ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lumină, Sărbătoare, Credință …

TIPĂREȘTE

Se apropie cu pași repezi Sfintele Paști 2016… cu pași prea repezi chiar. Timpul s-a comprimat, sărbătorile trec rapid una după alta, „așteptările” noastre de la un eveniment la altul sunt mult mai scurte. Am parcurs azi, cum altfel decât repede, aleile bătrânului Cișmigiu și mi-am scăldat ochii în culorile și formele specifice sărbătorilor pascale (fotografiile provin din această scurtă escapadă).

Cele mai frumoase sărbători de Paști, cele mai profunde și pline de semnificații, cele mai intense sentimente și interesante tradiții se petrec în lumea satului. Însă, așa cum bine scria @traian.leuca: „Multe sate românești au îmbătrânit, iar unele sunt pe cale de dispariție și odată cu ele și tradițiile strămoșești”; aș adăuga aici și pătrunderea modernismului urban. Pe de altă parte, mare dreptate are și @Aurici atunci când scrie: „Lumea este făcută să evolueze și nu am crezut niciodată, nu cred nici acum și sper să nu cred vreodată că noi am fost într-un fel în care tinerii noștri nu mai știu să fie…. Chiar dacă noi nu ne mai regăsim locurile natale la fel, eu nu cred că tradițiile se uită.”. Deja mulți dintre noi sunt la vârsta când deja povestesc fapte care încep cu fraza: „Pe vremea noastră… ”, cuvinte ce le-am auzit la părinți, bunici și străbunici.

Jertfa Domnului Iisus pe Golgota, în numele tuturor oamenilor, se reactualizează în mod ritual în fiecare an. Tradițiile populare din ciclul pascal se repetă la nesfârșit an de an, este un fel de scenariu ce începe la Duminica Floriilor, atinge punctul culminant în momentul Învierii și se încheie la Duminica Tomii. Timpul ritual se degradează în Săptămâna Patimilor, când Iisus este trădat, umilit, chinuit și răstignit, după care urmează trei zile de întuneric și haos în care omenirea este părăsită de protecția divină. Urmează miracolul Învierii Mântuitorului, punct central al credinței creștine și Săptămâna Luminată, zile în care se petrec lucruri purificatoare care readuc echilibrul în lume.

Sărbătorile de Paști petrecute pe meleaguri botoșănene au fost întotdeauna un prilej de bucurie și armonie. Mergeam de multe ori la denii, mai ales la cele din Joia Mare (Denia celor 12 Evanghelii) și Vinerea Mare (când se trece pe sub masa pe care era așezat Sfântul Epitaf scos din altar). În acele zile peste întregul sat plutea un miros de coptură, în fiecare gospodărie cuptoarele din curte „înghițeau” tăvi de cozonac și plăcinte ori tingiri cu pască. Frumos rumenite, cu o aromă îmbietoare, noi copiii aveam dreptul să gustăm chiar dacă nu sosise încă Paștele. Specific acelei zone este luarea Luminii și sfințirea bucatelor la primul cântat al cocoșilor din ziua de Duminică, prima zi de Paști. Astfel, îmbrăcați cu hăinuțe noi (obicei existent în toată țara) plecam spre biserică la 3-4 dimineața; deși afară e beznă satul freamătă nedeslușit, se aude murmur de voci, de pe toate ulițele se conturează siluete grăbite ce se adună în drumul principal ce merge spre biserica satului. În curtea lăcașului de cult oamenii se întâlnesc și se așează pe rânduri, amplasând coșurile (ce conțin ouă roșii, pască, cozonac, sarmale, friptură etc.) în față. Așteptam cu nerăbdare momentul în care se aprindeau lumânările și trecea preotul pe rânduri pentru a sfinți cu aghiazmă coșurile pline. Bineînțeles că mai alergam prin curte, ne întâlneam cu alți copii, căscam gura la vânătorul care trăgea cu arma în acea noapte. După un răspuns puternic din sute de piepturi: „Hristos a Înviat! ” fiecare se îndrepta din nou spre casă. Se întâmpla ceva fermecat – sute de luminițe, uneori pâlpâind în adierea vântului, se împrăștiau pe toate ulițele satului. Lumina biruia întunericul… Prima grijă a bunicului când intra în curte era să intre în grajdul animalelor cu Lumina, să meargă în grădină (animalele și pământul – cele două elemente care întrețin viața țăranului, și nu numai a lui…), apoi în toată casa. Dimineața nu lipsea castronul cu apă în care exista un fir de busuioc, un ou roșu și o monedă - ne spălam pe față pentru „a fi îmbujorați și frumoși ca un ou roșu, să mirosim bine ca busuiocul și să avem noroc la bani”. Urma o masă îmbelșugată în familie și apoi cunoscutele întâlniri din fața porților unde vecinii se adunau la vorbă. Amintiri…

