ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.06.13
STATUS: SILVER
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 1 MIN

Atentie la casele de schimb din Praga

TIPĂREȘTE

Am fost la Praga in urma cu cateva zile si vreau sa atrag atentia asupra anumitor case de schimb, care practica comision de 27% fara a fi afisat!

Am intrat cu inima deschisa crezand ca e un oras civilizat, european dar se pare ca trebuie sa fii f. atent. Ulterior am vazut ca sunt case de schimb care afisaza mare "comision 0%" si sunt si aceste case de schimb care nu afisaza nimic dar practica un comision de 27%!

In rest, numai de bine. Orasul este frumos, mancarea buna, preturile destul de mari la orice!

Daca esti doar in trecere, merita sa iei un autobuz cu audioghid, exista si in limba romana, dureaza 2 ore aproximativ si se viziteaza centrul vechi, anumite piete si Castelul.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Yulpop in 16.04.15 17:05:23
Validat / Publicat: 16.04.15 19:24:43

VIZUALIZĂRI: 1615 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.04.15 19:24:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "AVERTIZĂRI" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

Sindrom
[17.04.15 09:18:51]
»

Cea mai buna si sigura varianta e sa scoateti de la bancomant. Au si BRD, Raiffeisen si Unicredit.

ING-urile sunt mai rare, dar se gasesc si ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MD
[17.04.15 09:54:48]
»

Eu când intru la o prăvălie din asta, le arăt o foaie pe care scriu suma şi semnul = (€ sau în ce monedă schimb) si-l rog să scrie exact suma pe care o oferă. Dacă nu sunt mulţumit, caut la alţii. Dar cel mai adesea scot din ATM - e cea mai bună soluţie.

papone
[17.04.15 14:10:14]
»

Cel mai bun curs de schimb in Praga (mai bun decat la banca sau la ATM) si fara urma de comision il gasiti la casele de schimb rusesti, aflate in zona Museum, pe strada Politickych Veznu 934/15, dupa Hotel Sovereign. Coordonate GPS: 50.082240,14.430241 sau google street view mai jos:

google.ro/maps/search/pra ... 5Pi3qh6x0fA!2e0

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Michaell
[17.04.15 15:26:56]
»

@Dragos - ATN = Automat de scos bani cash? Daca asta inseamna atunci s-ar putea sa nu fiu de-acord cu tine. Am incercat odata acest lucru, doar ca n-a fost in Cehia ci in Romania. Un cunoscut imi spusese ca el nu schimba deloc la case de schimb ci scoate doar de la automt. M-am fript rau. Am observat asta doar dupa ce am ajuns acasa si am vazut cit mi-a tras banca de pe cont. Bineinteles ca si-a luat si banca dreptul... si inca rau de tot. Unde mai pui ca sunt client la o banca ,,civilizata,, Nu stiu cum ar fi fost daca as fi avut cont la altii...

Dar s-ar putea sa te fi inteles eu gresit. Daca-i cazul, scuze.

PS

Sti cum se spune ca iesi cel mai bine ? Sa mergi cu moneda tarii in care traiesti si sa schimbi la ei, deci tot in tara, cel mai bine la banca unde ai (giro) contul suma necesara. Poti chiar si aci in Germania sa schimb RON. Trebuie doar sa anunti cu ceva timp inainte ca sa faca rost.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Corina70
[17.04.15 15:48:00]
»

@Michaell - ATM-ul din Romania de la care ai scos banii apartinea aceleiasi banci din Germania, care ti-a emis cardul? Daca nu, sa stii ca se aplica un comision suplimentar, pentru ca efectuezi tranzactia la ATM-ul unei banci diferite de cea care ti-a emis cardul.

Incepand cu luna martie 2015, bancile din Romania afiseaza la ATM-uri, pe ecran (atunci cand efectuezi o tranzactie/operatiune) valoarea comisionului pe care trebuie sa-l platesti. Si ai optiunea de a accepta plata comisionului si continuarea tranzactiei sau, dimpotriva, daca nu-ti convine valoarea comisionului, renunti la tranzactie si nu esti taxat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sindrom
[17.04.15 16:07:54]
»

@Michaell - Cum a spus si @Corina70 conteaza sa fie aceasi banca cu cea la care ai cardul.

De exemplu, eu daca scoteam de la Raiffeisen cu cardul de la Unicredit, pe langa curs, ma trezeam cu ditai comisionul. La fel si in tara, daca scot de la alta banca decat de la cea emitenta, am comision foarte mare.

Eu in Cehia am scos de la Raiffeisen si Unicredit. Comisionul a fost mic, iar la Reiffeisen imi afisa inclusiv suma in RON.

Numai zic ca la unele magazine/benzinarii poti plati in moneda pe care o ai pe card. La unicredit puteam selecta moneda in care faceam plata astfel numai imi facea nici un schimb.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MD
[17.04.15 16:17:12]
»

@Michaell -

ATNM = Automat de scos bani cash? Daca asta inseamna atunci s-ar putea sa nu fiu de-acord cu tine.

n-ar fi prima oară. Doar un comentariu: dacă ai folosit un card de credit, e de înțeles; astea au fost gândite în special pentru plăți directe la comercianți, nu pentru scos ca$h de pe ele. Și ca să descurajeze acest lucru, toate băncile au niște comisioane ENORME pentru acest tip de operațiune, cu atât mai mult cu cât e folosit la bancomatul altei bănci decât cea emitentă.

