ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 5 MIN

10 Mai - arc peste timp

TIPĂREȘTE

Azi e o zi incărcată de simboluri. Pe 10 mai 1866 a început domnia lui Carol I, pe 10 mai 1877 a fost proclamată Independenţa de Stat şi pe 10 mai 1881 a fost proclamat primul rege al ţării. Parlamentul României a declarat 10 mai ca zi naţională (alături de 1 decembrie) şi legea urmează a fi promulgată de preşedintele tării. Nu că s-ar mai putea înnoda ceva după aproape 70 de ani din care în 45 s-au negat valorile şi în 25 ele s-au distrus dar ca simbol, ca decenţă şi demnitate, merită să ne aducem aminte şi să spunem cât mai e timp ˝Trăiască regele˝.

Dacă domnia regelui Carol I a fost încununată de modernizarea României, a regelui Ferdinand de făurirea României Mari, a lui Carol al II lea – personaj controversat şi amoral - dar care a contribuit la dezvoltarea fără precedent a culturii şi a transformat Bucureştiul in Micul Paris, scurta perioadă în care a domnit regele Mihai şi anii pe care i-a petrecut in exil au pus o amprentă tragică asupra destinului său.

Regele Mihai s-a născut în 1921 şi este ultimul şef de stat in viaţă din timpul celui de al doilea război mondial. A fost înscăunat ca rege la vârsta de 6 ani sub o regenţă pentru că nestatornicul său tată Carol al II lea renunţase la tron şi părăsise tara. După trei ani este detronat de tată. Îşi reia tronul in 1940 când Carol al II-ea abdica definitiv si părăsea ţara alături de amanta sa Elena Lupescu.

Pentru tânărul rege de 19 ani a început o perioadă grea cu mari cumpene. Cu câteva luni înainte de a deveni rege izbucnise războiul mondial şi România Mare a fost ciuntită pierzând fără luptă Basarabia, Bucovina de Nord, o parte din Transilvania şi Cadrilaterul. Personalitatea puternică a mareşalului Ion Antonescu nu a îngăduit tânărului rege sa-şi îndeplineasca atribuţiile, lui fiindu-i rezervat un rol mai mult decorativ. Regele nici nu fusese înştiinţat de alianţa cu Germania lui Hitler.

Decizia regelui Mihai de a întoarce armele la 23 august 1944 a scurtat războiul cu cel puţin 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de civili.

Odată cu intrarea trupelor sovietice în ţară a început impunerea regimului comunist. Nu mai era respectată Constituţia şi regele a fost silit să intre în grevă regală refuzând sa semneze decrete ilegale. În 1946 au fost fraudate alegerile aplicându-se expresia lui Stalin ˝nu e important cine voteaza, ci cine numără˝, în 1947 s-au înscenat procese care au decapitat partidele politice istorice. Venise rândul regelui sa fie înlăturat. Sub şantajul că dacă nu demisionează vor fi împuşcaţi 1000 de studenţi promonarhişti, regele a fost silit să abdice şi să părăsească ţara. Era pasionat de maşini şi a luat cu el câteva automobile şi foarte puţine valori materiale Propaganda comunista a început să funcţioneze şi zeci de ani s-a picurat în urechile oamenilor că regele a plecat cu un tren cu lingouri de aur, colecţii de tablouri şi averi incomensurabile.

Ajuns pribeag în străinătate nu a fost sprijinit nici de Marea Britanie, nici de SUA cărora prin lovitura de stat de la 23 august le-a grabit izbânda. Marile puteri semnaseră pe un colţ de hârtiuţă că rămânem în sfera de influenţă a URSS.

S-a stabilit iniţial în Marea Britanie unde a trebuit sa muncească pentru a-şi întreţine o familie cu cinci fete. A început o afacere cu o fermă de pui, a înfiinţat un mic atelier de tâmplărie şi reparaţii de maşini. Nu au mers.

După şase ani, s-a stabilit în Elveţia la Vercoix unde a lucrat ca salariat la o companie de aviaţie apoi şi-a facut o firmă de elemente de automatizare care a fost înghiţită de concurenţă. La ultimul job colegii de serviciu ii spuneau monsieur Le Roi dar abia după 1990 au aflat ca fusese într-adevar rege.