Oul reprezintă, alături de lut și aluat, unul din modelele genezei. Oul este un simbol al creației și fecundității, al Soarelui și renașterii naturii. Înlocuind divinitatea, oul e înfrumusețat prin vopsire în Joia Mare, jertfit (spart) și mâncat sacramental în ziua de Paști. Pasca este un aliment ritual preparat din făină de grâu, coaptă în joia sau în sâmbăta Paștelui, de formă rotunda ori dreptunghiulară. Mielul este considerat un animal blând, pur și inocent care prin sacrificare de Paști aduce biruință asupra morții și puterilor răului, evenimentul fiind asociat cu sacrificiul Mântuitorului. Până în anul 692 însuși Iisus Hristos era reprezentat simbolic sub chipul unui miel alb. Mai nou, am preluat și noi Iepurașul – simbol al înnoirii, al vieții în creștere, al fecundității.

Simbolistica multor obiceiuri și tradiții pascale (și nu numai) este preluată din rituri precreștine. Filologul Lucia Berdan scria în 2001 în „Totemism românesc”: Suprapunerea unor sărbători religioase peste ceea ce erau vechile reprezentări mitice arhaice nu a făcut decât să dea și o mai mare consistență obiceiului respectiv și practicilor rituale adecvate, chiar dacă accentul s-a mutat de la cultul păgân la cel creștin. În evoluția normală, socială și istorică, obiceiurile suferă schimbări adecvate momentului respectiv, capătă nuanțări specifice după zonele etnofolclorice în care se desfășoară. În esență însă structura, (arhetipul primar), rămâne aceeași. Așa se și explică de ce calendarul popular este viabil până în zilele noastre, chiar dacă biserica s-a străduit de aproape 2 milenii să stârpească așa-zisul păgânism. Cunoscutul etnolog Ion Ghinoiu (paradoxal, chiar azi m-am întâlnit cu dânsul în autobuz) scrie și el despre sincretismul păgâno-creștin al sărbătorilor românești: Creștinismul a înlocuit unele din credințele păgâne recurgând la compromisuri și învoieli tacite.

Tradiții, obiceiuri și credințe

• În prima zi de Paști: dimineața să te uiți într-un vas cu apă pentru a vedea bine tot anul; pune mâna pe un obiect de fier pentru a fi sănătos tot anul; nu se plătesc datorii; nu se fac împrumuturi; se oferă libertate deplină animalelor (ex. câinii sunt lăsați slobozi, vacile nu se mulg); din oul vopsit primul în Săptămâna Mare trebuie să mănânce toți copiii casei în prima zi a Paștelui; se fac previziuni meteo pe termen scurt; nu se doarme pentru a nu fi somnoros și leneș peste an.

• A doua zi și a treia zi de Paști: se udau fetele prin surprindere pentru a se mărita în acel an; aveau loc petreceri și se aduna lumea la scrânciob; se vizitau rudele și prietenii; era interzis a se munci la câmp.

Vă doresc tuturor Sărbători Luminate! Sfintele Paști să vă aducă armonie, bucurii și încredere!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.04.16 18:55:18
Validat / Publicat: 29.04.16 21:19:27

VIZUALIZĂRI: 1196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Ouă încondeiate - 2016.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22050 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[29.04.16 21:59:45]
»

@tata123 - N-oi fi tu păcătos, dar azi ai făcut păcate cu mine !

Mi-e foame, și eu nu mănânc la ora aceasta târzie. De, vârsta

Mi-ai adus aminte de mirosul copilăriei mele, și tare mirosea frumos!

Mulțumesc!

