ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Paşcani [IS]
ÎNSCRIS: 04.05.12
STATUS: GOLD
TIMP CITIRE: 7 MIN

Nemurire in abis

TIPĂREȘTE

Bunica mea, de ceva ani, e o umbră în străfundul înceţoşat al gândurilor celor care au cunoscut-o. În copilarie îi ziceam ,,mama’’. Acum e doar bunica de la Pietrosu... care dupa Paşti, în fiecare an, e prohodită cu popa la cimitir, locul acela trist şi mut în care urmaşii au aşezat-o alături de bunicu şi i-au răsădit nişte flori de stânjenel şi lăcrămioare. Are cruce, are gărduţ de sârmă curbată, sudat frumos, vopsit, şi aşezat aşa, cât să stea confortabil doi oameni la odihnă. Când mai trec pe acolo smulgându-mă mistuitoarei vieţi ticăloase, găsesc capete stinse de lumânări, cu ciucuri de ceară topită împrejur, aşa răsfirată leneş ca lava unui vulcan minuscul. Şi sub acel vulcan minuscul, adânc în pământul lăsat, e o emanaţie de energie care face ca toate florile şi toate buruienile de pe morminte să crească mai viguros decât oriunde.

Mai presus decât toate, bunica a fost doica ce m-a ţinut în braţe până am început să devin conştient de forţa umană de a mă ridica în două picioare şi de a mă îndepărta...

Şi-mi dădea bunica în copilărie dulceaţă de cireşe amare, zaharisită, căci nu avea lămâie să pună în ea şi nici benzoat de benzil de ăla bun... care ţine veşnic dulceaţa lichidă, şi-mi făcea turte coapte pe plită, oleacă crude şi zvârlite în grabă pe un fund de lemn. Aşa-mi plăcea mie, turte cu dulceaţă zaharisită.

Era o femeie zveltă, dar cumpătată la treburi. Astăzi s-ar spune că era atletică şi cu o mare capacitate de autocontrol. N-a făcut fitness niciodată, ci mişcarea ei era toată ziua una neoprită, ţesând paşi încoace şi-ncolo după reguli pe care numai ea le pricepea.

... În primul Razboi Mondial avea patru ani şi-mi povestea cum ruşii o luau în braţe şi o aruncau în sus şi-i ziceau ,,crasivaia devuşca’’; avea ochii albaştri ca cerul şi ştia să numere pe ruseşte până la patru: adin, dva, tri, cetire. Atâţia ani avea, atâta a învaţat şi ea să numere pe ruseşte. În timpul războiului rămăsese fără mamă şi îşi aducea aminte cum fusese tare bucuroasă la înmormântarea mamei sale, în candoarea ei, că era atât de multa lume la ei în ogradă... avea multe aduceri aminte din copilaria ei. Îşi aducea aminte şi de vechilul familiei boierului Sturdza care-i lega pe oamenii datornici de gât şi-i înjuga la plug. Şi ştia şi cântece vechi, cu rândunele care vin şi pleacă, cu badea care a plecat la oaste şi dus a fost.

De comunişti nu spunea niciodată nimic căci nu se cădea, dar bunicul, cam clonţos, ca un leu ce era, din când în când îi mai invoca pe americani ca pe oştile arhanghelului Mihail şi mai privea din când în când pământul în lung, acum luat de ,,coparativă’’ şi ofta supus statutului său de chiabur executat silit.

Gândirea bunicii era legată strâns de rodul dragostei ei cu bunicul: cei şase băieţi şi o fată, mama mea, născută în timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. C-o noapte înainte de-a pleca pe front bunicul a iubit-o pe bunica ca-n romanul lui Camil Petrescu...

Şi de-aici, din acestă patimă pentru puii ei avea să coboare negura...

Cel mai mic dintre feciori a fugit cu o fată fără zestre şi mai mare de ani. Şi nici măcar nu era rândul lui la însurătoare. La acea vreme era o lege nescrisă a comunităţii rurale care trebuia respectată cu sfinţenie, iar baiatul cel mic şi răzvrătit o încălcase! Bunica a suferit o cădere, deopotrivă interioară, cât şi în faţa satului; aşa gândea ea. Şi acea cădere în comă, peste ani, avea să fie terenul potrivit pentru instalarea sclerozei în plăci şi a necruţătoarei boli de uitare a sinelui. Păcat că domnul Alzheimer ăla n-a avut altceva de făcut decât să mai descope şi el o nouă boală. Parcă nu erau destule pe pământ.