Întoarcerea în ţară a avut câteva episoade umilitoare. În 1990 obţinuse o viză de 24 ore şi dorea să se reculeagă la Curtea de Argeş la mormintele bunicilor săi. A fost vânat pe drum şi obligaţ să părăsească ţara înainte de a ajunge la destinaţie. În 1992 i s-a permis sa viziteze ţara de Paşte. A fost întâmpinat în urale de un mil. de oameni pe străzile Bucureştiului. Fiindu-i frică de popularitatea în creştere a regelui, regimul Iliescu i-a interzis accesul în ţară pentru 5 ani. Abia in 1997 i s-a reactivat cetăţenia română şi i s-a permis să locuiască în ţară.

O altă umilinţă a suportat-o de la fostul preşedinte care în limbajul caracteristic l-a făcut trădător şi slugă la ruşi. Regele nu a ripostat. A rămas memorabil discursul ţinut în parlament pe 25 oct. 2011 cu ocazia împlinirii a 90 de ani când a fost aplaudat în picioare de întreaga asistenţă minute în şir. Acest discurs este o proba de echilibru, întelepciune, viziune şi dragoste de ţară.

youtube

Daca în 1990 s-ar fi reînodat firul tăiat abrupt la 30 dec 1947, cu siguranţă că am fi fost scutiţi de multe din mizeriile care ni se întâmplă azi. Nu a fost să fie. În primul rând pentru că populaţia era îndoctrinată împotriva monarhiei (simpatizanţi fiind sub 10%) şi în al doilea rând pentru că un om de 70 de ani nu oferea nicio garanţie de longevitate. Astăzi alternativa monarhiei nu se mai pune. Totuşi conduita regelui şi a familiei sale în toţi aceşti ani de restrişte a făcut ca populaţia să-l considere un reper şi să-i acorde o mare incredere. Un recent sondaj de opinie îl situează pe locul doi după actualul preşedinte, cu 60% încredere. Este o binemeritată răsplată pentru acest om care şi-a iubit necondiţionat ţara şi al cărui destin i-a fost potrivnic.

Să ne traieşti Majestate!


[fb]
---
Trimis de Michi in 10.05.15 16:21:27
Validat / Publicat: 10.05.15 17:22:36

VIZUALIZĂRI: 1474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2040 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[10.05.15 19:48:11]
»

@Michi -

în al doilea rând pentru că un om de 70 de ani nu oferea nicio garanţie de longevitate. Astăzi alternativa monarhiei nu se mai pune.

Îmi permit să vă contrazic puțin! Gândiți-vă doar câți politicieni de aceeași vârstă prezintă garanții. Îl numesc aici doar pe Mircea Ionescu-Quintus, dar ar mai fi.

Și de ce nu s-ar mai pune alternativa monarhiei? Eu, încă, o văd ca pe o alternativa! Vezi UK.

Este al doilea monarh în viață după numărul de ani de domnie, domnind din 6 februarie 1952. Primul monarh în viață după numărul de ani de domnie este regele Thailandei Bhumibol Adulyadej care este rege din 9 iunie 1946. Și are doar 5 ani mai puțin decât Majestatea Sa, Regele Mihai.

Eu n-aș face prognize! Nu se știe niciodată!

De rest, superb, așa cum ne-ați obișnuit!

Respect!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[10.05.15 20:17:43]
»

@Zoazore - Una este încrederea şi respectul pe care îl au mulţi dintre noi, altceva este rezultatul unui referendum. Oricum prezenţa discretă şi demnă a MajestăţiiSale şi a intregii familii în peisajul romanesc este o palmă dată gunoaielor care s-au ridicat la suprafaţă.

Zoazore
[10.05.15 20:22:17]
»

@Michi - Mda, aici cam așa e! Măcar de le-ar păsa GUNOAIELOR! Partea proastă e că NU LE PASĂ!

abancor
[10.05.15 20:50:15]
»

M-am gîndit și eu de multe ori la nedreptatea istoriei care a întrerupt, ilegal, domnia regelui Mihai. Dacă n-ar fi avut loc deraierea noastră din 44 - 47, probabil Mihai ar fi avut o domnie record, de peste 70 de ani. Cică Stalin ar fi luat în calcul varianta de a impune comunismul peste monarhie, dar și-a dat seama că e contra firii.