Sărbători fericite!

elviramvio
[29.04.16 22:02:49]
»

@tata123 -

Multumesc de urari. La fel iti doresc, sa ai zile calde si senine in mijlocul celor dragi, sa te bucuri de tot ce e bun in viata, sa simti mirajul Invierii in stilul nostru ortodox!

Maya_C
[29.04.16 23:14:43]
»

@tata123: esti ca o enciclopedie in materie de traditii si obiceiuri.

Cu drag iti doresc sarbatori frumoase pline de lumina si zambete.

mogly
[30.04.16 00:08:47]
»

@tata123: Sarbatori fericite pline de lumina, sanatate, liniste si pace alaturi de cei dragi!

Michi
[30.04.16 15:39:03]
»

@Maya_C - Ce, tata e o enciclopedie numai în tradiţii şi obiceiuri? Este la fel în orice subiect abordează. Chiar că e un fenomen să ştiei atâtea la vârsta lui.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.04.16 15:41:18]
»

@all - Mulțumesc; Sărbătoarea Învierii Domnului să fie un moment luminos de întâlnire a familiei, speranță în mai bine, dăruire și iertare.

Marile sărbători religioase serbate de români, mai ales Crăciunul și Sfintele Paști, au adus întotdeauna cu ele mirosuri specifice copilăriei. Cei ce s-au născut ori au crescut în mediul rural nu vor uita niciodată mirosul cozonacilor pufoși, a covrigilor/colacilor, a merelor roșii de livadă, a plăcintelor cu brânză ori dovleac, etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Aurici
[01.05.16 10:12:38]
»

@tata123 - Hristos a Înviat!

Multă sănătate și bucurii alături de cei dragi vă doresc și eu tuturor.

Și eu am crescut la țară și știu bine ce înseamnă obiceiuri și tradiții în mediul rural. Dacă ele nu mai sunt peste tot cum le știam este pentru că lumea nu mai are timp. Am căștigat democrație și altele dar am pierdut timp și din păcate nu poți să le ai pe toate. Nu erau emisiuni la TV, de calculatoare nici nu se pune problema, intram la seviciu la 6,15 și la 14,15 ieșeam pe poartă. Până seara aveam timp să fac o mulțime de lucruri. Și foarte des ne întâlneam cu prietenii, cu rudele, ca să socializăm pentru că nu aveai altceva de făcut. Și pentru că era timp oamenii inventau tot felul. Astăzi, ora la care intru în casă este undeva între 18-19, în cel mai fericit caz. Și o mare parte din timp îl petrec tot în fața calculatorului, iată. Cu AFA, caut diverse informații, îmi rezolv probleme, îmi caut vacanțe, etc. Acum, așteptând să mi se trezească familia, am deschis calculatorul, ce altceva să fac? Și dacă eu aleg așa și voi probabil faceți la fel, cine să ducă tradițiile mai departe? Că noi suntem ocupați permanent cu tehnologia. Dar sunt destule locuri în țara noastră unde tradițiile au rămas la ele acasă pentru că oamenii sunt ocupați cu asta, nu cu altceva.

Nu am absolut nici o nostalgie după vremurile trecute, dar nu pot să nu recunosc că NOI, am ales și alegem în continuare și că nimic nu s-a schimbat ci doar trăim viața pe care fiecare a ales-o.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
roth
[02.05.16 18:47:30]
»

Frumoasa poveste, cu trimiteri interesante atat la datini cat si la insenatarea diverselor preparate specifice sarbatorii Pascale.

Pozele... ei aici as spune asa;

--faine cele cu impletituri din diverse, picturile si tot de nu era comestibil.

--cele comestibile... de ce ne chinui? ... arata f bine, iar acum cu burta plina nici sa salivez nu mai pot... ma uit lung si... atat.

Tare as vrea si eu sa nu se piarda datinile care au mai ramas vii in mintea si sufletul nostru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.05.16 10:28:37]
»

@all - Hristos a Inviat!

alinaro
[09.05.16 12:59:44]
»

@tata123 - Hristos a înviat! (cu ceva întârziere, e drept, dar niciodată nu e prea târziu, mai ales când numărul votului este așa de rotund; cozonacii ăia - și nu numai - îl merită cu prisosință).

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.05.16 13:07:03]
»

@alinaro - Adevărat a Înviat! Mulțumesc...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Aurici, elviramvio, Maya_C, Michi, mogly, roth, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0150189399719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1