Ultimul deceniu din viaţă bunica l-a trăit într-un trup care se mişca singur, vivace, însă cu mişcări molcome tipice bătrânilor. Mintea ei... nu mai exista. Mama mea îi devenise mamă. Întreaga sa entitate interioară fusese ştearsă total şi ireversibil, progresiv. Ca un android din ăla din filmele SF în care vezi că sar scântei când roboţii ăia se împuşcă între ei cu lasere, aşa, din când în când, bunica avea sclipiri de aduceri aminte ale unor nume de demult, ale unor lucruri pe care cei din jur nici nu le apucaseră. Mătuşi şi moşi de-ai ei, se învârteau acum ca un carusel în al cărui centru se afla ea, fetiţa de patru ani. Atâta rămăsese din bunica.

... Şi-ntr-un final, la apelul pe care-l fac sfinţii în Rai citind condica de prezenţă în care Dumnezeu, sârguincios ca un expert contabil, îşi face adnotările de intrări-ieşiri zilnice, au văzut că ea lipsea nemotivat. Şi-atunci au chemat-o la ei... Avea 92 de ani.

... Aseară am ajuns acasă la ora şase.

Un actor, fără voia sa, mi-a adus aminte de bunica. Era contrariul ei.

ION, actorul, e un trup mort în care esenţa firii umane, distilată, purificată, detaşată, simte nepuntincios şi neverosimil chemarea sfinţilor în Rai. Lumina ochilor, ca un soare la crepuscul, făcea dovada neputinţei în faţa implacabilei sorţi. Destinul, croit după propria noastra libertate de a alege e dovada clară că noi nu stăpânim nimic, nici pe noi înşine. Cumpănirile noastre de când ne naştem şi zbaterile de a alege între ceva şi altceva ne sunt date să ne croim destinul. Alegem între tabară sau bunici, între liceu real sau uman, între tehnic sau social, între blond sau brunet, între departe sau aproape. Cu soarta e altceva, ea nu ne lasă nicio speranţă... oricum, ar fi aşa, iluzoriu, să ne imaginam că ştiinţele în general vor şti vreodată să controleze capriciile sorţii.

Ţânţari sau căpuşe, west nile, borelia, neborelia, n-are niciun sens să-l compătimim pe acest om, pe ION. El este deja un spirit, doar atât, o dovadă că ceea ce rămâne în amintirea colectivă este spiritul care cândva s-a întrupat printre noi.

Trupul său va fi şi el, mai devreme sau mai târziu, expus modest sau cu mare pompă la Teatru, va trece multă lume pe acolo, din care mulţi ca să de-a bine-n lumea în care meschin se cuibăresc, va fi apoi îngrădit frumos pe Aleea celebrităţilor. Şi-apoi un an sau doi, îi vor fi puse acolo, pe pietrele reci, coroane de flori. Eu îl voi păstra în minte pe ION, şi nu-i voi pune flori pe pietrele reci... .

... Mă uitam cum un reporter slab la minte şi la simţire, dar care poate o fi avut el ceva atestate acolo, de jurnalist, de expert în comunicare, analiză tranzacţională, persuasiune şi alte lălăieli de astea pompoase de tras de limbă, se tot chinuia să-l expună largului public holbat la sticla aia dreptunghiulară care ne este partener de închisoare în viaţa asta zăgăzuită, pe spiritul acela nebun de frumos, detaşat, demn şi împăcat cu soarta. În cele din urmă aceasta l-a convins că ea e şefa!

Şi-acel reporter, mic, din dorinţa de a umple emisiunea şi de a crea un moment emoţionant, de largă audienţă, i-a făcut cunoscut actorului că are zeci de mesaje de susţinere... ,,Sunt pe hârtie? Faceţi avioane din ele şi le-aruncaţi pe-aici prin salon! ’’

Mi-am amintit sublimul cântec al lui Şeicaru, de demult, ,,Actorul n-a murit... ’’

Şi nu va muri... !