Dar tentaculele bolșevismului au trecut dincolo de 89 și au împiedicat orice dezbatere pe tema revenirii la monarhie, inclusiv o dezbatere de specialitate, juridică, necesară a stabili legalitatea constituției comuniste. Pentru că am auzit din mai multe părți, în ultimii ani, opinia potrivit căreia ar fi trebuit să revenim automat, după 89, la starea de fapt dinainte de 47.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michaell
[10.05.15 20:55:31]
»

@Michi - Dna Michi, respectul fata de virsta dvstra pe de-oparte, iar pe de-alta parte sila fata de polemica care inevitabil ar urma - ma face sa ma aptin cu comentarii fata de unele afirmatii din text-ul dvstra.

Imi permit totusi sa spun ca, daca aceasta este perceptia dvstra, si banuiesc ca nu sunteti singura cu aceasta parere, atunci nu ma mai mira multe lucruri chiar si din ziua de azi.

O seara si o i placuta va doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
msnd
[10.05.15 21:51:48]
»

@Michi - Sărut mâinile, încă odată, și prin acest articol, distinsă doamnă.

Mulțumesc pentru lecția de istorie despre care cred că nu a fost predată niciodată în școlile noastre în ultimii 70 de ani. Chiar dacă unele detalii diferă, că au fost 1000 sau numai 800 de studenți obiectul șantajului, că au fost cei arestați la mitingul de sprijin al Majestății Sale din 8 noiembrie, ziua numelui, importantă este demnitatea manifestată de Regele Mihai de România, atât în timpul exilului, cât și în ultimii ani și dragostea de țară pe care nimic nu a putut-o șterge.

Trebuie să recunosc că nu am înțeles exact ce a dorit să spună colegul @Michaell, dar doresc să vă asigur că nu sunteți singura cu această „percepție” și că procentul de 10% pe care l-ați menționat a crescut binișor în ultimul timp.

Dar, mai există un dar, așa cum am mai spus undeva în urmă cu ceva timp, există o „zicere” ce deocamdată pare adevărată: Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
DaRKruCS
[11.05.15 02:24:13]
»

"Daca în 1990 s-ar fi reînodat firul tăiat... "

DACĂ Regele nu se dădea la fund 45 de ani, după asa-zisa abdicare, poate nu ar fi existat un Iliescu&restu'... Iar Peleșul putea să fie vizitat gratuit astăzi prin bunăvoința Măriei sale. "EU nu cer nimic... " Și i-au dat ???? "Să fie sănătos, că mult rău ne-a făcut", zicea bunica-mea, o femeie de la țară. Dumnezeu s-o ierte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
TraianS
[11.05.15 09:35:54]
»

@Michaell -

sa ma aptin cu comentarii fata de unele afirmatii din text-ul dvstra.

Eu chiar sunt curios care e perspectiva ta!

Promit sa nu te atrag in nici un fel de polemica.

Eu fiind din generatia care a crescut in comunism (born & raised, adicatelea), in afara de cateva clisee gen:

"Vrem paine si malai si pe Regele Mihai! " nu stiu tare multe.

De aceea apreciez articolele de genul celor scrise de Mama Michi, mai ales ca stiu ca a trait acele vremuri. Vorbele ei au multa greutate pentru mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Michaell
[11.05.15 10:02:08]
»

@TraianS - Stimate coleg, oare ce crezi, care ar putea sa fie punctul meu de vedere, resp. unde crezi ca nu sunt de-acord cu doamna Michi? Hai, sunt curios!

Actualmente sunt la servici si nu prea am timp dar daca vad ca-ti dai nitel silinta si tu, am sa incerc si eu la randul meu in ati da un raspuns pe cinste, care sa te satisfaca (sper)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
TraianS
[11.05.15 10:33:07]
»

@Michaell - Chiar nu stiu.

Dar uite chiar imi dau silinta, chiar daca s-ar putea sa aberez:

Propozitia asta ar putea sa fie cu probleme:

"Decizia regelui Mihai de a întoarce armele la 23 august 1944 a scurtat războiul cu cel puţin 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de civili. "

Tocmai un rege "german" (la origini) sa intoarca armele impotriva Germaniei e un lucru care merita studiat.

Se mai poate argumenta ca vietile crutate atunci au fost pierdute in anii care au urmat sub comunism. Cum de altfel se poate argumenta ca "nu avea de ales" etc.

