocupe și să facă puțin mai mult ca astfel de drame cutremurătoare să nu se mai întâmple. În loc de asta, mai toți (inclusiv cei care răspund de situații de urgență) se limitează să spună fie (înainte de tragedie) că "nu se va întâmpla", fie (după tragedie) că "altcineva ar fi trebuit să facă".

În altă ordine de idei, am văzut (în fotografii și video) hoteluri mult mai "extreme" decât acesta, plasate în zone cu adevărat periculoase - așadar, nu cred că patronii au greșit când au construit acest hotel într-o zonă de vis, nu aveau cum să anticipeze lanțul de cutremure (și de fenomene asociate) care a lovit Italia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
plummyAUTOR REVIEW
[12.03.17 14:19:04]
»

Da, si eu tind sa cred ca avalansa a fost rezultatul concursului de imprejurari exceptionale (ninsoare de o amplitudine extrema, nemaivazuta de zeci de ani plus cutremure), care nu puteau fi prevazute. Am urmarit site-urile italiene cu sufletul la gura in perioada aia.

Pe de o parte, era un geolog care sustinea ca hotelul era foarte bine construit, solid, antiseismic, dar intr-o zona mult prea periculoasa, la intersectia a 3 versanti, construit, cica, pe resturile unei avalanse din trecut. Si ca ar fi existat o comisie pentru avalanse in cadrul primariei care ar fi foat desfiintata aproximativ in perioada renovarii si extinderii hotelului.

Pe de alta parte, sunt cei care sustin ca acolo fiind un fost refugiu montan, zona nu era cunoscuta ca fiind periculoasa.

Mai sunt batranii locului, care nu au intalnit nici asemenea caderi de zapada, nici avalanse similare. Punct de vedere sustinut de faptul ca padurea rasa de avalansa in cale era destul de veche, copaci de zeci de ani. Deci de cand a aparut padurea respectiva, cu siguranta nu s-a intamplat asa ceva...

Nimeni nu a crezut ca se poate intampla asa ceva. Dovada ca la inceput apelul de salvare a fost considerat o gluma inventata de imbecili, afirmandu-se ca totul e in regula (chestie care, desi a intarziat operatiunile de salvare putin, cateva ore, nu cred ca a avut nicio influenta asupra bilantului final).

Oricum, acum NU mai conteaza...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, elviramvio, plummy
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053922891616821 sec
    ecranul dvs: 1 x 1