E mort un trup fără spirit? sau e mort un spirit fără trup? Nu ştiu. Ştiu doar că amintirea e singura modalitate de a ne întoarce cu spatele, de a lăsa mult în urma moartea şi de a ne roti din când în când capul înapoi, rânjindu-i şi zicându-i: sîc!

Aşa, ca sa ne aflam în treabă...

...

Dacă aţi ajuns aici cu cititul, eu zic că aţi avut răbdare cu mine şi vă compatimesc pentru c-aţi luat asupra voastră tulburele mele gănduri. Şi o lacrimă neruşinată simt că vrea să se smulgă ochiului.

Şi vă mulţumesc.

CO. COS1410

11.05.2012


[fb]
---
Trimis de CO.COS1410 in 11.05.12 11:41:04
Validat / Publicat: 11.05.12 12:46:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1382 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29 PMA (din 29 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

skippy
[11.05.12 13:19:33]
»

frumos

Alina53
[11.05.12 13:58:25]
»

Cred ca multi dintre noi au fost raniti sufleteste de acel reportaj trist...

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / zSTRATOSFERA
[11.05.12 14:07:23]
»

Dacă într-adevăr vârsta ta nu a trecut pragul celor 40 ani, încep să privesc cu încredere viitorul: mă bucur că unii reprezentanți ai tinerei generații mai ard încă la focul fierbinte al simțămintelor cu adevărat umane, mai gândesc pur și sănătos, mai simt un fior de adevărată emoție atunci când vorbesc de strămoși. Sunt sigură astfel că civilizația zilelor noastre nu și-a pierdut sensul uman și că valorile morale nu se vor stinge vreodată.

Dar trecând peste emoția pe care lectura rândurilor tale mi-a stârnit-o, cred că profunzimea sentimentelor ce încerci să ne-o transmiți ar trebui etalată și altundeva, acolo unde mai multă lume s-ar putea bucura de savoarea comentariilor tale. Mă gândesc fie la un blog, fie la o colaborare cu un ziar sau o revistă. Pe acest site, cei mai mulți utilizatori caută informații turistice pure, chiar dacă multe din ele sunt prezentate și sub formă artistic-literară. De aceea, cred că impresiile tale sunt apreciate de prea puțini cititori și e mare păcat, pentru că cei dispuși la retrospective și la cântărirea onestă a lucrurilor bune sau rele, ar avea astfel un moment de proprie judecată: ce e bun și ce e rău în viața mea? Ce trebuie să schimb, ce să păstrez? Și mai ales, până unde trebuie să ajung, către ce trebuie să tind? Procesele de conștiință sunt cu siguranță modelatoare de caractere bune, deși noțiunea asta antagonică de bine-rău este atât de relativă...

Dacă mai scrii și pe altundeva, te rog, dă-mi de veste, chiar și pe privat, iar eu îți mulțumesc! Îmi place să te citesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
sorindezmi
[11.05.12 14:22:02]
»

Foarte adevărat şi emoţionant, felicitări

adri-nico
[11.05.12 16:08:05]
»

Si mie imi place cum scrii. Si ma bucur ca am copilarit in aceeasi padure. Astept poze noi caci sint vreo 3 ani de cind n-am mai ajuns acolo.

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[11.05.12 18:47:43]
»

@mariana. olaru:

Nu-mi doresc sa stie toata lumea ce gandesc eu; asta e pentru cei care vor faima. Mi-e mie de ajuns cei cativa care-si iarta ochii ca flutura pe scrierele mele. Daca ce simt eu, pot transmite lor, ma simt cu o zi mai fericit. Si-mi-i destul...

Sarut mana!

balasa violeta
[13.05.12 12:49:18]
»

"Imi place sa te citesc! "

Sensibil si mult prea intelept pentu varsta dumneavoastra! Un blog... nu prea e timp de citit si efort de cautat, zic si eu... scrie aici-noi te vom citi cu drag!

Viata frumoasa iti doresc draga tinere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Alina53, balasa violeta, CO.COS1410, mariana.olaru, skippy, sorindezmi, valimi
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037451982498169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1