Consider ca sunt prea "mic" sa-mi dau parerea. De aceea cred ca e mai bine sa ascult/invat si sa citesc opiniile celor mai avizati.

Ca nu mi-am dat insa silinta, nu cred ca pot fi acuzat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Michaell
[11.05.15 11:03:06]
»

@TraianS - Mi-ai ghicit gandurile - te felicit. Sau e vorba de telepatie... -

Da, propozitia citata de tine, este intradevar ,,cu probleme,, si anume mari de tot. A fost una din cele mai mari greseli care s-au facut de politica romaneasca in ultima suta de ani - parerea mea. Cu consecinte grave pina in ziua de azi!!! Aceste consecinte nu le vei auzi la televizor sau in alta parte - dar ele exista si sunt actuale si in ziua de azi. Mai mult nu vreau sa spun despre acest punct.

Mai adaug totusi o ideie, un gand. Intr-un interviu recent dat de fostul presedinte Basescu, el spune cam asa: ,,In timpul mandatelor mele, am incercat cu tot dinadinsul sa apropiu tara de Merkel, de Germania si nu de Franta, tara traditional aporpiata Romaniei in trecut ,,

A stiut el de de.

Recunosc ca sunt un fan al lui - imi place de el ca om si unt de-acod cu ideile lui politice. Dupa parerea mea a fost cel mai bun presedinte pe care l-a avut tara dupa revolutie - pina la actualul presedinte, care este o cu toata alta fire, linistit, chibzuit, retras - dar nicidecum prost.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[11.05.15 11:19:04]
»

@DaRKruCS - Ca la orice problema controversată părerile sunt împărţite. Prima mea amintire din copilărie este următoarea: tata a venit de la garnizoană (era medic militar) cu un ziar în mână şi ne-a spus. ˝ A murit regina Maria˝. Mama a izbucnit în lacrimi, n-o mai văzusem plângând pâna atunci şi bunica a aprins candela. Am verificat acum, d. iulie 1938, deci aveam trei ani jumătate.

In privinţa retrocedărilor, ştiu că Peleşul a fost construit din banii regelui Carol I. Citez din Wikipedia:Regimul comunist a propagat ideea că Domeniul Regal Peleș ar fi fost parte a Domeniului Coroanei, și astfel în proprietatea României. Adevărul istoric este că, Castelul Peleș, la fel ca și Pelișor și Foișor, a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I, care și-a vândut o moșie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului și a ridicării edificiului. Regele a evitat să folosească bani din lista civilă, astfel că domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietăți ale statului doar puse la dispoziția suveranului. După moartea Regelui Carol I, domeniul a trecut în proprietatea Regelui Ferdinand I și a succesorului acestuia dinastic, Regele Mihai I. Regele Carol II nu a avut niciodată domeniul de la Sinaia în proprietate și astfel nepotul lui din căsătoria morganatică cu Ioana Zizi Lambrino nu are nici un drept de proprietate.

Tatăl meu povestea cum student fiind, s-a plimbat odată pe calea Victoriei şi l-a văzut pe regele Carol I însoţit de o singură persoană. Regele avea talpa cizmei pingelită cu petice de piele. Se ştie de altfel ca era un om foarte modest.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michaell
[11.05.15 11:41:27]
»

@Michi - Iar eu imi amintesc, cum bunica mea, sasoaica fiind, imi tot povestea de chinurile si lipsurile suferite in deportatia din Siberia iar mama mea isi plinge pina in ziua de azi tatal cazut in Budapesta la apararea orasului fata de armata rosie, careia regele i-a intins mina...

MichiAUTOR REVIEW
[11.05.15 12:20:30]
»

@Michaell - Toţi care au trăit în perioada 1940-1990 au trecut prin drame personale. Eu şi familia mea am suferit de pe urmele comunistilor: tata dat afară din armată, casa naţionalizată, eu cu facultate la seral pentru că la zi o fiică de burghez nu era primită, apoi discriminări la serviciu. A fost o perioadă grea, putem vorbi zile întregi, rădăcinile răului sunt foarte complexe, ne depăşesc şi nu vreau să alunecăm în off-topic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli, Michaell, Michi, msnd, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056615114212036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1