Altfel, de exemplu, banca care îmi ține mie banii aplică următoarele comisioane:

Retragere in valuta tarii respective de la ATM-uri acceptante sau la ghiseul bancar (pentru cardurile atasate unui cont in RON conversia se face automat la cursul bancii):

- **** (VISA sau MasterCard): 1%+10 lei

(pentru unul dintre cardurile ce le dețin; la celălalt, e 1,5% + 15 lei). Pentru o singură extragere, la o sumă relativ mare, aproape nu e nicio diferență față de cursul unei case de schimb. Plus siguranța tranzacției - eu cred că merită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Corina70
[17.04.15 16:32:45]
»

@Dragos - Corect, uitasem de faza cu comisionarea "la sange" pentru retragere numerar de la ATM cu cardul de credit (de cumparaturi, cum il mai numesc unii).

Michaell
[17.04.15 18:59:47]
»

@Dragos - n-am scos ,,de pe ele,, ci am scos de pe cont. banii sunt pe cont si nu ,,PE ELE,, . card-ul este doar instrumentul cu care efectuezi acest pas.

Nu mai stiu ce card am folosit dar sa sti ca te arde orice ai face, deci indiferent de card sau de banca. Am observat ca intre timp banca la care sunt client, este asociata cu o banca mare in Romania. Chiar in centru Neptun-ului am vazut o filiala. Sunt sigur ca si in cazul in care NU folosesc un card de credit si NU scot de la o banca straina, tot se va percepe un comision mare. ASTA am vrut sa spun.

Frumos din partea ta ca mi-ai explicat rolul unui card de credit si la ce se foloseste dar te asigur ca eram in stiinta de cauza. Si asta nu de azi ci de mai bine de un sfert de veac detin un asemenea obiect. Nu mi-o lua in nume de rau dar nu ma pot aptine in ati spune ca, atunci cand m-i s-a inminat prima carte de credit, tu, in Bucuresti, presupun ca te ascunde-ai de concetatenii tai veniti cu baroasele din valea Jiului.

,,Si am gasit asa: MASINA DE SCRIS, VALUTA, ... ,,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sindrom
[17.04.15 19:37:16]
»

@Michaell - Permite-mi sa te contrazic. Eu am 2 carduri cu zero comision la extragerea din tara la atm-urile. Depinde de cum e facut contractul intre parti. Dar totodata am inca unul la care imi ia comision X% din tranzactie. Deci se poate in ambele moduri.

Iar la card in lei pe diferite plati in euro la 1000e in medie cam 30e sunt comisioanele. Acum sincer, nu ma duc cu teancu de bani dupa mine in 2015, cand scot 100e sa platesc fie 30E fie 90E. Prefer sa ma informez daca sunt bancile la care am carduri si in zona respectiva si scot de la ele moneda locala. Pentru ca pana acum, de fiecare data cand am vrut sa schimb, fie franci elvetiei, fie alta moneda nu s-a putut cu programare ci doar sa ma duc eu la banca si daca au imi schimba cat au, daca nu, ghinion.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
LazyAlex
[18.04.15 21:27:18]
»

@Michaell - Sorry Michaell dar nu esti bine informat - daca intr-adevar in 1991 ti s-a emis primul card de credit, nu erai in Romania, si nici n-ai mai fost prea des Aici spre deosebire de alte tari mai vestice, e o mare diferenta intre cardul de debit si cel de credit - la credit te 'rup' in comisioane la retrageri de cash, dincolo te 'rup' doar la dobanda. Rezultatul e ca e f avantajos sa retragi bani la bancomat oriunde ai fi de pe cardul de debit, mai avantajos decat sa iei banii cash si sa ii schimbi acolo la casa de schimb, si poate fi pagubos sa retragi de pe credit - ceea ce ai vazut tu. In ambele variante, e atat de frumos sa vii in Romania si sa vezi ATM-uri, cu meniu si in engleza - ca n-ar mai trebui sa conteze 10$ ce i-ai pierdut, spun eu care era sa-mi rup picioarele in 2000 in gropi in intuneric pe la Universitate si acum e Centrul Vechi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michaell
[19.04.15 09:24:19]
»

@LazyAlex - La fel ,,te rup,, si aici. Diferenta intre cele doua card-uri (credit resp. debit) e aici aceasi ca si in alta parte. In schimb dobanda de care amintesti tu nu are nimic de-aface cu tema noastra ci ea intra in joc doar daca nu ai contul acoperit indeajuns, deci daca solicititi o suma mai mare decit ce-a existenta pe cont.

Nici cu ultima teorie a ta nu sunt de-acord. Solutia simpla si cred ca si ce-a mai avantajoasa este sa mergi pregatit de acasa cu sumele calculate in monedele necesare. Deci iti calculezi de acasa cit bani ai nevoie in fiecare tara/destinatie si mergi la banca ta si soliciti aceste sume. Daca sumele nu depasesc 10 mii de €uro nu va fi nici-o problema la granita.

In acest fel nu va fi nevoie de nici un automat sau vizita la case de schimb. Sa nu uitam ca din pacate s-a intimplat si se mai intimpla si azi ca automatele sa fie preparate si ca atare sa mai ai o surpriza pede - asupra - deci in afara de comision. De unde provin cei mai mari ,,specialisti,, in acest domeniu cred ca sti...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Corina70, LazyAlex, Michaell, Sindrom
Alte articole din această RUBRICĂAVERTIZĂRI:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.031611919403076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1